Κολοκυθόπιτα γλυκιά / Squash sweet pie !

9:14:00 π.μ.




Προσπαθώντας να μπούμε στους ρυθμούς μας πάλι, στην καθημερινότητα μας μετά τους εορτασμούς των ημερών που πέρασαν, με την τελευταία μπουκιά βασιλόπιτας και μελομακάρονου να κρέμονται ακόμα από το στόμα μας, σκέφτομαι πως δεν θέλω να μαγειρέψω ούτε να φάω κανονικό φαγητό για τις επόμενες εβδομάδες (εντάξει, κόβω κάτι...τις επόμενες λίγες ημέρες). 


Δεν ήταν ακριβώς η ποσότητα φαγητού, όσο η ποικιλία που υπήρχε. Γιατί είναι δυνατόν να κάνουμε μόνο ένα φαγητό, άντε κι ένα συνοδευτικό? Οχι, βέβαια. Κάθε συνοδευτικό είχε το συνοδευτικό του, κάθε σαλάτα είχε κι από πίσω μια άλλη σαλάτα, ίσως και μια δεύτερη, κάθε κυρίως φαγητό είχε παραδίπλα άλλο ένα και πάει λέγοντας. 


Κι εκεί που έλεγα πως δεν θα έκανα γλυκό είδα τη κολοκύθα που είχε ξεμείνει από τα Χριστούγεννα. Λαχταριστή με εκτυφλωτικό πορτοκαλί χρώμα. Κι έτσι σκέφτηκα την γλυκιά κολοκυθόπιτα. Καιρό ήθελα να την κάνω. 



Γλυκιά κολοκυθόπιτα / Sweet squash pie
(συνταγή προσαρμοσμένη από τα τετράδια μαγειρικής της Ελ. Παπαλυμπέρη)

Υλικά για το ζυμάρι:

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
½ κουτ. αλάτι
80 γρ. ελαιόλαδο
Νερό περίπου 200-250 ml
(όσο πάρει για ένα ζυμάρι όχι πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό)

Υλικά για την γέμιση:

500 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
200-250 ζάχαρη
1 κουτ. γλ. κανέλα (κοφτό)
¼  κουτ. γλ. γαρύφαλο
120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας κονιάκ
100 γρ. τριμμένη φρυγανιά (ίσως χρειασθεί λίγο περισσότερη)

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά για το φύλλο σε ένα μπολ, εκτός από το νερό.
Ανακατεύουμε με το χέρι μας να βραχεί το αλεύρι με το λάδι και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό. Ρίχνουμε λίγο ζυμώνουμε και μετά ρίχνουμε κι άλλο λίγο. Εμένα μου πήρε 220 περίπου ml. Aφήνουμε το ζυμάρι στην άκρη.




Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κολοκύθα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κονιάκ, τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε και την φρυγανιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς, κάτω αντίσταση μόνο.


Ανοίγουμε το φύλλο παραλληλόγραμμο (περίπου 26 εκ.) και βάζουμε κατά μήκος την γέμιση. Διπλώνουμε ρολό, κλείνουμε τις άκρες και βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.



Ανοίγουμε έτσι και το υπόλοιπο ζυμάρι. Βγαίνουν 5 μπαστουνάκια.




Με ένα πινέλο αλείφουμε τα μπαστουνάκια με λίγο νερό & λάδι. Κάνουμε τρύπες με μια οδοντογλυφίδα στα μπαστουνάκια και βάζουμε το ταψί στη τελευταία σχάρα. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220, μόνο την κάτω αντίσταση. Αφήνουμε για 35 λεπτά περίπου να πάρει χρώμα από κάτω. Μετά ανεβάζουμε στη μέση και βάζουμε και την πάνω αντίσταση και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα τα μπαστουνάκια για περίπου 20 λεπτά ακόμα.



Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα. Μόλις κρυώσουν αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



Μικρά μυστικά:

-          Τα μπαστουνάκια τα τρυπάμε για να φεύγει ο αέρας όταν ψήνονται
-          Ζάχαρη έβαλα 250 γρ. Αλλά μπορείτε να βάλετε και 200 γρ. γιατί εμένα μου φάνηκε γλυκιά.
-          Να έχετε και λίγη επιπλέον φρυγανιά στην άκρη. Καθώς θα μένει η γέμιση θα βγάζει λίγα υγρά, οπότε αν δείτε να έχει ζουμί ρίξτε λίγη φρυγανιά να τα απορροφήσει και μετά γεμίζετε το φύλλο σας.
-    Αντί να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να πάρετε κι έτοιμο χωριάτικο.






You Might Also Like

12 σχόλια

  1. Λαχταριστά τα γλυκά μπαστουνάκια σου Μάριον!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω φτιάξει κι εγώ ποτέ γλυκιά κολοκυθόπιτα, αλλά φαίνεται λαχταριστή Μάριον και μπαίνω σε πειρασμό!!
    Καλή χρονιά, φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραία ξεκίνησε η εβδομάδα με τέτοιες συνταγές! ;)
    πολύ ωραία η γλυκιά πιτούλα σου Μάριον!
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία υλικά! Πρέπει να φτιάξω και εγώ, όσο οι κολοκύθες κυκλοφορούν!

    Καλή χρονιά Μάριον, με υγεία και πολλή χαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ εύκολη και νόστιμη κολοκυθόπιτα, Μάριον! Λατρεύω την κολοκύθα, ιδίως όταν είναι ταιριασμένη με τα κατάλληλα μπαχαρικά!Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σου πω έχω πολύ καιρό να φάω γλυκιά κολοκυθόπιτα, τη λαχτάρισα! Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω!
    Και χειροποίητο φύλλο και υπέροχα αρωματική γέμιση!
    Να σου πω την αλήθεια Μάριον κι εγώ δεν ξέρω πώς θα καταφέρω να ξαναγυρίσω σε πιο "συμβατικά" μαγειρέματα. Η γιορτινή περίοδος είναι πραγματικά η χαρά του ανθρώπου που αγαπάει το φαγητό και την ποικιλία γεύσεων!
    Σιγά σιγά θα τα καταφέρουμε (ελπίζω)!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι από τις αγαπημένες μου πίτες! Μου άρεσαν τα μπαστουνάκια σου, κάνουν την εκτέλεση πολύ πιο εύκολη Μάριον!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλη χρονια θα τη φτιαξω οπωσδηποτε τρελλαινομαι για κολοκυθα σε ολες της τις μορφές !!!

    περνα μια βολτα απο το πανηγυρι μας http://starsandicicles.blogspot.gr/2016/01/blog-post_72.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία γλυκιά πιτούλα! Μου αρεσει που δεν εχει σταφίδες. Δεν μου αρεσουν καθόλου χεχεχε
    Καλό απόγευμα :)
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη η πίτα Μάριον και με πολύ αγαπημένα υλικά!!! Υπέροχες όμως και οι φωτογραφίες σου και η παρουσίασή της!!
    Φιλιά καλημέρας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe