Κριθαράκι με χειμωνιάτικα λαχανικά / Orzo with winter vegetables

11:46:00 μ.μ.



Την κολοκύθα την έχω ευχαριστηθεί αυτή την χρονιά. Από τις γιορτές μέχρι σήμερα όλο κάτι βρίσκω να κάνω. Μετά την γλυκιά κολοκυθόπιτα, aλλά και την αλμυρή πιο παλιά, την έβαλα σε σούπα με κριθαράκι. Μπορεί να μην έχει πολύ ζουμάκι (γιατί το κριθαράκι το ρούφηξε όσο έμεινε μέχρι να τη φωτογραφίσω), εγώ την λέω σούπα. 





 Με λίγα υλικά μπορείς να κάνεις ένα ζεστό φαγάκι να ζεσταθεί το μέσα σου. Ευκαιρία να φάμε και λαχανικά μαζεμένα έτσι.





Κριθαράκι με χειμωνιάτικα λαχανικά / Orzo with winter vegetables
(προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)


Υλικά

1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο,
220 γρ. κολοκυθα κομμένη σε κύβους
1  μέτρια γλυκοπατάτα άσπρη (ή κόκκινη) κομμένη σε κύβους
1 καρότο μέτριο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
140 γρ. καλαμπόκι γλυκό (μία μικρή κονσέρβα)
Φρέσκια ρίγανη
Φρέσκο δεντρολίβανο
3-4 κουτ. σούπας συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
120 γρ. κριθαράκι μέτριο
Λίγο σέλινο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Παρμεζάνα


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για λίγο να βγάλει το άρωμα του.

Ρίχνουμε την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα, το καρότο, το καλαμπόκι, το σέλινο, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές από το χυμό ντομάτας (ανάλογα πόσο ‘’κόκκινη’’ θέλουμε τη σουπα).




Ρίχνουμε και το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, ρίχνουμε αλάτι & πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι.

Ισως χρειασθεί να προσθέσετε λίγο ακόμα νερό. Ανάλογα ρυθμίζετε πόσο υγρό να έχει η σούπα σας. Ανακατεύουμε συχνά μην κολλήσει το κριθαράκι

Μόλις γίνει σερβίρετε με φλούδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.






Μικρά μυστικά:

-          Επειδή όταν μένει η σούπα ρουφάει το υγρό που έχει, αν θέλετε αργότερα την αραιώνεται με λίγο ζεστό νερό ή ζωμό και αφήνετε να ζεσταθεί.
-          Εμένα μέχρι να την φωτογραφίσω είχε πιει το ζουμάκι που είχε πριν.
-          Η παρμεζάνα  λιώνει και δίνει πολύ ωραία γεύση, ιδιαίτερα όταν το φαγητό είναι ζεστό.
-          Μπορείτε να ρίξετε στο σερβίρισμα αντί για μαύρο πιπέρι λίγο μπούκοβο.
-          Αντί για άσπρη γλυκοπατάτα κάνει και η πορτοκαλί.







You Might Also Like

20 σχόλια

  1. Καλησπέρα Μάριον!! ΠΟλύ ωραίο πιάτο σέρβιρες σήμερα κι έχεις δίκιο... είναι υπέροχο, ζεστό, χειμωνιάτικο φαγάκι!!!
    Αλλά και η παρουσίαση που του έκανες είναι πάρα πολύ ωραία και οι φωτό σου!!
    Καλό μήνα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κική μου :)
      Ζεστά και δυναμωτικά πιάτα και νόστιμα ;)
      Σ ευχαριστώ πολύ, να' σαι καλά :)

      Καλό μήνα και σε σένα
      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  2. καλημερα!!!! ποσο μ αρεσει αυτο το πιατο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι όμορφο πιάτο!!!!!
    Πολύ ταιριαστός συνδυασμός και το αποτέλεσμα εμφανισιακά και γευστικά "γράφει" υπέροχα :)
    Καλημέρα και καλό μήνα Μαράκι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα ΓΙώργο μου να είσαι καλά.

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ :)

      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο χειμονιάτικο φαγητό! Τα λαχανικά που έβαλες μου αρέσουν πολύ!
    Καλό μήνα και πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα προσαρμόζονται τα υλικά, δηλ, λίγο περισσότερο κολοκύθα, λίγο λίγότερο πατάτα...ανάλογα τα γούστα.

      Σ ευχαριστώ πολύ Μαρία μου

      καλό μήνα :)

      Διαγραφή
  5. Ζεστή και χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα έχουν οι φωτογραφίες σου!
    Πολύ ωραίο φαγητό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάρα πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών!! Θα το φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε το Ξανθή.
      Αναλογα μπορείς να προσαρμόσεις τα υλικά σε ποσότητες.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  7. Τι ωραίο φαγάκι! Τι ωραία υλικά! Μπράβο Μάριον!

    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μμμμμμ, μια κατσαρόλα θα μπορούσα να φάω!
    Πολύ όμορφη παρουσίαση Μάριον, πάρα πολύ όμορφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ταιριαστά και αγαπημένα λαχανικά διάλεξες Μάριον να συνοδέψουν το κριθαράκι!Μου αρέσει περισσότερο όπως σου βγήκε, χωρίς πολύ ζουμί! Καλημέρα και καλό μήνα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό θα άρεσε πολύ στο γιο μου, λατρεύει το κριθαράκι! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ νοστιμες φωτογραφιες.
    Το κριθαρακι ειναι απο τα αγαπημενα μου χειμερινα φαγητα, ακομη και σητν πιό απλή του μορφή.

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολύ comfort φαγάκι!! απίθανο!
    ένα πιάτο με μπόλικο μπούκοβο θα το ήθελα τώρα!
    φιλιά πολλά Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φοβερά απολαυστική η σούπα σου Μάριον!
    Μου αρέσει που περιέχει τόσα πολλά λαχανικά, αλλά και που δε λείπει και η παρμεζάνα!
    Και έχει και τόσο ωραία και ζεστά χρώματα :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe