Άσπρα ψωμάκια από το Μεξικό / White bread from Mexico ''Bolillos''
12:18:00 π.μ.
Aυτά τα ψωμάκια τα λένε Bolillos και είναι παραδοσιακό ψωμί και πρώτο σε πωλήσεις στη πόλη
του Μεξικού.
Ίσως είναι το δεύτερο αγαπημένο ψωμί των Μεξικανών, μετά τις tortillas.
Τα bolillos είναι μια
παραλλαγή της μπαγκέτας, αλλά μικρότερη σε μήκος και συχνά ψήνεται σε πέτρινο
φούρνο. Ήρθε στη πόλη του Μεξικό στη δεκαετία του 1860 από τους μάγειρες του αυτοκράτορα
Μαξιμιλιανού και η χρήση του εξαπλώθηκε
γρήγορα σε όλη τη χώρα.
Είναι περίπου 15 cm (έξι
ίντσες), σε σχήμα ωοειδές, με τραγανή κρούστα και ένα μαλακό εσωτερικό. [wikipedia]
Αν εξαιρέσουμε το σχήμα του, στα συστατικά του δεν θα βρείτε
τίποτα περίεργο. Αλεύρι, μαγιά και νερό. Τίποτα το δύσκολο. Μπορείτε να τα
φτιάξετε και με αλεύρι ολικής άλεσης.
Είναι ιδανικά να τα σερβίρετε ατομικά σε ένα τραπέζι ή ακόμα
να τα φτιάξετε για τα παιδιά και να τα κάνετε σάντουιτς με τα υλικά της αρεσκείας
σας.
Τρώγονται ελαφρώς ζεστά εκείνη την ώρα, αλλά και την επόμενη
μέρα (αν μείνει κανένα, που είναι λίγο δύσκολο) τρώγονται ευχάριστα.
'Ασπρα ψωμάκια από το Μεξικό / White bread from Mexico ''Bolillos''
(συνταγή από εδώ)
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. ξηρή μαγιά
10 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
300 ml ζεστό νερό (43 C)
Εκτέλεση
Βάζουμε τα ξηρά υλικά
στο μπολ του μίξερ και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό (το νερό να είναι αρκετά ζεστό, όχι
απλά χλιαρό)
Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ (ή και με το χέρι) για
περίπου 10 λεπτά.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε
τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιάσει σε μέγεθός, για περίπου 30-50 λεπτά (ανάλογα
με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε μέγεθος, βάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε
διπλώνοντας την, αρκετές φορές.
Κάνουμε πάλι μια μπάλα τη ζύμη και την αφήνουμε σκεπασμένη
για περίπου 10 λεπτά.
Στρώνουμε σε ένα ταψί χαρτί ψησίματος.
Κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και σχηματίζουμε 8 μικρά
ψωμάκια σε οβάλ σχήμα, με τραβηγμένες λίγο τις άκρες (σαν αυτιά) και τα βάζουμε
στο ταψί.
Κάνουμε μια βαθιά χαρακιά στη μέση σε κάθε ψωμάκι και τα
περνάμε με νερό με ένα πινέλο.
Καλύπτουμε τα ψωμάκια με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη
ζύμη να αυξηθεί για δεύτερη φορά για περίπου 45 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 C τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βάλουμε
τα ψωμάκια στο φούρνο.
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα περνάμε πάλι με το πινέλο με
νερό και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και τα απολαμβάνουμε ζεστά.
Μικρά μυστικά :
- Αυτή η δοσολογία φτιάχνει 8 ψωμάκια ακριβώς. Διπλασιάστε τη δόση για περισσότερα.
- Γίνονται ωραιότατα σαντουϊτσάκια να τα πάρετε μαζί στο γραφείο, αλλά και να τα στείλετε στο σχολείο με τα παιδιά.
- Εγώ τα γέμισα με μια ωραιότατη κοτοσαλάτα (συνταγή προσεχώς) και τυρί και έγιναν ανάρπαστα.
25 σχόλια
Καλημέρα!!! Δείχνουν τέλεια κι εννοείται ότι θα τα δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα Ευγενία :)
ΔιαγραφήΣίγουρα θα σου αρέσουν.
Σ ευαριστώ πολύ
στο φεισμπουκ δεν μπορω να αφησω σχολιο. εκτος απο τα ψωμακια που φαινονται υπεροχα, σου ευχομαι καλη επιτυχια στον διαγωνισμο στο βημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Ειρήνη
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, να είσαι καλά :)
Τα φιλιά μου
Υπέροχα και λαχταριστά Μαράκι!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια στο διαγωνισμό και καλή επιτυχία :)
Πολλά φιλιά!!!
Καλημέρα
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο μου :)
ΔιαγραφήΦιλιά
Τι όμορφα ψωμάκια είναι αυτά! Γεια στα χέρια σου Μαρία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι νόστιμα να λες ;)..χιχι
ΔιαγραφήΕυχαριστώ :)
Τι όμορφα που έγιναν και λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστούν!
Congrats για τα awards..καλή επιτυχία, Μάριον!
Δοκίμασέ τα θα αρέσουν και στα παιδιά ;)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ Στέλλα μου, να είσαι καλά :)
Φιλιά πολλά
Παντα ένα καλό χειροποίητο ψωμακι αξίζει να το δοκιμάσεις! Αυτά πάντως μου φαίνονται πολυ απολαυστικά, και πανεύκολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ευκολα Χρύσα μου χωρίς πολύ κόπο ή υλικά.
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ :)
Ευπαρουσίαστα, εύχρηστα και πολύ νόστιμα ψωμάκια Μάριον!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!
Σ ευχαριστώ Μαρία μου :)
ΔιαγραφήΤόσο απλά αλλά πολύ ιδιαίτερα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τις διάβασα πολύ ευχάριστα!!
Μάριον καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!!
Φιλιά πολλα!!
Απλά Μάχη μου το βασικότερο ;)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου :)
Φιλιά
Φαίνονται πολύ λαχταριστά Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖεστά-ζεστά θα είναι απίστευτα. Δεν νομίζω ότι θα περισσεύουν για την επόμενη ημέρα.
Περιμένουμε και τη συνταγή για την κοτοσαλάτα!
Πολλά συγχαρητήρια και για την υποψηφιότητα σου στα food blog awards!
Σε φιλώ
Καλά ζεστά Ερμιόνη μου είναι φοβερά, γι αυτό και εξαφανίζονται ;)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πάρα πολύ για τον διαγωνισμό :)
Φιλιά :)
Πολύ όμορφα και λαχταριστά ψωμάκια!Καλημέρα Μάριον, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Χαρούλα :) :)
ΔιαγραφήΤα ψωμάκια σου δείχνουν λαχταριστά Μάριον μου και δεν πίστευα όταν είδα τις φωτογραφίες που είναι με τόσο απλά υλικά! Η τελευταία φωτογραφία με την κοτοσαλάτα σκέτη κόλαση! Να σε συγχαρώ κιόλας για την υποψηφιότητα σου στο Βήμα Gourmet και να ευχηθώ τα καλύτερα!!! Φιλιά και καλό ΣΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://artdecorationcrafting.blogspot.gr/
Σε ξεγελάνε οι φωτογραφίες ;)
ΔιαγραφήΑπλό ψωμάκι είναι ;)
Σ ευχαριστώ πολύ Χριστίνα μου για τις ευχές, να είσαι καλά :)
Φιλιά πολλά
Υπέροχα φαίνονται τα ψωμάκια σου Μάριον!! Τα λάτρεψα γιατί είναι εύκολα, σίγουρα αφράτα και λαχταριστά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για την υποψηφιότητα στα βραβεία και καλή επιτυχία!!!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!
καλημερα καλη εβδομαδα!! τι υπεροχα ψωμακια! πρωτη φορα τα ακουω αλλα σιγουρα θα τα φαω!! φαινονται πενανοστιμα και ευκολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφα ψωμάκια είναι αυτά?Και τι ωραίο το μπλοκ σου!Με συγχωρείς έχω καιρό να μπω λόγο υποχρεώσεων.Πολλά γλυκά φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφή