Τραγανά δεματάκια με σοκολατένια γέμιση / Crispy phyllo parcels with chocolate filling

2:43:00 μ.μ.




Μετά από ένα ωραίο οικογενειακό γεύμα δεν ζητάτε κι ένα ωραίο γλυκό?

Κατά προτίμηση σοκολατένιο (εννοείται). Και δεν θα θέλατε να είναι και λίγο προσεγμένο σε εμφάνιση? Και να είναι κι εύκολο και να το βάλετε στο φούρνο λίγο πριν το απολαύσετε?  Και βέβαια ναι, τι ρωτάω κι εγώ..😄




Ε λοιπόν αυτό είναι το γλυκό σας. Το ότι έχει σοκολάτα του δίνει έξτρα πόντους. Κι αν φάτε ένα θα ζητάτε κι άλλο. Είναι σαν πουτίγκα, σαν brownies... σαν ζουμερό κέικ... Τέλος πάντων μόλις το δοκιμάστε πείτε και σε μένα την ακριβή περιγραφή.




Ιδανικά τρώγεται μόλις βγει από το φούρνο. Προσοχή μην καείτε!!! Αν και η κρέμα γάλακτος που θα ρέει και θα μπερδεύεται με τη σοκολάτα και το κριτσανιστό φύλλο, θα το δροσίσει αρκετά.

Το τραγανό φύλλο κρούστας κρύβει ένα μυστικό που στάζει σοκολάτα. Δεν σας λέω άλλα και σας κουράζω. Το σίγουρο είναι πως θα το λατρέψουν μικροί & μεγάλοι.

Ενα ιδανικό επιδόρπιο να κλείσει ένα ωραίο γεύμα ή δείπνο.







Τραγανά δεματάκια με σοκολατένια γέμιση
(αρχική συνταγή από Good Housekeeping 2012)


Υλικά

250 γρ. κουβερτούρα
100 γρ.  βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γρ.  ζάχαρη άχνη
3 αυγά (μεσαία, ​​ελαφρώς χτυπημένα)
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας (ή δύο βανιλίνες)
40 γρ. αλεύρι
1 πακέτο φύλλο κρούστας (θα χρειασθούμε 10 φυλλα)
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση

Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν-μαρι (βεβαιωθείτε ότι η βάση του μπoλ δεν αγγίζει το νερό). Όταν λιώσει την αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.



Bάζουμε 50 γρ. από το  βουτύρου και όλη την ζάχαρη άχνη σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε μαζί με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.




Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μέχρι την προσθήκη του επόμενου.
Ρίχνουμε την βανίλια και ενσωματώνουμε το αλεύρι.

Ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Όταν έχει σταθεροποιηθεί το μείγμα σοκολάτας το βγάζουμε από το ψυγείο. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.

Παίρνουμε 5 φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C.




Βουτυρώνουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά. Βουτυρώνουμε λίγο τα χέρια μας για να μην κολλάει το σοκολατένιο μείγμα (ή φοράμε γάντια). Παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα το κάνουμε μπαλάκι και το βάζουμε στο κέντρο των φύλλων.
Σημείωση: μπορούμε από την αρχή να κάνουμε τα 10 μπαλάκια ώστε να κανονίσουμε το μείγμα να είναι ομοιόμορφο για όλα τα δεματάκια και να φτάσει.




Πριν κλείσουμε τα δεματάκια πλένουμε τα χέρια μας καλά για να μην λερώσουμε το φύλλο (ή φοράμε γάντια μιας χρήσης). Κλείνουμε πιέζοντας & στρίβοντας λίγο στην μέση το φύλλο, ώστε να πάρει το σχήμα του (σαν πουγκί). Βουτυρώνουμε ελαφρώς απ' έξω τα φύλλα.


Τα βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε τα δεματάκια για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο.




Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τα σερβίρουμε αμέσως με κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια.





Μικρά μυστικά:
  • Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε νωρίτερα να τα βάλουμε στο ψυγείο και να τα ψήσουμε λίγο πριν τα σερβίρουμε.
  • Αν χρειασθεί λιώνουμε επιπλέον βούτυρο για να βουτυρώσουμε τα φύλλα
  • Αν περισσέψουν (αν λέμε 😁) την επόμενη μέρα τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, να ζεσταθεί εσωτερικά το σοκολατένιο μείγμα. Επειδή δοκιμάστηκε και έτσι, ήταν ωραίο. Αν δεν τα φάτε όλα με την μια και περισσέψει κάποιο, όταν είναι ακόμα ζεστά μην τα κλείσετε τελείως μέσα στο φούρνο που θα είναι κι αυτός ζεστός, αλλά αφήστε μισάνοιχτη την πόρτα, κι ετσι το φύλλο θα μείνει τραγανό.
  • Μπορείτε να χωρίσετε το μείγμα σε 4 μεγάλα μπαλάκια και να φτιάξετε 4 μεγάλα πουγκιά, με περισσότερη γέμιση. Εδώ θα βάλετε 6 φύλλα για τα δεματάκια. Για 4 μερίδες ήταν η αρχική συνταγή, αλλά νομίζω πως σε μικρότερο μέγεθος είναι καλύτερα γιατί  βγαίνουν περισσότερες μερίδες.









H σημερινή συνταγή δημιουργήθηκε για την υποψηφιότητα του Cooking(&)Art στο δεύτερο διαγωνισμό ''Food Blog Awards 2016'', στην κατηγορία BEST FAMILY COOKING BY IKEA

Για να με ψηφίσετε η διαδικασία είναι εύκολη & γρήγορη πατώντας εδώ :
 (1. Επιλέγεται το Cooking(&)Art, 2. βάζετε το e-mail σας και πατάτε το DONE).  
Eυχαριστώ 😘 !!!


You Might Also Like

14 σχόλια

  1. Με ξελίγωσες Μάριον!
    Τι τέλεια πουγκάκια!
    Λαχταριστά και πανέμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτός ήταν ο σκοπός Χρύσα μου ;)..χιχι

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Σαφώς και ένα ωραίο γεύμα απαιτεί κλείσιμο μ' ένα ωραίο επιδόρπιο (!!) Μάριον.
    Τα έχεις καταφέρει εξαιρετικά στην όλη σύνθεση και με κάνεις να λαχταρώ τώρα ένα πουγκάκι... Ευτυχώς που μόλις ξεφούρνισα γλυκάκια και δεν θα πάω από την λαχτάρα :-))
    Καλή επιτυχία εύχομαι για μια ακόμη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χιχι...Πηνελόπη δεν σε φοβάμαι εσένα..είσαι σε ετοιμότητα και πάντα ξεφουρνίζεις λαχταριστά γλυκά ;)

      Σ ευχαριστώ πάρα πολύ :)

      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  3. Φανταστική ιδέα και πολύ ωραία εμφάνιση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι τόοοοσο εντυπωσιακά...πραγματικά άσε που φτιάχνονται και πολύ εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tα έχω ερωτευτεί από την ώρα που τα είδα...μπράβο....τρέχω να ψηφίσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λιγώθηκα με τις νοστιμιές σου Μάριον, κράτησέ μου ένα πουγκάκι!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από την πρώτη στιγμή που τα είδα τα έχω ερωτευτεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάριον, έχουν βελτιωθεί πολύ οι φωτογραφίες σου!! Και όλο το site είναι πιο φωτεινό, πιο καθαρό!
    Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το σοκολατένιο μίγμα το τρώω και με το κουταλάκι πάρα πολύ εύκολα :)
    Τα πουγκάκια βέβαια δείχνουν πολύ πιο κομψά και ιδανικά για μία πιο επίσημη περίσταση!
    Και για το σερβίρισμα, το παγωτό βανίλια θα είναι ιδανικό :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά εγώ δεν έγραψα σε αυτό;; Κόλλησα φαίνεται στα πουγκάκια! Αχ....θέλωωω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πωωω λαχταριστα!! εγω το δικο μου το θελω με παγωτο παρακαλω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή