Φανουρόπιτα / Fanouropita (The cake of Saint Fanourios)

9:42:00 μ.μ.




Kάθε χρόνο, μα κάθε χρόνο, λέω πως θα φτιάξω Φανουρόπιτα. Μα κάθε χρόνο!!!!!!
Και φυσικά ποτέ δεν κάνω γιατί δεν μου βγαίνει το timing !!!

Συνήθως τις μέρες αυτές παραμονή και ανήμερα, πάντα λείπω. Θα μου πεις μπορείς να την κάνεις νωρίτερα (καλή ώρα). Ναι αλλά τον Αυγουστο τα πράγματα λειτουργούν με αργούς ρυθμούς. ‘Η μάλλον δεν λειτουργούν καθόλου κι εμένα αυτή η χαλαρότητα με βγάζει εκτός από πολλά πράγματα.




Αλλά φέτος όμως σε ένα διάλειμα ανάμεσα σε μια καλοκαιρινή εξόρμηση, και λίγο πριν έρθει ή άλλη, την έφτιαξα. Η ζέστη δεν βοήθησε καθόλου (ουφφφ), καθώς αυτό το διάστημα όταν βρίσκομαι σπίτι και στην Αθήνα γενικά, με πειράζει πάρα πολύ και με κάνει κουρέλι (η ζέστη 😎).






Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία. Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν (πηγή: Wikipedia)

Bέβαια ένα άλλο που δεν ήξερα και ανακάλυψα τώρα τελευταία ψάχνοντας πληροφορίες για την φανουρόπιτα, είναι πως γίνεται για την μητέρα του Αγ. Φανουρίου.

Η παράδοση για την Φανουρόπιτα λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέγεται σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα.
Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της, αυτή η άπονη τις έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο ή μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω.

Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.
Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».





Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, aνάλογα με την περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. 

Αν δεν θέλετε λοιπόν να τάξετε την πίτα για να σας βρει κάτι ο Αγιος, δεν πειράζει.
Μπορείτε να την φτιάξετε σαν ένα υγιεινό γλυκό για τον καφέ σας και το τσάι σας, για τα παιδιά, όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι ιδανική καθώς έχει ελαιόλαδο, πορτοκάλι, καρύδια & σταφίδες. 

Εδώ θα βρείτε την δική μου συνταγή.




Φανουρόπιτα / Fanouropita


Υλικά 

500 γρ. φαρίνα
170 γρ. ελαιόλαδο (απαλό)
1 ποτήρι ζάχαρη (200 γρ.)
1 κούπα σταφίδες (αλευρωμένες)
1 κούπα καρύδια (χονδροκομμένα)
χυμό από 4-5 μικρά πορτοκάλια (320 γρ.)
1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλο τριμμένο
1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση


Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα (δεν χρειάζεται μίξερ)





Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι, τις σταφίδες (αφού τις έχουμε αλευρώσει πρώτα) και τα καρύδια.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι.







Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά 26 εκ.  που έχουμε στρώσει στο πάτο λαδόκολα. Τα πλαινά τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλεύρι. (ή σε ένα ταψί που το έχουμε καλύψει όλο με λαδόκολα)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 45-50 λεπτά. 
Κατά το ψήσιμο δεν ανοίγουμε το φούρνο. Στα 45 λεπτά δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί. 







Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά βγάζουμε τα πλαϊνά και βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.







Mικρά μυστικά:
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη, αλλά θα θεωρηθεί ένα επιπλέον υλικό. Μπορείτε να βάλετε και κονιάκ. 
  • Ανάλογα αφαιρείται ή προσθέτετε  υλικά ώστε πάντα να είναι μονός ο αριθμός.






You Might Also Like

11 σχόλια

  1. Συνηθίζω να τη φτιάχνω χρόνια τώρα μα ποτέ δεν έγραψα τη συνταγή της. Και φέτος δεν ξέρω αν θα είμαι στο σπίτι να τη φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει Ξανθη την φτιάχνεις κι άλλες μέρες έτσι για το καλό.
      Να'σαι καλά.

      Διαγραφή
  2. βοηθεια σας που την κανατε και καλοφαγωτη.φαινεται πολυ επιτυχημενη.θα ηθελα να προσθεσω μια πληροφορια.ρωτησα ενα ιερωμενο αν πρεπει να την κανουμε νηστησιμη.και μου απαντησε αναλογως την ημερα.αν ειναι νηστεια η οχι.και τεταρτη η παρασκευη.γινεται και αρτησιμη..και του χρονου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν την ηξερα αυτη την πληροφορία.

      Σας ευχαριστώ πολύ, κι εσεις να είσαστε καλά.

      Διαγραφή
  3. Γεια στα χέρια σου και του χρόνου με υγεία! Κι εγώ θέλω να τη φτιάξω όχι για να μου βρει τίποτα ο Αγιος αλλά γιατί φαίνεται νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ Μαρία μου :)
      Δεν χρειάζεται να μας βρει κάτι ο Αγιος...η νοστιμιά της φτάνει ;)

      Διαγραφή
  4. απ τα αγαπημενα κεικ !!! επισης εδω μακεδονια την βαζουμε οι ανυπαντρες κατω απ το μαξιλαρι για να δουμε τον γαμπρο!!! υπεροχο μυρωδατο κεικ κ με ευκολα υλικα. και του χρονου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασια τα υλικά κάνουν ένα μυρωδάτο, νόστιμο κι υγιεινό κεικ.
      Ωραία εθιμα έχετε ;) Μα ναι.. ο Αγιος να φανερώσει γαμπρό!!

      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  5. Κατ αρχάς να σε καλωσορίσω πάλι πίσω στις αναρτήσεις!! Μας έλειψες!!! Δεν έχω φτιάξει ποτέ φανουρόπιτα (πάντα η μαμά έφτιαχνε, τώρα μεγάλωσε κι αυτή) ... επειδή μου άρεσαν τα υλικά κάνει να την φτιάξουμε οποτεδήποτε ή όχι; Επίσης χάρηκα πολύ τις πληροφορίες για τον Άγιο Φανούριο :) Φιλάκια!

    www.artdecorationcrafting.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Χριστίνα μου :) για τα καλα λόγια.
      Πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες πέφτει η συχνότητα αναρτήσεων...καλοκαιράκι γαρ, αλλά και λίγη τεμπελιά ;) & χαλαροί ρυθμοί. χιχι

      Μπορείς να την φτιάξεις οποιαδήποτε μερα μεσα στο χρόνο... συνηθίζεται την παραμονή του Αγιου Φανουρίου βέβαια. Αλλα μπορείς να την φτιάξεις είτε να απολαύσεις ένα ωραίο κι υγιεινό κεικ, είτε να την τάξεις πάλι στον Αγιο ασχέτως αν είναι στη γιορτή του.

      Σε ευχαριστώ πολύ.

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη η φανουρόπιτα... και του χρόνου με υγεία! Εγώ φέτος δεν έφτιαξα και μου έλειψε η νοστιμιά της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή