Κουραμπιέδες / Traditional Greek almond butter cookies ''Kourabiedes''
10:23:00 π.μ.Κι επίσημα αρχίζει η εορταστική περίοδος και οι εορταστικές αναρτήσεις.
Αν και φέτος με αγχώσατε όλοι που αρχίσατε και στολίζατε από τις αρχές Νοεμβρίου. Δεν προλαβα να βγάλω την σημαία από την 28η Οκτωβρίου έπρεπε να ψάχνω για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Κι έλεγα πως στολίζω νωρίς οταν στόλιζα το δέντρο 27-28 Νοεμβρίου. Πάντως κατάφερα να στολίσω πριν μπει ο Δεκέμβρης.
Κι άρχισα να σκέφτομαι τις εορταστικές συνταγές. Κι είδα πως συνταγή για κουραμπιέδες δεν έχω βάλει. Μελομακάρονα έχουμε μπόλικα. Δες εδώ & εδώ.
Βασικά εγώ είμαι με την ομάδα του μελομακάρονου, γι αυτό δεν έφτιαχνα κουραμπιέδες. Αυτούς του έχει αναλάβει η μαμά. Η πιατέλα ερχόταν έτοιμη με τους άσπρους αχνισμένους κουραμπιέδες.
Φέτος είπα να κάνω εγώ. Θεωρητικά είναι πιο εύκολη η διαδικασία σε σχέση με τα μελομακάρονα.
Και πάω στη μαμά να ζητήσω τη συνταγή που έχει από τη γιαγιά & και την κάνει κάθε χρόνο. Κι εδώ αρχίζουν τα ωραία. Παίρνω χαρτί και μολύβι.
Πόσο βούτυρο? ''Εγώ βάζω δυο συσκευασίες''.
Πόσα γραμμάρια? ''Δεν ξερω..δυο συσκευασίες''. Ωραία.
Μετά από πολλές ερωτo-απαντήσεις τα βρήκαμε τα γραμμάρια.
Πόση ζάχαρη άχνη (για το μείγμα)? ''Ενα πιατελάκι του καφέ γεμάτο'' 😂😂
Άλλο ωραίο αυτό...
Πόσα γραμμάρια βρε μαμά?? ''Ε...τώρα... ένα πιατέλακι γεμάτο ...με το μάτι. Έτσι το έβαζε η γιαγιά σου''!! Άμα το γράψω έτσι θα μου βγάλουν εμένα το μάτι.. Ουφ...τέλος πάντων.
Γράφω ένα πιατελάκι κι εγώ και θα το βρω λέω μετά. Να μην σας ζαλίζω εν τέλει την πήρα την συνταγή, την ίσιωσα και το πιατελάκι το έκανα γραμμάρια. Αλλά το έβαλα στα υλικά και με το πιατελάκι, έτσι τιμής ένεκεν 😉
Και βγήκε η συνταγή της γιαγιάς. Με ούζο. Πάντα με ούζο τους έχω στη μνήμη μου.. Να μοσχοβολάει το σπίτι βούτυρο και ούζο. Τους ''μπούχιζε'' με το ούζο πριν ρίξει την ζάχαρη άχνη. Κι όταν λέω ''μπούχιζε'', εννοώ το έκανε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, βάζοντας το ούζο στο στόμα. Ψάχνοντας να βρω την ετυμολογία της λέξης και αν υπάρχει, πριν την αναφέρω, είδα ότι σημαίνει ''καταβρέχω με κάποιο υγρό το οποίο έχω μπουκώσει στο στόμα''. Αν και δεν υπάρχει σε κάποιο λεξικό φαίνεται να συναντάται στην Πελοποννησο, και φαίνεται κάπως ο τρόπος αυτός, αλλά έτσι παλιά το έκαναν. (σημείωση εγώ δεν το κάνω!!!)
Κι αυτοί οι κουραμπιέδες έγιναν απίστευτα νόστιμοι. Βουτυράτοι και με καβουρδισμένο μπόλικο αμύγδαλο. Το καταλαβαίνεις με την πρώτη μπουκιά, τραγανό & νόστιμο. Αν θέλετε λιγότερο αμύγδαλο μειώνεται την ποσότητα.
Και νομίζω όσο μένουν γίνονται ακόμα πιο ωραίοι.
Δοκιμάστε φέτος να τους φτιάξετε. Η διαδικασία είναι απλή, σαν να κάνετε μπισκότα
Κουραμπιέδες / Traditional Greek almond butter cookies ''Kourabiedes''
Υλικά
250 γρ. φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο
150 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
1 κρόκος
1 πιατελάκι τσαγιού άχνη γεμάτο (90 γρ.)
1 σφηνάκι ούζο (20 γρ.)
1 σφηνάκι ροδόνερο (προαιρετικά)
1 κουτ. γλ. μπεικιν-πάουντερ
1 βανίλια
160 γρ. αμύγδαλα (ανάλατα) καβουρντισμένα με τη φλούδα
700-750 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
Αχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Έχουμε βγάλει το βούτυρο από το ψυγείο λίγες ώρες πριν να μαλακώσει.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά και ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Καβουρδίζουμε για 5-6 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν τα σπάμε με το γουδί σε χοντρά κομμάτια ή τα βάζουμε στο multi για 1-2 στροφές μόνο. Εκτός αν τα θέλετε πιο μικρά κομμάτια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C (αντιστάσεις πάνω - κάτω).
Ανακατεύουμε το βούτυρο & την άχνη με το μίξερ για για περίπου 10-15 λεπτά να αφρατέψει.
Ρίχνουμε το αυγό, το ούζο (& το ροδόνερο αν βάλουμε) τη βανίλια & το μπέικιν παουντερ.
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα (αφού έχουν κρυώσει) στο μείγμα και ανακατεύουμε
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε στη χαμηλή ταχύτητα.
Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια ρίχνοντας πάλι σιγά - σιγά το αλεύρι.
Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό και να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς περίπου 20-23 γρ., τους βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολα. Πιέζουμε με το δάκτυλό μας κάθε κουραμπιέ να κάνει ένα μικρό βαθούλωμα (για να κρατήσει την άχνη).
Ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος), να πάρουν ένα απαλό χρώμα. Μόλις δείτε να παίρνουν χρώμα στις άκρες βγάλτε τους.
Μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη και να κάνουμε σχέδια με κουπ πατ (αστεράκια, δεντράκι κλπ).
Μόλις κρυώσουν τους ραντίζουμε με ούζο. Βάζουμε σε ένα ποτήρι ούζο, βουτάμε ένα πινέλο και τους ''πιτσιλάμε'' ή απλά βρέχουμε με το ούζο τα δάχτυλά μας και τα τινάζουμε πάνω από τους κουραμπιέδες.
Σε μια λαδόκολα ρίχνουμε άχνη ζάχαρη. Βάζουμε τους κουραμπιέδες πάνω και με ένα κόσκινο ρίχνουμε την άχνη από πάνω. Αν θέλουμε σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε κοσκινισμένη άχνη και ρίχνουμε μέσα πάλι τους κουραμπιέδες και καλύπτουμε και τα πλαϊνά καλά με την άχνη.
Βάζουμε σε πιατέλα ή κλείνουμε καλά σε αεροστεγές δοχείο.
Μικρά μυστικά:
- Μην ρίξετε όλο μαζί το αλεύρι γιατί ίσως να μην χρειασθεί όλο. Εμένα μου πήρε περίπου 710 γρ.
- Μπορείτε να βάλετε μόνο αιγοπρόβειο βούτυρο. Αλλά η αναλογία αυτή που δίνω είναι ιδανική.
- Δοκίμασα το πρώτο ταψί να το ψήσω στον αέρα, αλλά μου άρπαξαν λίγο απότομα κι έτσι τους υπόλοιπους τους έψησα σε αντιστάσεις πάνω-κάτω.
- Δεν πρέπει να ''μαυρίσουν'' οι κουραμπιέδες στο ψήσιμο.
- Το ροδόνερο είναι προαιρετικό.
- Τα αμύγδαλα δεν τα ξεφλούδισα, γιατί με τη φλούδα είναι πιο νόστιμα. Αν θέλετε λιγότερο αμύγδαλο μειώνεται την ποσότητα.
- Διαλέξτε καλής ποιότητας αμύγδαλο
- Σκεπάζουμε πάντα τους κουραμπιέδες καλά γιατί με την υγρασία η άχνη νοτίζει.
16 σχόλια
Αν όλα πάνε καλά εμείς ξεκινάμε σήμερα το στόλισμα :) και επίσης νιώθω ότι καθυστερήσαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι πλάκα που έχουν οι μαμάδες μας με τις ποσότητες. Αυτό το με το μάτι πια!!!
Ούζο στους κουραμπιέδες δεν έχω ξαναδεί αλλά φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!
Καλές γιορτές κ επίσημα λοιπόν Μάριον!
Φέτος όλοι νωρίς στόλισαν Ερμιόνη μου, οποτε εσυ μια χαρα ξεκινάς ;)
ΔιαγραφήΤο ουζο τους παει πολύ.
Καλές γιορτές και σε σας ;)
φιλιά πολλά
Μου αρέσουν σε σχήμα αστεράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://dinamighty.com/
ναι είναι ωραίοι και σε σχήματα εκτός του παραδοσιακου σχήματος.
Διαγραφή:)
Και του χρονου απο εμενα.Σχετικα με τα αμυγδαλα μου εχε πει ο νονος του γιου μου που ηταν ζαχαροπλαστης να το βαζω ζεστο.μολις βγει απο το φουρνο.εγω αυτο κανω εσεις αν θελετε το δοκομαζεται.καλη επιτυχια στα μελομακαρονα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Λίτσα ευχαριστώ :)
ΔιαγραφήΝαι ? ζεστά τα αμύγδαλα? Σίγουρα σαν ζαχαροπλάστης κάτι θα ξέρει παραπάνω. Ενδιαφέρονα κούγεται, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά. Ευχαριστώ ;)
Τι ωραίοι! Και του χρόνου με υγεία! Με ούζο ε; Ενδιαφέρον ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ούζο..δεν μεθάνε μην ανησυχείς ;)...χιχι
ΔιαγραφήΕυχαριστώ Μαρία μου
Φιλια
Τι τέλειοι! Και του χρόνου! Με τη φλούδα και χοντροκομμένα κάνουν τη διαφορά! ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ ναι ..να το καταλαβαίνεις το αμύγδαλο ;)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ Κική μου να εισαι καλά :)
Και του χρόνου Μαράκι μου! Νοστιμότατοι! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ Κατερίνα μου : )
ΔιαγραφήΦιλιά
Και του χρόνου Μάριον! Και πρέπει να πω, πως από την ώρα που τους διάβασα μπήκαν μες στην καρδιά μου. Σήμερα λοιπόν τους έφτιαξα και είναι φανταστικοί στην γεύση και στο άρωμα. Μια μικρή μόνο προσθήκη έκανα (ξύσμα λεμονιού) γιατί είχα αρκετό και όποιος έχει πολύ πιπέρι, ως γνωστόν, βάζει και στα λάχανα! Φιλιά πολλά και πάντα δύναμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ και απο εδω Πηνελόπη μου, να είσαι καλά!!
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολυ που σου άρεσαν. Σου έγιναν πολυ ωραιοι.
Η ξύσμα ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Το λεμόνι μου αρέσει κι εμένα καισιγουρα δίνει ακόμα πιο πολύ ένταση στη γεύση.
Σ ευχαριστώ και εύχομαι καλές γιορτές και νόστιμες ;)
Τα φιλιά μου
Aπο το Βόλο είναι η γιαγιά σου!!!!!!!Το ίδιο έλεγε και η δική μου.. Και τέλος τους "μπουφάριζε" με ανθόνερο... Και του χρόνου με υγεία! Καλά Χριστούγεννα!!! ΞΕΝΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΞένια απο την Πελοπόννησο ηταν η γιαγια μου.
ΔιαγραφήΑλλά μάλλον οι παλιές νοικοκυρές το συνήθιζαν.
Σ ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευγές, να είσαι καλά.
Καλές γιορτές και σε σένα με υγεία και χαρά :)