Κρουασάν με σκόρδο & μυρωδικά / Garlic croissants with herbs

10:48:00 π.μ.



Tα μικρο-σνάκ στο σπίτι μας είναι απαραίτητα. Γιατί τι να απαντήσεις στην ερώτηση: ''έχει κάτι να φάμε?''. Κι αυτό το κάτι δεν είναι απαραίτητα φαγητό κανονικό, αλλά μικρές απολαύσεις.

Μια τέτοια είναι κι αυτά τα κρουασάν, που δεν θυμίζουν όμως τα κλασσικά βουτυράτα κρουασάν.
Η συνταγή έλεγε Ιταλικά σκορδάτα κρουασάν ονόματι Cornetti.

Κι επειδή μην δω έγώ ζύμη φουσκωμένη και ψωμάκι λαχταριστό, το εκτελώ κανονικά 😁




Γίνονται απίστευτα αφράτα. Τρώγονται μόλις βγουν από τον φούρνο. Προσοχή καίει!!! Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να κρατηθείτε. Τρώγονται σκέτα, γεμιστά με ότι τυρί ή αλλαντικό θέλετε.

Συνοδεύει ένα γεύμα σας και γενικά δοκιμάστε τα.

Για μυρωδικά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε. Το σκόρδο εγώ το έλιωσα στην πρέσα οπότε έγινε λιώμα και δεν φαίνεται (οπτικά) στο κρουασάν, παρά μόνο στη γεύση. Κι αυτό βέβαια είναι υποκειμενικό, γιατί αν θέλετε πιο πολύ σκόρδο, βάζετε πιο πολύ σκόρδο 😂 Απλό είναι.

Εγώ έβαλα φρέσκο μαϊντανό, αλλά και αποξηραμένος κάνει. Επίσης δεν έβαλα ρίγανη ξερή, γιατί το ξέχασα αλλά έβαλα λίγη φρέσκα φυλλαράκια από την γλάστρα μου.






Κρουσάν με σκόρδο & μυρωδικά 
(αρχική συνταγή εδώ)

Υλικά

 400 - 450 γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 8 γρ. ξηρή μαγιά
 200 ml γάλα φρέσκο (χλιαρό)
 125 γρ. γιαούρτι
 1 αυγό
 ½ κουτ. γλ. αλάτι
 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για το λιωμένο βούτυρο :
σκόρδο λιωμενο
2 κουτ. σούπας βούτυρο (αλατισμένο)
1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη (προαιρετικά) ή φρέσκια
1 κουτ. σούπας μαϊντανό (φρέσκο ή αποξηραμένο)


Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα σε ένα μπολ, ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αφρίσει το μείγμα.

Μόλις αφρίσει το μείγμα βάζουμε στο μίξερ το γάτζο και ρίχνουμε το γιαούρτι, το αυγό, το αλεύρι και το αλάτι.

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη και λεία, για περίπου 10-15 λεπτά.



Βγάζουμε από τον γάντζο και κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την αφήνουμε σε ένα μπολ, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο

Οταν φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε στη μέση και ανοίγουμε (με ένα χοντρό πλάστη) κάθε κομμάτι στρογγυλό.

Αν κολλάει η ζύμη (που θα σας κολλάει λίγο) βοηθήστε τη με ελάχιστο αλεύρι για να την διαχειριστείτε καλά

Κάθε στρογγυλό κομμάτι το χωρίζουμε σε 8 κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι.



Τα τυλίγουμε στο γνωστό σχήμα κρουασάν, και τα βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος, να έχουν λίγο απόσταση γιατί θα φουσκώσουν.

Τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας στην άκρη (σε θερμοκρασία δωματίου) για 1 ώρα περίτπου.
Μόλις περάσει μισή ώρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C (αντιστάσεις πάνω-κάτω)




Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, το μαϊντανό & τη ρίγανη (ή όποιο μυρωδικό μας αρέσει).

Μόλις διπλασιασθούν τα κρουασάν με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.



Ψήνουμε μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα και να έχουν πάρει χρώμα και από κάτω (περίπου 20-30 λεπτά)


Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.





Μικρά μυστικά:

Σκόρδο βάζουμε όσο νομίζουμε, ανάλογα πόσο ''σκορδάτο'' το θέλουμε.

Η ζύμη είναι μαλακή και λίγο κολλάει. Μην σας φοβίζει αυτό. Παίρνουμε με το χέρι μας λίγο αλεύρι και την δουλεύουμε.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε και λίγο αλεύρι στην επιφάνεια για να μην κολλαει ο πλάστης.

Μπορούμε να βάλουμε από μυρωδικά ότι θέλουμε (θυμάρι, δεντρολίβανο).

Τα τρώμε σκέτα ή τα γεμίζουμε με τυρί, αλλαντικά κλπ.








You Might Also Like

12 σχόλια

  1. Πω πω απίθανα!!!! Έχω φτιάξει με σκόρδο και είναι άπαιχτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ λαχταριστά Μαρία, είναι ένα εξαιρετικό σνακ και όχι μόνο!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι ότι πρεπει για σνακ.
      Ευχαριστώ Μαρία μου

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  3. Μάριον τέλεια ιδέα για όλες τις ώρες!
    Αγαπώ πολύ τις ζύμες και αυτά τα κρουασάν βουτύρου φαίνονται εκπληκτικά!!
    Πολλούς χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο που χρειάζεται διπλή δόση ;)..τρώγονται στο λεπτό!!

      Σ ευχαριστώ Μάχη μου
      :)

      Διαγραφή
  4. τα αγαπω!! γεμιστα με αλλαντικα κ τυρια σλουρπ !!! επιτελους κ ενα αλμυρο κρουασαν για μας τους μη γλυκατζηδες χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε ναι..και το αλμυρό έχει την χάρη του.
      Αλλάντικά (πληθυντικός) τυριά (πληθυντικός)..χιχι..κι ότι άλλο χωράει βασικά ;)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Τέλεια φαίνονται! Μόνο από το διάβασμα της συνταγής τα λιγουρεύομαι!
    Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σκόρδο και μυρωδικά... δεν έχω καλύτερο! Υπέροχα και τόσο λαχταριστά, σκέτος πειρασμός! Ευχαριστούμε Μάριον μου για άλλη μία νόστιμη συνταγή, φιλάκια!

    www.artdecorationcrafting.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe