Σοκολατένιο κέικ μήλου με ελαιόλαδο / Chocolate apple cake with olive oil

9:04:00 π.μ.




Διανύουμε περίοδο νηστείας βεβαίως βεβαίως, αλλά ακόμα δεν αρχίσαμε τις νηστίσιμες συνταγές. Θα έρθουν κι αυτές, υπομονή.

Βασικά αυτή τη συνταγή την είχα για του Αγιου Βαλεντίνου (λόγω σοκολάτας) αλλά δεν πρόλαβε να ανέβει νωρίτερα. Ηθελα να την κάνω και σε φόρμα καρδιά, αλλά εψαχνα την φορμα καρδιά και δεν την έβρησκα ... στο χάος των props (ε τι? έχω και props..xaxa)

Πάντως ήταν ευκαιρία να ξεκαθαρίσω και να τακτοποιήσω το χάος με διάφορα ψιλολόγια που υπάρχουν στη κουζίνα μιας καθως πρέπει foodblogger 😉





Οπότε εγινε σε ταψί τετράγωνο (για τετράγωνο ήταν έτσι κι αλλιώς) μιας και το όνομα του ήταν ''traybake cake'' και από οτι διάβασα έτσι λεγονται τα κεικ που ψήνονται σε τετράγωνα ή ορθογώνια ταψάκια  και κόβονται σε μεμονωμένα κομμάτια για σερβίρισμα... ΟΚ? Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας και την μάθατε από εδώ 😁




Το βασικό του όμως χαρακτηριστικό είναι ότι είναι νόστιμο, ζουμερό και φανταστικό !!! Το μήλο κρατάτει υγρασία στο κεικ, μοιάζει με brownie και φυσικά το καλύτερο είναι η μαρμελάδα που καλύπτεται με την κουβερτούρα. Φυσικά μην ξεχνάμε το ελαιόλαδο που έχει.




Το σημείο που βγαίνει ζεστό από τον φούρνο και απλώνω την μαρμελάδα στην επιφάνεια, είναι το αγαπημένο μου. Επίσης, η μαρμελάδα να είναι κάτι πορτοκαλένιο .. γενικά εσπεριδοειδών. Οχι δηλαδή αν βάλετε άλλη μαρμελαδα δεν θα είναι ωραίο..οχι..αυτό αποκλείεται.




Εγώ έβαλα την μαρμελάδα κουμ-κουάτ που είχα φτιάξει πέρυσι τέτοια εποχή, την οποία είχα ξεχάσει. Θυμήθηκα και τα κουμ-κουατ με σοκολάτα.

Ανοιξα ένα βαζάκι να δω τι έχει μέσα και με χαρά διαπίστωσα πως η μαρμελάδα ήταν τέλεια, σαν να την είχα μόλις φτιάξει. Οπότε ήταν ό,τι έπρεπε γι αυτό το κέικ.
Συνταγή για τη μαρμελάδα από την Μικρή Κουζίνα.





Σοκολατένιο κέικ με μήλο & ελαιόλαδο / Chocolate apple cake with olive oil
(συνταγή από FoodHeaven mag)


Υλικά

4 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
200 ml ελαιόλαδο
500 γρ. μήλο, τριμμένο
2 κουτ. γλ. κανέλα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. κακάο
1 κουτ. σούπας σόδα
3-4  κουτ. σούπας μαρμελάδα (της αρεσκείας σας)
200 γρ. κουβερτούρα


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC (αντιστάσεις)


Σε ένα ταψάκι (διαστ. 20x30cm)  στρώνουμε  χαρτί ψησίματος.

Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά, το λάδι και τη ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα.




Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός της μαρμελάδας & της κουβερτούρας) μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά (δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι  να βγει καθαρό όταν το βάλουμε στο κέντρο του κεικ).




Βγάζουμε από το φούρνο και, ενώ είναι ακόμα ζεστό, απλώνουμε στην επιφάνεια την μαρμελάδα και καλύπτουμε με την λιωμένη σοκολάτα (την έχουμε λιώσει σε μπεν μαρι). 






Αφήνουμε να κρυώσει & απολαμβάνουμε.





Μικρά μυστικά:
  • Μαρμελάδα μπορείτε να βάλετε ότι γεύση θέλετε. Αλλά προτιμήστε μια εσπεριδοειδών, πορτοκάλι, κουμ-κουατ, κλπ. Ταιριάζει και δίνει ένταση στη γεύση. 
  • Μπορούμε να βάλουμε μόνο μία ποικιλία μήλων (κόκκινα) ή συνδυασμός (κόκκινα-πράσινα).





You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Φαίνεται πολύ λαχταριστό Μάριον! Ζουμερό και σοκολατένιο!
    Και αυτή η επικάλυψη με μαρμελάδα και σοκολάτα, πόσο φανταστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κέικ από μόνο του φαίνεται εκπληκτικό! Αλλά και αυτή η επικάλυψη σοκολάτα-μαρμελάδα δε θα με αφήσει σήμερα να κοιμηθώ χιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νόστιμα υλικά και βεβαίως νόστιμο αποτέλεσμα Μάριον!!Ο συνδυασμός δε άπαικτος!!
    Φιλιά πολλά! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η αληθεια ειναι οτι μηλο κ σοκολατα δν τον ειχα για καλο συνδυασμο αλλα αυτο το κεικ το ζηλεψα φαινεται ενδιαφερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φανταστικό κεκάκι Μαράκι μου! Η σοκολάτα είναι το αδύνατό μου σημείο! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Κατερίνα μου :)
      κι εμένα το ίδιο δεν μπορω να αντισταθω στη σοκολάτα ;)

      Φιλιά :)

      Διαγραφή

Subscribe