Ντοματόρυζο / Tomato Rice

10:27:00 μ.μ.




Επίσημα λοιπόν ήρθε και το καλοκαίρι!!!
Νομίζω μπήκαμε στο κλίμα και σκεφτόμαστε διακοπές και καλοκαιρινά φαγητά. Ολα τα αγαπημένα λαχανικά & φρούτα στολίζουν τους πάγκους της λαϊκής και κάθε φορά που πάω θέλω να τα πάρω όλα. Αλλά δεν χωράει το ψυγείο, δυστυχώς.




Κι επειδή είναι καλοκαίρι τα φαγητά μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν εύκολα, με υλικά της εποχής αλλά νόστιμα. Προπάντων έχει να κάνει η γεύση !!!

Με τα πιο απλά υλικά σκαρώνεις ένα υπέροχο φαγητό για όλη την οικογένεια. Όπως αυτό εδώ. Το απόλυτο καλοκαιρινό - comfort food. Ναι γιατί και το καλοκαίρι έχει το comfort food του. 😋

Είτε ως συνοδευτικό, είτε ως κυρίως. Σε μισή ωρίτσα περίπου έχεις φαγητό στο τσουκάλι. Γυρνάς από την θάλασσα και το ετοιμάζεις μέχρι να ξεπλυθείς από το αλάτι 😉


΄Φρέσκια ντομάτα (αλλά και ντοματάκι κονσέρβας κάνει τη δουλειά του), ρίγανη, σκόρδο, μαϊντανός. Μεσογειακά υλικά. Και από πάνω συνοδεύουμε με ελιές πράσινες ή όποια άλλη ελιά θέλουμε  & λίγο μπούκοβο.



Μην το παραλείψετε το μπούκοβο. Μια τσιμπιά στο πιάτο σας. Δίνει υπέροχη ένταση στο φαγητό.
Και αντί παρμεζάνας προτιμούμε ελληνική φέτα & ελληνικά τυριά γενικά.

Αν θέλετε το βούτυρο το παραλείπετε, αλλά ένα μικρό κομματάκι δένει ωραία το ρύζι.




Ντοματόρυζο / Tomato Rice
(αρχική συνταγή από εδώ)


Υλικά 
(για 6-8 μερίδες)


2-3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (μέτριο)  ψιλοκομμένο
1 κουτ. της σούπας πελτέ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
330 γρ.  ρύζι μακρύκοκκο (parboiled)
2-3 μέτριες φρέσκες ντομάτες, ώριμες (ή από κονσέρβα, περίπου 1 1/2 κούπα)
1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
3 κούπες ζωμό λαχανικών σπιτικό (ή νερό)
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι -  πιπέρι
1/2 κουτ. γλ.  ξερή ρίγανη (ή θυμάρι)
λίγο βούτυρο

Για το σερβίρισμα:
ελιές πράσινες
μπούκοβο
τριμμένη φέτα
βασιλικός (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, μέχρι να γυαλίσει.



Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο & τον πελτέ και ανακατεύουμε να καβουρντιστούν  με το ελαιόλαδο για 1-2 λεπτά.




Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για λίγο. Μετά βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το βούτυρο).




Ρίχνουμε πρώτα τις 2 κούπες ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε συχνά το ρύζι σε μέτρια θερμοκρασία. Κρατάμε το ρύζι με λίγο υγρό (όπως στη φωτογραφία) και αν δούμε ότι χρειάζεται κι άλλο προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό ή απλά συμπληρώνουμε με ζεστό νερό (μέχρι να βράσει το ρύζι).

Βράζουμε περίπου για 20 λεπτά να βράσει το ρύζι και να μείνει με ελάχιστη σάλτσα.
Δεν το θέλουμε να γίνει σούπα.




Μόλις βράσει κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας.

Σερβίρουμε με τις πράσινες ελιές και ρίχνουμε λίγο μπούκοβο στο πιάτο μας.

Μπορούμε να γαρνίρουμε με τρίμματα φέτας.





Μικρά μυστικά:

- Δεν θέλουμε να γίνει σούπα το ρύζι. Γι αυτό ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζωμό (ή το νερό). 

- Αφήνουμε με ελάχιστο υγρό το ρύζι. Ακόμα και την επόμενη μέρα είναι σπυρωτό και τρώγεται μια χαρά.

- Αν δεν έχετε ζωμό λαχανικών (σπιτικό), μπορείτε να βάλετε σκέτο νερό. Ζωμό (ή νερό) ίσως χρειασθεί λίγο παραπάνω από τις 3 κούπες.

- Αν το φάνε τα παιδιά μην βάλετε μπούκοβο.





You Might Also Like

3 σχόλια

  1. Πάρα πολύ όμορφη παρουσίαση Μάριον!
    Η επιφάνεια φωτογράφισης είναι φανταστική! Πόσο γλυκό αυτό το γαλάζιο!
    Η πρόταση σου είναι ιδανική για το καλοκαίρι, καθώς θέλουμε νόστιμο σπιτικό φαγητό στο λιγότερο δυνατό χρόνο.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλοκαιρινό, γρήγορο, εύκολο και σούπερ νόστιμο! Φανταστική επιλογή! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι νόστιμο καλοκαιρινό φαγητό! Και πανέυκολο! Φιλιά Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe