Κανελόνια γεμιστά με σπανάκι & τυριά / Cannelloni with spinach & feta cheese

12:16:00 π.μ.



Πολλές συνταγές στη σειρά για εκτέλεση αλλά το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος. Μια η δουλειά που έχει πέσει στο γραφείο, μία οι τελευταίες εκδηλώσεις, συναυλίες στο ωδείο, μία τα δρομολόγια πέρα-δώθε (κάτι σαν το πέρα Παναγιά, δώθε Παναγιά 😜), λίγο το άγχος τον πανελλαδικών του γιου (βασικά το άγχος το είχα μόνο εγώ ξεκάθαρα 😎, δεν μου άφησαν και πολλά περιθώρια να φτιάξω αυτά που έχω στο μυαλό.




Τώρα λοιπόν που ηρεμήσαμε λίγο, ελπίζω να βρω τους ρυθμούς μου.

Μέχρι να βάλω την συνταγή τα έχω φτιάξει ήδη δύο φορές τα κανελόνια και ετοιμάζομαι για τρίτη 😂



Αν και φαίνεται μπελαλίδικο φαγητό στην ουσία γίνεται εύκολα. Αν έχετε όλα τα υλικά συγκεντρωμένα, θέλει 20 λεπτά περίπου προετοιμασία & σε 30-35 λεπτά έχει ψηθεί. 
Τρώνε άνετα 4 άτομα. 



Χρησιμοποίησα περισσότερα ελληνικά τυριά όπως φέτα, γραβιέρα, πεκορίνο Αμφιλοχίας & ανθότυρο.

Εχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά κι όχι άδικα.




Κανελόνια γεμιστά με σπανάκι & τυριά / Cannelloni with spinach & feta cheese
(αρχική συνταγή εδώ)


Σάλτσα 

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
700 γρ. τριμμένο ντοματάκι από κονσέρβα (ή φρέσκια)
1 κούπα νερό
1 κουτ. γλ. αποξηραμένα βότανα Italian herbs (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό)

Γέμιση

350 γρ.φρέσκο ψιλοκομμένο σπανάκι (ή κατεψυμγένο)
250 γρ. ανθότυρο
200 γρ. φέτα τριμμένη
150 γρ. μοτσαρέλα & γραβιέρα τριμμένη
80 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
1 μεγάλο αυγό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι - πιπέρι

κανελόνια 20-22
τριμμένη μοτσαρέλα για επικάλυψη (περίπου 1 1/2 κούπα)
ψιλοκομμένο βασιλικό (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη σάλτσα: 
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μα κατσαρόλα.

Βάζουμε το  σκόρδο και το κρεμμύδι, σοτάρουμε για λίγο μέχρι να γυαλίσουν (προσοχή να μην καούν). Προσθέτουμε τη ντομάτα (ή από κονσέρβα ή φρέσκια) και λίγο νερό, ανακατεύουμε & χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.
Ρίχνουμε τα αποξηραμένα βότανα, αλάτι-πιπέρι.

Αφήνουμε στην άκρη.



Γέμιση
Σε μια κουταλιά ελαιόλαδο σοτάρουμε το φρέσκο σπανάκι σε μια κατσαρόλα για λίγο να ''μαραθεί'.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει. Οταν κρυώσει πιέζουμε να φύγουν τα υγρά.



Μπορούμε να βάλουμε και κατεψυγμένο σπανάκι χωρίς να το σοτάρουμε, αφήνουμε να ξεπαγώσει και στύβουμε στις χούφτες μας να φύγει το νερό.




Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για το γέμισμα. Ανακατεύουμε καλά, αν θέλουμε δοκιμάζουμε για το αλάτι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.

Παίρνουμε ένα σκεύος που να χωράει τα κανελόνια περίπου για 20-22 τεμχ.

Καλύπτουμε την βάση του σκεύους με λίγη από την σάλτσα

Γεμίζουμε τα κανελόνια & τα στρώνουμε πάνω στη σάλτσα στη σειρά.




Καλύπτουμε τα κανελόνια με την υπόλοιπη σάλτσα.




Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.
Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε την τριμμένη μοτσαρέλα και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά να λιώσει το τυρί (δεν το αφήνουμε να ξεροψηθεί).




Άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε από την αρχή πάνω την τριμμένη μοτσαρέλα, να καλύψουμε με το αλουμινόχαρτο, μετά τα 25 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, κλείνουμε το φούρνο κι αφήνουμε έτσι δέκα λεπτά.



Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό αν θέλουμε.




Μικρά μυστικά:
  • Για τη σάλτσα μπορούμε να βάλουμε φρέσκια ντομάτα τώρα το καλοκαίρι, αλλά και το ψιλοκομμένο ντοματάκι κονσέρβας κάνει. Εγώ έβαλα κονσέρβα.
  • Νερό βάζουμε 1 κούπα, ξεπλένοντας τα υπολείμματα από την κονσέρβα
  • Τυριά βάζουμε ανάλογα με τα γούστα μας. Εγώ επέλεξα ανθότυρο & φέτα ως βάση. Μπορούμε να βάλουμε παρμεζάνα, cheddar, κλπ.)
  • Για να γεμίσουμε τα κανελόνια μπορούμε να βάλουμε τη γέμιση σε σακούλα ζαχαροπλαστικής για ευκολία. Εγώ τα γέμισα με ένα μαχαίρι, φαίνεται δύσκολο αλλά γίνεται κι έτσι και δεν μου πήρε πολύ χρόνο τελικά 
  • Σπανάκι βάζουμε είτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο. Εγώ χρησιμοποίησα το έτοιμο πλυμένο & καθαρισμένο του σούπερ μάρκετ που είναι 350 γρ. Ευκολία !!
  • Η γέμιση αυτή γεμίζει άνετα 22 κανελόνια.






You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Πολύ αγαπημένο φαγητό. Εύκολο και νόστιμο.
    Καλή επιτυχία στο γιόκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αγαπώ πολύ αυτό το φαγητό αν και λόγω διατροφής δεν το τρώω τόσο συχνά όσο θα ήθελα! Φιλιά Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα ερθω να με φιλεψετε!!! αγαπημενα κ ωραια ιδεα για μας που δν πολυσυμπαθουμε το σπανακι!! τελεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μας κάνεις κορίτσι μου με τα κανελόνια!!!! Πως θα βγούμε στις παραλίες;;;; Πεντανόστιμα αν και δεν τα φτιάχνω συχνά ... φιλάαααααακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe