Κέικ με κεράσια & μαρμελάδα φράουλα / Cherry cake with strawberry marmelade

6:35:00 μ.μ.



Προχθές μου ήρθε η επιθυμία να φτιάξω ένα κέικ. Η αλήθεια είναι πως είχα καιρό να φτιάξω. Αλλά μάλλον ο καιρός βοήθησε σε αυτό. Είπαμε κεικ, αλλά να είναι και λίγο καλοκαιρινό. Με καλοκαιρινά φρούτα.





Θυμήθηκα αυτό το κέικ, αλλά ήθελα να το ενισχύσω λίγο. Να βγάλω το νέο ''μοντέλο'' με κάποιες μικρές αλλαγές. Ετσι δεν κάνουν και με τα αυτοκίνητα ή τα κινητά που μετά από κάποια χρόνια βγάζουν νέα μοντέλα? 😂





Έτσι κι αυτό το κέικ. Τα κεράσια μαλάκωσαν με λίγη ζάχαρη και μέθυσαν με λίγο λικέρ.
Έβαλα το αγαπημένο μου ξινόγαλο και πρόσθεσα και ξύσμα πορτοκαλιού.

Κι επειδή δεν ήθελα να τα μπερδέψω όλα αυτά με την παλιά συνταγή, που κι εκεί το κέικ είναι πεντανόστιμο, έγινε λοιπόν νέα ανάρτηση.




Κέικ με κεράσια & μαρμελάδα φράουλα / Cherry cake with strawberry marmelade


Υλικά
(για μια μακρόστενη φόρμα 22x12)

150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (προς το λιωμένο) 
180 γρ.  ζάχαρη 
2 αυγά 
100 γρ. ξινόγαλο  
2 φλ. τσαγιού αλεύρι (250 γρ.) 
1 κ. γλ. βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Μαρμελάδα φράουλα 
180 γρ. κεράσια (χωρίς κουκούτσια)
1 κουτ. σούπας (κοφτή ζάχαρη καστανή μαλακή)
1 κουτ. σούπας λικέρ βύσσινο (ή άλλο λικέρ)


Εκτέλεση

Φτάχουμε πρώτα τα κεράσια. Αφού βγάλουμε τα κουκούτσια τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με την καστανή ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση να μαλακώσουν. Ισως χρειασθεί να προσθέσουμε κανά δυο κουταλιές της σούπας νερό. Αλλά θα βγάλουν και τα κεράσια υγρά. Ρίχνουμε και το λικέρ και αφήνουμε στην άκρη.





Βουτυρώνουμε πολύ καλά και αλευρώνουμε μια μικρή φόρμα. 
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει το μείγμα.


Προσθέτουμε τα αυγά, την βανίλια, το ξύσμα, το ξινόγαλο & το αλεύρι.




Ρίχνουμε το μισό μείγμα, ρίχνουμε από πάνω 2-3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα φράουλα.


Ρίχνουμε τα κεράσια και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε στα 45-50 λεπτά με ένα μαχαίρι να δούμε αν έχει ψηθεί.




Αφήνουμε 5 λεπτά στη φόρμα και μετά βγάζουμε το κέικ και το αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.

Σερβίρουμε άχνη ζάχαρη ή παγωτό.







Μικρά μυστικά

Μαρμελάδα αν θέλουμε βάζουμε κι άλλη γεύση

Μόλις κρυώσει το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σερβίρουμε και με μια μπάλα παγωτό βανίλια

Μπορούμε να βάλουμε τα κεράσια φρέσκα, χωρίς να μαλακώσουν με τη ζάχαρη








You Might Also Like

14 σχόλια

  1. Aγαπώ αυτό το κέικ, λατρεύω το ξυνόγαλο στα κέικ φιλάκια πολλά πολλά γλυκό μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο...το ξινόγαλο να μπορουσα να το έβαζα παντού...χιχι..καλά το βάζω.

      Φιλιά πολλα!!!

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφο που είναι! Και τι ωραίες φωτογραφίες! Τη φόρμα τη δανείζεις; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα.. τη δανειζω.. Πες ποτε ;)

      Ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα! Υπέροχο το κέικ, όντως ο καιρός το τραβάει. Και με παγωτό σοκολάτα ταιριάζει λόγω του πετυχημένου συνδυσμού σοκολάτα - κεράσι. Οι φωτογραφίες και η διακόσμηση το αναδεικνύουν τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι και με σοκολάτα θα είναι ακόμα πιο ωραίο. Ωραία ιδέα ;)

      Σ ευχαριστώ πολύ και καλώς ήρθες Paraxeno pirouni :)

      Διαγραφή
  4. Τα κέικ είναι πάντα ευπρόσδεκτα και παντός καιρού Μάριον!
    Φαίνεται πολύ αφράτο και αρωματικό!
    Μου αρέσει πολύ και η φόρμα που χρησιμοποίησες!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε εποχή έχει και το κεικ του ;)
      Οντως ήταν πολυ αρωματικό κι αφράτο.
      Η φόρμα είναι παλιά...μη σου πω και 50 χρόνια. Και δεν την είχα και σε εκτίμηση..χιχι..κοιτα να δεις..

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Αχ, αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα... σε τι γλυκούς "μπελάδες" και σκέψεις μας βάζουν Μάριον :-)) Πολύ ωραία εμφάνιση και διαβάζεται εξαιρετικά νόστιμο το κερασένιο κέικ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά φταίνε Πηνελόπη μου, τα φρούτα...μας παρασύρουν ;)..χιχι.

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  6. τα κεικ με τα κερασια εχουν την τιμιτικη τους!!! τελειο ειδικα με το παγωτακι. μ αρεσει που εγιναν σα μαρμελαδα και σιγουρα το ξινογαλο το απογειωσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδα και το δικό σου ;)
      Τελικά έγινε πολύ καλό.
      Ευχαριστώ ;)

      Διαγραφή
  7. Τα κεράσια είναι ένα υπέροχο φρούτο. Δεν θυμάμαι να το έχω δοκιμάσει ποτέ σε κέικ... για την παρουσίαση τι να πω.... όπως πάντα υπέροχη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ :)

      Είναι ωραίο στο κεικ το κεράσι,θα σου αρέσει.


      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή

Subscribe