Σοκολατένιο κεικ με ελαιόλαδο, αχλάδια & κάρδαμο / Chocolate Olive Oil Pear Cake with Cardamom

11:06:00 μ.μ.



Η εποχή των κεικ νομίαζω άρχισε. Οχι ότι μας εμπόδιζε και τίποτα να ψήνουμε πιο πριν, αλλα να ... με λίγη δροσούλα κάπως σου κάνει και θες να ανάψεις το φούρνο.

Η αλήθεια είναι τώρα κοιτάω μόνο συνταγές για κεικ. Οχι για φαγητά. Μόνο κέικ απλά, περίεργα, ιδιαίτερα, νόστιμα.



Καλά και τα κλασσικά, αλλά θέλουμε και το κάτι διαφορετικό. Βέβαια οι υπόλοιποι του σπιτιού μερικές φορές έχουν ενστάσεις και αρχίζουν την μουρμούρα μόλις με δουν να κάνω κάτι άλλο, Ιδίως με τα φρούτα μέσα στο κέικ έχουν μια μικρή ιδιοτροπία, εκτός της μηλόπιτας βεβαίως.



Αλλα δεν ήθελα να κάνω μια μηλόπια πάλι. Και αυτό το κέικ με το αχλάδι, την σοκολάτα και ιδιαίτερα με το κάρδαμο μου έκανε κλικ. Στην ουσία είναι η ένωση δύο συνταγών. Η μία ήταν η σοκολατένια εκδοχή και η άλλη με το κάρδαμο. Και τις ένωσα σε μία.




Αν και δεν θέλω αν περιαυτολογώ, ίσως είναι ένα από τα πιο ωραία κεικ που έχω κάνει: τόσο αφράτο και τόσο ιδιαίτερο με το κάρδαμο, που ήδη το έχω κάνει δυο φορές.

Οταν κρυώσει λίγο ή ακόμα και ζεστό μαζί με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καιμάκι είναι εξαιρετικό.





Σοκολατένιο κεικ με ελαιόλαδο, αχλάδια & κάρδαμο / Chocolate Olive Oil Pear Cake with Cardamom
(προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)


Yλικά

2 αχλάδια (κομμένα σε φέτες)
50 γρ.καρύδια
175 γρ. αλεύρι
1 1/2 κουτ.γρ. μπέικιν παουντερ
100 γρ. κουβερτούρα (με 65% κακάο)
125 ml γάλα
100 ml ελαιόλαδο
2 αυγα
120 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
κάρδαμο (τα σποράκια από 5-10 καψουλάκια, κοπανισμένα στο γουδί)
1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε  το φούρνο στους 160C.



Κόβουμε τα μισά καρύδια καρύδια με ένα μαχαίρι. Τα υπόλοιπα τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι δύο φορές, με το μπέικιν παουντερ & το αλάτι.

Χτυπάμε με το μιξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το  εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε το γάλα και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αλεσμένα καρύδια και το κάρδαμο. Ανακατεύουμε με το μίξερ.

Λιώνουμε την κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρι.
Ρίχνουμε τη σοκολάτα κι ανακατεύουμε.




Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα 20 εκ. αφου την έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο ή έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος.

Κόβουμε τα αχλάδια σε φέτες.



Βάζουμε τις φέτες αχλαδιού προσεκτικά πάνω στο μείγμα σε κύκλο
Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια που έχουμε κρατήσει.



Ψήνουμε για 60-70 λεπτά στους 160º. Βλέπουμε αν είχει γίνει βάζοντας ένα μαχαίρι και βλέπουμε αν βγει καθαρό, τότε είναι ψημένο.




Αφήνουμε να κρυώσει & πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
Σερβίρετε και με παγωτό βανίλια.








Μικρά μυστικά:

Αν δεν έχετε σπόρους κάρδαμου, μπορείτε να βάλετε το έτοιμο σε σκόνη στα φακελάκια, περίπου 1 - 1 1/2 κουτ. γλ.

Αν βάλετε από το ολόκληρο κάρδαμο τα σποράκια, τα κοπανίζετε στο γουδί. Λεω για 5-10 καψουλάκια, ανάλογα με το πόσο θέλετε να γεύεστε το κάρδαμο. Αν βάλετε τα σποράκια από περίπου 10 καψουλάκια η γεύση του κάρδαμου ειναι εμφανής κι έντονη, αλλά ωραία. Αλλιώς βάζετε λιγότερη ποσότητα.

Το αχλάδι το καθαρίζουμε στο τέλος για να μην μαυρίσει, διαφορετικά το κοβουμε εξ αρχής και το ραντίζουμε με λεμόνι


Την πρώτη φορά που το έφτιαξα από πάνω οταν έβαλα τα χοντροκομμένα καρύδια έριξα και λίγα κομμάτια σοκολάτας. Εγινε ακόμα πιο σοκολατένιο. Μπορείτε να μην βάλετε και καθόλου καρύδια από πάνω αν δεν θέλετε, παρά μόνο άχνη ζάχαρη.

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Καλό μήνα! Το κέικ πρέπει να είναι υπέροχο, δεν το συνηθίζουμε πολύ ίσως αλλά τα αχλάδια ταριάζουν μια χαρά με τη σοκολάτα. Το κάρδαμο είναι το μυστικό πιστεύω, το άρωμα που δίνει σε κέικ και μπισκότα είναι το κάτι άλλο. Καλοφάγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο! Το κάρδαμο θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Τα κέικ με αχλάδια μου αρέσουν πολύ, αν έχουν και σοκολάτα είναι ακόμα πιο φανταστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι,ναι, ναι Μαρία κάρδαμο!! Το έχω δοκιμάσει μια φορά σε ένα κέικ βασιλόπιτα που έκανα και ήταν εξαιρετικό!! Από τότε δεν έχω ξανακάνει και τώρα είναι η ευκαιρία του!! Τα αχλάδια από την άλλη μου αρέσουν πάρα πολύ και δεν τα έχω δοκιμάσει σε κέικ!! Μπράβο θα το δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτικη συνταγή και τα υλικά δένουν μεταξύ τους πάρα πολύ ωραια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή