Κέικ μήλου με ξινόγαλο / Apple cake with soure milk

9:45:00 μ.μ.




Τι κάνεις όταν θες να συνοδεύσεις τον καφέ σου αλλά δεν έχεις κάτι γλυκό? Ενα κέικ!!!
Και τι κάνεις όταν δεν θες το κλασσικό κεικ μαρμπρέ? Κάνεις μηλο-κέικ. Είχα μια ακατανίκητη (ε καλά όχι κι ακατανίκητη 😜) επιθυμία για κέικ με μήλο.



Είναι το πιο ωραίο κέικ για τον καφέ. Οχι απαραίτητα αυτό που έκανα εγώ, αλλά γενικά ο συνδυασμός μήλου με ζύμη είναι φανταστικός.




Κι αυτό το κέικ βγήκε πολύ αφράτο και πεντανόστιμο. Σκέτος αφρός. Τώρα αν θα τη βγάλουμε όλη την εβδομάδα θα δείξει 😉



Κέικ μήλου με ξινόγαλο / Apple cake with soure milk
(προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)


Υλικά

170 γρ βούτυρο, μαλακωμένο
120 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. καστανή ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ. γαρύφαλο τριμμένο
1 κ.γλ. μπέικιν παουντερ
1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γλ. αλάτι
300 γρ. αλεύρι γοχ
150 γρ. ξινόγαλo
50 γρ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
1 κ. λ. εκχύλισμα βανίλιας
2 μήλα μεγάλα, κομμένα σε κύβους



Εκτέλεση

Προθερμάινουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χτυπάμε το βούτυρο που έχει μαλακώσει στο μίξερ για λίγο, να αφρατέψει.

Ρίχνουμε και τις δύο ζάχαρες και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε τα αυγά ενα-ένα τη φορά μέχρι να αναμειχθεί καλά το κάθε ένα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και το αλεύρι. Σε ένα μπολ βάζουμε μαζί το χυμό πορτοκάλι, το ξινόγαλα και το εκχύλισμα βανίλιας.

Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σιγά σιγά τα μείγμα αλεύρου και ξινόγαλου, εναλάξ μέχρι να αναμειχθούν καλά.



Ρίχνουμε τα μήλα κομμένα σε μικρούς κύβους ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα κεικ που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.

Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με το  μαχαίρι να δούμε αν έχει ψηθεί.

Μόλις ψηθεί το αφήνουμε για 5 λεπτά στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.

Οταν κρυώσει βάζουμε την άχνη ζάχαρη.





Μικρά μυστικά:

Μπορεί να σερβιριστέι και με κρέμα βανίλιας (έτοιμη ή σπιτική), με παγωτό ή με κάποιο γλάσο.

Η φόρμα του κεικ ειναι στα 20 εκ. Ειναι πιο μικρή από μια άλλη που έχω που είναι στα 25 εκ. Απλά στη μικρή βγαίνει πιο φουσκωτό το κέικ.






You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Τέλειο! Δεν έχεις άδικο, για τον καφέ είμαι κι εγώ ανάμεσα σε κάτι ελαφρώς σοκολατένιο ή σε ένα αρωματικό μηλο-κέικ όπως αυτό! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός όλων των μπαχαρικών και του ξύσματος πορτοκαλιού. Την καλημέρα μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή