Ψωμί / Bread

10:39:00 μ.μ.



Νομίζω πως αυτόν το καιρό η μαγειρική έχει γίνει διέξοδος από την παράξενη κατάσταση που βιώνουμε. Δοκιμάζουμε, πειραματιζόμαστε, γευόμαστε. Κυρίως όμως ξεχνιόμαστε. Ιδιαίτερο κομμάτι όμως είναι οι ζύμες, τα ζυμώματα, τα φουσκώματα και τα ψησίματα.




Η ζύμη έχει θεραπευτική ιδιότητα γιατί είναι ΄΄ζωντανή΄΄ και την βλέπεις να αλλάζει. Από λίγο νερό κι αλεύρι δημιουργείτα μια μάζα που σου ''μιλάει'' όταν είναι έτοιμη: κουσκώνει και σε καθοδηγεί.
Η μυρωδιά του ζεστού ψωμιού που διαχέεται στο σπίτι είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Βέβαια αν έχεις και νεύρα μπορείς να τα ξεσπάσεις πάνω της 😀 Μια χαρά ψυχοθεραπεία.




Αν κι εγώ δεν είμαι εσώκλειστη 24 ώρες κάθε μέρα, αφού ακόμα πηγαινοέρχομαι στη δουλειά (νόμιμα ε? 😜 με τα χαρτιά μου, τις τζίφρες μου, τις σφαγίδες μου) και μόνο το σκ είμαι εντελώς μέσα, εν τούτοις κάποιοι άλλοι ειναι συνέχεια και ζητάνε να τρώνε όλες τις ώρες. Και πρέπει πάντα κάτι να έχεις.



Εκτός αυτού στη δεδομένη στιγμή το ζύμωμα ψωμιού είναι ίσως το μόνο εύκολο. Γιατί για να βγεις να πας στο φούρνο χρειάζεται όλοκληρη διαδικασία κι αυτό το ψωμάκι είναι εύκολο να γίνει όποια στιγμή και να το αποφασίσεις να το κάνεις.





Ψωμί / Bread
(συνταγή από τα τετράδια μαγειρικής της Ελ. Παπαλυμπέρη΄΄)


Υλικά

1 κ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
3 ποτήρια νερό χλιαρό
2 κ.γλ. αλάτι
4 κ.σ. σπορέλαιο
4 κ.σ. γάλα εβαπορέ
2 φακελάκια μαγιά

σουσάμι

Προαιρετικά: λιναρόσπορο κοπανισμένο, γλυκάνισο
σπόρους (ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος κλπ)


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μαγιά με το νερό.
Ρίχνουμε και τα άλλα υλικά και τέλος το αλεύρι (όχι όλο μαζί).

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη & και να μην κολλάει στο χέρι. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Αν θέλουμε εδώ προσθέτουμε το κοπανισμένο λιναρόσπορο ή γλυκάνισο ή όποια σπόρια θέλουμε.



Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιατεί.
Δεν σας λέω ακριβώς πόσο, θα το δείτε. Δεν αργεί πάντως.



Μόλις φουσκώσει ξαναζυμώνουμε λίγο και πλάθουμε 3 ή 4 φρατζολίτσες. Εμένα μου βγήκε ένα καρβελάκι και 2 φρατζολάκια.



Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι και τα σκεπάζουμε πάλι να φουσκώσουν.

Μόλις φουσκώσουν ραντιζουμε ελαφρώς με νερό την επιφάνεια και ρίχνουμε σουσάμ αν θέλουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C (αντιστάσεις πάνω κάτω) για περίπου 20-30 λεπτά.
Μόλις πάρει χρώμα είναι έτοιμα. Ελέγχουμε και την κάτω μεριά αν έχει πάρει χρώμα.



Για να δούμε αν ψήθηκε γυρνάμε το ψωμί και το ''χτυπάμε'' απο κάτω με τα δάκτυλα να ακούσουμε έναν ''κούφιο'' ήχο. Τότε είναι έτοιμο.




Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Οταν κρυώσει το τυλίγουμε με βαμβακερή πετσέτα και το φυλάμε είτε στη ψωμιέρα ή μέσα στο φούρνο.

Μικρά μυστικά:

Οταν λέμε ποτήρια εννοούμε τα νεροπότητα τα κλασσικά. Οχι τα τεράστια που είναι σαν βάζα.
Τα άφησα έτσι χωρίς να μετρήσω σε γραμμάρια γιατί θεωρώ πως είναι πιο βολικό, εύκολο και πιο χρηστικό, μιας και μπορεί κάποιος να μην έχει ζυγαριά στο σπίτι. Οπότε, μετράμε με τα νεροπότηρα, τα κλασσικά. 

Ισως να μην πάρει κι όλο το αλεύρι που λέω, αλλά μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω. Αυτό εξαρτάται από το πόσο νερό θα βάλουμε.

Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Απλά μέχρι να ΄΄πάρει΄΄ όλο το αλεύρι και να μην κολλάει στα χέρια μας.

Αν θέλετε δεν βάζετε σπόρους μέσα. Αλλά το συνιστώ μιας και δίνουν ωραία γεύση αλλά και υφή στο ψωμί. Το σημαντικότερο όμως κάνουν καλό και να τους προτιμάτε. \

Εγώ στο καρβελάκι έβαλα κοπανισμένο λιναρόσπορο και στα φραντζολάκια έβαλα και ηλιόσπορους.

Στο καρβελάκι δεν έβαλα σουσάμι, αλλά πασπάλισα με λίγο αλεύρι από πάνω και το χάραξα.
Στα φρατζολάκια έβαλα πάνω σουσάμι.

Και τις επόμενες μέρες παραμένει αφράτη η ψίχα του.

Το ψωμί, αφού ψηθεί, μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη.






You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Καλημέρα! Φαίνεται να σου έχει βγει τέλειο! Αν και με το σπιτικό ψωμί μέχρι τώρα δεν τα έχω πάει και πολύ καλά, η συνταγή φαίνεται πράγματι πανεύκολη και όσο για χρόνο.. έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια στα χέρια σου! Μέχρι εδώ μοσχομύρισε χιχι. Μα υπάρχει τίποτα καλύτερο απο τη μυρωδιά του φφρεσκοψημένου ψωμιού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe