Γαλακτομπούρεκο / Greek custard pie ''Galaktoboureko''

8:18:00 μ.μ.



Κλασσικό κι αγαπημένο γαλακτομπούρεκο.
Ηθελα να το φτιάξω πολύ καιρό, αλλά τελικά με όλα αυτά τα γεγονότα δεν είχα καμία όρεξη. Ορεξη για φαι είχα - μην παρεξηγηθώ 😆 - όρεξη για να το κάνω δεν είχα.




Ετσι κι εγώ για να γιορτάσω την άρση των περιοριστικών μέτρων, κοινώς lockdown, το έφτιαξα.

Στην ουσία είναι εύκολο στην εκτέλεση: κάνεις μια κρέμα και στρώνεις τα φύλλα.

Σιροπιάζεις κι έχεις ένα ταψί γλυκό για να φας. Αν σας αρέσει κι εσάς ζεστό μην περιμένετε να κρυώσει για να το απολαύσετε. Εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω 😉)




Γαλακτομπούρεκο / Greek custard pie ''Galaktoboureko''

1 πακέτο φύλλο κρούστας ή φύλλο Βηρυττού 
βούτυρο λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων (περιπου 200 γρ.)

Για την κρέμα:
1500 ml γάλα 
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
300 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
2 κουτ. σ. βούτυρο παγωμένο
5 αυγά (μέτρια)
2-3 βανιλίνες (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι (& λίγο ξύσμα από lime - προεραιτικά)

Για το σιρόπι:
500 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Χυμό από μισό λεμόνι
φλούδες λεμονιού (λεπτές φλούδες, οχι το λευκο μέρος)
1/2 σφινάκι limoncello

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στις αντιστάσεις

Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη.
Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις πήξει, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα αυγών - ζάχαρης, λίγο λίγο και ανακατεύοντας ταυτόχρονα. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο & τις βανίλιες κι ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μακρόστερο ταψί (38x35 εκ) στρώνουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας (6 φύλλα), βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα καλά με το λιωμένο βούτυρο. 
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα (6 φύλλα), επίσης βουτυρωμένα ένα-ένα.

Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα και βουτυρώνουμε καλά, καθώς και την επιφάνεια.
Χαράζουμε την επιφάνεια μόνο σε λωρίδες, με προσοχή γιατί η κρέμα έχει αραιώσει.
Ραντίζουμε με λίγο νερό & ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα.



Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε το νερό & τη ζάχαρη να βράσει μαζί με φλούδες λεμονιού, το χυμό μισού λεμονιού και μόλις δέσει ρίχνουμε το σφηνάκι limoncello.
Οταν γίνει το γαλακτομπούρεκο το περιλούουμε με το ζεστό σιρόπι.
Το κόβουμε όταν κρυώσει (πράγμα δύσκολο...😜)
Αφού το σιροπιάσουμε το σκεπάζουμε με ένα τούλι ή με αυτές τις τούλινες ''καμπάνες'' που σκεπάζουμε τα φαγητά. Οχι με πετσέτα ή αλουμινόχαρτο γιατί θα μαλακώσουν τα φύλλα.



Μικρά μυστικά:
- Εγώ γάλα έβαλα ελαφρύ
- Το limoncello στο σιρόπι είναι προαιρετικό
- Προσοχή στο σιρόπι. Το μυστικό είναι να δέσει καλά σαν αραιό μέλι.
- Το ξύσμα lime ενισχύει τη γεύση του. Αν δεν θέλετε δεν το βάζετε







You Might Also Like

1 σχόλια