Eύκολη τραχανόπιτα με φέτα / ''Trahanopita'' with feta cheese
12:22:00 μ.μ.
O τραχανάς δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μας. Πάντα υπάρχει στο ντουλάπι. Παραδοσιακός, γλυκός, σταρένιος, ξινός. Συνήθως αγοράζω από επαρχία όταν παίρνουμε τα βουνά.
Αρέσει στα παιδιά κι από μικρά τον έτρωγαν. Είναι ένα τέλειο βραδινό όταν δεν υπάρχει φαί.
Το καλοκαίρι δε είναι ιδανικός με φρέσκια ντομάτα. Αν δεν έχετε φάει ζεστό τραχανά κατακαλόκαιρο, χάνεται 😉
Τώρα τον έκανα σε πίτα. Μπορώ να πω πως έγινε ακόμα πιο αγαπημένος μου ο τραχανάς. Τραχανάς, φέτα, γάλα κι αυγά. Ιδανικό σνακ ακόμα και για το σχολείο των παιδιών. Τρώγεται ζεστή, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι ακόμα πιο ωραία.
Εύκολη πίτα που σε μια ώρα είναι έτοιμη, ακόμα κι αν την σκεφτείς τελευταία στιγμή.
Εύκολη τραχανόπιτα με φέτα / Easy Trahana pie
(συνταγή προσαρμοσμένη από Cook Book, 2011)
Υλικά
200 γρ. τραχανά ξινό
500 ml νερό
1 κούπα γάλα φρέσκο
1 κουτ. σούπας βούτυρο (κατά προτίμηση πρόβειο)
3 αυγά (μέτρια)
230 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο (για το ταψί)
πιπέρι
αλάτι (μια πρέζα ή καθόλου)
Εκτέλεσημε
Βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τον τραχανά & βράζουσε μέτρια θερμοκράσια. Περίπου 10-15 λεπτά, να βράσει. Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι. Θα αρχίζει να πήζει ο τραχανάς. Προσοχή μην κολλήσει. Θέλουμε να απορροφήσει το νερό (όχι όλο όμως).Αν δείτε δεν έχει βράσει ο τραχανάς και δεν έχει αρκετό νερό, προσθέστε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι πολύ νερουλό, αλλά ούτε και πολύ πηχτό. Το βγάζουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς.
Τα ρίχνουμε στο τραχανά - με προσοχή, σιγά-σιγά και ανατατεύοντας γρήγορα & συνέχεια, γιατί είναι ζεστός ο τραχανάς. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κομμάτια της φέτας. Αφήνουμε λίγη στην άκρη για να την ρίξουμε από πάνω. Ρίχνουμε και το πιπέρι.
Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο & στα πλαϊνα.
Ρίχνουμε το μείγμα και από πάνω τρίβουμε την φέτα που κρατήσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C (αντιστάσεις πάνω-κάτω), μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε για 10 λεπτά. Κόβουμε και σερβίρουμε
Μικρά μυστικά:
- Μπορείτε να μην βάλετε καθόλου αλάτι στον τραχανά, αν η φέτα είναι λίγο αλμυρή. Εγω έβαλα ελάχιστο (μια τσιμπιά). Μην φοβάστε δεν είναι ανάλατο, καθώς η φέτα δίνει όλη την γεύση.
- Την έβαλα σε ενα ταψί λίγο μεγάλο (30 εκ.) και βγήκε κανονική προς λεπτή. Αν θέλετε ''πάχος'' στο κομμάτι διαλέξτε λίγο μικρότερο ταψί (προσαρμόστε το χρόνο ψησίματος, καθώς θα είναι πιο παχιά και θα θέλει λίγο περισσότερο ψήσιμο).
2 σχόλια
Πολύ νόστιμη φαίνεται. Και έτσι λεπτή όπως πρέπει να έιναι και όπως μας αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι πολύ ωραία. Ναι τελικά καλυτερα ειναι ετσι λεπτη.
Διαγραφή