Σφολιατίνια με μαρμελάδα / Pastry bars with marmelade

11:57:00 μ.μ.


 Αν κι είμαστε επίσημα στο φθινόπωρο, το καιρός ώρες-ώρες δεν το θυμίζει.Κάπου διάβασα βέβαια πως του Αγ. Δημητρίου θα έχουμε 30άρια 😀  Βέβαια η πρωινή ψύχρα κι η βραδυνή δροσούλα ένα ζεστό ρόφημα το θέλουν. 

Ψάχνωντας κάτι παλιά ντοσιέ, χαρτιά και παλιές συνταγές, έπεσα σε ένα απόκομμα από ένα παλιό, πολύυυυ παλιο περιοδικό (του '90!!!) και βρήκα αυτή τη συνταγή. Την έλεγε ''Σφολιατίνια με μαρμελάδα''. Βέβαια δεν θυμίζει τη σφολιάτα. Κάτι σαν πάστα φλόρα σε μερίδες. Αλλά επειδή μου άρεσε το όνομα το κράτησα κι εγώ.


Επίσης, να πω εδώ πως τα παλιά περιοδικά είχαν πάρα πολύ καλές συνταγές. Ουσιαστικές. Απλό food styling - έως καθόλου - με απλά υλικά. Ευτυχώς που έχω φυλλάξει κάποιες σελίδες.



Λοιπόν, αυτό το γλυκάκι θα το λατρέψετε. Γίνεται εύκολα, γρήγορα με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Κι αν έχετε και μαρμελάδα περίσσευμα που θέλετε να την αξιοποιήσετε, αυτή η συνταγή είναι κατάλληλη.

Περιττό να πω πως είναι ιδανικό με τον καφέ και το τσάι.

Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.



Σφολιατίνια με μαρμελάδα / Pastry bars with marmelade


Υλικά

300 γρ. αλεύρι

1 αυγό

80 γρ. ζάχαρη

80 γρ. βούτυρο (παγωμένο)

5 1/2 γρ. ξηρή μαγιά

2-3 κουτ. σ. γάλα (χλιαρό)

μαρμελάδα βερίκοκο (ή άλλη γεύση)

1 βανιλίνη (ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια)

2-3 κουτ.σ. νερό παγωμένο (στο ζύμωμα)

Ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαγιά στο γάλα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το βούτυρο (παγωμένο & κομμένο σε κύβους), τη βανίλια, τη μαγιά λιωμένη στο γάλα, ανακατεύουμε καλά τα υλικά και ζυμώνουμε. 

Για να βοηθήσει στο ζύμωμα, αν δούμε πως δεν σχηματίζετε η ζύμη, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές κρύο νερό για να ενωθεί καλά.


Οταν η ζύμη γίνει ομοιογενής τη σχηματίζουμε σε ρολό και τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.

Στρώνουμε ένα σκεύος 20χ20 εκ. με λαδόκολα. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, κάνοντας 3 φύλλα μεγέθους 20χ20 εκ. 



Οταν ανοίξουμε το φύλλο βάζουμε πάνω το ταψάκι και κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη για να μας βγει στο ίδιο μέγεθος.

Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και βάζουμε τη μαρμέλάδα σε όλη την επιφάνει.

Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, αλείφουμε με μαρμελάδα και τέλος στρώνουμε το τρίτο φύλλο. 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. 

Κόβουμε σε κομμάτια όσο είναι ζεστό & τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.


Μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.



Τα φυλλάμε σε δοχείο καλά κλεισμένα.




Μικρά μυστικά:

-    Στην αρχή κοβουμε 6 κομμάτια και μετά στη μέση. Ετσι έχουμε 12 κομμάτια

-    Το κρύο νερό στο τέλος βοηθάει τη ζύμη να ενωθεί καλά. Ρίχνουμε στην αρχή μια κουταλιά, κι αν χρειασθεί ρίχνουμε και δεύτερη.

-    Μαρμελάδα βάζετε όση ποσότητα θέλετε κι όποια γεύση θέλετε.

-  Μπορείτε να τα αφήσετε σκέτα χωρίς την άχνη. 




You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Ω τι ωραία που είναι! Μου αρέσει αυτή η ζύμη και με τη μαρμελάδα θα είναι εξαιρετικά!
    Πρέπει να τα φτιάξω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία ιδέα! Αγαπάμε πάστα φλόρα ακόμα και σε εναλλακτική μορφή! Οσο για τα παλιά περιοδικά, θα συμφωνήσω μαζί σου. Δεν έχω καλύτερο από το να ξεφυλλίζω τα περιοδικά που έχει κρατήσει η μητέρα μου και ν' ανακαλύπτω τόσο όμορφα πράγματα. Καλή σου συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τώρα είναιότι πρέπει με ζεστό τσαγάκι ή καφέ.
      Κι εμένα μου αρέσουν τα παλια περιοδικά. Εχει κρατήσει κάποια η μαμά μου, θα κάνω καμια ανασκαφή να βρω κι άλλα.
      Σ ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή

Subscribe