Κέικ με μαρμελάδα / Marmalade cake

5:55:00 μ.μ.


Κι επιτέλουνς μετά από σχεδόν ένα μήνα κατάφερα να βάλω το κεικ για το blog anniversary 😄

Μια χρονοκαθυστέρηση υπάρχει και είναι εμφανής.

Το μπλογκ λοιπόν μπαίνει στον 12ο χρόνο του. Απίστευτο? Κι όμως αληθινό!!!

Κάθε χρόνο είθισται η εορταστική ανάρτηση. Το έχω παραμελήσει αρκετά, όσο κι αν κάθε φορά λέω πως τον επόμενο μήνα πρέπει να είμαι πιο συνεπής στις αναρτήσεις. 

Βλέποντας πως τον πρώτο χρόνο είχα κάνει 100 αναρτήσεις (αν κι ήταν δύσκολη χρονιά για μένα) και τώρα με τα βίας ανεβάζω 1-2 αναρτήσεις το μήνα (έως και καμία όπως τον προηγούμενο μήνα 😁), μια εγκατάλειψη τη νοιώθεις 😜 Εντάξει δεν είναι κι εύκολη υπόθεση και κάποιοι bloggers καταλαβαίνετε τι εννοώ. Θέλει χρόνο και κόπο μια ανάρτηση για να γραφτεί, να φωτογραφιθεί η συνταγή, να διορθωθουν οι φωτογραφίες, να την ξαναδιαβάσεις, να διορθώσεις... 



Το instagram έχει "κλέψει" λίγο από το χρόνο μας, τους παλιούς αναγνώστες των μπλογκς, την όρεξη μας... Μας έχει στρέψει στην ευκολία. Ωραίο κι αυτό δεν λέω, αλλά η αγάπη στο blog παραμένει γιατί είναι κάτι δικό μας, προσωπικό, ένα ημερολόγιο (όπως είπε τελευταία μια blogger από το εξωτερικό), που παραμένει δικό μας όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ενα χρόνο τώρα με τα Lockdown και την όλη δύσκολη κατάσταση το blog είναι μια διέξοδος. 

Ενα κέικ λοιπόν για τον εορτασμό των 12 χρόνων. Η αλήθεια είναι πως το πήγαινα για κάτι πιο φαντασμαγορικό στο στολισμό, αλλά δεν μου βγήκε. Τελικά χωρίς το γλάσο ήταν πιο ωραίο και δεν χρειαζόταν εδώ που τα λέμε, μιας κι έβγαινε πάρα πολυ γλυκό.

Οπότε, μόνο με τη λιωμένη μαρμελάδα από πάνω (κάτι σαν σιρόπιασμα) ήταν μια χαρά.



Κέικ με μαρμελάδα / Marmalade cake


Yλικά 

200 γρ. βούτυρο (και λίγο επιπλέον για τη φόρμα)

250 γρ. ζάχαρη

ξύσμα & χυμό από 2 πορτοκάλια

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

300 γρ. αλεύρι γοχ

1 1/2 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 1/2 κουτ.γλ. σόδα

100 γρ. αριάνι

425 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι (ή κουμ-κουάτ)

1 κουτ. γλ.αλάτι


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C

Βουτυρώνουμε & αλευρώνουμε τη φορμα

Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη & το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να γίνει αφράτο 

Ρίχνουμε τ αυγά, ένα-ένα ανακατεύοντας καλά κάθε φορά πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.

Αν σας φανεί πως πάει να σβολιάσει ή κόψει το μείγμα, ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι και στρώνει

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν & τη σόδα. Προσθέτουμε και το αλάτι

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε 275 γρ. μαρμελάδα με το αριάνι

Ρίχνουμε το 1/3 από το αλεύρι μαζί με λίγο από το μείγμα μαρμελάδας-αριάνι. Μετά το υπόλοιπο αλεύρι με το υπόλοιπο μαρμελάδα-αριάνι.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά (δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί.

Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα και μετά το αναποδοχυρίζουμε σε μια σχάρα.



Για το γλάσο: βάζουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα σε ένα μπλέντερ για να λιώσει καλά.

Μετά σε ένα κατσαρολάκι τη ζεσταίνουμε μαζί με το μισό χυμό πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε για περίπου5-10 λεπτά, να γίνει ένα ρευστό κολλώδες σιρόπι. 

Με ένα πινέλο αλείφουμε το ζεστό κέικ.


Η συνταγή είχε και γλάσο ζάχαρης από πάνω (με το υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού & ζάχαρη άχνη), αλλά επειδη το δοκίμασα δεν σας το συστήνω γιατί γίνεται πάρα πολύ γλυκό.

Οπότε μπορείτε να πιείτε τον υπόλοιπο χυμό 😏




Μικρά μυστικά:

Η αρχική συνταγή ήταν με μαρμελάδα πορτοκάλι. Εγώ δεν είχα, κι έβαλα μαρμελάδα κουμ-κουάτ που είχα κάνει πριν 2 χρόνια και την είχα ξεχάσει. Ηταν αρωματική από τα κουμ-κουάτ κι έδωσε έξτρα γεύση στο κέικ.

Το κέικ μοιάζει με πορτοκαλόπιτα, είναι δηλαδή ζουμερό, υγρό κι αφράτο.

Επίσης, αντί για αριάνι είχ sour cream. Τωρα δεν θα ψάχνουμε τέτοια πράγματα..το αριάνι είναι μια χαρά ή ακόμα και το ξινογαλο.







You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Χρόνια πολλά και δημιουργικά! Μου φαίνεται πολύ εορταστικό το κέικ, ό,τι πρέπει! Και με άψογη αισθητική όπως πάντα οι φωτογραφίες. Καλό και το ινσταγκραμ, αλλά σαν τη φροντίδα του blog τίποτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe