Τάρτα τατέν με καραμελωμένα κρεμμυδάκια & πικάντικο μείγμα μπλε τυριού / Tart tatin with caramelized onions & blue cheese mixture

10:14:00 μ.μ.

 



Πρώτη ανάρτηση της χρονιάς και τα καταφέραμε πάλι. Επιζήσαμε. 
Δύσκολη κι η χρονιά που πέρασε, γι άλλους πολύ γι άλλους λίγοτερο. Οι γιορτές που πέρασαν δεν ήταν όπως περιμέναμε ή όπως θα θέλαμε να ήταν. Αλλά δεν έχουμε παράπονο. Ολα καλά. 



Η αλήθεια είναι δεν κάναμε κάτι ενδιαφέρον. Ηρεμία επικρατούσε κι η ησυχία. Πολύτιμα θα πω εγώ. Ξεκουραστήκαμε, είδαμε  περισσότερο αγαπημένα πρόσωπα (περιορισμένα πολύ μεν). Μαγειρέψαμε (πιο πολύ η μαμά 😏), φάγαμε. Εδώ να πω πως δεν έφαγα πολύ στις γιορτές. Περίεργο αλλά δεν ξέρω πως έγινε. Ενώ ήθελα να φάω, έβλεπα όλες αυτές τις πιατέλες με τα γλυκά και μου έφευγε η όρεξη. Σημεία των καιρών 😜




Είχα όλη την καλή διάθεση να φτιάξω αυτή την τάρτα για τα Χριστούγεννα, αλλά όπως βλέπεται την έκανα τον Ιανουάριο. Δεν πειράζει. Κάπου όλοι χανόμαστε με τόσες συνταγές που βλέπουμε, κάποιες τις χάνουμε, κάποιες δεν προλαβαίνουμε να τις κάνουμε. 




Αν σας αρέσουν τα κρεμμυδάκια του στιφάδο, τότε θα σας αρέσει αυτή η τάρτα.
Τα γλυκόξινα κρεμμυδάκια σε συνδυασμό με το μείγμα τυριού την κάνει ακαταμάχητη. 

Πως γίνεται μια τάρτα να είναι ακαταμάχητη; Δοκιμάστε την και θα μου πείτε 😏



Τάρτα τατέν με καραμελωμένα κρεμμυδάκια & πικάντικο μείγμα μπλε τυριού / Tart tatin with caramelized onions & blue cheese mixture

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας

400-450 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο (μικρά)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο (φρέσκο ή Κερκύρας)

3-4 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

κρέμα μπαλσάμικο

φρέσκο θυμάρι (τα φυλλαράκια)

αλάτι- πιπέρι

Μείγμα τυριού

2-3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

φέτα (50 γρ.)

τυρί μπλε (50 γρ.)

θυμάρι 


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C

Σε ένα τηγάνι (αντικολλητικό) ζεσταίνουμε το λάδι & το βούτυρο. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για περίπου 15 λεπτά (χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι στη μεσαία θερμοκρασία) μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.



Τα σβήνουμε με το ξίδι, προσθέτουμε τα φυλλαράκια από το θυμάρι και ρίχνουμε από πάνω την καστανή ζάχαρη. Σιγοβράζουμε (ανακατεύοντας ελαφρώς) μεχρι να καραμελώσουν τα κρεμμυδάκια. Τα βγάζουμε απο τη φωτιά κι αλατοπιπερώνουμε.

Μόλις καραμελώσουν τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι (ότι υπάρχει στο τηγάνι) κι αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Αν θέλουμε έτσι όπως είναι απλωμένα ρίχνουμε λίγη κρέμα μπαλσάμικο.

Κόβουμε τη ζύμη της σφολιάτας σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού και σκεπάζουμε τα κρεμμυδάκια.

Πιέζουμε ελαφρά τις άκρες της ζύμης γύρω-γύρω ώστε να κλείσει καλά μέσα της τη γέμιση.

Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η σφολιάτα.



Φτιάχνουμε το μείγμα του τυριού: Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ καλά. Οι ποσότητες στα τυριά είναι ανάλογα με το γούστο του καθένα και αν θέλουμε να υπερισχύει το μπλέ τυρί ή όχι.


Μόλις ψηθεί την αφήνουμε 2-3 λεπτά και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι

Οσο είναι ζεστή η τάρτα μπορούμε να βάλουμε κουταλιές από το μείγμα τυριού. 'Η να το βάλουμε σε ένα μπολ κι ο καθένας να το βάλει στο πιάτο του.



Μικρά μυστικά:

Το πικάντικο μπλε τυρί ισορροπεί τη γλυκύτητα των κρεμμυδιών.

Στο μείγμα τυριού προσαρμόζουμε τη γεύση με το γιαούρτι. Αν το θέλουμε πιο ''ελαφρύ'' προσθέτουμε περισσότερο γιαούρτι. Προτείνω όμως να είναι λίγο έντονη η γεύση του από το μπλε τυρί, γιατί συνδυάζεται πολύ ωραία.

μόλις καθαρίσετε τα κρεμμυδάκια ρίξτε τα στο ταψί να δείτε αν καλύπτουν την επιφάνεια ή αν χρειασθούν λίγα επιπλεον.




You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Πανέμορφη! Με το μπλε τυρί και τα κρεμμυδάκια θα είναι σίγουρα νοστιμότατη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσο απλή και ωραία ιδέα ταυτόχρονα! Μεγαλώνοντας κι εγώ παρατηρώ πως δεν αποζητώ τόσο τα γλυκά που μικρότερη λάτρευα, κλίνοντας λοιπόν σε περισσότερο αλμυρά και πικάντικα η τάρτα είναι ό,τι πρέπει και μάλιστα για να μη φτιάχνουμε συνέχεια μαγειρευτά και στιφάδο με τα κρεμμυδάκια αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή