Gingerbread με μελάσα και κακάο / Gingerbread cookies with cocoa & molasses

7:52:00 μ.μ.


 Δεν ξέρω αν γίνομαι γραφική, αλλά θα πω πάλι πως δεν κατάλαβα πότε ήρθαν τα Χριστούγεννα.

Φέτος ένα παραπάνω. Δεν έχω την ίδια προσμονή όπως άλλες χρονιές. Τα φετινά Χριστούγεννα έχουν μια στεναχώρια και μια μελαγχολία. Με μια απουσία αισθητή. Ούτε όρεξη για πολλά πολλά, οι στολισμοί με αφήνουν παγερά αδιάφορη και γενικά το εορταστικό κλίμα μου μοιάζει ''αφύσικο''  θα μπορούσα να πω.


Από συνταγές δεν είχα πολλές ιδέες. Ηθελα να φτιάξω κάτι φέτος διαφορετικό. Κάθε χρόνο κάνω τα κλασσικά Gingerbread μπισκότα. Ενα βράδυ, ξημέρωμα θα έλεγα που εβλεπα μια εκπομπή μαγειρικής είδα αυτά τα gingerbread με μελάσα. Να σημειώσω πως η ώρα αυτή (μετά τα μεσάνυχτα 😁) που βλέπω όλα τα φαγητά και γλυκά δεν είναι καταλληλη, καθώς είναι περασμένη ώρα και υπάρχει μια πείνα 😋. Κι αφού δεν σηκώθηκα εκείνη την ώρα να τα φτιάξω, την επόμενη μέρα τα έφτιαξα μιας και είχα και μελάσα.

Είναι πάρα πολύ νόστιμα, σοκολατένια και σπιρτόζικα. Αξίζουν μια δοκιμή 😉 Νομίζω πως θα γίνουν κι αυτά τα δεύτερα αγαπημένα μου κλασσικά για αυτή την εποχή.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους, με υγεία!


Gingerbread με μελάσα και κακάο / Gingerbread cookies with cocoa & molasses

(συνταγή από Rachel Khoo)


Υλικά

165 γρ. βούτυρο

80 γρ. ζάχαρη demerara

75 ml μελάσα

225 γρ. αλεύρι ολικής

75 γρ γοχ

30 γρ. κακάο

μια πρέζα αλάτι

μπαχαρικά: κανέλα, τζίντζερ, μπαχάρι, μαύρο πιπέρι (από μισό κ.γ.)

Λευκή κουβερτούρα για στόλισμα


Εκτέλεση

σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη μελάσα. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά να λιώσουν όλα τα υλικά και να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά. Θα πάρουμε μια πολύ μαλακή ζύμη.


Την βάζουμε πάνω σε ένα αντικολητικό χαρτί και από πάνω βάζουμε άλλο ένα χαρτί και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας 1-2 χιλιοστά (ή ανάλογα πόσο παχιά θέλετε τα μπισκότα)

Ετσι όπως είναι πάνω στο αντικολλητικο χαρτί το μεταφέρουμε σε ένα ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά να παγώσει.

Μετά κοβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε με κουπ-πατ. Αν θέλουμε να κρεμάσουμε τα μπισκότα σαν στολίδια κάνουμε με ένα καλαμάκι τρύπα. Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά. Μόλις κρυώσουν τα στολίζουμε με την λευκή σοκολάτα.




Μικρά μυστικά:

- Από μπαχαρικά μπορείτε να βάλετε όσο θέλετε εσείς. Είτε περισσότερη κανέλα, είτε λιγότερο μπαχάρι κλπ.

- Προσοχή στο ψήσιμο μην ΄΄αρπάξουν''. 

- μπορείτε να κάνετε τρύπες σε κάθε μπισκότο πριν τα ψήσετε και να τα κρεμάσετε για στολίδια. 




You Might Also Like

0 σχόλια