Σοκολατένια cupcakes με κρέμα βουτύρου / Chocolate cupcakes with butter cream
9:11:00 π.μ.
Αφράτα
κεκάκια για απόλαυση όλες τις ώρες.
Επειδή αυτή η βδομάδα είναι η ‘’εβδομάδα των πειραματισμών’’ (κατά το η ‘’εβδομάδα των παθών’’), βρήκα μια συνταγή για σοκολατένια cupcakes.
Tα έκανα δοκιμαστικά (έγιναν πολύ νόστιμα).
Σιγά θα μου πείτε τώρα το κατόρθωμα. Απλά εφάρμοσα δυο-τρια tips - μυστικά, όπως θέλετε πέστε το που κάνουν τη διαφορά τελικά.
Η συνταγή τα είχε γαρνιρισμένα με κρέμα φράουλας (strawberry frosting) την οποία θα δοκιμάσω μέσα στην εβδομάδα. Για αρχή έκανα μια απαλή κρέμα βουτύρου βανίλιας.
Ξεκινάμε…
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 & 3/4 κούπας αλεύρι
1 κουτ. γλ. baking poweder
½ κουτ. γλ. baking σοδα
¼ κουτ. γλ. αλάτι
½ κούπα κακάο (άγλυκο)
1 κουπα γάλα
2 κουτ. γλ. βανίλια
Βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να μαλακώσει.
Πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, γι αυτό βγάλτε το αρκετές ώρες πριν.
Εγώ συνήθως το ξεχνάω και το βγάζω λίγο πριν κάνω κέικ ή οτιδήποτε άλλο και μετά προσπαθώ να το λιώσω με άλλους ‘’αθέμιτους’’ τρόπους. Λάθος.
Αν δεν είναι αρκετά μαλακό το βούτυρο (όχι όμως λιωμένο) δεν θα κατανεμηθεί ομαλά η ζάχαρη. Χτυπήστε καλά το βούτυρο μόνο του, καθαρίζοντας τα τοιχώματα ανά διαστήματα.
Προσθέστε την ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο το μείγμα για περίπου 3 λεπτά.
Αφού
το χτυπήσετε προσθέστε τα αυγά ένα την φορά, χτυπώντας καλά να αναμειχθεί το
κάθε αυγό στο μείγμα και μετά προσθέστε το επόμενο αυγό.
Θέλουμε να ενωθούν τα αυγά πολύ καλά στο μείγμα μας, αλλά και όλα τα υλικά στη συνέχεια.
Ετσι, χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά όσο πιο πολύ γίνεται (χωρίς να το παρακάνουμε..).
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο, με το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.
Κι αυτό το σημείο είναι βασικό για να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε στο μείγμα μας εναλλάξ τα υγρά υλικά (γάλα & βανίλια) και το αλεύρι μας (βέβαια εγώ ξέχασα να βάλω την βανίλια και το είδα μετά.. αλλά συμβαίνουν αυτά – έγιναν καλά πάντως και χωρίς τη βανίλια - απλά εσείς μην ξεχάσετε).
Δηλαδή ρίχνουμε λίγο γάλα και χτυπάμε. Μετά ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε, ρίχνουμε πάλι γάλα και χτυπάμε, μετά το αλεύρι και συνεχίζουμε μέχρι να τα ρίξουμε όλα μέσα. Ετσι αναμειγνύονται όλα τα υλικά μας πολύ καλά.
Θα δείτε πως το μείγμα σας έχει γίνει πολύ αφράτο, σαν αφρός.
Είμαστε έτοιμοι να γεμίσουμε της θηκούλες μας με το μείγμα. Κι εδώ θέλει προσοχή. Δεν τα γεμίζουμε μέχρι επάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (εγώ τον προθέρμανα στους στους 100-150) και μόλις βάλουμε τα cupcakes βάζουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Ψήνουμε για 22-25 λεπτά. Για τα πρώτα 10-12 λεπτά δεν ‘’ενοχλούμε’’ τα cupcakes, δηλαδή σε απλά ελληνικά δεν ανοίγουμε το φούρνο.
Στα 20-22 λεπτά έχουμε το νού μας και αρχίζουμε να τεστάρουμε αν έχουν ψηθεί με τη γνωστή μέθοδο της οδοντογλυφίδας.
Αν παραψηθούν θα γίνουν στεγνά και θα τρίβονται. Ετσι αρχίστε να τα δοκιμάζετε στα 20λεπτά, και μετά ανα 2 λεπτά πάλι.
Εγώ είχα αρχίσει στα 20 λεπτά να δοκιμάζω και στα 25 λεπτά περίπου τα έβγαλα, αφού η οδοντογλυφίδα βγήκε καθαρή.
Τα αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα.
Αφράτη Κρέμα βουτύρου βανίλια
½ κούπα βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κουτ.γλ. βανίλια
2 κουτ. σούπας γάλα
Χτυπάμε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μαλακό σαν κρέμα .
Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και τη ρίχνουμε στο βούτυρο. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το γάλα.
Γίνεται μια μαλακή κρέμα και δεν είναι για να τη βάλετε στο κορνέ, καθώς δεν είναι αρκετά ‘’σκληρή’’. Με μια σπάτουλα απλώστε μια κουταλιά κρέμα και δώστε ένα ωραίο σχήμα (κωνικό) και στολίστε τα cupcakes σας.
Καλή Επιτυχία!!!
15 σχόλια
Καλημέρα, λοιπόν εγώ έχω δηλώσει ότι τέτοια δεν φτιάχνω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ότι δεν θέλω κι ένα τώρα με τον καφέ μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η παρουσίαση σου!!
Πωπω βρε Marion τι μου κάνεις πρωί πρωί! Φαίνονται τόσο λαχταριστά! Κι αυτή η κρέμα.!!! Πάει η δίαιτα(λέμε τώρα...)! Ευχαριστούμε για την παρουσίαση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωπωωωωωωω θέλωωωωωωωωω σήμερα άμα προλάβω γιατί μετά την δουλειά αφού πάω σπίτι έχω να μαγειρέψω, να σιδερώσω, θα φτιάξω μερικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι τότε όμως πέτα 3-4 :)))
Φιλιάαα
Ξανθή σ ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πειράζει που δεν κάνεις τέτοια, καλύτερα να τα τρως :)
Αλλωστε κάνεις τόσες άλλες νοστιμιές :)
Νάντια ειναι διαίτης..μην τα βλέπεις έτσι.
Ευχαριστώ :)
Asteri πάρε όσα θες :)
Φιλιά σε όλες
θελω το πιατο της πρωτης φωτογραφιας τωρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω κι εγώωωωωω, μοιάζουν υπέροχα και super σοκολατένια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου!!!
Μαράκι μου τι ωραία κεκάκια μας έφτιαξες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πάρω και εγώ με τη σειρά μου ένα έτσι για να τα δοκιμάσω αν και τόσο όμορφα που είναι,είναι μόνο για να τα κοιτάς
Φιλάκια πολλά.
ΜΠΡΑΒΟ σου!!!
Yπέροχα τα σοκολατομαφινάκια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η κρέμα βουτούρου .... όλα τα λεφτά!!!
Γεια στα χέρια σου!
Pansofix & painter ελάτε πάρτε όσα θέλετε (έχει για όλους) :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλεξάνδρα μου σ ευχαριστώ πολύ. Να σαι καλά :)
Φιλιά
ΕΛΕΝΑ σ ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά η κρέμα βουτύρου τους πάει πολύ. Είναι πολύ νόστιμα
:)
τα είδα από το πρωί!Είμαι φαν των cupcakes!!Έμεινε κανένα???!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαληνύχτα!
Αθηνά
Αθηνά έλα...προλαβαίνεις κανα-δυο ακομα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝασαι καλά..
Καλό βράδυ
Πριν απο καμια ωρα σχολασα και τωρα που διαβασα την αναρτηση σου και ειδα και αυτες τις φωτο πειναω σαν λυκος...Φενονται τελεια τυχεροι που ειναι οι δικοι σου !Εσυ τα φτιαχνεις και αυτοι τα δοκιμαζουν!!!Μπραβο Marion !
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΩΓΩ σ ευχαριστώ πολύ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήMόλις έφτιαξα καφεδάκι...οπότε ένα κεκάκι είναι ότι πρέπει, με μπόλικη κρέμα το δικό μου παρακαλώ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή