Πιπεριές με τυριά & μπεσαμέλ / Peppers with cheese and bechamel
7:02:00 μ.μ.
Ενα
νόστιμο συνοδευτικό πιάτο!
Υλικά:
5-6 μικρές πιπεριές
100 γρ. ζαμπον ψιλοκομμένο
100 γρ. φέτα
100 γρ. κασερι
100 γρ. γραβιέρα
Ντοματάκια ψιλοκομμένα (1 κουτί κονσέρβα ή 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες)
Ρίγανη
Αλάτι – πιπέρι
Λάδι
Μπεσαμέλ (κάνει περίπου 1 φλυτζάνι)
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
1 1 / 4 φλιτζάνι γάλα (χλιαρό)
1 αυγό
Αλάτι
πιπέρι - μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και αφαιρούμε το πάνω μέρος με το κοτσάνι(το καπάκι). Βγάζουμε τα σπόρια.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
Bάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και μόλις λιώσει ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι κι ανακατεύουμε, ώστε να γίνει σαν αλοιφή. Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα γρήγορα. Όταν αρχίσει να βράζει, κατεβάζουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Χτυπάμε το ένα αυγό και το ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμελ ανακατεύοντας γρήγορα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Βάζουμε τα ντοματάκια με το λάδι να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Ρίχνουμε αλάτι (όχι πολύ), πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε τη μισή σάλτσα με τα τυριά και το ζαμπόν.
Γεμίζουμε τις πιπεριές.
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και αφαιρούμε το πάνω μέρος με το κοτσάνι(το καπάκι). Βγάζουμε τα σπόρια.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
Bάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και μόλις λιώσει ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι κι ανακατεύουμε, ώστε να γίνει σαν αλοιφή. Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα γρήγορα. Όταν αρχίσει να βράζει, κατεβάζουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Χτυπάμε το ένα αυγό και το ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμελ ανακατεύοντας γρήγορα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Βάζουμε τα ντοματάκια με το λάδι να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Ρίχνουμε αλάτι (όχι πολύ), πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε τη μισή σάλτσα με τα τυριά και το ζαμπόν.
Γεμίζουμε τις πιπεριές.
Ρίχνουμε
πάνω από τη γέμιση μια κουταλιά μπεσαμέλ.
Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα στο ταψί την υπόλοιπη σάλτσα.
Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα στο ταψί την υπόλοιπη σάλτσα.
Ψήνουμε
στους 170 C για 40 λεπτά περίπου (θα το δείτε με το μάτι να ψηθούν οι πιπεριές
και να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ).
Μικρά
μυστικά:
- Μπορείτε
να βάλετε ότι είδη τυριών θέλετε. Δεν είναι ανάγκη να τα βάλετε όλα μαζί.
- Τη συνταγή αυτή τη φτιάχνω αρκετά συχνά σε κυριακάτικα τραπέζια και όχι μόνο και είναι από το βιβλίο της κας Βέφας Αλεξιάδου ‘’Πρόσκληση σε γεύμα’’ (με κάποιες παραλλαγές δικές μου). Όπως (αντί του ζαμπόν) , γίνεται πολύ ωραίο και με το γνωστό παριζάκι κομμένο σε κυβάκια.
- Επίσης, αν θέλετε μπορείτε πριν γεμίσετε τις πιπεριές να τις τηγανίσετε για λίγο. Αλλά και χωρίς αυτό γίνονται πολύ ωραίες και φυσικά πιο ελαφριές.
- Τη συνταγή αυτή τη φτιάχνω αρκετά συχνά σε κυριακάτικα τραπέζια και όχι μόνο και είναι από το βιβλίο της κας Βέφας Αλεξιάδου ‘’Πρόσκληση σε γεύμα’’ (με κάποιες παραλλαγές δικές μου). Όπως (αντί του ζαμπόν) , γίνεται πολύ ωραίο και με το γνωστό παριζάκι κομμένο σε κυβάκια.
- Επίσης, αν θέλετε μπορείτε πριν γεμίσετε τις πιπεριές να τις τηγανίσετε για λίγο. Αλλά και χωρίς αυτό γίνονται πολύ ωραίες και φυσικά πιο ελαφριές.
Καλή Επιτυχία!
25 σχόλια
Καλησπέρα! Λατρεύω τις γεμιστές πιπεριές αλλά δεν τις έχω ποτέ δοκιμάσει κατά αυτόν το τρόπο. Πολύ ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα
Καλησπέρα Μάγδα, καλώς ήρθες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τις δοκιμάσεις, είναι πολύ νόστιμες.
φαινεται σκετη κολαση με τα τυρια και τη μπεσαμελ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέτη νοστιμιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην σου πω οι πιπεριές γεμιστές με τυριά μου αρέσουν περισσότερο από τα κλασσικά γεμιστά.
Πολλές φορές τις γεμίζω και με θαλασσινά, ιδέα που "εμπνεύστηκα" κάποια νηστεία.
Οτι γέμιση και να βάλεις, η πιπεριά δίνει νομίζω ιδιαίτερη νοστιμιά!
Καλή βδομάδα!
Πολύ ωραία ιδέα τις φτιάχνω μόνο με τυριά οπότε θα δοκιμάσω κι αυτή την εκδοχή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMarion ενθουσιάστηκα με τη συνταγή!!Λατρεύω τις πιπεριές και δεν ξέρω ,ίσως δοκίμαζα τη συνταγή σου και με κόκκινες πιπεριές φλωρίνης που έχω αδυναμία!Μέχρι τώρα έφτιαχνα τις πράσινες(κέρατο)με γέμιση ανθότυρο-φέτα-άνηθος-κρεμμυδάκι και μετά στο φούρνο, αλλά η δικιά σου είναι γευστική κόλαση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ η πιπεριά όντως δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στη γέμιση που της βάζεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή δοκίμασέτην και με ζαμπόν μαζί με τα τυριά, θα σου αρέσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήAthina σ ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμένα μου αρέσουν οι φλωρίνης..πολύ καλή η ιδέα σου :)
ην έχω δοκιμάσει και εγώ αυτή τη συνταγή και έχω να πω ότι είναι SUPER!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Μαράκι για την όμορφη παρουσίαση και τις ιδέες που μας έδωσες!!!!
Aλεξάνδρα μου σ ευχαριστώ πολύ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο πιάτο :))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Ααααααααχ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βλέπω εγώ δίαιτα δεν θα κάνω,με τέτοιες νοστιμιές πως να αντισταθώ η γυναίκα??
Εξαιρετικό πιάτο και υπέροχες φωτογραφίες κολάζ.Μπράβο σου Marion!!!
Πολύ νόστιμη η ιδέα σου, με τα τυρία και τη μπεσαμέλ. Πολύ ωραίο για τραπέζι, πράγματι!
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri :)) είναι καλό !
ΑπάντησηΔιαγραφήirini διαίτης είναι όλα..μην τα βλέπεις έτσι :))
Σ ευχαριστώ πολυ για τα καλά σου λόγια
bigmama και για μπουφέ είναι καλό πιάτο και στολίζετε κι ωραία
Είσαι πειρασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κρατώ στις συνταγές μου, να φτιάξω και κανένα φαγάκι της προκοπής στα βλαστάρια μου που τρώνε σάχλες!
Γιαγιά Αντιγόνη καλός πειρασμός ε? (χιχι) :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το δοκιμάσεις περιμενω σχόλια :)
ωωω... σούπερ πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήβάλε μια παγωμένη μπυρίτσα και έφτασαααααα....
κολασηηηηηηηηηηη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πιπεριά είναι θείο δώρο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι και να φτιάξεις με αυτήν, όπου και να την βάλεις, το φαγητό παίρνει άλλη γεύση....
Οι συγκεκριμένες, αν βάλουμε πολύχρωμες θα είναi super για γιορτινό μπουφέ!!
Φιλάκια πολλά :))
Great blog! Really a lot of delicious food! Hege
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ έλα ..πάγωσε η μπυρίτσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη ...συμφωνώ :))
ΕΥΗ τις έχω δοκιμάσει και με πολύχρωμες πιπεριες (κίτρινες, πορτοκαλι) είναι φανταστικές :)
Μπέττυ έλα ..πάγωσε η μπυρίτσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη ...συμφωνώ :))
ΕΥΗ τις έχω δοκιμάσει και με πολύχρωμες πιπεριες (κίτρινες, πορτοκαλι) είναι φανταστικές :)
Ηege, thanks :)
ΑπάντησηΔιαγραφήWelcome to my blog.
See you around (I'll stop by at your blog).
τι παθαίνω βραδιάτικα, νόστιμο και αγαπημένο ορεκτικό, τόσο χορταστικό που με λίγο ζυμωτό ψωμάκι και παγωμένη μπυρίτσα χορταίνω μια χαρά
ΑπάντησηΔιαγραφή