Ντολμαδάκια / Stuffed vine leaves ''Dolmadakia''

9:42:00 μ.μ.



Nόστιμα & σαρακοστιανά!

Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έχουν την τιμητική τους. Σπιτικά ή έτοιμα κονσέρβας (καλύτερα όχι βέβαια).
Είπα να τα δοκιμάσω για πρώτη φορά, μια και κάνει συνήθως η μαμά μου. Αλλά είδα μια εκπομπή στη τηλεόραση του σεφ Βασίλη Καλίδη που έκανε ντολμαδάκια με ένα καλεσμένο.
Μου άρεσαν έτσι όπως τα έκαναν (έβαλα κι εγώ την δική μου πινελιά) και μου φάνηκαν πολύ ιδιαίτερα, καθώς έβαζαν και ξύσμα λεμονιού. Το λεμόνι το αγαπημένο μου.
Θυμήθηκα ότι είχα και ένα βαζάκι με αμπελόφυλλα στο ντουλάπι σε μια κρίση καταναλωτισμού και περίμεναν αρκετό καιρό να τα κάνω κάτι. Ηρθε η ώρα τους λοιπόν !
Λίγο στο τύλιγμα θέλω προπόνηση, κατά τα άλλα έγιναν πεντανόστιμα.

Ντολμαδάκια 
 
Υλικά (για 25-30 ντολμαδάκια):

25-30 αμπελόφυλλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμό από 1-2 λεμόνια
1 & ½ μεγάλo κρεμμύδι ψιλοκομμένα
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1½ κούπα ρύζι καρολίνα
1 ποτήρι λευκό κρασί
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
2 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο
λίγα φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Eκτέλεση

Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα.

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα νερό. Μόλις βράσει, τα ζεματάμε
Εγώ είχα αμπελόφυλλα σε άλμη έτοιμα από το σουπερ μαρκετ. Το βαζάκι λέει ‘’έτοιμα προς χρήση’’ αλλά εγώ δεν ήθελα να τα βάλω έτσι. Ήθελα να φύγει η άλμη οπότε τα ζεμάτισα κανονικά.





Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι για να στεγνώσουν.
 




Σε ένα τηγάνι βάζουμε πολύ λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντας και το σβήνουμε με το λευκό κρασί.




Προσθέτουμε το δυόσμο (ξερό και φρέσκο) και τον άνηθο

Προσθέτουμε, τέλος, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα με το μίγμα.
Τα τυλίγουμε με την γυαλιστερή πλευρά από έξω και τα τοποθετούμε με προσοχή κυκλικά σε μια φαρδιά κατσαρόλα.



Προσθέτουμε νερό έως ότου καλύψουμε τα ντολμαδάκια μας, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο (για να μην ανοίξουν) και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για ½ ώρα περίπου.

Προσοχή: κατά τη διάρκεια του βρασίματος, φροντίζουμε (προσθέτοντας όταν χρειάζεται ζεστό νερό) τα ντολμαδάκια μας να είναι πάντοτε σκεπασμένα με νερό.

Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βγάζουμε το πιάτο.






Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι ακόμα και το χυμό από τα λεμόνια και κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα μας. Αφήνουμε τα ντολμαδάκια να ξεκουραστούν για να τραβήξουν τα υγρά τους.




Εύχομαι Καλή Σαρακοστή, καλά κούλουμα και να περάσετε όλοι καλά!

You Might Also Like

29 σχόλια

  1. Καλή Σαρακοστή!!
    Εγώ αύριο θα φτιάξω της Δήμητρας με μανιτάρια για αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. * Ξανθή χρόνια πολλά

    Και με τα μανιτάρια θα είναι νόστιμα.
    Να περάσετε καλά
    Καλή Σαρακοστή σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ομορφα!!!και του χρονου, καλη σαρακοστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νόστιμα τα γιαλαντζί!
    ντολμαδάκια φρέσκα ποτέ της κονσέρβας! Πιστεύεις ότι κονσέρβας/μπουκαλιού ντολμαδάκια δεν είδαμε ποτέ στην κουζίνα της μαμάς μου;

    Καλή Σαρακοστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυο ώρες όρθια να τυλίγω....αχ-βαχ..
    Δεν μπορώ να καθίσω..τι κουσούρι!

    Να περάσεις καλά και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαράκι μου,μου άνοιξες την όρεξη πρωί-πρωί!!
    Σε λίγο θα τα φτιάξω και εγώ, λόγω της ημέρας.Την εκπομπή την είχα δει και εγώ,μου άρεσε πάρα πολύ η εκδοχή του ξύσματος λεμονιού μέσα στην γέμιση και λέω να το εφαρμόσω τώρα που θα ξεκινήσω να τα φτιάχνω!
    Καλά να περάσεις σήμερα και καλή Σαρακοστή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Μάριον! Πολύ όμορφα έγιναν! Μου άρεσε και η ιδέα με το ξύσμα λεμόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. * Βenikos place - Ευχαριστώ πολύ
    Καλή Σαρακοστή και από εμένα


    * thalassomov - Τα σπιτικά είναι απιστευτα νοστιμα σε σχέση με τα έτοιμα.
    Νασαι καλά
    Καλή σαρακοστή να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. * Γιαγιά Αντιγόνη - Αχ βαχ δεν λές τίποτα !
    Αλλά αξίζει τον κόπο ε? Βάλε άλλους να τα τυλίγουν κι εσύ να επιβλέπεις :)

    Καλή σαρακοστή
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. * irini - Χρόνια πολλά Ειρήνη μου
    Δεν είναι ωραιο το ξυσμα ?Καλή επιτυχία στα ντολμαδάκια σου. Καλοφάγωτα.

    Καλή σαρακοστή εύχομαι
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. * Αγγελική - χρόνια πολλά και από εδω.
    Δοκίμασε το ξύσμα την επομενη φορά που θα κάνεις

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kalimera !
    orea ntolmadakia!!kali sarakosti sou euxome me ygia!!
    filia!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια φορά στη ζωή μου δοκίμασα γιαλαντζί κονσέρβα και δεν τα ξαναέβαλα στο στόμα μου. Πολύ ωραία φαίνονται αυτά και μια χαρά τυλιγμένα. Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μμμμμ....λαχταριστά!!! Δεν έχω φτιάξει ποτέ όμως, δεν τολμώ!
    Καλή Σαρακοστή να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. θα μπορουσα να τα τρωω καθε μερα!!!
    καλη σαρακοστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα γιαλαντζί όπως τα λέμε εμείς είναι τα αγαπημένα μου ντολμαδάκια. Τα προτιμώ από τα άλλα με τον κιμά. Πολύ νόστιμα τα ντολμαδάκια σου Μάριον. Σου εύχομαι Καλή Σαρακοστή και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mia xara eisai sto tiligma!!! Teleia!!! Ego den ta exo ftiaksei pote mou an kai o L. mou ta zitaei epimona! Pistevo oti tha mou ginoun ena.. alla tha to epixeiriso me tin proti eukairia! (agapao Kalidi, einai foveros!! oti exo dokimasei einai eggiisi!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. * vassiliki - νασαι καλά ευχαριστώ.
    Και σε σένα καλή σαρακοστή.
    Φιλιά


    * Ηβη - αμα μπορούμε τα σπιτικά είναι μακράν καλύτερα.
    Καλή σαρακοστή σου ευχομαι

    Φιλιά


    * ΝΑΝΤΙΑ - δοκίμασέ τα μια φορά να κάνεις λίγα. Δεν είναι τίποτα.
    Καλή σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. * apinkdreamer - Ελένη μου σαν την κορη μου κι εσύ. Τα τσακίζει μέχρι και για πρωϊνό..χιχι
    Καλή σαρακοστή
    Τα φιλιά μου


    * Κατερίνα μου σε ευχαριστώ. νασαι καλά. κι εσύ καλή σαρακοστή :
    (τι έγινε έχεις αποκλειστεί?)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. * Φοιβη μου σε ευχαριστώ πολύ. Καλά τα πηγα για πρώτη φορα.

    Καλή σαρακοστή να έχουμε

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Από τα αγαπημένα φαγητά του αντρούλη μου. Του τα έφτιαχνε και συχνά η μαμά του (τα κάνει τέλεια) οπότε μου τα ζητάει συχνά. Ήθελα να φτιάξω για σήμερα αλλά ξέχασα να πάρω φύλλα. Καλή Σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μάριον κι εγώ δεν τα έχω κάνει ποτέ.
    Μήπως να επιχειρήσω; αρέσουν στον άνδρα μου και του φτιάχνει η μανούλα του.
    Καλή σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν μπορείς να φανταστείς ΠΟΣΟ πολύ μου αρέσουν αυτά τα ντολμαδάκια! Μπορώ να τα φάω όλα με μπόλικο λεμόνι! Καλή σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Eπίκαιρο φαγητό λογω νηστείας οπότε...ευχαριστώ για την υπενθύμιση! Θα το φτιάξω σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. πολυ ωραια τα ντολμαδακια σου και οι φωτογραφιες πολυ κατατοπιστικες!Μου αρεσεικαι εμενα το εξτρα λεμονακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και του χρόνου και γω λεμονάτα τα αγαπάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γεια στα χέρια σου! Δεν έχω φτιάξει ποτέ, είμαι πολύ τεμπέλα! Τα τρώω όμως, ας είναι καλά η μανούλα μου!
    Καλή Σαρακοστή:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. * manousina, ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, Κική, Αστέρι, Μαίρη, Ειρήνη, Taste Advisor, mia maria

    Σας ευχαριστώ πολύ
    (συγνώμη που δεν απάντησα ξεχωριστά, αλλά δεν έχω το laptop μου καθώς τα παιξε)

    Φιλιά σε όλες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe