Τάρτα μελιτζάνας με κρέας & κρέμα φέτας / Eggplant Tart with meat and feta cream
5:15:00 μ.μ.H αρχική ιδέα ήταν για τάρτα μελιτζάνας με μυρωδικά πιο vegetarian θα έλεγα, με φέτα. Αλλά στην πορεία άλλαξε.
Στο ψυγείο είχα λίγο κοκκινιστό μοσχάρι και δεν ήξερα τι να το κάνω, καθώς είχαμε εξαντλήσει όλες τις προτάσεις : μία με μακαρόνια, μία με πατάτες τηγανιτές και αυτό το λίγο που είχε περισσέψει με την σαλτσούλα του δεν είχε και πολλές ελπίδες για κάτι άλλο.
Να το πετάξω έτσι ‘’στην ψύχρα’’ που λένε δεν το σκέφτηκα, αλλά το θεώρησα και αμαρτία από το Θεό να πετιέται στις μέρες μας φαϊ.
Οπότε η ιδέα μου ήρθε να το προσθέσω στη τάρτα μελιτζάνας και να αξιοποιηθεί καταλλήλως.
Έτσι κι έγινε. Πήρα τα κομμάτια τα ψιλοέκοψα με το χέρι. Στην αρχή σκέφτηκα να βάλω και λίγη από τη σάλτσα αλλά τελικά δεν έβαλα. Νομίζω πως θα πήγαινε. Βασικά έλεγα να βάλω και λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη, αλλά τελικά την ξέχασα… γίνονται και αυτά, τι να κάνουμε.
Την φέτα έλεγα να την βάλω μέσα, αλλά ήθελα ένα ‘’καπάκι’’ στη τάρτα κι έτσι με το γιαούρτι και το αυγό έγινε μία τύπου μπεσαμέλ, πιο ελαφριά. Γενικά αυτή η κρέμα με την φέτα μου αρέσει .
Κι έτσι έγινε μια τάρτα με μελιτζάνα και κρέας και με την κρέμα φέτας από πάνω έγινε πολύ νόστιμη και προς μεγάλη μου έκπληξη την δοκίμασαν και τα παιδιά και τους άρεσε.
Τάρτα μελιτζάνας με κρέας & κρέμα φέτας
Υλικά
(για ένα μικρό ταψάκι 20-25 εκ.)
1 φύλλο έτοιμο για τάρτες
2 μελιτζάνες φλάσκες
1 μέτριο κρεμμύδι
Ελαιόλαδο (2-3 κουταλιές σούπας)
Μαϊντανό – άνιθο
Αλάτι – πιπέρι
Λίγο λεμόνι
Κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια (όσο έχετε)
Για την κρέμα με φέτα
1 γιαούρτι
1 αυγό
Φέτα (περίπου 300 γρ.)
Πιπέρι – μοσχοκάρυδο
Αλάτι (λίγο – αν είναι αλμυρή η φέτα δεν χρειάζεται)
Εκτέλεση
Κρέμα φέτας
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη φέτα (σε τρίμματα), το αυγό, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο & λίγο αλάτι (αν χρειάζεται)
Βάζουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο στο γκριλ στους 200 βαθμούς να ψηθούν – καψαλιστούν (περίπου 15-20 λεπτά). Θα το δείτε να μαλακώσει η μελιτζάνα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφαιρούμε τη φλούδα.
Βάζουμε την ψίχα της μελιτζάνας σε ένα μπωλ και πιέζουμε με ένα πιρούνι να λιώσει. Ρίχνουμε λίγο λεμόνι να μην μαυρίσει. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Το αφήνουμε λίγο να μαραθεί (να μην καεί) και το βγάζουμε.
Το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα της μελιτζάνας που έχουμε λιώσει.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Παίρνουμε το κρέας που μας έχει περισσέψει και το ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Εγώ έβαλα 4 μικρά κομμάτια κρέας από κοκκινιστό μοσχάρι (χωρίς τη σάλτσα).
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε το φύλλο και στα πλαϊνά.
Ρίχνουμε τη γέμιση μέσα.
Από πάνω βάζουμε τη κρέμα της φέτας. Κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα και κόβουμε ότι ζύμη περισσεύει. Με ένα πινελάκι περνάμε με λίγο λάδι το φύλλο της τάρτας.
Στρώνουμε από πάνω την κρέμα και ψήνουμε στους 180 C για περίπου 1 ώρα (μέχρι να ψηθεί το φύλλο και να πάρει χρώμα από πάνω η τάρτα).
Μικρά μυστικά :
Ισως έπρεπε να αφήσω λίγο την ψίχα της μελιτζάνας να στραγγίσει , μιας και νομίζω πως σαν να κρατούσε λίγο από τα υγρά της, χωρίς όμως αυτό να αλλοιώνει την τάρτα.
UPDATE :
Ξέχασα …ξέχασα.
Ηθελα να ευχαριστήσω
http://oti-mas-aresei.blogspot.com/το Ότι μας αρέσει και την Ελενα για τα βραβεία που μου έδωσε. Με χαρά τα παίρνω – αν και λίγο καθυστέρησα.
Επίσης βραβείο μου έδωσε και η φίλη princess
http://princesskon.blogspot.com/.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με επιλέξατε. Τώρα επειδή καθυστέρησα λιγουλάκι είδα ότι τα βραβεία έχουν πάει σχεδόν στα περισσότερα blogs. Oποιος θέλει και δεν το έχει πάρει ακόμα μπορεί να έρθει να το παραλάβει.
15 σχόλια
Πολυ ωραία ιδέα! Leftover idea!Ετσι μπορει να φάει μελιτζάνα και το κάθε αγορι!!!(μα τι τρεχει με τους αντρες και τα λαχανικα;)
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχη συνταγή...ότι πρέπει για κυριακάτικα μεσημέρια με την οικογένεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πετάμε τίποτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ δημιουργική ιδέα.
Φιλάκια πολλά
Ωραία ιδέα ανακύκλωσης φαγητού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Καλά έκανες και δεν το πέταξες το κρεατάκι, μια χαρά το αξιοποίησες στην νόστιμη τάρτα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό βράδυ!
Μμμμμμ!!!!!!!!! Και μ' αρέσουν οι μελιτζάνες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ δημιουργική ιδέα!έχω έρωτα με τις τάρτες και αγάπη για τις μελιτζάνες, οπότε θα τη δοκιμάσω το συντομότερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τάρτα!! και κρεατάκι και μελιτζάνα και φέτα!! είναι πάρα πολύ νόστιμα υλικά και το σύνολο πολλαπλάσια νόστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα, φιλιά.
Πολύ νόστιμη η ιδέα σου:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα υλικά είναι αγαπημένα μου, λες να φάνε και όσοι από εδώ δεν τρώνε την μελιτζάνα;
* donkey and the carrot - συμφωνώ Φοίβη για τα ''περίεργα'' αγοράκια είναι ότι πρέπει.
ΑπάντησηΔιαγραφή* myStickland - σε ευχαριστώ πολύ.
* manousina - Ακριβώς δεν πετάμε τίποτα. Ολα αξιοποιούνται. Σε ευχαριστώ πολύ Δήμητρα.
* Ξανθή - και νόστιμο Ξανθή.
Σε ευχαριστώ :)
* ΕΛΕΝΑ - νασαι καλά Ελενα. Ευχαριστώ
* Princess - θα σου αρέσει κι αυτό
Σε ευχαριστώ
* itsacookaffair - σε ευχαριστώ πολύ. Είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση.
* Mari - Μαρία μου οι τάρτες αυτές παίρνουν πολλές προσθήκες με ότι έχουμε στο ψυγείο.
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ
* mia maria - Μαρία μου θα τους αρεσει. Αμα κάνεις και πιο πουρέ την μελιτζάνα δεν θα την καταλάβουν καθόλου.
Τα φιλιά μου σε όλες :))
η ταρτα σουφαινεται πεντανοστιμη. το κρεας με την μελιτζαναειναιαγαπημενος συνδιασμος!κ η κρεμα φετας σου εχει γινει υπεροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφή* Είρήνη σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι τέλεια η ιδέα σου. Έτσι δεν πετιέται τίποτα!Ειδικά στις μέρες μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έτρεξαν τα σάλια!!! Τι καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφή* Kατερίνα οπως τα λες..στις μέρες μας τίποτα δεν πάει χαμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ :)
* Κική - ευχαριστώ πολύ :)
Φιλιά