Μελιτζανοσαλάτα / Eggplant salad (Melitzanosalata) !

12:23:00 π.μ.

.. και ''δανεικοί'' καλαμποκοκεφτέδες!



Πολύχρωμη

Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα ως ορεκτικό και όταν τρώμε έξω σχεδόν πάντα παραγγέλνω. Κατά καιρούς έχω φάει πολύ νόστιμες μελιτζανοσαλάτες, ακόμα και σε μέρη που δεν μου γέμιζαν το μάτι. Είπα να κάνω κι εγώ μία λοιπόν.

Βέβαια εγώ την έκανα ενισχυμένη και ίσως ξεφεύγει λίγο από τη συνηθισμένη συνταγή για μελιτζανοσαλάτα. Αλλά όταν είδα αυτή τη συνταγή σε ένα ένθετο με καλοκαιρινές συνταγές αμέσως μου έκανε ‘’κλικ΄΄. Δεν είναι δύσκολη παρότι έχει κι άλλα υλικά εκτός της μελιτζάνας.

 Είναι πολύ νόστιμη και πολύχρωμη και άκρως καλοκαιρινή.




Μπορεί να δροσιστήκαμε λίγο αυτές τις μέρες, αλλά η εβδομάδα που έρχεται μυρίζει πάλι καλοκαιράκι, μια που θα ανέβει η θερμοκρασία. Άλλωστε νωρίς είναι ακόμα για να κρυώσει ο καιρός. 
Χρειαζόμαστε ίσως λίγο παραπάνω μέρες με την καλή διάθεση του καλού καιρού, με την ψευδαίσθηση ενός καλοκαιριού που έχει πάρει παράταση. 
Η μουντάδα και η θλίψη του φθινοπώρου μπορεί να περιμένει… 


Μελιτζανοσαλάτα
(Η συνταγή είναι από ένθετο εφημερίδας ‘’Γεύσεις Καλοκαιριού 2004’’)

 Υλικά (Α) 

4 μελιτζάνες (φλάσκες) μεγάλες ψημένες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 πιπεριές φλωρίνης ψημένες ξεφλουδισμένες & ψιλοκομμένες
1 πιπεριά πράσινη σε μικρούς κύβους
 2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη

 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (1 φλιτζάνι του καφέ)





Υλικά (Β) 

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι φρέσκο
3 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. γλ. Ζάχαρη
Ανάλογο αλάτι

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ σε μια σχάρα, ώστε να τρέξει το μαύρο ζουμί που συνήθως έχουν. Με τον ίδιο τρόπο ψήνουμε και τις πιπεριές.





Βάζουμε τα υλικά του πρώτου μέρους (Α) σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τα υλικά του δεύτερου μέρους (Β) στο μπλέντερ, εκτός από το λάδι που το προσθέτουμε τελευταίο λίγο λίγο.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί... και απολαμβάνουμε.






Μικρά μυστικά:

Όταν κόψουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα σπόρια αν έχουν και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για περίπου 20 λεπτά να στραγγίσουν. 

Το καρότο το έτριψα στο χοντρό τρίφτη (όπως έλεγε η συνταγή), αλλά νομίζω στο λεπτό θα ήταν πιο ωραίο, για να είναι πιο διακριτικό το καρότο την ώρα που τρώμε τη σαλάτα. Την επόμενη φορά θα το κάνω έτσι. 

Το σκόρδο μπορείτε να το προσαρμόσετε ανάλογα με τα γούστα σας, ανάλογα πόσο πικάντικη τη θέλετε τη μελιτζανοσαλάτα. Δυο κανονικές σκελίδες σκόρδου νομίζω είναι καλές.







Επίσης προχθές έκανα τους τηγανιτούς κεφτέδες καλαμποκιού της Μάγδας.


Είναι απλά φανταστικοί και μια πολύ ωραία ιδέα για ορεκτικό. Το καλαμπόκι μεταμορφώνεται με τρία υλικά.


Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι που αντί για ανθρακούχο νερό – που δεν είχα - έβαλα σόδα. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

 

You Might Also Like

32 σχόλια

  1. Καλημέρα, Μάριον!
    Μου άρεσε πολύ η πρότασή σου, που εκτός από νόστιμη είναι και γεμάτη χρώμα! Ξεφεύγει πολύ από την κλασική μελιτζανοσαλάτα. Μπράβο!
    Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελένη.
      Οντως είναι μια άλλη εκδοχή της μελιτζανοσαλάτας, το ίδιο ωραία όμως.

      Σε ευχαριστώ πολύ :)

      Καλή εβδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή
  2. Μπορώ να έχω ένα μπολ από τη δεύτερη? Τη λιγουρεύτηκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφτασεεεεεε... Μια περιποιημένη στην κυρία :)

      Νασαι καλά Λίλα μου

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Ωραιότατη και χροματιστή η μελιτζανοσαλάτα σου, σερβιρισμένη σε πολύ όμορφο σκεύος!! Ωραία η ιδέα του να προσθέσεις και άλλα υλικά εκτός μελιτζάνας. Οι πιπεριές και το καρότο ούτως ή άλλως δένουν όμορφα με την γλυκιά μελιτζάνα.

    Όοσ για τους καλαμποκοκεφτέδες, μπράβο που τους έφτιαξες!
    Κι εμένα από την πρώτη στιγμή μου έκαναν κλικ!

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκεύος αυτό Χρυσαυγή μου είναι αγορασμένο από τη Ρόδο εν έτη 1993!!! Είναι για τον τοίχο, αλλά για χάρη της φωτογράφισης το έκανα επιτραπέζιο..χιχι

      Είναι μια ενισχυμένη μελιτζανοσαλάτα αυτή :)
      και τα υλικά ταιριάζουν με την μελιτζάνα.

      Οι καλαμποκοδεφτέδες είναι για πολλά ''κλικ'' :)

      Καλη εβδομάδα και σε σένα
      Ευχαριστώ πολυ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. και εγω ετσι την κανω, εκτος απο το καροτο!ειναι πεντανοστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ κι εγώ. Πενατνόστιμη
      δοκίμασέ την και με καρότο Ειρήνη.

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Πολύ νόστιμη η εκδοχή σου, Marion!!
    Μας αρέσουν όλα τα υλικά που χρησιμοποίησες
    μόνο που δεν τα έχουμε δοκιμάσει μαζί.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα μου θα σας αρέσουν και όλα μαζί τα υλικά.
      Ταιριάζουν και η μελιτζάνα τα δένει όλα πολύ ωραία.

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Πολυ ωραια εκδοχη της μελιτζανοσαλατας! Σημειωνεται και μπαινει στα υπ'οψιν.
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόλις την είδα είπα αυτή είναι μελιτζανοσαλάτα χωρίς να βλέπεις μόνο μαυρίλα, λίγο χρώμα είναι ό,τι πρέπει και σίγουρα θα πρέπει να είναι νόστιμη με τα μυρωδικά.Να είσαι καλά Marion φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ροδάνθη μου.
      Χρειάζεται λίγο χρώμα και στο φαϊ.

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  8. Αγαπημένο ορεκτικό Μάριον!
    Φαίνεται πραγματικά πολύ νόστιμη η μελιτζανοσαλάτα σου, με όμορφα λαχανικά!
    Νομίζω ότι πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί θα είναι εξαιρετική!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη πράγματι σε φρυγανισμένο ψωμί είναι πολύ νόστιμη.

      Σε ευχαριστώ πολύ :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  9. Άλλη μία εκδοχή της μελιτζανοσαλάτας!
    Θα δοκιμαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Yπέροχη μελιτζανοσαλάτα,εκπληκτικές συνταγές. Σ ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λατρεύω τη μελιτζανοσαλάτα, όλα τα υλικά που έβαλες μου αρέσουν πολύ Μαράκι μου, τη βάζω στα υπ'όψη! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου θα σου αρεσει. Ειναι μια διαφορετική εκδοχή της μελιτζανοσαλάτας.
      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  12. πολυαγαπημένη και με εξαιρετικά υλικά, καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπημένη και για μένα! Νόστιμη και πολύχρωμη η δική σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μάριον την μελιτζανοσαλάτα συνήθως δεν την τρώω γιατί έχει ωμό σκόρδο και το απεχθάνομαι, αν βγάλω το σκόρδο με τόσο ωραία υλικά που έχει μέσα, δεν θα είναι καλή;
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να το παραλείψεις το σκόρδο αν δεν σου αρέσει Μαρία μου.

      Πρόσθεσε λίγο ξυδάκι παραπάνω να γίνει πιο δυνατό στη γεύση (ελλείψει σκόρδου) ή κάντο εσύ όπως σου παει καλύτερα στη γεύση.

      Φιλιά πολλα

      Διαγραφή
  15. Encantador plato me encantan las berenjenas luce muy exquisito y colorido,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλημέρα.
    Λατρεμένη μελιτζανοσαλάτα με χρώματα!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή