Μπισκότα σοκολάτας με αμύγδαλα / Chocolate cookies with almonds
11:23:00 μ.μ.
Καρδιές
σοκολάτας !
Eίναι
φορές που θέλεις να φας κάτι με τον καφέ σου και δεν υπάρχει τίποτα στο σπίτι.
Δηλαδή ένα μπισκοτάκι, ένα κουλουράκι, κάτι μικρό.
Προχθές
που πήγα στο σουπερ-μαρκετ έριχνα μια ματιά στα κουλουράκια τα συσκευασμένα,
που υποτίθεται είναι ‘’σπιτικά’’, ‘’χειροποίητα’’. Μου φάνηκαν λίγο τσιμπημένα
στην τιμή. Φυσικά και δεν πήρα.
Είχα
βάλει σελιδοδείκτη σε μια συνταγή για μπισκότα, μαζί με πολλούς ακόμα
σελιδοδείκτες σε ένα σωρό σελίδες για αυτά που θέλω να φτιάξω.
Τα
συγκεκριμένα μπισκότα πήραν ένα συν παραπάνω γιατί ήταν σοκολατένια.
Η
συνταγή τα είχε με φουντούκια, αλλά εγώ έβαλα αμύγδαλα.
Επίσης,
έβαλα βούτυρο Κερκύρας που είχα και όχι μαργαρίνη. Έγιναν μυρωδάτα και τραγανά.
Ότι
πρέπει για συνοδεία για το καφεδάκι μας.
Καρδιές
σοκολάτας με αμύγδαλα
(προσαρμοσμένη
συνταγή από το βιβλίο ΄΄Σοκολάτα – Το χρυσό βιβλίο’’)
Υλικά
1 1/3 φλιτζ. (200 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½
φλιτζ. (75 γρ.) αλεσμένα αμύγδαλα
50
γρ. κακάο
1
πρέζα αλάτι
1
βανίλια
125
γρ. βούτυρο (που έχει μαλακώσει – τύπου Κερκύρας)
150
γρ. καστανή ζάχαρη
1
αυγό (χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι, και 1 ολόκληρο (το ασπράδι το κρατάμε να
αλείψουμε μετά τα μπισκότα)
50
γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Σε
ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα αλεσμένα αμύγδαλα, το κακάο & το
αλάτι.
Με
το μίξερ στην υψηλή ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το
ολόκληρο αυγό και τον κρόκο από το άλλο και χτυπάμε.
Xαμηλώνουμε
την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και συνεχίζουμε το
χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Πλάθουμε
τη ζύμη σε ρολό, τη τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30
λεπτά.
Προθερμαίνουμε
το φούρνο στους 180 C. Boυτυρώνουμε δυο λαμαρίνες φούρνου.
Μεταφέρουμε
το ρολό σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το ανοίγουμε σε πάχος 5 χιλ. Με ένα
κουπ-πατ (καρδιά) κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια.
Μαζεύουμε
όση ζύμη περισσεύει και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει.
Μεταφέρουμε στο ταψί και αλείφουμε τα μπισκότα με το χτυπημένο ασπράδι αυγού
& πασπαλίζουμε με το τριμμένο αμύγδαλο.
Ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε
σε σχάρα
Μικρά μυστικά:
- Αν τα κάνετε με μικρό κουπ-πατ (4 εκ.), όπως εγώ βγαίνουν περίπου 40-50 κομμάτια. Αν χρησιμοποιήσετε πιο μεγάλο κουπ-πατ θα βγουν περίπου 30 κομμάτια.
- Προσοχή μην τα παραψήσετε. Στα 10 λεπτά ελέγξετε τα. Είναι και σκούρα και δεν φαίνεται αν έχουν ψηθεί. Μην τα αφήσετε όμως παραπάνω από 15 λεπτά.
- Στην ζύμη ίσως χρειαστεί να βάλετε επιπλέον αλεύρι (λίγο). Ζυμώστε το να μην κολλάει στο χέρι σας και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπωλ (να προσθέτετε λίγο με το χέρι σας κάθε φορά).
- Τα αμύγδαλα είναι ανάλατα, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε.
- Συνήθως στα μπισκότα χρησιμοποιώ μαργαρίνη. Αυτή τη φορά έβαλα φρέσκο βούτυρο (τύπου Κερκύρας) μιας και το είχα και τα μπισκότα είχαν απίστευτα ωραία βουτυρένια γεύση & μυρωδιά.
36 σχόλια
Τι όμορφα που είναι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σου πω ότι εμένα δεν με δελεάζει η σοκολάτα που έχουν άλλά τα αμύγδαλα? Μου αρέσουν οι ξηροί καρποί στα μπισκότα.
Τα έκανες πολύ όμορφα και ευπαρουσίαστα! Αν και 11:30 τη νύχτα θέλω να πιώ καφέ για να απολαύσω μερικά!!! Μακάρι να είχα!!!!
Φιλιά!
Κι εμένα μου αρέσουν οι ξηροι καρποί Χρυσαυγή και ιδίως τα αμύγδαλα.
ΔιαγραφήΕγιναν πολύ νόστιμα και ο καφές τους πάει πολύ :)
Σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά.
Φιλιά :)
Υπέροχα δειχνουν και θα συνοδεύουν πεντανόστιμα το καφεδάκι μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά έκανες και αντικατέστησες την μαργαρίνη, σίγουρα με το βούτυρο θα είχαν πιο πλούσιο άρωμα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!!
Ελενα νομίζω το βούτυρο έκανε τη διαφορά. Μου άρεσε το άρωμα που τους δίνει.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, καλή βδομάδα και σε σένα :)
Φιλιά
Πολύ όμορφα τα μπισκότα σου Μαρία! Μου αρέσουν πολύ οι ξηροί καρποί στα κέικ και στα μπισκότα. Νομίζω πως θα τα φτιάξω σύντομα, θα δοκιμάσω με φουντούκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ την επόμενη φορά Μαρια μου θα τα δοκιμάσω με φουντούκια. Κι αυτά μου αρέσουν πολυ.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ :)
Φιλιά
Φαίνονται καταπληκτικά Marion!Πρέπει να έχουν υπέροχη γεύση και άρωμα. Ο συνδυαμός αμύγδαλο- βούτυρο είναι θεικός!!!Θα τα φτιάξω άμεσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ελένη το φρέσκο βούτυρο δινει αλλη νοστιμιά, δεν το συζητώ.
ΔιαγραφήΑμα τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις.
Σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά.
Φιλιά
Λαχταριστά, λαχταριστά!!!!!!! Βάζω το καφεδάκι..........
ΑπάντησηΔιαγραφή...έρχομαι Λίλα!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύυυ
Φιλιά
Μάριον, πίνω καφεδάκι τώρα και θα ήθελα κάνα δυο, τουλάχιστον. Υπέροχος ο συνδυασμός σοκολάτα - αμύγδαλα - μπισκότα και πιστεύω ότι το βούτυρο απογείωσε το όλο σύνολο. Υπέροχες φωτογραφίες, υπέροχη συνταγή... Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενα κανα δυο δεν θα σε φτάσουν. Παραπανω σίγουρα ..χιχι
ΔιαγραφήΤο βούτυρο όπως το λες, απογείωσε τα μπισκοτα. Ειδα τη διαφορά στη γεύση.
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ Ελενα :)
φιλιά :)
Καλημέρα Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το συζητώ, τα χειροποίητα μπισκότα και κουλούρια, ουδεμία σχέση δεν έχουμε με τα έτοιμα σκευάσματα που βρίσκουμε στο εμπόριο!
Η σοκολάτα και το αμύγδαλο κάνουν τα μπισκότα σου άκρως δελεαστικά! Και σίγουρα με το φρέσκο βούτυεο θα έγιναν αφράτα και μυρωδάτα!
Και με ένα ποτήρι ζεστό γαλατάκι θα ήταν ιδανικά!
Φιλιά πολλά!
Εχεις δίκιο Ερμιόνη μου. Και τελικά δεν έχουν και πολύ κόπο να φτιάξουμε μπισκότα νόστιμα και σπιτικά.
ΔιαγραφήΕίδα τη διαφορά του φρέσκου βουτύρου με τη μαργαρίνη. Καμία σχέση τελικά.
Ναι και με ζεστό γάλα τέλεια θα είναι.
Νασαι καλά, πολλά φιλιά :)
Νοστιμότατα πρέπει να είναι .. εχουν και αγαπημένη σοκολάτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Νόστιμα και σοκολατένια Κωνσταντίνα. Τέλειος συνδυασμός.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ
Φιλιά :)
Marion, το ίδιο είναι τα σπιτικά μπισκότα, τα φτιαγμένα με καλά υλικά, πλασμένα από τα χεράκια μας και το ίδιο είναι τα έτοιμα, όπου δεν μπορούμε να έχουμε το άμμεσο έλγχο ποιότητας των υλικών;; Σοκολατολιχουδια με αμυγδαλάκια τα μπισκοτάκια, στοχεύουν κατευθείαν στην.....καρδιά της γεύσης!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Δίκιο έχεις Ειρήνη μου, σαν τα σπιτικά δεν έχει.
Διαγραφή''στην καρδιά της γεύσης''.. πολύ ωραίο αυτό Ειρήνη μου
Σε ευχαριστώ πολύ
Καλό μεσημέρι και σε σένα.
Φιλιά
Eίναι σίγουρο ότι τα μπισκοτάκια σου είναι σκάλες καλύτερα από οποιοδήποτε 'σπιτικό' μπισκότο του s/m. Και εγώ αμύγδαλα θα έβαζα, τα προτιμώ από τα φουντούκια. Δείχνουν τέλεια Μαράκι μου και είμαι σίγουρη ότι ήταν και πολύ τραγανά! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι όπως τα λές είναι Κατερίνα μου
ΔιαγραφήΕγινα πολύ τραγανά και μυρωδάτα. Με τον καφέ και δη τον ελληνικό είναι τέλεια.
Ευχαριστώ πολύ πολύ
Φιλιά :)
Γεια στα χέρια σου... είναι υπέροχα και πολύ λαχταριστά!!! Εμένα πάντως μου αρέσουν και με αμύγδαλα και με φουντούκια Μαρία μου!!! Αναλυτικότατες και οι οδηγίες σου που διευκολύνουν την παρασκευή τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό βράδυ!
Σε ευχαριστώ πολύ Κική.
ΔιαγραφήΤην επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω και με φουντούκια
Προσπαθώ να τα λέω όπως θα ήθελα κι εγώ να τα διαβάζω σε μια συνταγή, όσο μπορώ δηλαδή.
Νασαι καλά
Φιλιά
Μα τι πανέμορφα που είναι Μάριον! Φανταστικά και φαίνονται τραγανά κ αφράτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Ερη :) :)
ΔιαγραφήΦιλιά :)
Μάριον αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ στο Σ/Μ, τα κοιτάζω και λεω "θα φτιάξω μόνη μου" χαχαχα!! Φαίνονται νόστιμα πάντως, γεια στα χέρια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Tην καλυτερη δουλειά κάνουμε Μαρία μου.. αφού πιάνουν τα χεράκια μας :)
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ πολύ
Φιλιά
Τι ωραία μπισκοτάκια-καρδούλες είναι αυτά, Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται τραγανά και αφράτα. Έχω κι εγώ μια συνταγή, τη δοκίμα σα αλλά μου έγινα λίγο σκληρά. θα δοκιμάσω τη δική σου προσεχώς.
Φιλιά, καλή σου μέρα.
Ελένη αυτα τα μπισκοτα ειναι τραγανά. Ισως τα δικά σου να τα έψησες λίγο παραπάνω.
ΔιαγραφήΠάντως αν τα κάνεις πες μου εντυπωσεις.
Σε ευχαριστώ πολύ
Καλή σου μέρα :))
πολύ μου αρέσουν και θα δοκιμαστούν σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά εύχομαι να είσαι καλά....
Δοκίμασε τα. Τα έφαγα σχεδόν μόνη μου με τον καφέ χιχι..
ΔιαγραφήΚαλά είμαι Ποπάκι (τουλάχιστον προσπαθώ)
Νασαι καλά σε ευχαριστώ
Φιλιά
Αχ φανταστικά μπισκοτάκια μου έδωσες ιδέα για το ΣΚ σοκολάτα,αμύγδαλα...τέλεια να είσαι καλά καλό Σαββατοκύριακο
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Νάντια :)
ΔιαγραφήΚαλό σ/κ και σε σένα
Φιλιά
ΠΟλυ ωραια τα μπισκοτακια σου και πολυ θρεπτικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολυ Μαργαρίτα :))
ΔιαγραφήΚαλημέρα κι από εμένα και καλώς σε βρήκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τα μπισκοτάκια σου όπως και όλες οι συνταγές σου.
Roulita καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΕλπίζω να τα λέμε συχνά.
Νασαι καλά :)