Κολοκυθοκεφτέδες με ψωμί / Fried zucchini fritters with bread ''Kolokithokeftedes''

12:26:00 π.μ.




Ξεφυλλίζοντας παλιά τεύχη περιοδικών μαγειρικής έχω καταλάβει τον τελευταίο καιρό πως έχουν πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές. Κάποιες από αυτές δεν τις θυμόμουν καθόλου. 
Εν αντιθέσει με καινούρια τεύχη – που σημειωτέον δεν αγοράζω όπως παλιά, μια και η οικονομική κρίση με κάνει να σκέφτομαι τα ευρώ που θα δώσω. 
Πολύ σπάνια να βρω συνταγή να με εμπνεύσει (πλην μερικών εξαιρέσεων).
Άλλωστε υπάρχουν και τα μπλογκς που βρίσκεις δοκιμασμένες και σίγουρες συνταγές.




Σε ένα τέτοιο τεύχος είχα βρει μια συνταγή με κολοκυθοκεφτέδες όχι όμως τηγανιτούς, αλλά βραστούς. Για την ακρίβεια μικρά μπαλάκια βρασμένα και συνοδευμένα με ένα άλειμμα / ντιπ σκόρδου. Μου έκανε κλικ η συνταγή και την είχα στα υπόψη, αλλά δεν μου κόλλαγε το βράσιμο. 
Ο λόγος ήταν ότι θα τα έτρωγα μάλλον μόνη μου και οι υπόλοιποι δεν θα τα πλησίαζαν. 

Ετσι προσάρμοσα τη συνταγή σε τηγανιτούς κολοκυθοκεφτέδες, έβαλα βασιλικό αντί δυόσμου και παρέλειψα το άλειμμα σκόρδου. Η διαφορά είναι το ψωμί που έχουν μέσα (σε σχέση με τους παραδοσιακούς) μουλιασμένο σε γάλα.




Φυσικά και δεν κατάλαβαν το ψωμί, φυσικά και τους εξαφάνισαν (δεν τους το είπα κι εγώ βέβαια ότι είχε μπαγιάτικο μουλιασμένο ψωμί). Μυστικά του επαγγέλματος!! 
Πάντως επιφυλάσσομαι να δοκιμάσω και την βραστή εκδοχή τους με το ντιπ σκόρδου, ''μιαν εταίρα φορά΄΄.


Κολοκυθοκεφτέδες με ψωμί / Fried zucchini fritters with bread 


Υλικά 

4-5 κολοκύθια μικρά (προς μετρια) (τριμμένα στο χοντρό τρίφτη)
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς τις κόρες)
2-3 κουτ. σ. μαϊντανό
1 κρεμμύδι τριμμένο (ξερό)
1 ½ ποτήρι γάλα
1 αυγό
2-3 σκελίδες σκόρδο
Φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο
 3-4 κουταλιές αλεύρι (& λίγο τριμμένο παξιμάδι αν χρειασθεί)
Αλάτι-πιπερι

* τριμμένο παξιμάδι λαδιού (ή φρυγανιά) για επικάλυψη


Εκτέλεση 

Βάζουμε το γάλα να σιγοβράσει για λίγο με το σκόρδο (δεν τα καθαρίζουμε, με τη φλούδα).
Ρίχνουμε το γάλα στο ψωμί να μουλιάσει. Τα σκόρδα τα πολτοποιούμε.

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα στύβουμε να φύγουν τα υγρά (αν έχουν).
Στύβουμε το ψωμί από το γάλα και το ρίχνουμε στα κολοκύθια.
Ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι-πιπέρι, το αυγό και τον βασιλικό (ή τον δυόσμο) ψιλοκομμένο.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά.



Ρίχνουμε το αλεύρι. Αν χρειαστεί παραπάνω αλεύρι ρίχνετε ή λιγο τριμμένο παξιμάδι. Να μην είναι νερουλό το μείγμα.

Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι (να μην κάψει πολύ) και ρίχνετε κουταλιές με το μείγμα.

update συνταγής (13/06/2020) *
* Αν θέλουμε καλύπτουμε τους κολοκυθοκεφτέδες με το τριμμένο παξιμάδι (ή φρυγανιά)



Βγάζετε τους κολοκυθοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.

Συνοδεύεται με δροσερό τυρί cottage ή γιαούρτι με σκόρδο και δύοσμο





Mικρά μυστικά: 

Το σκόρδο όταν βράζει στο γάλα γίνεται πιο ‘’ελαφρύ’’ από όταν μπει ωμό.

Συνήθως βάζουμε δυόσμο στους κολοκυθοκεφτέδες, εγώ όμως δεν είχα κι έκοψα φρέσκο βασιλικό από την γλάστρα μου και ήταν πολύ νόστιμοι.


* Up-date συνταγής (13/06/2020)


  • Η επανεκτέλεση της συνταγής αυτή τη φορά ήταν ακόμα πιο ωραία.
  • Εβαλα δυόσμο (αντί βασιλικού στην αρχική έκδοση)
  • Οπως και πρόσθεσα και λίγο τριμμένο παξιμάδι μέσα στη ζύμη για να σταθεροποιηθεί λιγο το μείγμα.
  • Τους κάλυψα με τριμμένο παξιμάδι λαδιού (τύπου Κυθήρων) και πήραν ενα πολύ ωραίο χρώμα, αλλα διευκόλυνε στο πλάσιμό τους, όπως επίσης πρόσθεσε και στη γεύση
  • Παίρνουμε μια κουταλιά μεγάλη πλάθουμε με το χέρι μας σαν κεφτέδες και τους ρίχνουμε μέσα στο μαξιμάδι και τους καλύπτουμε. 
  • Τους αφαιρούμε από την φρυγανιά, διορθώνουμε το σχήμα αν χρειάζεται και τηγανίζουμε.
  • Οταν τους περνάμε από το παξιμάδι δεν κολλάνε στο χέρι μας.
  • Οι ποσότητες των μυρωδικών είναι ανάλογα την προτίμηση του καθενός







You Might Also Like

33 σχόλια

  1. Μου αρέσουν πολύ οι κολοκυθοκεφτέδες, Μάριον μου.
    Φάγαμε αρκετούς το καλοκαίρι.
    Θα σημειώσω και τη δική σου συνταγή.
    Πρέπει να γίνονται ακόμα πιο αφράτοι με το ψωμάκι, νομίζω.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αφράτοι και χορταστικοί Στέλλα μου.
      Ασε που δεν παει χαμένο το μπαγιάτικο ψωμι.

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  2. Έχω κι εγώ την ίδια γνώμη για τα σημερινά περιοδικά, ότι έχω δει είναι γεμάτο διαφημίσεις με λίγες συνταγές και ανακύκλωση.
    Μάλιστα χτες έλεγα ότι έχω την εντύπωση ότι σε παλιό τεύχος έχω δει ακριβώς την ίδια φωτογραφία.
    Με ενδιαφέρει η εκδοχή του βραστού κολοκυθοκεφτέ μιας κι αποφεύγω το τηγάνισμα.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις Ξανθή. Εχω παρατηρήσει κι εγώ μείωση της ύλης στο μισο, σε σημείο που σε λίγο θα είναι σαν τα ένθετα διαφημιστικά τετράφυλλα που βάζουν στις εφημερίδες. Η τιμή όμως είναι η ίδια.

      Θα δοκιμάσω και την βραστή εκδοχή Ξανθή μου και θα την αναρτήσω.

      Νασαι καλά
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Μου αρέσουν πολύ οι κολοκυθοκεφτέδες!!! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, Μάριον!
    Πολύ ωραίοι σου έγιναν, αφράτοι και ροδοψημένοι. Η έκπληξη της συνταγής είναι, νομίζω, το γάλα. Δεν το έχω ξαναδεί ως υλικό σε χορτοκεφτέδες.
    Καταγράφονται για να δοκιμαστούν.
    Φιλιά, καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη κι εμένα το γάλα και το ψωμί μου κίνησαν το ενδιαφέρον σ αυτη τη συνταγή.

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  5. Και εμένα μου αρέσουν πολύ οι κολοκυθοκεφτέδες, τους έκανε με μεγάλη επιτυχία η γιαγιακα μου , πλακουτσωτούς, με μπόλικο τυρί και δυόσμο.
    Η εκδοχή του βραστού όταν την κάνεις με ενδιαφέρει πολύ!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι γεύση Πόπη οι κολοκυθοκεφτέδες της γιαγιάς.

      Θα δοκιμάσω και τους βραστούς Πόπη μου και θα ενημερώσω σχετικά.

      Σε ευχαριστώ
      Καλή βδομάδα και σε σένα.

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Μάριον και καλή εβδομάδα!
    Πραγματικά κάθε φορά που ξεφυλλίζω παλιά περιοδικά ή βιβλία, ανακαλύπτω "καινούριες" συνταγές που δεν είχα μέχρι τότε προσέξει!
    Οι βραστοί κολοκυθοκεφτέδες ακούγονται ενδιαφέροντες, αν και νομίζω ότι δεν συγκρίνονται με τους κλασικούς τηγανητούς που τελικά προτίμησες να φτιάξεις!
    Το μούλιασμα του ψωμιού στο γάλα θα τους κάνει ακόμα πιο αφράτους!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ερμιόνη μου :)

      Νομίζω είναι και ανάλογα με την διάθεση μας κάθε φορά που ξεφυλλίζουμε περιοδικά. Κάποιες συνταγές μας χτυπάνε στο μάτι αμέσως, κάποιες άλλες αμα τις δούμε μετά από καιρό ειναι σαν να τις βλέπουμε πρώτη φορά.

      Σίγουρα οι τηγανιτοί έχουν άλλη νοστιμιά. Το ψωμάκι στο γάλα τους κανει αφράτους πολύ.

      Καλή εβδομάδα και σένα
      Φιλιά :))

      Διαγραφή
  7. Μάριον υπέροχοι σου έγιναν και μάλιστα αφράτοι-αφράτοι. Εχουν πάρα πολύ ωραίο χρώμα!Είμαι περίεργη βέβαια πως θα είναι και οι βραστοί κολοκυθοκεφτέδες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έχω περιέργεια Ελένη μου για τους βραστούς :)

      Σε ευχαριστώ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Αχ βρε Marion μου, εγώ πάλι γιατί ότι βλέπω θέλω να το φτιάξω???
    Αποκλείεται άλλες 10 ζωές να είχα, να προλάβαινα να φτιάξω όλα όσα θέλω!

    Οι κολοκυθοκεφτέδες σου με το ψωμάκι να κάνει την διαφορά, φαίνονται πραγματικά πολύ νόστιμοι!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ελενα το ίδιο παθαίνουμε. Τοσα αυτοκόλλητα που έχω κολλήσει γι αυτά που θέλω να φτιάξω τι 10 ζωές...η αιωνιότητα δεν φτάνει..χιχι.

      Σε ευχαριστώ νασαι καλά

      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραίοι και λαχταριστοί Μάριον, συμφωνώ για τα περιοδικά ανακυκλώνονται τα περισσότερα, εξάλλου τώρα με τα food blogs η ποικιλία είναι τεράστια και η έμπνευση εγγυημένη.
    Φιλιά πολλά Μάριον, καλή εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε Ερη μου.

      Ευχαριστώ πολύ
      Καλή βδομάδα και σε σένα

      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Φαίνονται υπεροχοι οπως τους έφτιαξες. Μπράβο !

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ψωμί με ξάφνιασε...πολύ καλή η ιδέα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και χορταστική ιδέα Δήμητρα :)

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  12. Τί ωραίοι κολοκυθοκεφτέδες! Δεν τους έχω δοκιμάει ποτέ με ψωμί αλλά με έβαλες σε σκέψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα δοκίμασέ τους με ψωμί, δεν το καταλαβαίνεις.

      Νασαι καλά

      Φιλιά :))

      Διαγραφή
  13. Τι τέλειοι κολοκυθοκεφτέδες Μαράκι μου και εγώ θα τους εξαφάνιζα στο λεπτό! Δεν ξέρω για τους βραστούς αυτοί πάντως είναι μούρλια!Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφου τους έφαγαν τα παιδιά καταλαβαίνεις :)

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά :))

      Διαγραφή
  14. Λατρεύω κολοκυθοκεφτέδεςςςςςςςςςςςςςςςς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχοοιιιιι! Τους λατρεύω και σου έγιναν τέλειοιιι!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Marion παρόλο που αποφεύγω τα τηγανιτά, οι κεφτέδες σου είναι λαχταριστοί! Τους σκέφτομαι με λίγο άσπρο κρασάκι και ενθουσιάζομαι!

    Με τα περιοδικά (όπως και με όλα τα βιβλία) υπάρχουν πολλαπλές αναγνώσεις! Συνταγές που δεν ταίριαζαν στα γούστα μου, έχουν αναβαθμιστεί σε πρώτο ενδιαφέρον ή και το ανάποδο! Έχω όμως σταματήσει να αγοράζω γιατί δεν έχω και τι να τα κάνω! Θυμάμαι ότι υπάρχει μια συνταγή κάπου, έλα να την βρεις... Ενώ ηλεκτρονικά όλο και κάτι γίνεται!
    Αυτό όμως που δεν αντέχω και σε καταλαβαίνω απόλυτα είναι ότι, για να φάνε και οι υπόλοιποι στο σπίτι, πρέπει να κάνω ιδιαίτερες συνταγές, να μη περιγράφω τα υλικά που χρησιμοποιώ, να στερούμαι φαγητά που λατρεύω....Αααααχ
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μarion Τρελαίνομαι γι αυτο το μεζεδάκι Με ψωμί δεν έχω φτιάξει αλλά ειμαι σίγουρη οτι θα είναι απίθανοι.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μάριον, ίσως να έκανες πιο καλά που τους τηγάνισες. Δεν ξέρω αν οι βραστοί θα ήταν το ίδιο νόστιμοι. Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να δούμε και τους βραστούς.
    Σίγουρα, μέσω του ίντερνετ, μπορούμε να ξεναγηθούμε σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, όποτε το θελήσουμε.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ξετρελάθηκα και μόνο στη σκέψη!
    Θα την κάνω και θα σου πω εντυπώσεις Μαρία μου!
    Ευγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαράκι, μόλις τα φάγαμε!!!
    Εύγε!
    Εξαιρετική συνταγή, τα τσακίσαμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή