Κολοκυθοκεφτέδες με ψωμί / Fried zucchini fritters with bread ''Kolokithokeftedes''
12:26:00 π.μ.
Ξεφυλλίζοντας παλιά τεύχη περιοδικών μαγειρικής έχω καταλάβει τον τελευταίο καιρό πως έχουν πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές. Κάποιες από αυτές δεν τις θυμόμουν καθόλου.
Εν αντιθέσει με καινούρια τεύχη – που σημειωτέον δεν αγοράζω όπως παλιά, μια και η οικονομική κρίση με κάνει να σκέφτομαι τα ευρώ που θα δώσω.
Πολύ σπάνια να βρω συνταγή να με εμπνεύσει (πλην μερικών εξαιρέσεων).
Σε ένα τέτοιο τεύχος είχα βρει μια συνταγή με κολοκυθοκεφτέδες όχι όμως τηγανιτούς, αλλά βραστούς. Για την ακρίβεια μικρά μπαλάκια βρασμένα και συνοδευμένα με ένα άλειμμα / ντιπ σκόρδου. Μου έκανε κλικ η συνταγή και την είχα στα υπόψη, αλλά δεν μου κόλλαγε το βράσιμο.
Ο λόγος ήταν ότι θα τα έτρωγα μάλλον μόνη μου και οι υπόλοιποι δεν θα τα πλησίαζαν.
Ετσι προσάρμοσα τη συνταγή σε τηγανιτούς κολοκυθοκεφτέδες, έβαλα βασιλικό αντί δυόσμου και παρέλειψα το άλειμμα σκόρδου. Η διαφορά είναι το ψωμί που έχουν μέσα (σε σχέση με τους παραδοσιακούς) μουλιασμένο σε γάλα.
Φυσικά και δεν κατάλαβαν το ψωμί, φυσικά και τους εξαφάνισαν (δεν τους το είπα κι εγώ βέβαια ότι είχε μπαγιάτικο μουλιασμένο ψωμί). Μυστικά του επαγγέλματος!!
Πάντως επιφυλάσσομαι να δοκιμάσω και την βραστή εκδοχή τους με το ντιπ σκόρδου, ''μιαν εταίρα φορά΄΄.
Κολοκυθοκεφτέδες με ψωμί / Fried zucchini fritters with bread
Υλικά
4-5 κολοκύθια μικρά (προς μετρια) (τριμμένα στο χοντρό τρίφτη)
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς τις κόρες)
2-3 κουτ. σ. μαϊντανό
1 κρεμμύδι τριμμένο (ξερό)
1 ½ ποτήρι γάλα
1 αυγό
2-3 σκελίδες σκόρδο
Φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο
3-4 κουταλιές αλεύρι (& λίγο τριμμένο παξιμάδι αν χρειασθεί)
Αλάτι-πιπερι
* τριμμένο παξιμάδι λαδιού (ή φρυγανιά) για επικάλυψη
Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα να σιγοβράσει για λίγο με το σκόρδο (δεν τα καθαρίζουμε, με τη φλούδα).
Ρίχνουμε το γάλα στο ψωμί να μουλιάσει. Τα σκόρδα τα πολτοποιούμε.
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα στύβουμε να φύγουν τα υγρά (αν έχουν).
Στύβουμε το ψωμί από το γάλα και το ρίχνουμε στα κολοκύθια.
Ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι-πιπέρι, το αυγό και τον βασιλικό (ή τον δυόσμο) ψιλοκομμένο.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά.
Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι (να μην κάψει πολύ) και ρίχνετε κουταλιές με το μείγμα.
update συνταγής (13/06/2020) *
* Αν θέλουμε καλύπτουμε τους κολοκυθοκεφτέδες με το τριμμένο παξιμάδι (ή φρυγανιά)
Συνοδεύεται με δροσερό τυρί cottage ή γιαούρτι με σκόρδο και δύοσμο
Mικρά μυστικά:
Το σκόρδο όταν βράζει στο γάλα γίνεται πιο ‘’ελαφρύ’’ από όταν μπει ωμό.
Συνήθως βάζουμε δυόσμο στους κολοκυθοκεφτέδες, εγώ όμως δεν είχα κι έκοψα φρέσκο βασιλικό από την γλάστρα μου και ήταν πολύ νόστιμοι.
* Up-date συνταγής (13/06/2020)
- Η επανεκτέλεση της συνταγής αυτή τη φορά ήταν ακόμα πιο ωραία.
- Εβαλα δυόσμο (αντί βασιλικού στην αρχική έκδοση)
- Οπως και πρόσθεσα και λίγο τριμμένο παξιμάδι μέσα στη ζύμη για να σταθεροποιηθεί λιγο το μείγμα.
- Τους κάλυψα με τριμμένο παξιμάδι λαδιού (τύπου Κυθήρων) και πήραν ενα πολύ ωραίο χρώμα, αλλα διευκόλυνε στο πλάσιμό τους, όπως επίσης πρόσθεσε και στη γεύση
- Παίρνουμε μια κουταλιά μεγάλη πλάθουμε με το χέρι μας σαν κεφτέδες και τους ρίχνουμε μέσα στο μαξιμάδι και τους καλύπτουμε.
- Τους αφαιρούμε από την φρυγανιά, διορθώνουμε το σχήμα αν χρειάζεται και τηγανίζουμε.
- Οταν τους περνάμε από το παξιμάδι δεν κολλάνε στο χέρι μας.
- Οι ποσότητες των μυρωδικών είναι ανάλογα την προτίμηση του καθενός
33 σχόλια
Μου αρέσουν πολύ οι κολοκυθοκεφτέδες, Μάριον μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦάγαμε αρκετούς το καλοκαίρι.
Θα σημειώσω και τη δική σου συνταγή.
Πρέπει να γίνονται ακόμα πιο αφράτοι με το ψωμάκι, νομίζω.
Φιλιά πολλά.
Και αφράτοι και χορταστικοί Στέλλα μου.
ΔιαγραφήΑσε που δεν παει χαμένο το μπαγιάτικο ψωμι.
Σε ευχαριστώ πολύ
Φιλιά :)
Έχω κι εγώ την ίδια γνώμη για τα σημερινά περιοδικά, ότι έχω δει είναι γεμάτο διαφημίσεις με λίγες συνταγές και ανακύκλωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλιστα χτες έλεγα ότι έχω την εντύπωση ότι σε παλιό τεύχος έχω δει ακριβώς την ίδια φωτογραφία.
Με ενδιαφέρει η εκδοχή του βραστού κολοκυθοκεφτέ μιας κι αποφεύγω το τηγάνισμα.
Καλή εβδομάδα.
Δίκιο έχεις Ξανθή. Εχω παρατηρήσει κι εγώ μείωση της ύλης στο μισο, σε σημείο που σε λίγο θα είναι σαν τα ένθετα διαφημιστικά τετράφυλλα που βάζουν στις εφημερίδες. Η τιμή όμως είναι η ίδια.
ΔιαγραφήΘα δοκιμάσω και την βραστή εκδοχή Ξανθή μου και θα την αναρτήσω.
Νασαι καλά
Φιλιά
Μου αρέσουν πολύ οι κολοκυθοκεφτέδες!!! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Βάσω.
Διαγραφήκαλή εβδομάδα και σε σένα :))
Καλημέρα, Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίοι σου έγιναν, αφράτοι και ροδοψημένοι. Η έκπληξη της συνταγής είναι, νομίζω, το γάλα. Δεν το έχω ξαναδεί ως υλικό σε χορτοκεφτέδες.
Καταγράφονται για να δοκιμαστούν.
Φιλιά, καλή εβδομάδα.
Ελένη κι εμένα το γάλα και το ψωμί μου κίνησαν το ενδιαφέρον σ αυτη τη συνταγή.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ
Φιλιά :)
Και εμένα μου αρέσουν πολύ οι κολοκυθοκεφτέδες, τους έκανε με μεγάλη επιτυχία η γιαγιακα μου , πλακουτσωτούς, με μπόλικο τυρί και δυόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εκδοχή του βραστού όταν την κάνεις με ενδιαφέρει πολύ!
Φιλιά και καλή εβδομάδα
Φαντάζομαι γεύση Πόπη οι κολοκυθοκεφτέδες της γιαγιάς.
ΔιαγραφήΘα δοκιμάσω και τους βραστούς Πόπη μου και θα ενημερώσω σχετικά.
Σε ευχαριστώ
Καλή βδομάδα και σε σένα.
Φιλιά :)
Καλημέρα Μάριον και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά κάθε φορά που ξεφυλλίζω παλιά περιοδικά ή βιβλία, ανακαλύπτω "καινούριες" συνταγές που δεν είχα μέχρι τότε προσέξει!
Οι βραστοί κολοκυθοκεφτέδες ακούγονται ενδιαφέροντες, αν και νομίζω ότι δεν συγκρίνονται με τους κλασικούς τηγανητούς που τελικά προτίμησες να φτιάξεις!
Το μούλιασμα του ψωμιού στο γάλα θα τους κάνει ακόμα πιο αφράτους!
Φιλιά πολλά!
Γειά σου Ερμιόνη μου :)
ΔιαγραφήΝομίζω είναι και ανάλογα με την διάθεση μας κάθε φορά που ξεφυλλίζουμε περιοδικά. Κάποιες συνταγές μας χτυπάνε στο μάτι αμέσως, κάποιες άλλες αμα τις δούμε μετά από καιρό ειναι σαν να τις βλέπουμε πρώτη φορά.
Σίγουρα οι τηγανιτοί έχουν άλλη νοστιμιά. Το ψωμάκι στο γάλα τους κανει αφράτους πολύ.
Καλή εβδομάδα και σένα
Φιλιά :))
Μάριον υπέροχοι σου έγιναν και μάλιστα αφράτοι-αφράτοι. Εχουν πάρα πολύ ωραίο χρώμα!Είμαι περίεργη βέβαια πως θα είναι και οι βραστοί κολοκυθοκεφτέδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Κι εγώ έχω περιέργεια Ελένη μου για τους βραστούς :)
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ
Φιλιά
Αχ βρε Marion μου, εγώ πάλι γιατί ότι βλέπω θέλω να το φτιάξω???
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποκλείεται άλλες 10 ζωές να είχα, να προλάβαινα να φτιάξω όλα όσα θέλω!
Οι κολοκυθοκεφτέδες σου με το ψωμάκι να κάνει την διαφορά, φαίνονται πραγματικά πολύ νόστιμοι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Ναι Ελενα το ίδιο παθαίνουμε. Τοσα αυτοκόλλητα που έχω κολλήσει γι αυτά που θέλω να φτιάξω τι 10 ζωές...η αιωνιότητα δεν φτάνει..χιχι.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ νασαι καλά
Φιλιά
Πολύ ωραίοι και λαχταριστοί Μάριον, συμφωνώ για τα περιοδικά ανακυκλώνονται τα περισσότερα, εξάλλου τώρα με τα food blogs η ποικιλία είναι τεράστια και η έμπνευση εγγυημένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά Μάριον, καλή εβδομαδα!
Συμφωνούμε Ερη μου.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ
Καλή βδομάδα και σε σένα
Φιλιά
Φαίνονται υπεροχοι οπως τους έφτιαξες. Μπράβο !
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Νασαι καλά Κωνσταντίνα :))
ΔιαγραφήΦιλιά
Το ψωμί με ξάφνιασε...πολύ καλή η ιδέα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι χορταστική ιδέα Δήμητρα :)
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Τί ωραίοι κολοκυθοκεφτέδες! Δεν τους έχω δοκιμάει ποτέ με ψωμί αλλά με έβαλες σε σκέψεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα δοκίμασέ τους με ψωμί, δεν το καταλαβαίνεις.
ΔιαγραφήΝασαι καλά
Φιλιά :))
Τι τέλειοι κολοκυθοκεφτέδες Μαράκι μου και εγώ θα τους εξαφάνιζα στο λεπτό! Δεν ξέρω για τους βραστούς αυτοί πάντως είναι μούρλια!Πολλά φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφου τους έφαγαν τα παιδιά καταλαβαίνεις :)
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ
Φιλιά :))
Λατρεύω κολοκυθοκεφτέδεςςςςςςςςςςςςςςςς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχοοιιιιι! Τους λατρεύω και σου έγιναν τέλειοιιι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Marion παρόλο που αποφεύγω τα τηγανιτά, οι κεφτέδες σου είναι λαχταριστοί! Τους σκέφτομαι με λίγο άσπρο κρασάκι και ενθουσιάζομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τα περιοδικά (όπως και με όλα τα βιβλία) υπάρχουν πολλαπλές αναγνώσεις! Συνταγές που δεν ταίριαζαν στα γούστα μου, έχουν αναβαθμιστεί σε πρώτο ενδιαφέρον ή και το ανάποδο! Έχω όμως σταματήσει να αγοράζω γιατί δεν έχω και τι να τα κάνω! Θυμάμαι ότι υπάρχει μια συνταγή κάπου, έλα να την βρεις... Ενώ ηλεκτρονικά όλο και κάτι γίνεται!
Αυτό όμως που δεν αντέχω και σε καταλαβαίνω απόλυτα είναι ότι, για να φάνε και οι υπόλοιποι στο σπίτι, πρέπει να κάνω ιδιαίτερες συνταγές, να μη περιγράφω τα υλικά που χρησιμοποιώ, να στερούμαι φαγητά που λατρεύω....Αααααχ
Φιλάκια
Μarion Τρελαίνομαι γι αυτο το μεζεδάκι Με ψωμί δεν έχω φτιάξει αλλά ειμαι σίγουρη οτι θα είναι απίθανοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Μάριον, ίσως να έκανες πιο καλά που τους τηγάνισες. Δεν ξέρω αν οι βραστοί θα ήταν το ίδιο νόστιμοι. Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να δούμε και τους βραστούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα, μέσω του ίντερνετ, μπορούμε να ξεναγηθούμε σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, όποτε το θελήσουμε.
Καλή εβδομάδα.
Ξετρελάθηκα και μόνο στη σκέψη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την κάνω και θα σου πω εντυπώσεις Μαρία μου!
Ευγε!
Μαράκι, μόλις τα φάγαμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε!
Εξαιρετική συνταγή, τα τσακίσαμε!!!!