Μελομακάρονα 2 !!

12:51:00 π.μ.

Εύκολα & νόστιμα !


Δεν ξέρω αν είναι νωρίς να κάνετε μελομακάρονα (οι φούρνοι έχουν γεμίσει από χριστουγεννιάτικα γλυκά), πάντως μπορείτε να κάνετε μια δοκιμαστική δόση, να τα φάτε όλα (!) και μετά κοντά στις γιορτές να ξανακάνετε.

Άμα δεν τα έχετε δοκιμάσει πως θα τα προσφέρετε σε άλλους?? Αφήστε τη δίαιτα από τον καινούριο χρόνο. Τώρα θα χάσετε τα καλύτερα.  Και σίγουρα ο Δεκέμβρης έχει τα καλύτερα, τουλάχιστον από γευστικής απόψεως. Καλά και πολλά.

Μετά από αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα που μου άρεσε, πέρυσι είχα κάνει μια άλλη συνταγή την οποία την λάτρεψα. Ήταν ακριβώς τα μελομακάρονα που ήθελα.
Εκτός από γευστικά είναι και πανεύκολα. Όπως είπα τα είχα κάνει πέρυσι αλλά δεν είχα προλάβει να τα βάλω στο blog (οι φωτό είναι με την παλιά μηχανή).

Η συνταγή είναι του Ακη Πετρετζίκη και είναι σίγουρα πετυχημένη. Ότι έχω κάνει από δική του συνταγή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Οπότε σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.


Υλικά

Μείγμα 1ο

400 γρ . χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. ηλιέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κουτ. γλ. γαρύφαλο
3 κουτ. γλ. κανέλλα
¼ κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλ. σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Μείγμα 2ο
1 κιλό αλεύρι
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μέλι
1 πορτοκάλι
5 γαρίφαλα
3 ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση

Σιρόπι
Ετοιμάζουμε το σιρόπι για να έχει κρυώσει  μέχρι να ψήσουμε τα μελομακάρονα.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, εκτός από το μέλι. Το πορτοκάλι , αφού το έχουμε πλύνει καλά, το κόβουμε στη μέση και το βάζουμε μέσα.
Μόλις πάρει μια βράση και διαλυθεί η ζάχαρη κατεβάζουμε  από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε στην άκρη.

Μείγμα για τα μελομακάρονα

Βάζουμε όλα τα υλικά του 1ου μείγματος σε ένα μπωλ και τα ανακατεύουμε.
Μετά προσθέτουμε στο 1ο μείγμα το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Όλα μαζί.
Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πρέπει να τα ζυμώσουμε πάρα πολύ, γιατί το μείγμα θα ‘’κόψει’’. 
Θα βγάλει όλο το λάδι του. Αν συμβεί αυτό δεν πειράζει μιας κι έτσι πάλι θα γίνουν τα μελομακάρονα. Απλά διαφορετικά θα γίνουν λίγο καλύτερα.


Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα  στο σχήμα που θέλουμε -  αρκεί να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν όλα μαζί στον ίδιο χρόνο – για 20 λεπτά στους 190 C.  Στα 18 λεπτά ρίξτε μια ματιά.



Κάθε φορά που βγάζουμε ένα ταψί με τα ζεστά μελομακάρονα τα βουτάμε στο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε και τα  αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίσουν καλά από το περιττό σιρόπι.


Μετά συνεχίζουμε να φτιάχνουμε το επόμενο ταψί με τα μελομακάρονα.
Τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε από πάνω επιπλέον μέλι σκέτο.




Μικρά μυστικά:

Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και τα μελομακάρονα ζεστά. Γι αυτό δεν φτιάχνουμε πολλά ταψιά μελομακάρονα ταυτόχρονα, γιατί μέχρι να σιροπιάσουμε το πρώτο ταψί θα έχουν κρυώσει τα επόμενα, με αποτέλεσμα να μην τραβήξουν το σιρόπι που πρέπει.

Ίσως αυτό είναι και το μόνο ‘’δύσκολο’’ ας το πούμε σημείο. Δεν θέλουν βιασύνη, θέλουν υπομονή και θα αποζημιωθείτε μόλις τα δοκιμάσετε.

Το σιρόπι δεν το παραβράζουμε γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το νερό.

Σημείωση: Οταν σιροπιάσετε τα μελομακάρονα βγάλτε το πορτοκάλι από μέσα, δεν είναι απαραίτητο να είναι κι αυτό μέσα στο σιρόπι (μην το βλέπεται στη φωτο, εγώ το άφησα το μισό μέσα :))



 

You Might Also Like

41 σχόλια

  1. Οι περισσότεροι νόστιμα επιδόρπια, όπως το γλυκό σιρόπι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τρελλαινομαι για μελομακαρονα. και για να πω την αληθεις μου αρεσουν πολυ πιο πολυ απο τους κουραμπιεδες.
    εδω panettone και pandoro εχουνε εμφανιστει εδω και πολυ καιρο, εμεις ακομη δεν αγορασαμε!!! :)
    καλη σου ημερα

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kι εγώ το ίδιο Ειρήνη μου, πάντα μου άρεσαν τα μελομακάρονα πιο πολύ.
      Μα τα φτιάχνουν τόσο νωρίς, πως να αντισταθείς και τι να πρωτοφάς :)

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Μαρία,πολύ ωραία η παρουσίαση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα καλή μου.
    Το αγαπημένο γλυκάκι των Χριστουγέννων!!!!
    Για μας πάντως δεν είναι νωρίς για μελομακάρονα, θα κάνω κι εγώ το Σ/Κ γιατί ο άντρας μου περιμένει πως και πως.... όσο για δίαιτες έχεις δίκιο, του χρόνου. :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ρούλα :)
      Να τα ευχαριστηθούμε νωρίς, μετά στις γιορτές πέφτουν όλα μαζί τα γλυκά.

      Σ ευχαριστώ

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Εντάξει,τα αποθήκευσα είδη!Θα τα φτιάξω και θα σου πω αποτελέσματα.Έχεις δίκιο,μια δόση για δοκιμή επιβάλλεται!!Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω εντυπώσεις Λαμπρινή μου αν τα κάνεις.
      Ε τι χωρίς δοκιμή ? :)

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  6. Και του χρόνου!!! Φαίνονται υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Ευγενία μου,νασαι καλά.

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  7. Σιγά μην είναι νωρίς για μελομακάρονα! Εγώ έχω ήδη φτιάξει (και φάει!) την πρώτη παρτίδα και πάω για τη δεύτερη... Τα μελομακάρονά σου φαίνονται τόσο καλοφτιαγμένα! Με το τριμμένο καρυδάκι τους και το σιροπάκι! Τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφαγες κιόλας την πρώτη παρτίδα ? χιχι.. την καλύτερη δουλειά έκανες.

      Νασαι καλά σε ευχαριστώ πολύ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Δεν ξέρω αν θα βρω κέφια να φτιάξω, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες ήταν πάντα δουλειά της Άρτεμις, τώρα θα τα φτιάξει στο Λονδίνο. Πόσα κομμάτια βγαίνουν με αυτή τη δόση;;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε λίγα Ξανθή μου να μυρίσει το σπίτι για το καλό.

      Βγαίνουν περίπου 40-50 κομμάτια ανάλογα πως θα τα φτιάξεις. Γύρω στα 40 (περίπου) βγήκαν τα δικά μου.

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  9. Μμμμμ! Μύρισε ο τόπος! Πόσο μ' αρέσει αυτό το γλυκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα το ίδιο μ αρέσουν πολύ.

      Νασαι καλά :)

      Διαγραφή
  10. Ποτέ δεν είναι νωρίς για μελομακάρονα Μάριον!! Είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά, όχι μόνο τώρα τα Χριστούγεννα αλλά και γενικότερα. Γι’ αυτό και προσπαθώ να φτιάχνω λίγα για να τα τρώω σιγά-σιγά και με μέτρο!
    Καλές και μελένιες γιορτές λοιπόν!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις Ερμιόνη μου. Από νωρίς και λίγα λίγα στο φάγωμα :)
      Και αν χάσουμε και λίγο το μέτρο λόγω των ημερών, δεν πειράζει.

      Νασαι καλά Ερμιόνη μου καλές γιορτές σε όλους :)

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  11. Και του χρόνου, καλοφάγωτα!
    Εύχομαι μέρες γλυκιές και μυρωδάτες, σαν τα μελομακάρονά σου!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Ελεν για τις γλυκές σου ευχές :))

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  12. Μαριον τα μελομακάρονα μας αρέσουν πολύ περισσότερο απο τους κουραμπιέδες στο σπίτι!Οπότε ως τα Χριστούγεννα απο ότι κατάλαβες φτιάχνουμε 2-3 φορές :).Καλοφάγωτα, πάρα πολύ ωραία φαίνονται!και του χρόνου με υγεία!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τα τρώω πιο πολύ Ελένη από τους κουραμπιέδες.

      Σ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, κι εσύ να είσαι καλά & καλές γιορτές.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Γειά σου Μάριον και καλές γιορτές!!
    Σίγουρα το να φτιάξουμε από τώρα μελομακάρονα δεν είναι και πολύ σοφό, αφού θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία κανά δυό φορές ακόμα μέχρι το τέλος των εορτών! χαχαχα

    Βέβαια μου αρέσει πολύ και ως δώρο ένα κουτί με γλυκά, μελομακάρονα ή κουραμπιέδες φυσικά χειροποίητα!

    Μάριον μου να σου ευχηθώ καλές γιορτές και πάλι!!! Κερνιέμαι από δύο κομμάτια, άλλωστε διάβασα ποιο πάνω ότι η δόση είναι μεγάλη, ε?? Φτάνει για όλους!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι σοφό Χρυσαυγή μου αλλά λόγω των ημερών ας φάμε λίγο παραπάνω..χιχι.. Πάρε όσα θες, θα ξαναφτιάξουμε μην ανησυχείς :0)

      Συμφωνώ για τα σπιτικά γλυκίσματα ως δώρο. Είναι πολύ ωραίο & πιο οικονομικό από κάτι άλλο.

      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ και σε σένα εύχομαι καλές γιορτές με υγεία.

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  14. Καλές γιορτές να είσαι καλά τα μελομακάρονα σου φαίνονται λαχταριστά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Νάντια, νασαι καλά.
      Καλές γιορτές και σε σένα.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  15. Καλά Χριστουγεννα !!! Παντα τα μελομακρόνα μας βάζουν στο κλίμα των ημερων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαργαρίτα

      Καλές γιορτές και σε σένα :)
      Οτι καλύτερο για τις άγιες μέρες.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  16. Άντε και τού χρόνου με τέτοια γλύκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρθούλα σ ευχαριστώ πολύ πολύ.
      Ναμαστε καλά.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  17. Αγαπώ Ακη, σε πιστέυω γιατι το έχω διαπιστώσει κ εγώ και θα τα φτιάξω! Φιλάκι Μάριον και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν έχω δίκιο Ερη μου? Ο Ακης είναι πολύ καλός στις συνταγές του, απλές, κατανοητές κι εύκολες. Πρωτότυπες και χωρίς φαμφάρες
    Αυτά τα μελομακάρονα είναι τα αγαπημένα μου

    Σ ευχαριστώ πολύ , νασαι καλά , Καλές γιορτές.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα λατρεύω τα μελομακάρονα! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ποτέ δεν είναι νωρίς για μελομακάρονα Μάριόν μου!! Υπέροχη συνταγή και πράγματι ο Πετρετζίκης έχει ωραίες συνταγές!!! Γεια στα χέρια σου και καλές γιορτές να έχουμε!!
    Την καλημέρα μου, καλή εβδομάδα και φιλιά! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κι εμείς στο σπίτι μας πιο πολύ τρώμε τα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες.
    Φέτος ακόμη δεν έχω καταπιαστεί μαζί τους, ας ελπίσουμε πως ο χρόνος θα με "βγάλει" για να τα κάνω το επόμενο ΣΚ.
    Και του χρόνου με Υγεία καλή μου Marion.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπημένα μελομακάρονα!!
    Άντε, καλές γιορτές Μάριον μου!
    Εμένα το σπίτι δεν 'μύρισε' ακόμη Χριστούγεννα!
    Όπου να'ναι θα αρχίσω κι εγώ!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και του χρόνου να είσαι καλά να μας γλυκάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπώ πολύ τα μελομακάρονα και εσύ τα πέτυχες Μαράκι μου!Πολύ, πολύ νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe