Μελομακάρονα 2 !!
12:51:00 π.μ.
Εύκολα & νόστιμα !
Δεν ξέρω αν είναι νωρίς να κάνετε μελομακάρονα (οι φούρνοι
έχουν γεμίσει από χριστουγεννιάτικα γλυκά), πάντως μπορείτε να κάνετε μια
δοκιμαστική δόση, να τα φάτε όλα (!) και μετά κοντά στις γιορτές να ξανακάνετε.
Άμα δεν τα έχετε δοκιμάσει πως θα τα προσφέρετε σε άλλους??
Αφήστε τη δίαιτα από τον καινούριο χρόνο. Τώρα θα χάσετε τα καλύτερα. Και
σίγουρα ο Δεκέμβρης έχει τα καλύτερα, τουλάχιστον από γευστικής απόψεως. Καλά
και πολλά.
Μετά από αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα που μου άρεσε,
πέρυσι είχα κάνει μια άλλη συνταγή την οποία την λάτρεψα. Ήταν ακριβώς τα μελομακάρονα
που ήθελα.
Εκτός από γευστικά είναι και πανεύκολα. Όπως είπα τα είχα
κάνει πέρυσι αλλά δεν είχα προλάβει να τα βάλω στο blog (οι φωτό
είναι με την παλιά μηχανή).
Η συνταγή είναι του Ακη Πετρετζίκη και είναι σίγουρα
πετυχημένη. Ότι έχω κάνει από δική του συνταγή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
Οπότε σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.
Υλικά
Μείγμα 1ο
400 γρ . χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. ηλιέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κουτ. γλ. γαρύφαλο
3 κουτ. γλ. κανέλλα
¼ κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλ. σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2ο
1 κιλό αλεύρι
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μέλι
1 πορτοκάλι
5 γαρίφαλα
3 ξυλάκια κανέλας
Εκτέλεση
Σιρόπι
Ετοιμάζουμε το σιρόπι για να έχει κρυώσει μέχρι να ψήσουμε τα μελομακάρονα.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, εκτός από το μέλι. Το
πορτοκάλι , αφού το έχουμε πλύνει καλά, το κόβουμε στη μέση και το βάζουμε
μέσα.
Μόλις πάρει μια βράση και διαλυθεί η ζάχαρη κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε στην άκρη.
Μείγμα για τα μελομακάρονα
Βάζουμε όλα τα υλικά του 1ου μείγματος σε ένα
μπωλ και τα ανακατεύουμε.
Μετά προσθέτουμε στο 1ο μείγμα το αλεύρι και το
σιμιγδάλι. Όλα μαζί.
Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πρέπει να τα ζυμώσουμε πάρα πολύ, γιατί το
μείγμα θα ‘’κόψει’’.
Θα βγάλει όλο το
λάδι του. Αν συμβεί αυτό δεν πειράζει μιας κι έτσι πάλι θα γίνουν τα
μελομακάρονα. Απλά διαφορετικά θα γίνουν λίγο καλύτερα.
Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα
στο σχήμα που θέλουμε - αρκεί να
έχουν όλα το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν όλα μαζί στον ίδιο χρόνο – για 20
λεπτά στους 190 C. Στα 18 λεπτά ρίξτε μια ματιά.
Κάθε φορά που βγάζουμε ένα ταψί με τα ζεστά μελομακάρονα τα
βουτάμε στο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίσουν καλά από
το περιττό σιρόπι.
Μετά συνεχίζουμε να φτιάχνουμε το επόμενο ταψί με τα
μελομακάρονα.
Τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με
τριμμένο καρύδι.
Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε από πάνω επιπλέον μέλι σκέτο.
Μικρά μυστικά:
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και τα μελομακάρονα ζεστά. Γι
αυτό δεν φτιάχνουμε πολλά ταψιά μελομακάρονα ταυτόχρονα, γιατί μέχρι να
σιροπιάσουμε το πρώτο ταψί θα έχουν κρυώσει τα επόμενα, με αποτέλεσμα να μην
τραβήξουν το σιρόπι που πρέπει.
Ίσως αυτό είναι και το μόνο ‘’δύσκολο’’ ας το πούμε σημείο.
Δεν θέλουν βιασύνη, θέλουν υπομονή και θα αποζημιωθείτε μόλις τα δοκιμάσετε.
Το σιρόπι δεν το παραβράζουμε γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα
να μειωθεί το νερό.
Σημείωση: Οταν σιροπιάσετε τα μελομακάρονα βγάλτε το πορτοκάλι από μέσα, δεν είναι απαραίτητο να είναι κι αυτό μέσα στο σιρόπι (μην το βλέπεται στη φωτο, εγώ το άφησα το μισό μέσα :))
41 σχόλια
Οι περισσότεροι νόστιμα επιδόρπια, όπως το γλυκό σιρόπι.
ΑπάντησηΔιαγραφήEυχαριστώ πολύ :)
Διαγραφήçok teşekkür ederim
τρελλαινομαι για μελομακαρονα. και για να πω την αληθεις μου αρεσουν πολυ πιο πολυ απο τους κουραμπιεδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήεδω panettone και pandoro εχουνε εμφανιστει εδω και πολυ καιρο, εμεις ακομη δεν αγορασαμε!!! :)
καλη σου ημερα
ειρηνη
Kι εγώ το ίδιο Ειρήνη μου, πάντα μου άρεσαν τα μελομακάρονα πιο πολύ.
ΔιαγραφήΜα τα φτιάχνουν τόσο νωρίς, πως να αντισταθείς και τι να πρωτοφάς :)
Φιλιά πολλά :)
Καλημέρα Μαρία,πολύ ωραία η παρουσίαση σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ Νίκη νασαι καλά :)
ΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αγαπημένο γλυκάκι των Χριστουγέννων!!!!
Για μας πάντως δεν είναι νωρίς για μελομακάρονα, θα κάνω κι εγώ το Σ/Κ γιατί ο άντρας μου περιμένει πως και πως.... όσο για δίαιτες έχεις δίκιο, του χρόνου. :))))
Γειά σου Ρούλα :)
ΔιαγραφήΝα τα ευχαριστηθούμε νωρίς, μετά στις γιορτές πέφτουν όλα μαζί τα γλυκά.
Σ ευχαριστώ
Φιλιά πολλά
Εντάξει,τα αποθήκευσα είδη!Θα τα φτιάξω και θα σου πω αποτελέσματα.Έχεις δίκιο,μια δόση για δοκιμή επιβάλλεται!!Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω εντυπώσεις Λαμπρινή μου αν τα κάνεις.
ΔιαγραφήΕ τι χωρίς δοκιμή ? :)
Φιλιά πολλά :)
Και του χρόνου!!! Φαίνονται υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ Ευγενία μου,νασαι καλά.
ΔιαγραφήΦιλιά :)
Σιγά μην είναι νωρίς για μελομακάρονα! Εγώ έχω ήδη φτιάξει (και φάει!) την πρώτη παρτίδα και πάω για τη δεύτερη... Τα μελομακάρονά σου φαίνονται τόσο καλοφτιαγμένα! Με το τριμμένο καρυδάκι τους και το σιροπάκι! Τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφαγες κιόλας την πρώτη παρτίδα ? χιχι.. την καλύτερη δουλειά έκανες.
ΔιαγραφήΝασαι καλά σε ευχαριστώ πολύ πολύ
Φιλιά
Δεν ξέρω αν θα βρω κέφια να φτιάξω, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες ήταν πάντα δουλειά της Άρτεμις, τώρα θα τα φτιάξει στο Λονδίνο. Πόσα κομμάτια βγαίνουν με αυτή τη δόση;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Κάνε λίγα Ξανθή μου να μυρίσει το σπίτι για το καλό.
ΔιαγραφήΒγαίνουν περίπου 40-50 κομμάτια ανάλογα πως θα τα φτιάξεις. Γύρω στα 40 (περίπου) βγήκαν τα δικά μου.
Φιλιά πολλά :)
Μμμμμ! Μύρισε ο τόπος! Πόσο μ' αρέσει αυτό το γλυκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμένα το ίδιο μ αρέσουν πολύ.
ΔιαγραφήΝασαι καλά :)
Ποτέ δεν είναι νωρίς για μελομακάρονα Μάριον!! Είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά, όχι μόνο τώρα τα Χριστούγεννα αλλά και γενικότερα. Γι’ αυτό και προσπαθώ να φτιάχνω λίγα για να τα τρώω σιγά-σιγά και με μέτρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές και μελένιες γιορτές λοιπόν!
Φιλιά πολλά!
Δίκιο έχεις Ερμιόνη μου. Από νωρίς και λίγα λίγα στο φάγωμα :)
ΔιαγραφήΚαι αν χάσουμε και λίγο το μέτρο λόγω των ημερών, δεν πειράζει.
Νασαι καλά Ερμιόνη μου καλές γιορτές σε όλους :)
Φιλιά :)
Και του χρόνου, καλοφάγωτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι μέρες γλυκιές και μυρωδάτες, σαν τα μελομακάρονά σου!
Φιλάκια.
Σ ευχαριστώ Ελεν για τις γλυκές σου ευχές :))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Μαριον τα μελομακάρονα μας αρέσουν πολύ περισσότερο απο τους κουραμπιέδες στο σπίτι!Οπότε ως τα Χριστούγεννα απο ότι κατάλαβες φτιάχνουμε 2-3 φορές :).Καλοφάγωτα, πάρα πολύ ωραία φαίνονται!και του χρόνου με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Κι εγώ τα τρώω πιο πολύ Ελένη από τους κουραμπιέδες.
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, κι εσύ να είσαι καλά & καλές γιορτές.
Φιλιά
Γειά σου Μάριον και καλές γιορτές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα το να φτιάξουμε από τώρα μελομακάρονα δεν είναι και πολύ σοφό, αφού θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία κανά δυό φορές ακόμα μέχρι το τέλος των εορτών! χαχαχα
Βέβαια μου αρέσει πολύ και ως δώρο ένα κουτί με γλυκά, μελομακάρονα ή κουραμπιέδες φυσικά χειροποίητα!
Μάριον μου να σου ευχηθώ καλές γιορτές και πάλι!!! Κερνιέμαι από δύο κομμάτια, άλλωστε διάβασα ποιο πάνω ότι η δόση είναι μεγάλη, ε?? Φτάνει για όλους!
Φιλιά!
Δεν είναι σοφό Χρυσαυγή μου αλλά λόγω των ημερών ας φάμε λίγο παραπάνω..χιχι.. Πάρε όσα θες, θα ξαναφτιάξουμε μην ανησυχείς :0)
ΔιαγραφήΣυμφωνώ για τα σπιτικά γλυκίσματα ως δώρο. Είναι πολύ ωραίο & πιο οικονομικό από κάτι άλλο.
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ και σε σένα εύχομαι καλές γιορτές με υγεία.
Φιλιά πολλά
Καλές γιορτές να είσαι καλά τα μελομακάρονα σου φαίνονται λαχταριστά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ Νάντια, νασαι καλά.
ΔιαγραφήΚαλές γιορτές και σε σένα.
Φιλιά
Καλά Χριστουγεννα !!! Παντα τα μελομακρόνα μας βάζουν στο κλίμα των ημερων!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Μαργαρίτα
ΔιαγραφήΚαλές γιορτές και σε σένα :)
Οτι καλύτερο για τις άγιες μέρες.
Φιλιά
Άντε και τού χρόνου με τέτοια γλύκα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρθούλα σ ευχαριστώ πολύ πολύ.
ΔιαγραφήΝαμαστε καλά.
Φιλιά
Αγαπώ Ακη, σε πιστέυω γιατι το έχω διαπιστώσει κ εγώ και θα τα φτιάξω! Φιλάκι Μάριον και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δίκιο Ερη μου? Ο Ακης είναι πολύ καλός στις συνταγές του, απλές, κατανοητές κι εύκολες. Πρωτότυπες και χωρίς φαμφάρες
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα μελομακάρονα είναι τα αγαπημένα μου
Σ ευχαριστώ πολύ , νασαι καλά , Καλές γιορτές.
Φιλιά πολλά
Τα λατρεύω τα μελομακάρονα! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δεν είναι νωρίς για μελομακάρονα Μάριόν μου!! Υπέροχη συνταγή και πράγματι ο Πετρετζίκης έχει ωραίες συνταγές!!! Γεια στα χέρια σου και καλές γιορτές να έχουμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου, καλή εβδομάδα και φιλιά! :))
Κι εμείς στο σπίτι μας πιο πολύ τρώμε τα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος ακόμη δεν έχω καταπιαστεί μαζί τους, ας ελπίσουμε πως ο χρόνος θα με "βγάλει" για να τα κάνω το επόμενο ΣΚ.
Και του χρόνου με Υγεία καλή μου Marion.
Αγαπημένα μελομακάρονα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε, καλές γιορτές Μάριον μου!
Εμένα το σπίτι δεν 'μύρισε' ακόμη Χριστούγεννα!
Όπου να'ναι θα αρχίσω κι εγώ!
Φιλιά πολλά.
Και του χρόνου να είσαι καλά να μας γλυκάνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπώ πολύ τα μελομακάρονα και εσύ τα πέτυχες Μαράκι μου!Πολύ, πολύ νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα αυθεντικά μελομακάρονα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή