Μανιτάρια φρικασέ !
11:38:00 μ.μ.Είχα βγάλει τα τεφτέρια μου, τις σημειώσεις μου, τις συνταγές μου, τα περιοδικά μου… Ως εκεί. Πάλι με πήρε στο κυνήγι ο χρόνος αλλά πάντα το καταλαβαίνω αργά.
Κοντεύουν τα Χριστούγεννα και δεν έχω κάνει ακόμα τίποτα.
Ούτε καν μελομακάρονα, ούτε άλλο γλυκό.
Επίσης με έχει πιάσει εκνευρισμός, νεύρα, τσαντίλα για τον απλούστατο λόγο πως δεν μπορώ να φάω γλυκά για λίγες μέρες, τουτέστιν όχι ζάχαρη. Τέλος πάντων, το προσπερνάω και αυτό.
Αυτό το πιάτο προέκυψε τυχαία και αξιοποιήθηκαν μανιτάρια που υπήρχαν στο ψυγείο και έπρεπε να μαγειρευτούν. Γενικά τα υλικά είναι ότι έχετε στο ψυγείο σας. Ένα ταπεινό μαρουλάκι υπάρχει, ένα πράσο ή αν δεν έχετε πράσο μπορείτε να βάλετε μόνο φρέσκα κρεμμυδάκια.
Αλλά εγώ έχω μια αδυναμία στο πράσο.
Μπορείτε να το σερβίρετε και στο γιορτινό τραπέζι για πρώτο πιάτο.
Αρα το βαφτίζουμε εορταστικό πιάτο!!!
Υλικά
300 γρ. μανιτάρια άσπρα μικρά
350 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πράσα
1 μαρούλι μεγάλο (κομμένο σε χοντρές λωρίδες)
1 ματσάκι άνιθο (ψιλοκομμένο)
½ νεροπότηρο λάδι
Αλάτι – πιπέρι
1 μεγάλο αυγό
Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (τα μικρά) με μια βρεγμένη πετσέτα. Τα κόβουμε σε φετουλες. Τα πλευρώτους τα κοβουμε κι αυτά σε κομμάτια (όχι πολύ λεπτά).
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι με το πράσο.
Τα ανακατεύουμε λίγο και μετά προσθέτουμε και τα πλευρώτους. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά να ‘’τσιγαριστούν’’ με το λαδάκι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μαρούλι. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Μόλις χάσει τον όγκο του προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να είναι καλυμμένα τα υλικά μας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά περίπου. Αν δούμε ότι χρειάζεται λίγο νερό προσθέτουμε ζεστό νερό.
Δέκα λεπτά πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνιθο.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο:
Χτυπάμε το αυγό με τον αυγοδάρτη καλά.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού χτυπώντας συνέχεια μέχρι να αφρίσει το μείγμα. Παίρνουμε με μια κουτάλα από το υγρό των μανιταριών και το ρίχνουμε μέσα στο αυγό χτυπώντας συνέχεια.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα.
Ανακινούμε την κατσαρόλα δεξιά – αριστερά να πάει παντού το αυγολέμονο.
Σερβίρουμε ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μικρά μυστικά:
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αντί για νερό σκέτο, ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- Μπορείτε να προσθέσετε και αντίδια μαζί με το μαρούλι
- Αν θέλετε προσθέτετε περισσότερο λεμόνι, ανάλογα πόσο ξινό το θέλετε
18 σχόλια
Εξαιρετικό το πιάτο σου Μάριον και πόσο όμορφα φροντισμένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα να απολαύσουμε τα μανιτάρια σε νόστιμο -εορταστικό, γιατί όχι- φρικασέ.
Καλή νέα εβδομάδα!
Z.
Γενικά φτιάχνουν φρικασέ τις μέρες αυτές σε πολλά μέρη, ιδίως με αρνάκι.
ΔιαγραφήΑυτό είναι μια καλή ιδέα για πρώτο πιάτο.
Σ ευχαριστώ πολυ Ζαμπία μου
Καλή εβδομάδα και σε σένα.
Φιλιά :)
Κάπως έτσι την έπαθα και εγώ ! Πάλι μένουν οι συνταγές στο τεφτέρι για του χρόνου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φρικασέ το έφτιαχνε πάντα η μαμά μου τις μέρες των γιορτών όταν μας μάζευε στο σπίτι. Τα μανιτάρια σου θα μπορούσαν να είναι άνετα ένα πολύ νόστιμο πρώτο πιάτο!
Α... εντάξει Μαρία μου έχω και παρέα...μα κάθε χρόνο το ίδιο παθαίνω..τι να κάνω?? χιχι
ΔιαγραφήΔεν πειράζει, καλά να είμασατε.
Είναι ωραίο και νόστιμο για τις μέρες αυτές.
Σ ευχαριστώ πολύ :)
Φιλιά πολλά
Πολύ νόστιμο την επόμενη φορά φώναξε με δεν αρέσει ιδιαίτερα το φρικασέ στον καλό μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Εντάξει Ξανθή είσαι καλεσμένη την επόμενη φορά..
ΔιαγραφήΧάνει που δεν του αρέσει το φρικασέ.
Νασαι καλα
Καλή εβδομάδα :)
Φιλια
Μου αρέσουν τα μανιτάρια τόσο πολύ! Και η ιδέα για το χορτοφαγικό φρικασέ, τι έξυπνη! Πολύ ωραία παρουσίαση και φαίνεται νοστιμότατο! Φιλιά Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ Χρύσα , νασαι καλά.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά :)
Υπέροχο φαγάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ κάνω τα πλευρώτους φρικασέ, αλλά ωραιότατα μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα είδη μανιταριών!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Eλενα και μόνο πλευρώτους να βάλεις γίνεται εξίσου ωραίο.
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ
Φιλιά :)
Εναλλακτικό, φροντισμένο και νοστιμότατο το πιάτο που μας προτείνεις, Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η παρουσίασή του εξαιρετική. Μου άρεσε πολύ!
Εμείς πάντα φτιάχνουμε το φρικασέ με αρνάκι.
Φιλάκια
Σ ευχαριστώ πολύ πολύ Ελεν :)
ΔιαγραφήΝασαι καλά.
Μ αρέσει το αρνάκι φρικασε, αυτή είναι μια πιο ελαφριά εκδοχή ας πούμε.
Φιλια
Μεγαλειώδες πιάτο, από τα πάρα πολύ αγαπημένα μου και με εύκολα υλικά που συνδυάζονται ωστόσο υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω όλα να είναι καλά και σύντομα να επανέλθεις στην άφθονη κατανάλωση ζάχαρης.
Φιλιά
Οπως το λες Ερμιόνη μου ''μεγαλειώδες'' :). Εγινε απο τα αγαπημένα μου κι εμένα.
ΔιαγραφήΜετράω μέρες να επανέλθω στην κατανάλωση ζάχαρης..χιχι... μετά δεν με σταματάει τίποτα.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ
Τα φιλιά μου
Υπέροχο πιάτο, Μάριον. Το αγαπω πολύ το φρικασέ και αυτή είναι μια εκδοχή του, που θα ξετρελάνει και όσους δεν αγαπούν το κρέας! Το πράσο του ταιριάζει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Λατρεμένο πιάτο Μάριον και το λατρεύω μια και το φτιάχνουμε συχνά. Το πράσο του δίνει γλύκα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου!
Τελικά μάλλον δεν είμαι η μόνη που όλο τρέχει κι όλο δεν προλαβαίνει να φτιάξει αυτά που θέλει... :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο πιάτο! Θα το φτιάξω το σ/κ! Ταιριάζει με το κρύο και με την εποχή!
Φιλιά πολλά!
Τί ωραίο χορτοφαγικό φαγάκι!! Τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές σου εύχομαι και ό,τι επιθυμείς!!
Καλά Χριστούγεννα!!