Ψητά μήλα στο φούρνο με καρύδια & cranberries / Baked apples filled with nuts & cranberries!
12:26:00 π.μ.
Ένα ελαφρύ επιδόρπιο που τρώγεται ευχάριστα μετά το φαγητό. Και φυσικά είναι ότι καλύτερο αν δεν έχετε άλλο γλυκό στο σπίτι και σας έχει πιάσει μια ακατανίκητη επιθυμία για κάτι γλυκό (το ξέρω ...σπάνια συμβαίνει αυτό !!)
Το μήλο ψητό γίνεται λουκούμι. Η κανέλα και τα καρύδια του
ταιριάζουν. Το σπίτι θα μοσχοβολήσει. Και σκέτα τρώγονται ευχάριστα, αλλά αν έχετε και κρέμα σαντιγύ
γλυκιά είναι ακόμα πιο ωραία.
Εγώ είχα κρέμα γάλακτος αλλά δυστυχώς ήταν light – κατά λάθος
την πήρα light μην μονίζετε – και δεν γινόταν σαντιγύ. Αλλά συνόδεψε ωραιότατα τα ψητά μήλα, αφού
είχα βάλει μέσα λίγη ζάχαρη άχνη και
έριξα πάνω στα μήλα λίγη κρέμα.
Yλικά
4 μήλα
Καρύδια
Καστανή ζάχαρη
Κανέλα
Γαρύφαλο
Cranberries ή σταφίδες
Λίγο κονιάκ
Λίγο σιμιγδάλι
Μέλι
Αστεροειδή γλυκάνισο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια χονδροκομμένα, ζάχαρη
καστανή, κανέλα & γαρύφαλο. Ρίχνουμε τις σταφίδες ή τα cranberries.
Ανακατεύουμε καλά.
Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα αφήνοντας όμως λίγο στη
βάση .
Με το ειδικό εργαλείο βγάζουμε τον πυρήνα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι, κανέλα και λίγη καστανή ζάχαρη.
Βρέχουμε τα μήλα με λίγο κονιάκ & τα κυλάμε στο μείγμα με
το σιμιγδάλι & και την ζάχαρη.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος. Γεμίζουμε τα μήλα
με το μείγμα των καρυδιών.
Από πάνω ρίχνουμε ένα κουτ. γλ. κονιάκ και λίγο μέλι.
Για περισσότερο άρωμα βάζουμε κι έναν αστεροειδή γλυκάνισο.
Ρίχνουμε λίγο νερό ίσα να σκεπάσουμε τον πάτο του σκεύους.
Σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι αν έχει ή αλουμινόχαρτο και
ψήνουμε – σε αντιστάσεις πάνω κάτω - μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν.
Αν θέλουμε τα συνοδεύουμε με σαντιγύ γλυκιά ή παγωτό βανίλια.
Μικρά μυστικά:
-
Δεν είχα σταφίδες κι έβαλα αποξηραμένα
κρανμπερις
-
Τα υλικά τα υπολογίζετε με το μάτι και ανάλογα
πόση ζάχαρη θέλετε, πόση κανέλα κλπ. Δεν
υπάρχουν ακριβείς δοσολογίες.
-
Επίσης μπορείτε να τα περιχύσετε με το σιροπάκι
που έχει μείνει από το ψήσιμο στο σκεύος.
26 σχόλια
Μμμμμ, τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά τα ψημμένα φρούτα δίνουν τα καλύτερα επιδόρπια. Πολύ όμορφος κι ο συνδυασμός των υπόλοιπων υλικών με τα μπαχαρικά!
Καλή, όμορφη Κυριακή!
Συμφωνώ, ψητά φρούτα ίσον ελαφρύ γλυκάκι.
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ
Καλή εβδομάδα :)
Υπέροχο Μάριον σε νοστιμιά και σε εμφάνιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φωτογράφισες εξαιρετικά!!!
Πολλά φιλιά
Σ ευχαριστώ πολύ Μάγδα, νασαι καλά.
ΔιαγραφήΦιλιά
Υπέροχα!!! Θα τα φτιάξω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Φτιάξτα Ξανθή, θα σου αρέσουν
ΔιαγραφήΚαλή βδομάδα και σε σένα :)
Φιλιά
Όντως, φαίνονται πολύ ωραία και επειδή έχω όλα τα υλικά με βάζεις σε μεγάλο πειρασμό για να το κάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκός πειρασμός όμως ε? :)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ
Καλό βράδυ
Κλασικό, αλλά "πειραγμένο" γλυκάκι, άκρως χειμωνιάτικο! Μ' αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλασσικό & νόστιμο Χρύσα μου
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ :)
Φιλιά
Μάριον πρώτα πρώτα να σου ευχηθώ καλή χρονιά με όσους αγαπάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μηλαράκια σου είναι υπέροχα! Τα συνδύασες με αρωματικότατα μπαχαρικά και τα φωτογράφισες τόσο λαχταριστά! Δεν τα βρίσκω άκρως χειμωνιάτικα... Μια χαρά θα τα γευτώ και εδώ που είναι καλοκαίρι!
Φιλάκια πολλά
Γειά σου Αγγελική μου :)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Και σε σένα ότι καλύτερο για μια Καλή χρονιά
Με μια μπάλα παγωτό δίπλα γίνεται καλοκαιρινό ...χιχι :)
Φιλιά πολλά
Καλή χρονιά Μάριον!!! Θα ήθελα πάρα πολύ να έχω τουλάχιστον ένα από τα ψητά μηλαράκια, δείχνουν τόσο γευστικά και αρωματικά!!! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Χαρά :), νασαι καλά.
ΔιαγραφήΜπα..ένα μόνο δεν νομίζω, θα θες και δεύτερο :)
Φιλιά :)
Απλό αλλά τοσο νόστιμο και αγαπημένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομαδα :)
http://beautyfollower.blogspot.gr
Σ ευχαριστώ πολύ :)
ΔιαγραφήΚαλή μας εβδομάδα
Υπέροχα και πράγματι οι φωτογραφίες τα κάνουν ακόμα πιο ακαταμάχητα! Δίνω μια σοκολάτα για ένα τέτοιο μήλο, πάει? :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κράνμπερις είναι ελάχιστα πιο ξινά από τις σταφίδες αλλά μου αρέσουν και νομίζω πως θα ταιριάζουν με τα μήλα. Επίσης αυτό το tip με το πασπάλισμα στο σιμιγδάλι ενδιαφέρον, δεν το είχα ξανακούσει και θα το επιχειρήσω σύντομα!
Καλημέρα, καλή βδομάδα και καλή χρονιά!
Δεν θα έλεγα όχι σε μια σοκολάτα...οπότε είμαι εντάξει με την ανταλλαγή :)
ΔιαγραφήΤελικά είναι ωραία τα κρανμπερις και ταιριάζουν πολύ
Αυτό το tip με το σιμιγδάλι είναι δικής μου έμπνευσης... ήθελα να κάνει μια κρούστα απ έξω το μήλο..και το δοκίμασα. καραμελώνει και η ζάχαρη..μια χαρά είναι. Δοκίμασέ το.
Νασαι καλά Εφη μου, ευχαριστώ
Καλή χρονιά και σε σένα
Φιλιά
Τι όμορφα που σου έγιναν!!! Σα στολίδια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποτε ήταν πολύ της μόδας αυτό το γλυκό!!! Άντε να το ξαναθυμηθούμε!!
Μπράβο σου!!
Πέπη μου μια χαρά γλυκάκι. Αυτοσχεδιάζουμε και με τα υλικά. Είναι κι ελαφρύ και αξιοποιείς και τα μαλακά μήλα (που εμένα δεν με ενθουσιάζουν τα προτιμώ σκληρά)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ :)
Φιλιά
Μαράκι μου τέλεια τα μηλαράκια! Αχ και πως θα ήθελα να είχα ένα τώρα. Εγώ θα του έβαζα και μια μπάλα παγωτό βανίλια έτσι για να ολοκληρώσω την απόλαυση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλαφρύ επιδόρπιο, αλλά νόστιμο και γεμάτο αρώματα!! Πολύ ωραία, έγινα τα μήλα με τον τρόπο αυτό, Μάριον! Θα συμφωνήσω με την Κατερίνα. Μιας και αγαπώ ιδιαιτέρως τα παγωτά, με μια μπαλίτσα παγωτό κρέμα δίπλα ή και παγωτό μαστίχα, θα είναι απόλαυση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Καταπληκτικό επιδόρπιο!Νόστιμο κ υγιεινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Πάαααρα πολύ καλό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα τα έκανες τα μήλα Μάριον!!! Ελαφρύ και μοσχοβολιστό επιδόρπιο!!! Γεια στα χέρια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό επιδόρπιο!
ΑπάντησηΔιαγραφή