Λαχανάκια Βρυξελλών ογκρατέν με γιαούρτι, τυριά & μπέϊκον !!

12:00:00 π.μ.



Καλό μήνα!

Αργησα πάλι, αλλά ήρθα… Με μια συνταγή χειμωνιάτικη θα έλεγα.
Λαχανάκια Βρυξελλών έχει το μενού σήμερα. Αυτή την συνταγή την είχα κάνει πριν δυο χρόνια. Την είχα στις συνταγές για ανάρτηση αλλά δεν μου άρεσαν καθόλου (μα καθόλου) οι φωτογραφίες. Αθλιες στην κυριολεξία, όση επεξεργασία και να τους έκανα δεν διορθώνονταν. Ολο έλεγα να την ξανακάνω κι όλο το άφηνα. Τελικά περνώντας από το ψυγείο στο σούπερ μάρκετ τα είδα και τα άρπαξα τα λαχανάκια. Πήρα κατεψυγμένα αλλά υπάρχουν και φρέσκα. 


Αλλωστε είναι η εποχή τους τώρα. Βέβαια στη λαϊκή δεν βρήκα και σ ένα σουπερ μάρκετ βρήκα κάτι μαραμένα. Οπότε προτίμησα τα κατεψυγμένα.
Πολλοί τα έχουν παρεξηγήσει τα λαχανάκια αλλά η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη.
Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες (4gr), βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6, Φολικό οξύ, Ριβοφλαβίνη, Θειαμίνη), αντιοξειδωτικά και μέταλλα (μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο) πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ το ποσοστό νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τέλος, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών. Θερμιδικά αποδίδουν μόνο 42 kcal ανά 100gr και αποτελούνται σε ποσοστό 87% από νερό.
Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους, καθώς καθυστερούν τα νοσήματα φθοράς (καρκίνος, καρδιαγγειακά) και παρέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. 
Έτσι, τα λαχανάκια Βρυξελλών βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο και αποτελούν ιδανική τροφή για την πρόληψή του.
(για περισσότερες πληροφορίες εδώ)


Εμένα πάντα μου άρεσαν όπου τα έβλεπα σε τραπέζι ή μπουφέ τα τσάκιζα.
Ισως κάποιοι αντιδρούν λόγω της μυρωδιάς τους. Αλλά δεν είναι έτσι.
Αν τα παραβράσετε μυρίζουν. Αν τα μαγειρέψετε λίγο δεν έχουν καμία μυρωδιά. Αλλωστε όλα τα λαχανικά δεν θέλουν πολύ βράσιμο γιατί έτσι χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους.

Η σάλτσα γιαουρτιού την κάνει πιο ελαφριά και μπορείτε να την αντικαταστήσετε σε πολλά φαγητά ογκρατέν, αντί για την κλασσική μπεσαμέλ. Είναι πεντανόστιμη.


Λαχανάκια Βρυξελλών με γιαούρτι, τυρί & μπέϊκον
(προσαρμοσμένη συνταγή από το βιβλίο ΄΄Γεύσεις Χειμώνα΄΄ της Σοφίας Σκούρα)

Υλικά

1 κιλό λαχανάκι Βρυξελλών
2 κουτ. βούτυρο
2 κουτ. αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα
½ φλ. γιαούρτι
1 ½ φλ. τριμμένα τυριά (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, reggato)
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φέτες μπέϊκον
Αλάτι - άσπρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα λαχανάκια από τα εξωτερικά φύλλα (αν πάρετε φρέσκα).
Τα πλένουμε και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Αν πάρετε τα κατεψυγμένα τότε απλά τα ζεματάτε σε βραστό νερό για περίπου 4-5 λεπτά.
Τα βάζουμε να στραγγίξουν και κρατάμε ½ φλιτζάνι από το ζωμό.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το μπέϊκον να ξεροψυθεί (χωρίς λάδι ή βούτυρο)

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλο, το γιαούρτι, λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το ζωμό από τα λαχανάκια.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.


Αλείφουμε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε τα λαχανάκια, το ψιλοκομμένο μπέϊκον και το μαϊνταντό και περιχύνουμε με τη σάλτσα.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 20 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστό



Μικρά μυστικά:

-        -    Η αρχική συνταγή είχε κεφαλογραβιέρα & έμενταλ. Εγώ την προσάρμοσα με τα τυριά που είχα. Εβαλα  πιο πολύ γραβιέρα, λίγο κεφαλοτύρι & λίγο ρεγκάτο
        -    Πρόσθεσα και λίγο μπέϊκον, έτσι για την νοστιμιά. Αν θέλετε το παραλείπετε

-      -   Επίσης, πρόσθεσα λευκό πιπέρι στη σάλτσα γιαουρτιού, καθώς και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, που δεν είχε η αρχική συνταγή.





You Might Also Like

40 σχόλια

  1. Γειά σου Μάριον και καλό σου μήνα!
    Πολύ ωραία συνταγή ! Διαφορετική. Μου αρέσουν τα ογκραντέν με τα λαχανικά.
    Αυτό είναι πολύ ευπαρουσίαστο και φαίνεται νόστιμο. Τα τυριά και το μπέικον σίγουρα βοηθούν στο να γίνει η γεύση καλύτερη και ποιο πλούσια.
    Μου αρέσει πολύ η συνταγή σου καθώς και οι φωτογραφίες που έβγαλες την δεύτερη φορά!!!

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σε σένα Χρυσαυγή μου :)

      Τα τυριά δίνουν πολυ ωραία γεύση και το μπέϊκον είναι λίγο όσο πρέπει. Μπορεί και να μην μπει.

      Σε σχέση με τις παλιές φωτογραφίες που είχα αυτές είναι πολύυυυ καλύτερες.

      Σε ευχαριστώ πολύ :)

      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  2. καλημέρα! πολυ θα ηθελα να το δοκιμάσω!!! και μονο απο τη φώτο φαίνεται πεντανόστιμο! το μονο προβλημα ειναι να βρω τετοια λαχανάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολο είναι τα βρεις.Τουλάχιστον τα κατεψυγμένα υπάρχουν σε όλα τα σουπερ μάρκετ.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Να σαι καλά.


      Εχεις φωτογραφία τα ντολμαδάκια μου..χιχι...ωραία έγιναν και διάσημα.. :)

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Μάριον, έχεις δίκιο αυτά τα λαχανάκια είναι παρεξηγημένα, εγώ τα έφτιαξα μια φορά και μου άρεσαν πολύ, αλλά οι άνδρες μου δεν τα τίμησαν. Έτσι δεν τα έφτιαξα ξανά και δυστυχώς δεν έβαλα και την συνταγή στο blog. To γιαούρτι δίνει πολύ νόστιμη χροιά στο πιάτο!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε μένα μόνο η κόρη μου τα τρωει..οι άντρες τα σνομπάρουν...χιχι

      Ισως αν τα φτιάξεις έτσι με τυριά να αλλάξουν γνώμη. Το γιαούρτι κάνει πιο ελαφριά την σάλτσα.

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  4. Ρητορική ερώτηση: γιατί τόσο καιρό που είμαστε φίλες στο FB και κάνουμε like η μία στην άλλη στις συνταγές μας, δεν έχω πάρει χαμπάρι ότι έχεις blog? Ο-ε-ο? Τέλος πάντων, κάλλιο αργά παρά ποτέ να λέμε... Καλώς σε βρήκα κι εδώ λοιπόν, μ'αυτή τη φανταστική συνταγή! Μια φορά έχω φάει λαχανάκια Βρυξελλών στην Αγγλία, εδώ δεν έχει τύχει... Στην πραγματικότητα είναι νόστιμα αλλά θέλουν τέχνη για να φανεί η γεύση τους. Η συνταγή σου φαίνεται υπέροχη και αδημονώ να τη δοκιμάσω! Φιλιά!

    Ελεάννα - www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα μου ντε...χιχι... δεν πειράζει Ελεάννα μου να που βρεθήκαμε κι εδώ.
      Καλώς ηρθες λοιπόν, πολύ χαίρομαι.

      Ισως μόνα τους να μην αναδεικνύουν τη γεύση τους, αν κι εμένα μου αρέσουν και τελείως σκέτα με βουτυράκι.
      Ετσι με τα τυριά γίνονται πολύ νόστιμα. Το μυστικό είναι να μην παραβράσουν πολύ.

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
      Θα τα λέμε και από εδώ τώρα :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Y.Γ. Σ'έβαλα και στη λίστα ιστολογίων μου στο foodaki.gr! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την ακρίβεια, προσπαθώ να σε βάλω, αλλά κάθε φορά που κάνω κλικ στο "προσθήκη", το blogger με κοιτάζει ακίνητο με απάθεια... Θα συνεχίσω να προσπαθώ, πού θα του πάει!!! :(

      Διαγραφή
  6. Υπέροχο!!! Πάω αύριο για λαχανάκια.
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ξανθή μου. Καλό μας μήνα

      Τρέξε για λαχανάκια..:)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Πόσο ωραίο πιάτο έφτιαξες...καλό μας μήνα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραιο φαίνεται απο τις φωτογραφίες!

    καλό μηνα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νασαι καλά, ευχαριστώ πολύ

      Καλό μήνα και σε σένα :)

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετικό πιάτο Μάριον. Και σε εμφάνιση και σε γεύση φαντάζομαι.
    Αλήθεια εξακολουθείς να φωτογραφίζεις με την Nikon μας; Γιατί οι δικές σου φωτό είναι τόσο πολύ καλύτερες από τις δικές μου; Φιλιά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι σε γεύση ήταν πολύ ωραίο Βαγγελιώ μου
      Σε ευχαριστώ πολύ , νασαι καλά.

      Ναι με την Nikon φωτογραφίζω. Σαν την δική σου.
      ΓΙα να πω και την αλήθεια τους κάνω και μια επεξεργασία. Πολύ σπάνια να βάλω φωτο όπως την έχω τραβήξει. Δηλ. να τις κάνω πιο φωτεινές....
      Πάντως από ότι έχω καταλάβει το παν είναι το φυσικό φως.
      Αυτές που είναι τα λαχανάκια μόνα τους (βρασμένα) και η φωτο αυτή που είναι με το μπέϊκον είναι στο φυσικό φως.
      Γύρναγα από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, γιατί είχε συννεφιά.
      Εχουν βελτιωθεί και οι δικές σου.
      Απλά όταν φωτογραφίζεις στον εσωτερικό χώρο (όπως στην ηλεκτρική κουζίνα που είναι κάπως πιο ''χωμένη'') θέλει βοήθεια από επιπλέον φωτισμό.
      Διαφορετικά τις ''πειράζεις'' λίγο εσύ. Κι εγώ δεν είμαι και ειδική αλλά προσπαθώ να μάθω τα μυστικά..χιχι..

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Tα λαχανακια Βρυξελων μου αρεσουν πολυ βραστα και φανταζομαι οτι με τη δικη σου συνταγη θα ειναι υπεροχα. Θα τη δοκιμασω οπωσδηποτε.
    Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aμα σ αρέσουν βραστά τότε θα σ αρέσουν ακόμα πιο πολύ έτσι
      Δοκίμασέ τα :)

      Σε ευχαριστώ κι εγώ

      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  11. Πολύ νόστιμο και ζεστό φαγάκι Μαράκι μου! Και τα λαχανάκια Βρυξελλών μ'αρέσουν πολύ! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σευχαριστώ Κατερίνα μου πολύ :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  12. Όχι ότι χρειάζονται καμουφλάζ για να τα φάω, γιατί μου αρέσουν πολύ, αλλά η προσθήκη του γιαουρτιού στη μπεσαμέλ μου φάνηκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα! Καλο μήνα Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πιο ελαφριά Χρύσα μου έτσι η μπεσαμέλ οπότε δεν σε ''μπουκώνουν''.
      Σίγουρα θα σ αρέσουν

      Σε ευχαριστώ πολύ
      Καλό μήνα και σε σένα

      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Τι ωραιο πιατο! (και το περιεχομενο εννοω!!) Εχω παρα πολυ καιρο να μαγειρεψω λαχανακια Βρυξελλων, φετος μια φορα που ειπα να παρω οι αντρες ξυνισαν τα μουτρα τους, αλλα εγω φταιω που καθομαι και τους ακουω... ετσι κανουν και μετα λενε "τι νοστιμο" "ποτε ειπαμε εμεις οτι δεν μας αρεσει" και αλλα τετοια...
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα.. Μαρίνα ολοι έτσι κάνουν και μετά δεν τους προλαβαίνουμε όταν δοκιμάζουν το φαγητό.

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  14. Περιποιημένο πιάτο και όμορφες λήψεις!
    Τα λαχανάκια έχουν μια ιδιαίτερη γεύση αλλά είναι και ιδιαιτέρως χρήσιμα στον οργανισμό.

    Καλό μήνα Μάριον!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Ζαμπία μου, καλό μήνα και σε σένα :)

      Ιδιαίτερη γεύση αλλά χρειάζεται . Τα έχουν παραξηγήσει τα καημένα τα λαχανάκια :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  15. Απαντήσεις
    1. Και είναι νόστιμα Βάσω :)

      Σε ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  16. Το πιστεύεις ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ λαχανάκια Βρυξελλών;; Δεν ξέρω γιατί!
    Η πρόταση σου φαίνεται πραγματικά εξαιρετική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια δεν έχεις δοκιμάσει? Ευκαιρία να το κάνεις τώρα Ερμιόνη μου :)

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  17. Νοστιμότατο πιάτο Μάριον και πράγματι υγιεινό!! Καλά που μου τα θύμησες κι έχω καιρό να φτιάξω λαχανάκια!!!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαρία μου, εξαιρετική συνταγή και υπέροχες φωτογραφίες!
    Την σώζω για να την μαγειρέψω και γω!

    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μμμ, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτώ και να δοκιμάσω πάλι τα λαχανάκια που δεν τα πολυστμπαθώ Η συνταγή σου είναι υπέροχη και η παρουσίαση του πιάτου εκπληκτική!
    Σ' ευχαριστώ!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είμαι λάτρης των ..... λαχανακίων αυτών! Εδώ και χρόνια τα τρωω σκέτα ελαφρά βρασμένα (αν βράζουν πολύ αλλάζουν χρώμα και πικρίζουν) και χωρίς αλάτι γιατί έτσι θεωρώ αναδεικνύεται αυτό το σπουδαίο πεντανόστιμο λαχανικό!
    Δυστυχώς δεν τα τρώει κανένας άλλος στην οικογένεια, τα αποφεύγουν σαν δηλητήριο, παρά τις προσπάθειές μου να τα ανεχτούν έστω σαν ...."φάρμακο" λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων. Ήθελα να βρω ένα τρόπο να τα "πλασάρω" στην υπόλοιπη οικογένεια αλλά δεν ήξερα πώς να τα διαχειριστώ αφού είναι αρκετά ιδιαίτερα και φοβόμουν μην τα καταστρέψω.
    Ευχαριστώ για τη συνταγή σου, είναι πολύτιμη, γλείφουν τα δάχτυλά τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ EfieZ για τα καλά σου λόγια :)
      Χαίρομαι πολύ που μ αυτή τη συνταγή κατάφερες να τους τα ''πλασάρεις'' ;)
      Πραγματικά είναι πολύ νόστιμη και η προσθήκη του γιαουρτιού το κάνει πιο ελαφρύ (σε σχέση με μια κρέμα γάλακτος)

      Ευχαριστώ που πέρασες και άφησες το σχόλιό σου.

      Να' σαι καλά.

      Διαγραφή

Subscribe