Πατάτες au gratin / Potatoes au gratin !!

11:29:00 μ.μ.


Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα των Αποκρεών.
Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις
ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.
Την τρίτη Κυριακή της Αποκριάς, πριν την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή της νηστείας των σαράντα ημερών που προηγείται του χριστιανικού Πάσχα (από Wikipedia).

Τα τελευταία χρόνια δεν καταλαβαίνω πότε περνάνε oι Απόκριες. Όταν ήταν πιο μικρά τα παιδιά τις ζούσα πιο έντονα . Επρεπε να ψάξουμε για στολή, να πάρουμε οπωσδήποτε σερπαντίνες, μάσκες και όλα τα περίεργα. Στα φωτιστικά κρεμούσαν  σερπαντίνες.  Πηγαίναμε σε παιδικά μασκέ πάρτυ, πηγαίναμε στο Ζάππειο να κάνουμε την βόλτα μας, να βγάλουμε φωτογραφία με το πόνι (στο πλάϊ φυσικά όχι πάνω στο πόνι) και γενικά υπήρχε μια κινητικότητα. Τα παιδιά μεγάλωσαν και σοβάρεψαν λίγο.



Εβδομάδα της Τυρινής αυτή που διανύουμε και την τιμητική τους έχουν οι συνταγές με γαλακτοκομικά (γαλατόπιτες, τυρόπιτες κλπ.)
Δεν ξέρω αν αυτή η συνταγή μπορεί να καταχωρηθεί σε αυτή την κατηγορία, πάντως γάλα έχει και τυράκι έχει. Είναι ένα ωραίο συνοδευτικό πιάτο σε κυρίως γεύμα ή σε μπουφέ. Αλλά και μόνο του τρώγεται μια χαρά.

Τη συνταγή την είχα πρωτοδεί σε τηλεοπτική μαγειρική εκπομπή και είναι το σεφ Γιάννη Λουκάκου. Την προσάρμοσα λίγο ανάλογα με τα γούστα μου.
  

Πατάτες au gratin
(προσαρμοσμένη συνταγή από τον σεφ Γ. Λουκάκο)

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό πατάτες (σε λεπτές φέτες)
1 κιλό γάλα
1 κιλό κρέμα γάλακτος
150 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι ( ψιλοκομμένο)
Σκόρδο (ψιλοκομμένο)
150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (ή κεφαλοτύρι & ρεγκάτο)
40 γρ. βούτυρο
Αλάτι – πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε  το φρέσκο κρεμμύδι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει.



Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το σκόρδο και μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις πατάτες

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι & το μοσχοκάρυδο και  ανακατεύουμε προσεκτικά  να μη σπάσουν οι πατάτες. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να είναι έτοιμες οι πατάτες  και να αρχίσει να χυλώνει η σάλτσα. 

Στρώνουμε το μείγμα με τις πατάτες ομοιόμορφα σε ένα σκεύος και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να κάνει  μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα.




Μικρά μυστικά:

-          Η αρχική συνταγή δεν είχε πιπέρι ούτε μοσχοκάρυδο. Εγώ έβαλα και δεν μπορώ να φανταστώ κάτι με κρέμα γάλακτος χωρίς μοσχοκάρυδο.
-          Την παρμεζάνα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κεφαλοτύρι & ρεγκάτο.
-          Τις πατάτες τις κόβετε στο μαντολίνο σε λεπτές φέτες. Κόβονται πολύ εύκολα και στο ίδιο πάχος. Διαφορετικά με το μαχαίρι προσεκτικά
-     Σκόρδο βάζετε όσο σας αρέσει. Εγώ έβαλα δυο σκελίδες μικρές.








You Might Also Like

24 σχόλια

  1. Αγαπημενο φαγακι!
    Φοβερη παρουσιαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λατρεύω πατάτες ογκρατέν! Συμφωνώ μαζί σου, τους πάει το πιπέρι σίγουρα. Τώρα το μοσχοκάρυδο προσωπικά θα το κράταγα για μπεσαμέλ, αλλά γιατί όχι και στην κρέμα γάλακτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεάννα μ αρέσει λίγο μοσχοκάρυδο σε φαγητά που έχουν κρέμα γάλακτος..Λίγο, μην φανταστείς πολύ.

      Σ ευχαριστώ :)

      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  3. Πεντανόστιμο δείχνει!!
    Και ωραιότατα καταναλώνεται την εβδομάδα της Τυρινής!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγκρίνεται για την εβδομάδα της Τυρινής Ελενα :)

      Ευχαριστώ, νασαι καλά

      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. καλημέρα!!! ωραιο φαγακι και πανευκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύκολο και πολύ νόστιμο!!!
    Μου αρέσει πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν άργησα; Έμεινε κανένα κομμάτι ή τα πρόλαβαν άλλοι; Μεγάλο, μεγάλο παρακαλώ! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα...λίγα πράγματα Κατερίνα μου :)
      Θα φτιάξω άλλο καλύτερα.

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  7. Ούτε πως ήξερα μέχρι πριν λίγες μέρες ότι ήρθαν οι Αποκριές, χαμένη σε δουλειές και άλλα πολλά!!
    Ωραίο φαγητό μας προτείνεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι Ξανθή μου, με τα καθημερινά τρεξίματα χάνουμε λίγο τις μέρες .

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο φαγάκι, πλούσιο σε γεύση, και καταπληκτική εμφάνιση Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Χρύσα μου, νασαι καλά :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Αγαπημένο φαγάκι στο οποίο ομολογώ ότι καταφεύγω κάθε φορά που στερούμαι έμπνευσης.
    Είναι εύκολο και πολύ πολύ νόστιμο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω Ερμιόνη μου θα το κάνω πιο συχνά τώρα για συνοδευτικό.
      Τους άρεσε και δεν έμεινε τίποτε :)

      φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Πολύ νόστιμο φαγάκι! Μου αρέσει σαν συνοδευτικό σε κρεατικά, αλλά και μόνο του είναι μια εύκολη και βολική πρόταση. Και αρέσει σε όλους!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τα πιο νόστιμα φαγητά! Πολύ αγαπημένο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λαχταριστό το ογκρατεν σου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Super η συνταγή! Συμφωνώ για το μοσχοκάρυδο και με μπόλικο σκορδάκι θα είναι μούρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe