Μυδοπίλαφο / Μussel risotto

12:09:00 π.μ.


Κάθε Σάββατο έχουμε συμφωνήσει (η οικογένεια) να τρώμε ψάρι. Για να το πω όμως σωστά ‘’επέβαλα’’ να τρώμε ψάρι. Γενικώς ψάρι πολύ δεν τρώμε…κακώς, το ξέρω. Τουλάχιστον όχι συχνά. Κι αφού όλη την εβδομάδα είμαστε χαμένοι σε δουλειές, σχολεία, φροντιστήρια και τα σχετικά, τα σαββατοκύριακα που έχουμε απαρτία στο τραπέζι ήταν ευκαιρία να φάμε ένα φαγητό που μας κάνει καλό και δεν το τρώμε συχνά. Οπότε έκλεισε το Σάββατο ως ημέρα ψαριού. Μην νομίζετε πως δεν υπήρχαν και ενστάσεις αλλά είπαμε έγιναν όλα ‘’δημοκρατικά’’!

Μια χαρά πηγαίναμε και το Σάββατο πέρναμε φρέσκο ψαράκι από την κεντρική αγορά, το ψήναμε και τρώγαμε..
Το πολύ το ‘’κύριε ελέησον’’ λένε το βαριέται και ο παπάς. Οπότε κι εμείς τα τελευταία 2-3 Σάββατα είχαμε ξεχάσει λίγο την ημέρα ψαριού. Ετσι το προηγούμενο Σάββατο λέω τι θα λέγατε για μυδοπίλαφο? Είδα ενθουσιασμό στην παρέα όποτε το μενού έκλεισε.

Και λέω στον καλό μου, που προθυμοποιήθηκε  να πάει στην αγορά, να πάρει μύδια καθαρισμένα (το τόνισα αυτό)  τα οποία θα ήταν και φρέσκα  (!).  Μετά από μια έντονη συζήτηση θα έλεγα, για τα ‘’φρέσκα καθαρισμένα μύδια’’,  τα μύδια ήρθαν ολόκληρα.


Και εγώ τα καθάριζα επί μία ώρα και δέκα λεπτά. Τα έκανα όμως λαμπίκο. Δεν έχω λόγια. Ξέχασα να τα βγάλω φωτογραφία να τα δείτε (κάτι φαίνεται σ αυτά που κράτησα να διακοσμήσω το πιάτο). Γυαλίζανε. Επεσε πολύ λούστρο. Ο καλός μου (όπως πάντα) με προσγείωσε βέβαια λίγο ανώμαλα λέγοντάς μου πως ήμουν λίγο υπερβολική με το καθάρισμα των μυδιών και πως όταν τα τρώω έξω ‘’σίγα μην τα έχουν καθαρίσει τόσο καλά’’…  Και τώρα που το σκέφτομαι απλά ελπίζω να τα καθαρίζουν καλά.

Συνταγή βρήκα αυτή της Εύας και με ενθουσίασε. Η μουστάρδα και ο αστεροειδής γλυκάνισος μου έκαναν ‘’κλικ’’. Βέβαια την άλλαξα λίγο γιατί δεν είχα όλα τα υλικά.. Πιπεριά δεν είχα. Μουστάρδα επίσης. Δηλαδή για τη μουστάρδα το κατάλαβα αργά, γιατί στο ψυγείο υπήρχε το μπουκάλι της μουστάρδας αλλά ήταν άδειο. Αυτό που κάνουν που όταν αδειάζει η συσκευασία την βάζουν στο ψυγείο κι εγώ νομίζω πως έχω με τρελαίνει. Τέλος πάντων την προσάρμοσα λίγο και βγήκε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: μην παραλείψετε τον αστεροειδή γλυκάνισο. Αφήνει μια απίστευτη γεύση στο φαϊ. Λίγο ‘’ουζένια’’ θα έλεγα. Δεν ξέρω αν έχει την ίδια γεύση αν προσθέσετε ούζο όπως προτείνει και η Εύα ως εναλλακτική, μια κι εξατμίζεται, αλλά ο αστεροειδής γλυκάνισος στο φαγητό ήταν τέλειος.


Μυδοπίλαφο
(συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ)

Υλικά

1 ½  κιλό φρέσκα μύδια (ζυγισμένα με το κέλυφος)
350 γρ. ρύζι για πιλάφι σπυρωτό
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Λίγο άνιθο
1 κουτ. γλ. ξερό εστραγκόν
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
Κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ζεστό νερό
Σαφράν
1 Αστεροειδή γλυκάνισο
ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια, τραβώντας το ‘’μουστάκι’’ που προεξέχει και τρίβουμε καλά με συρμάτινο σφουγγαράκι  να φύγει ότι έχει πάνω το κέλυφος.  Αν πάρετε κατεψυγμένα απλά τα ξεπαγώνετε.

Αφού πλύνουμε τα μύδια καλά, βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει και ρίχνουμε τα μύδια. Δεν χρειάζεται να είναι σκεπασμένα με νερό. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για κανα 5λεπτο.
Βγάζουμε από το νερό και ξεχωρίζουμε αυτά που δεν έχουν ανοίξει και τα πετάμε. Οσα έχουν ανοίξει τα βγάζουμε από το κέλυφος. Η αν θέλετε τα αφήνετε έτσι. Κρατάμε λίγο νερό που έχουν βράσει τα μύδια για το πιλάφι.

Ρίχνουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν (όχι να καούν) ρίχνουμε το ρύζι & το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να ‘’λαδώσει’’ το ρύζι. Ρίχνουμε τα μύδια και τα ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και ρίχνουμε λίγο νερό στο οποίο έχουμε ρίξει το κύβο ή βάζουμε το νερό από τα μύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.


Εγώ το νερό έριχνα σταδιακά μόλις έβλεπα πως το ρύζι ήθελε κι άλλο βράσιμο. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, το ξερό εστραγκόν, το σαφράν και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι.
Ανάλογα προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να βράσει το ρύζι.

Σερβίρετε ζεστό με λίγο άνηθο ψιλοκομμένο αν θέλετε.
  


Μικρά μυστικά:
-          Δεν ζύγισα τα μύδια αφού τα καθάρισα.
-          Μαϊντανό, εστραγκόν & άνηθο βάζετε περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα ότι σας αρέσει

-          Εγώ το έκανα ως κυρίως πιάτο οπότε το ρύζι ήταν πιο πολύ στο πιάτο 





You Might Also Like

15 σχόλια

  1. Μάριον καλησπέρα! Συμφωνώ μαζί σου για τον αστεροειδή γλυκάνισο. Τον ανακάλυψα πρόσφατα και δίνει, όπως λες, μια "ουζοειδή" γεύση στο φαγητό. Πάντως τρώτε πιο συχνά ψαρικά απ'ότι εμείς; Γιατί νομίζεις πως η ανάλογη ενότητα στο foodaki.gr πάσχει; χαχα Ωραία συνταγή! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ελεάννα μου, πρέπει να τρώμε ακόμα πιο συχνά ψάρι...
      Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι φοβερό μπαχαρικό, τον έχω λατρέψει.

      Σε ευχαριστώ πολύ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο φαινεται Μαριον! Μας αρέσει πολυ το μυδοπίλαφο, αλλα οντως το καθαρισμα των μυδιων ειναι λιγο χρονοβορο... Προσφατα εφτιαξα ενα μυδοπιλαφο οπου τα μυδια επρεπε να τα ανοιξεις χωρις να τα βρασεις ... εκει να δεις μπελας!
    Αντε μου ανοιξες την ορεξη και θα παω αυριο να παρω κι εγω μυδια!
    Καλο Σαββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον μετά το καθάρισμα ευχαριστήθηκα το φαγάκι Μαρίνα και ξέχασα τον κόπο μου ..χιχι.

      Καλό σαββατοκύριακο και σε σένα

      :)

      Διαγραφή
  3. Καλημερα μαριον! Πολυ γελασα με την αδεια μουσταρδα στο ψυγειο... Χαχαχα
    Λοιπον, το φαγητο ακομα και χωρις αυτην εγινε εξαιρετικο κρινοντας απο τα υλικα. Και επιπλεον εβαλες και σαφραν που λατρευω!!! Τελειο πιατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χρυσαυγή μου :)
      Εμ για γέλια είναι, τι νομίζεις? χιχι... τι να κάνω...
      Εγινε πολύ ωραίο πάντως κι έτσι

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Μάριον!
    Γέλασα πολύ με το άδειο μπουκάλι μουστάρδας μέσα στο ψυγείο! Μια από τα ίδια και εδώ :)
    Αν καταλάβεις για ποιο λόγο το κάνουν αυτό, να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ και μένα!
    Μπράβο στην υπομονή σου να καθαρίζεις μύδια τόση ώρα! Αλλά κρίνοντας από το αποτέλεσμα, άξιζε νομίζω τον κόπο! Φαίνεται πάρα πολύ νόστιμο και αρωματικό το πιάτο σου!
    Να έχεις ένα όμορφο σκ, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τον έχω βρει το λόγο Ερμιόνη μου... και μάλλον δεν θα τον βρούμε ποτέ γιατί το κάνουν αυτό...τα μυστήρια της φύσης..χιχι.

      Οπως λες, άξιζε τον κόπο και ήταν όντως πολύ νόστιμο κι αρωματικό.

      Σε ευχαριστώ πολύ : )
      Καλό σκ και σε σας

      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα και εμείς εδώ και χρόνια το Σάββατο το έχουμε καθιερώσει το ψάρι σε λίγο φεύγουμε για τη λαϊκή όπου πάμε πλέον ειδικά για ψάρι. Μύδια σπάνια έχει για αυτά πάμε αγορά μιας και είναι στα πολυαγαπημένα μας σε πιλάφι και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να μείνουμε σταθεροί τουλάχιστον για μια μέρα να τρώμε ψάρι Ξανθή...προσπαθούμε πάντως..

      Καλό σκ
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. ΜΟυρλια φαινεται!

    Καλό σαββατοπρωινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μυδοπίλαφο, αγαπημένο φαγάκι!
    Το μαγείρεψες πολύ νόστιμα!!!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπαμε μυδοπίλαφο!
    Φαίνεται γευστικότατο

    http://fetoula.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το λατρεύω αγαπημένη μου Marion!!!
    Υπέροχες φωτογραφίες!
    Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ δεν το τρώω το μυδοπίλαφο αλλά οι δύο άντρες μου τρελλαίνονται. Και εγώ βάζω γλυκάνισο και ούζο και στο μυδοπίλαφο και στις γαρίδες σαγανάκι. Το έφτιαξες τέλειο! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή