Ρολό τυρόπιτας / Cheese pie roll

9:19:00 π.μ.


Αυτές τις μέρες ήθελα να φάω τυρόπιτα.  Μισο-βδόμαδα είπα να πάω να πάρω μια έτοιμη για ευκολία και να συμπληρωθεί το βραδινό τραπέζι, μια και το φαγητό ήταν λίγο. Πήγα σε μεγάλο σούπερ μάρκετ να πάρω μια τυρόπιτα. Εκτός του ότι δεν είχε ποικιλία (νομίζω 2 μάρκες είχε) μου φάνηκαν και ακριβές για το μέγεθος τους. Τελικά δεν πήρα. 


Σε ένα ξεφύλλισμα των συνταγών βρίσκω δυο κομμένες σελίδες, κιτρινισμένες, τσαλακωμένες και μισοσκισμένες. Πρέπει να είναι πάνω από 15 χρόνια από ένα περιοδικό που έπαιρνε η μαμά μου για εργόχειρα.  Εξι συνταγές για πίτες. Λίγα υλικά και η εκτέλεση απλή, κατανοητή με λίγα λόγια. Κάθε φορά που έπεφτα σ αυτές τις κιτρινισμένες σελίδες έλεγα ότι πρέπει να φτιάξω αυτή την πίτα. Και την έκανα και θα την ξανακάνω. Ισως και με σπιτικό φύλλο κι όχι κρούστας.

Είναι πεντανόστιμη, σερβίρεται εύκολα κατ’ ευθείαν σε μερίδες και είναι ιδανική για μπουφέ (δείτε και τα μικρά μυστικά στο τέλος).


Ρολό τυρόπιτας 

Υλικά
(για 12 κομμάτια)

6 φύλλα κρούστας
½ κιλό τριμμένη φέτα
1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα (περίπου 100 γρ.)
250 γρ. βούτυρο λιωμένο (ή μαργαρίνη)
5 χτυπημένα αυγά
2-3 κουτ. σούπας γάλα εβαπορέ
Πιπέρι
Λάδι για το λάδωμα του σκεύους

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε την παρμεζάνα (κρατάμε λίγο στην άκρη για τα φύλλα), τη φέτα, το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα εβαπορέ και ρίχνουμε το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.


Προηγουμένως, όμως, κρατάμε  λίγη παρμεζάνα & βούτυρο για τα φύλλα.

Απλώνουμε ένα αλουμινόχαρτο στο μέγεθος του φύλλου κρούστας & πάνω απλώνουμε το πρώτο φύλλο, το οποίο βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα φύλλα.



Στην άκρη της μεγάλης πλευράς απλώνουμε τη γέμιση, κλείνουμε τις άκρες (για να μην φύγει η γέμιση) και γυρνάμε το φύλλο με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου ώστε να κάνουμε ένα ρολό.


Το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά και το κόβουμε μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια πάχους 3 εκ.




Απλώνουμε τα στρογγυλά κομμάτια (εμένα μου βγήκαν πιο οβάλ) πάνω στο λαδωμένο σκεύος και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 40 λεπτά περίπου, να πάρει χρώμα.
Την αφήνεται λίγο να κρυώσει και σερβίρεται με δροσερή πράσινη σαλάτα.



Μικρά μυστικά:

-      Μπορείτε να φτιάξετε το ρολό από την προηγούμενη και την ημέρα που θέλετε να το ψήσετε το βγάζετε από το ψυγείο, το κόβετε και το ψήνετε.
-      Επίσης, μπορείτε να κόψετε όσα κομμάτια θέλετε και το υπόλοιπο να το αφήσετε στην κατάψυξη. Η να έχετε πάντα ένα ρολό έτοιμο και όποτε θέλετε το βγάζετε και το ψήνετε.
-       Τα κομμάτια βγαίνουν 12, αλλά μπορείτε να μοιράσετε την γέμιση και να κάνετε δυο ρολά, οπότε αμέσως έχετε 24 κομμάτια (θα βγουν πιο μικρά και πιο λεπτά σε γέμιση). Αλλά έτσι βγαίνουν τα διπλάσια κομμάτια και είναι ιδανικά για μπουφέ.
-     Μου φάνηκε αρκετή αρχικά η γέμιση. Αλλά τελικά σε κάθε ρολό μετά που ψήνετε η γέμιση είναι μια χαρά.

-     Όταν ψήνετε η τυρόπιτα βγάζει το βούτυρο. Εγώ το άδειασα από το σκεύος στα μισά του ψησίματος επειδή μου φάνηκε πολύ. Ίσως την επόμενη φορά να μειώσω το βούτυρο (θα δοκιμάσω & θα σας πω).
- Οπως βλέπετε αλάτι δεν έβαλα καθόλου. Η φέτα & η παρμεζάνα έχουν αρκετό.





You Might Also Like

30 σχόλια

  1. Αυτό είναι ωραίο ξεκίνημα εβδομάδας!!!!!!!!!!!!

    Μάριον έχω κι εγώ ακριβώς την ίδια εντύπωση για τις έτοιμες. Είναι πολύ υψηλή η τιμη τους για το μέγεθός τους. Πραγματικά με τα χρήματα αυτά, παίρνεις τα υλικά και φτιάχνεις ένα ολόκληρο ταψί σπιτικής τυρόπιτας. Ασε που το βάρος τους είναι πούπουλο. Δεν ξέρω τι βάζουν μέσα αλλά πρέπει να φας όλο το ταψί για να χορτάσεις, σε αντίθεση με την σπιτική που με ένα κομμάτι είσαι ευχαριστημένος.

    Όσο για την τυρόπιτά σου, είναι θαύμα! Μόλις την είδα απόρρησα γιατί κάνει ακριβώς μια ίδια εδώ και πολλά χρονια η μητέρα μου. Λες να έπαιρναν το ίδιο περιοδικό με την δικιά σου? χαχαχαχαχα
    Είναι πράγματι πολύ νόστιμη και ενδείκνυται για μπουφέ.

    Σούπερ!!!!!!!!!! Εύγε σου!!!

    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Χρυσαυγή μου. Ασε που βλέπεις τη συσκευασία και τελικά η ποσότητα μεσα είναι η μισή. Για μια ώρα ανάγκης καλή είναι δεν λέω, αλλά νομίζω είναι πεταμένα λεφτά. Πολύ ακριβές. Καλύτερα σπιτική και ξέρεις τι τρως :)

      Λες να διάβαζαν το ίδιο περιοδικό κι η μαμά σου και η μαμά μου? Υπήρχαν πολύ ωραίες συνταγές σ αυτά..
      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία τυρόπιτα! Και σε εμφάνιση και σε γεύση, με τόσο πλούσια υλικά!
    Φυσικά την αντιγράφω, θα τη φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία δοκίμασέ την πολύ ωραία είναι και βολική μπορώ να πω :)

      Thanks : )

      Διαγραφή
  3. Πωπω μα τι λαχταριστές φωτογραφίες είναι αυτές! Νομίζω ότι η μυρωδιά του φρεσκοψημένου τυριού βγαίνει από την οθόνη. Υπέροχη συνταγή...pinάρετε πάραυτα. Καλημέρα και καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και που να είσαι όταν ψήνεται τι μυρωδιά έχει Χριστίνα :)

      Σ ευχαριστώ πολύ : )
      Να' σαι καλά

      Διαγραφή
  4. Εγώ μπορώ να τρώω κάθε μερα τυρόπιταααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!
    Τι λαχταριστή που την έκανες!!!
    Φέτα και παρμεζάνα....τέλειος συνδυασμός και πολύ ωραίο σχέδιο!!! Δεν το είχα ξαναδεί!!!
    Θα τη δοκιμάσω, μου άρεσε και το κόλπο της κατάψυξης!!!

    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη είναι βολική τυρόπιτα όπως την λέω.
      Την φτιάχνεις και την έχεις στην κατάψυξη και όποτε θες την ψήνεις.
      Είναι ωραίο σχέδιο γιατί στην ουσία είναι σε μερίδες έτοιμες. Αμα μοιράσεις και την ζύμη
      γίνονται πιο πολλά κομμάτα.

      Περιμένω εντυπώσεις αν την φτιάξεις

      Σ ευχαριστώ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Πω-πω, αισθάνομαι τρομερή λιγούρα!!
    Ευτυχώς που μεσημέριασε καλή μου Μάριον και θα φάμε μια χορταστική μακαρονάδα σήμερα.

    Αλλά η συνταγή καταγράφεται για δοκιμή σύντομα. Πολύ σύντομα μπορώ να σου πω...

    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α...ωραίο φαγητό έχετε Πηνελόπη μου

      Σε ευχαριστώ πολύ, αν την φτιάξες πες μου

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  6. Γεια σου Marion!
    Μα ποσο λαχταριστη φαινεται η τυροπιτα σου,κρατσαριστη και χρυσαφανια,οπως αρμοζει σε μια υπεροχη τυροπιτα!!!!
    φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Κική

      Είναι πολυ ωραία τυρόπιτα, όπως της αρμόζει όπως λες :)

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  7. Πόσο δίκιο έχεις για τις έτοιμες!!!
    Ενώ αυτή.... πω πω... την είδα το πρωί πρωι και ζαλιστηκα!
    Μου αρέσουν οι τυρόπιτες που δε λυπούνται το τυρι! Κι αυτή είναι τόσο πλούσια, και το ψήσιμο έτσι θαρρείς και την κανει ακόμα πιο λαχταριστή!
    Φανταστική Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό και το έτοιμο δεν λέω Χρύσα μου, αλλά άλλη νοστιμια έχει το χειροποίητο.
      Είναι αρκετή η γέμιση αλλά δεν σε ''μπουκώνει''. Τρώγεται ευχάριστα.

      Σ ευχαριστώ πολυ Χρύσα μου

      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  8. θέλω όλο το ταψι τωρα!
    Καλό μας ξημέρωμα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη πάει αυτό το ταψί....στο επόμενο ;)

      Να' σαι καλά
      ΦΙλιά

      Διαγραφή
  9. Λατρεύω τις τυρόπιτες και η σημερινή είναι να γλείφεις τα δάχτυλα σου...και τα 10 ! Χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς Λίλια...και τα 10 χιχιχ

      Σ ευχαριστώ

      Διαγραφή
  10. Πολύ λαχταριστή Μάριον, μπράβο!! Είναι όπως είπες ιδανική για μπουφέ, θέλω να την φτιάξω αμέσως!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Μαρία μου
      Οντως για μπουφέ είναι ότι πρέπει

      ΦΙλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  11. μ αρεσουν οι τυροπιτες!!! γεια στα χερια σου μ αρεσει η τσαχπινια με το σχεδιο της πιτας στο ταψι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έτσι όπως τα βλέπω στο ταψί με τα λιωμένα τυριά και τα ξεροψημένα
    φύλλα μου τρέχουν τα σάλια! Ουδέν νοστιμότερον εκ του σπιτικού.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι και να βγάλουν τελικά το σπιτικό δεν συγκρίνετε Μίνα μου

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Τι καλά που έκανες και δεν αγόρασες την έτοιμη! Η δική σου είναι σίγουρα καλύτερη! Οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν περίτρανα! Μπράβο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι Αναστασία μου, καμία σχέση σε ποιότητα.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  14. Μάριον φοβερές φωτογραφίες, φωτεινές και πολύ λαχταριστές :-)
    Και εγώ συμφωνώ, πάντα το σπιτικό είναι καλύτερο ;)
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το πιστεύεις ότι προχθές που ξεφύλλιζα παλιά περιοδικά βρήκα αυτή τη συνταγή και την έβαλα στο πρόγραμμα για τις Απόκριες ως εναλλακτική για τις δικές μας μυζηθρόπιτες; Λαχταριστή! Καλές Απόκριες Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τελικά έμοιαζαν περισσότερο στην διαδικασία και λιγότερο στα υλικά και τα υπόλοιπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελιώ τα παλιά περιοδικά (τα πολύ παλιά) έχουν ωραιες συνταγές.
      Σ ευχαριστώ

      Καλές Απόκριες και σε σένα :)
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή

Subscribe