Galette με ψημένα λαχανικά & φέτα / Galette with roasted vegetables & feta cheese !
9:01:00 π.μ.
Μετά
από μέρες έλλειψης έμπνευσης ήρθα με μια απλή και νόστιμη τάρτα ή καλύτερα Galette, έτσι
όπως ορίζονται οι επίπεδες στρογγυλές τάρτες σε ελεύθερη μορφή, χωρίς να είναι απόλυτα
τέλειες σε σχήμα.
Τώρα
το καλοκαίρι – αλήθεια είναι καλοκαίρι ε? – τα λαχανικά είναι άφθονα. Οπότε
τέτοιου είδους τάρτες είναι μια απλή κι εύκολη λύση για συνοδευτικό ή
μεσημεριανό με μια σαλάτα. Ακόμα καλύτερα για να αξιοποιηθούν λαχανικά που
έχουν περισσέψει.
Η
ζύμη είναι απίστευτα βουτυρένια που λιώνει στο στόμα, που άνετα τρώγεται και
σκέτη.
Είναι τόσο ωραία και τόσο εύκολη στο άνοιγμα που μπορείτε να την ανοίξετε
ακόμα και με το χέρι, όπως έκανα εγώ αφού έψαχνα το πλάστη μου και δεν τον
έβρισκα. Αυτό πως γίνεται μη με ρωτάτε. Είναι τα μυστήρια της ‘’κουζίνας’’ …
Galette
(Τάρτα) με ψημένα λαχανικά & φέτα / Galette with roasted vegetables & feta cheese
(προσαρμοσμένη
συνταγή από περιοδικό Eating
Smart,
Winter
2014)
Υλικά
Για
τη ζύμη
375
γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
½
κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
175
γρ. βούτυρο αγελαδινό (παγωμένο σε κύβους)
1
αυγό
1
πρέζα αλάτι
Για
τη γέμιση
1
αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)
2
μικρά κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
2
σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα)
2
πιπεριές κόκκινες
3
μέτριες ντομάτες (κομμένες στα τέσσερα)
2
κολοκύθια (κομμένα σε παχιές ροδέλες)
1 μελιτζάνα (κομμένη σε ροδέλες)
1 μελιτζάνα (κομμένη σε ροδέλες)
1
καρότο
1
πιπεριά κέρατο
Ελαιόλαδο
Φρέσκια
ρίγανη, ψιλοκομμένη (ή φρέσκο βασιλικό)
Αλάτι
- πιπέρι
100
γρ. φέτα σε τρίμματα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε
το φούρνο στους 180 C.
Σε
έναν επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν παουντερ και
το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σαν χοντρά τρίμματα.
Ρίχνουμε
75 ml
νερό κρύο και το
ένα αυγό. Ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ένα.
Ανάλογα προσθέτουμε νερό μέχρι να έχουμε μία
σφιχτή ζύμη, αλλά συγχρόνως και μαλακή. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ τη
σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί όσο
ετοιμάζουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε
τα κρεμμύδια και το σκόρδο μαζί με κομμένα λαχανικά σε ένα ταψί και τα
λαδώνουμε με ένα πινέλο καλά. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
και να πάρουν χρώμα.
Παίρνουμε
τη ζύμη και την ανοίγουμε σε διάμετρο 30 εκ. και τη βάζουμε σε ένα ταψί που
έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.
Λιώνουμε
το ψημένο σκόρδο (αφού το καθαρίσουμε από τη φλούδα) και με την ‘’πάστα’’
αλείφουμε τη ζύμη, πριν προσθέσουμε τα λαχανικά. Ρίχνουμε
αλάτι, πιπέρι και ρίγανη στα λαχανικά.
Τα ρίχνουμε
στη ζύμη και προσθέτουμε από πάνω τα
τρίμματα της φέτας. Διπλώνουμε τις άκρες και πιέζουμε ελαφρά.
Αλείφουμε
τις άκρες με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να
πάρει η ζύμη χρώμα.
Σερβίρεται
ζεστή αλλά και κρύα.
Μικρά
μυστικά:
-
Μπορείτε
να προσθέσετε ότι λαχανικό σας αρέσει.
-
Η
τάρτα τρώγεται και κρύα σε θερμοκρασία δωματίου
-
Η
ζύμη είναι τραγανή και βουτυρένια.
-
Αν
δεν θέλετε τη φέτα δεν την βάζετε.
21 σχόλια
Πολύ λαχταριστή! Θέλω να βάλω το χέρι μου να κόψω ένα κομμάτι! Η ζύμη φαίνεται εκπληκτική
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα :)
Αχ .. αμα μπορούσαμε να απλώναμε χέρι στον υπολογιστή Μαρία μου τί καλά που θα ήταν ;)
ΔιαγραφήΗ ζύμη είναι τέλεια.
Σ ευχαριστώ πολύ :)
Καλή βδομάδα.
Φιλιά
Φανταστική η γκαλέτ σου και σε εμφάνιση και σίγουρα σε γεύση! Σαν πίτσα βετζετέριαν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει το κυματιστό σχήμα του βουτυρένιου φύλλου!!!
Πολύ όμορφη!!!!
Καλημέρα Μάριον!
Την λες και πίτσα βετζετέριαν Πέπη μου ;)
ΔιαγραφήΤο κυματιστό τυχαία βγήκε .. χιχι.
Σ ευχαριστώ πολύ πολύ :)
Φιλιά
Από τα πολύ αγαπημένα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Καλή βδομάδα Ξανθή μου :)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ :)
Το μυστήριο του χαμένου πλάστη! Ελπίζω να τον βρήκες τελικά αν και την ζύμη δε νομίζω να την "ενόχλησε" ιδιαίτερα γιατί βγήκε τέλεια σε εμφάνιση! Όσο για την γεύση της είμαι σίγουρη ότι θα είναι πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!
Ευτυχώς που η ζύμη ήταν καλόβολη Αγγελική και ο πλάστης ήταν περιττός...
ΔιαγραφήΑκόμα χαμένος ειναι πάντως.. θα λυθεί το μυστήριο ;)
Σ ευχαριστώ πολύ :)
Καλό βράδυ
Θέλω να δαγκώσω την οθόνη!! Θα την φτιάξω σίγουρα :) Φιλιά Μαριον!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μην δαγκώνεις την οθόνη !!!
ΔιαγραφήΔεν είναι ωραία...χιχι
Φτιάξε την σίγουρα θα σου αρέσει...
Τα φιλιά μου :)
Τι μας κάνεις Μάριον με την βουτυρένια σου ζύμη!! Αμάν είμαι και σε δίαιτα!! Είναι γνωστό βέβαια ότι έχω τρέλα με τις ζύμες, οπότε δεν θα μου γλυτώσει για πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Πόσο μου αρέσει η ανεμελιά που αποπνέεται από αυτή την τάρτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καιρός μπορεί να μην είναι και πολύ καλοκαιρινός, αλλά η καλοκαιρινή διάθεση της galette είναι εντονότατη!
Η περιγραφή της ζύμης με ενθουσιάζει, τραγανή και βουτυρένια, το καλύτερο μου!
Και μου αρέσει που μπορούμε να παίξουμε και με τα λαχανικά. Τη φέτα φυσικά και δεν την παραλείπουμε :)
Σε φιλώ!
δεν έχω φτιάξει ποτέ galette, αλλά αυτή είναι ακριβώς του γούστου μου!! με τα λαχανικά και το τυράκι είναι σούπερ!! θα τη δοκιμάσω
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή εβδομάδα! φιλιά!
Ha un colore bellissimo, dev'essere ottima!! Un abbraccio
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε έχει ενθουσιάσει αυτή η τάρτα από χτες που την είδα! Είναι φανταστική ιδέα για ένα καλοκαιρινό μεσημεριανό γεύμα! Οπωσδήποτε θα τη δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικη η προταση σου Μαριον! Τοσο σε εμφανιση οσο και σε γευση!!!! Εκανες το πιο απλο πραγμα να φαινεται υπεροχο. Κεντισες την γκαλετ τοσο ομορφα και της εβγαλες υπεροχες φωτογραφιες. Δεν εχω παρα να σου πω μπραβο!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεϊκή η galette που έφτιαξες Μάριον!!! Τη λάτρεψα!!!! Σαν ζωγραφιά είναι!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ελεύθερη απόδοση της αυστηρής τάρτας είναι η galette, και η δική σου είναι τόσο καλοκαιρινή, λαχταριστή,
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλεια!!
Βρε παιδι μου, και μόνο που την βλέπεις σου ανοιγει την ορεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Τι ωραία που έγινε !! Τα λαχανικά της γέμισης είναι σκέτο καλοκαίρι !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλο λέω και εγώ να φτιάξω μία φρουτένια galette αλλά το αναβάλω ..
ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΗ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή