Galette με ψημένα λαχανικά & φέτα / Galette with roasted vegetables & feta cheese !

9:01:00 π.μ.



Μετά από μέρες έλλειψης έμπνευσης ήρθα με μια απλή και νόστιμη τάρτα ή καλύτερα Galette, έτσι όπως ορίζονται οι επίπεδες στρογγυλές τάρτες σε ελεύθερη μορφή, χωρίς να είναι απόλυτα τέλειες σε σχήμα.



Τώρα το καλοκαίρι – αλήθεια είναι καλοκαίρι ε? – τα λαχανικά είναι άφθονα. Οπότε τέτοιου είδους τάρτες είναι μια απλή κι εύκολη λύση για συνοδευτικό ή μεσημεριανό με μια σαλάτα. Ακόμα καλύτερα για να αξιοποιηθούν λαχανικά που έχουν περισσέψει.


Η ζύμη είναι απίστευτα βουτυρένια που λιώνει στο στόμα, που άνετα τρώγεται και σκέτη.
Είναι τόσο ωραία και τόσο εύκολη στο άνοιγμα που μπορείτε να την ανοίξετε ακόμα και με το χέρι, όπως έκανα εγώ αφού έψαχνα το πλάστη μου και δεν τον έβρισκα. Αυτό πως γίνεται μη με ρωτάτε. Είναι τα μυστήρια της ‘’κουζίνας’’ …


Galette (Τάρτα) με ψημένα λαχανικά & φέτα / Galette with roasted vegetables & feta cheese
(προσαρμοσμένη συνταγή από περιοδικό Eating Smart, Winter 2014)


Υλικά

Για τη ζύμη

375 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
½ κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
175 γρ. βούτυρο αγελαδινό (παγωμένο σε κύβους)
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)
2 μικρά κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
2 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα)
2 πιπεριές κόκκινες
3 μέτριες ντομάτες (κομμένες στα τέσσερα)
2 κολοκύθια (κομμένα σε παχιές ροδέλες)
1 μελιτζάνα (κομμένη σε ροδέλες)
1 καρότο
1 πιπεριά κέρατο
Ελαιόλαδο
Φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (ή φρέσκο βασιλικό)
Αλάτι - πιπέρι
100 γρ. φέτα σε τρίμματα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν παουντερ και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σαν χοντρά τρίμματα.
Ρίχνουμε 75 ml νερό κρύο και το ένα αυγό. Ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ένα.  
Ανάλογα προσθέτουμε νερό μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη, αλλά συγχρόνως και μαλακή. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζουμε τα λαχανικά.



Βάζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μαζί με κομμένα λαχανικά σε ένα ταψί και τα λαδώνουμε με ένα πινέλο καλά. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.


Παίρνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε διάμετρο 30 εκ. και τη βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.

Λιώνουμε το ψημένο σκόρδο (αφού το καθαρίσουμε από τη φλούδα) και με την ‘’πάστα’’ αλείφουμε τη ζύμη, πριν προσθέσουμε τα λαχανικά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη στα λαχανικά.


Τα ρίχνουμε στη ζύμη  και προσθέτουμε από πάνω τα τρίμματα της φέτας. Διπλώνουμε τις άκρες και πιέζουμε ελαφρά.


Αλείφουμε τις άκρες με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει η ζύμη χρώμα.



Σερβίρεται ζεστή αλλά και κρύα.



Μικρά μυστικά:

-          Μπορείτε να προσθέσετε ότι λαχανικό σας αρέσει.
-          Η τάρτα τρώγεται και κρύα σε θερμοκρασία δωματίου
-          Η ζύμη είναι τραγανή και βουτυρένια.

-          Αν δεν θέλετε τη φέτα δεν την βάζετε.






You Might Also Like

21 σχόλια

  1. Πολύ λαχταριστή! Θέλω να βάλω το χέρι μου να κόψω ένα κομμάτι! Η ζύμη φαίνεται εκπληκτική
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ .. αμα μπορούσαμε να απλώναμε χέρι στον υπολογιστή Μαρία μου τί καλά που θα ήταν ;)
      Η ζύμη είναι τέλεια.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)
      Καλή βδομάδα.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Φανταστική η γκαλέτ σου και σε εμφάνιση και σίγουρα σε γεύση! Σαν πίτσα βετζετέριαν!!!
    Μου αρέσει το κυματιστό σχήμα του βουτυρένιου φύλλου!!!

    Πολύ όμορφη!!!!
    Καλημέρα Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την λες και πίτσα βετζετέριαν Πέπη μου ;)
      Το κυματιστό τυχαία βγήκε .. χιχι.

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Από τα πολύ αγαπημένα μου!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μυστήριο του χαμένου πλάστη! Ελπίζω να τον βρήκες τελικά αν και την ζύμη δε νομίζω να την "ενόχλησε" ιδιαίτερα γιατί βγήκε τέλεια σε εμφάνιση! Όσο για την γεύση της είμαι σίγουρη ότι θα είναι πεντανόστιμη!
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που η ζύμη ήταν καλόβολη Αγγελική και ο πλάστης ήταν περιττός...
      Ακόμα χαμένος ειναι πάντως.. θα λυθεί το μυστήριο ;)

      Σ ευχαριστώ πολύ :)
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  5. Θέλω να δαγκώσω την οθόνη!! Θα την φτιάξω σίγουρα :) Φιλιά Μαριον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μην δαγκώνεις την οθόνη !!!
      Δεν είναι ωραία...χιχι

      Φτιάξε την σίγουρα θα σου αρέσει...

      Τα φιλιά μου :)

      Διαγραφή
  6. Τι μας κάνεις Μάριον με την βουτυρένια σου ζύμη!! Αμάν είμαι και σε δίαιτα!! Είναι γνωστό βέβαια ότι έχω τρέλα με τις ζύμες, οπότε δεν θα μου γλυτώσει για πολύ!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο μου αρέσει η ανεμελιά που αποπνέεται από αυτή την τάρτα.
    Ο καιρός μπορεί να μην είναι και πολύ καλοκαιρινός, αλλά η καλοκαιρινή διάθεση της galette είναι εντονότατη!
    Η περιγραφή της ζύμης με ενθουσιάζει, τραγανή και βουτυρένια, το καλύτερο μου!
    Και μου αρέσει που μπορούμε να παίξουμε και με τα λαχανικά. Τη φέτα φυσικά και δεν την παραλείπουμε :)
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν έχω φτιάξει ποτέ galette, αλλά αυτή είναι ακριβώς του γούστου μου!! με τα λαχανικά και το τυράκι είναι σούπερ!! θα τη δοκιμάσω
    καλή εβδομάδα! φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ha un colore bellissimo, dev'essere ottima!! Un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με έχει ενθουσιάσει αυτή η τάρτα από χτες που την είδα! Είναι φανταστική ιδέα για ένα καλοκαιρινό μεσημεριανό γεύμα! Οπωσδήποτε θα τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετικη η προταση σου Μαριον! Τοσο σε εμφανιση οσο και σε γευση!!!! Εκανες το πιο απλο πραγμα να φαινεται υπεροχο. Κεντισες την γκαλετ τοσο ομορφα και της εβγαλες υπεροχες φωτογραφιες. Δεν εχω παρα να σου πω μπραβο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θεϊκή η galette που έφτιαξες Μάριον!!! Τη λάτρεψα!!!! Σαν ζωγραφιά είναι!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ελεύθερη απόδοση της αυστηρής τάρτας είναι η galette, και η δική σου είναι τόσο καλοκαιρινή, λαχταριστή,
    τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρε παιδι μου, και μόνο που την βλέπεις σου ανοιγει την ορεξη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι ωραία που έγινε !! Τα λαχανικά της γέμισης είναι σκέτο καλοκαίρι !!
    Όλο λέω και εγώ να φτιάξω μία φρουτένια galette αλλά το αναβάλω ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή