Mαρμελάδα σύκο με μέλι / Fig Honey Jam !

8:59:00 π.μ.



Αυτό το καλοκαίρι να πω πως έφαγα αρκετά σύκα (σε σχέση με άλλες χρονιές). Ηρθαν πεσκέσι στο σπίτι. Αλλες χρονιές αγόραζα από την λαϊκή ή το σούπερ-μάρκετ. Από το ψυγείο παγωμένα, δρόσιζαν και γλύκαναν ταυτόχρονα τις ζεστές μέρες.



Πόσα να φας όμως... κάποια τελευταία ήταν πολύ ώριμα και σκέφτηκα να κανω μια γρήγορη μαρμελάδα,  λίγη ποσότητα... 1-2 βαζάκια ή όσο βγει. Τελικά βγήκε ένα γεμάτο μέτριο βάζο και ένα μισό. Μια χαρά. Αυτές οι γρήγορες μαρμελάδες μου αρέσουν πολύ.

Τα σύκα από μόνα τους ήταν αρκετά γλυκά, οπότε η ζάχαρη και το μέλι ήταν σαφώς σε μικρή ποσότητα. Μπορείτε να βάλετε και την μισή ποσότητα ζάχαρης από αυτή που αναφέρω, αν είναι ώριμα τα σύκα.



Μαρμελάδα σύκο με μέλι

Υλικά

820 γρ. σύκα
120 γρ. μελι
100 γρ. ζαχαρη
80 γρ. νερό
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονι
2-3 γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα σύκα από το κοτσάνι. Ξεφλουδίζουμε λίγο τα σύκα. Δεν πειράζει αν έχουμε αφήσει τη φλούδα αρκεί να είναι καλά πλυμένα.

Βάζουμε  το σύκα, το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας για να  λιώσει η ζάχαρη. Όταν έρθει σε βρασμό,  χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει, περίπου 45 λεπτά.

Ανακατεύουμε συχνά  για να μην κολλήσει και καεί, ειδικά καθώς το μείγμα αρχίζει  να πήζει. Με την ξύλινη κουτάλα πιέζουμε τα σύκα να διαλυθούν, αλλά ωραίο είναι να υπάρχουν και μεγάλα κομμάτια του φρούτου.




Η διαδικασία για να δέσει η μαρμελάδα είναι περίπου στα 40-45 λεπτά. Τα γαρύφαλλα θα τα βάλετε προς το τέλος, περίπου 10-15 λεπτά πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 5 λεπτά στην κατσαρόλα και μετά βάζουμε τη μαρμελάδα σε βάζα (αποστειρωμένα ή όχι), κλείνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Μόλις κρυώσει εντελώς τη βάζουμε στο ψυγείο.

Η ποσότητα που βγαίνει είναι 1 βάζο όπως αυτό που βλέπεται στη φωτογραφία και άλλο ένα μισό. 

Επειδή είναι μικρή η ποσότητα δεν χρειάζεται να αποστειρώσετε τα βάζα, εκτός αν θέλετε.
Τη βάζουμε στο ψυγείο και δροσερή συνοδεύει το πρωϊνό μας, το γιαούρτι μας αλλά και τυριά.



Μικρά μυστικά:

-          Τα γαρύφαλλα τα βάζουμε προς το τέλος για να μην είναι τόσο έντονη η γεύση τους στη μαρμελάδα. Γενικά δεν μου αρέσει να καλύπτεται το φυσικό άρωμα & η γεύση του φρούτου.
-         Αντί για γαρύφαλλα μπορείτε να αρωματίσετε την μαρμελάδα με ½ κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας.

-         Αν χρησιμοποιήσετε μέλι αρωματικο δεν χρειάζεται να βάλετε κάτι άλλο.
-  Τα δικά μου σύκα ήταν πολύ ώριμα και γλυκά. Ανάλογα προσαρμόστε τη ζάχαρη και το μέλι. Εμένα η δική μου ήταν ισορροπημένη σε γεύση, χωρίς να είναι πολύ γλυκιά και κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται να βάλετε παραπάνω μέλι  ή ζάχαρη (αν θέλετε ακόμα μπορείτε και να μειώσετε την ποσότητά τους).
- Δεν είμαι ειδική στις μαρμελάδες αλλά προσπαθώ να κάνω μικρές ποσότητες για ιδία χρήση και σχετικά με εύκολη διαδικασία. 








You Might Also Like

19 σχόλια

  1. Αν και κάνω μαρμελάδα σύκο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να βάλω μέλι! θα δοκιμάσω τη συνταγή σου γιατί τόση ζάχαρη που έχουν οι κλασικές μαρμελάδες δεν είναι και το καλύτερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά δεν βάζω πολύ ζάχαρη στις μαρμελάδες.
      Ιδίως και αυτή με το σύκο που από μόνα τους τα σύκα ηταν πολύ γλυκά.

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  2. Δώσε πόνο!!! Όσο δεν τρώω φρέσκα σύκα, τόσο τσακίζω τη μαρμελάδα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία σου έγινε Μάριον!! Εμείς έχουμε πολλές συκιές στο χωριό και πολλά σύκα, αλλά φέτος δεν έχω ενδιαφερθεί να μαζέψω, την επόμενη φορά ίσως αν έχω όρεξη (πολύ βασικό).
    Μου αρέσει το μέλι που έβαλες, ακόμη κι αν χάνει τα θρεπτικά συστατικά του με το βράσιμο, δίνει μια ιδιαίτερη χροιά και γεύση στην μαρμελάδα και αξίζει να το χρησιμοποιούμε!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα έχεις συκιές ωραία... να κάνεις μαρμελάδα να έχεις όλο το χειμώνα.
      Δεν ήθελα να βαλω πολύ ζάχαρη και σκέφτηκα το μελι έτσι για αλλάγή. Ωραία έγινε!

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  4. Πολύ πολύ καλή!!
    Φέτος βρέθηκα με πάρα πολλά σύκα κι έχω φτιάξει πολλά βαζάκια. Δε συμφέρει βέβαια στα πολλά το μέλι αλλά για μικρή παρασκευή είναι καταπληκτικό το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου :)

      Ωραία βγήκε... αν και λίγη.
      Για μεγάλη παραγωγή δεν συμφέρει το μέλι όπως λές και για σένα που κάνεις πολλά βάζα.

      Να σαι καλά :)
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Το μέλι είναι που κάνει τη διαφορά! Κι εγώ το έχω συνδυάσει πρόσφατα με σύκα και το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν έμπευση της στιγμής. Είπα να αξιοποιήσω λίγο μέλι σε ένα βαζο. Η αλήθεια είναι στην αρχή σκέφτηκα να βάλω χαρουπόμελο που είχα, αλλά φοβήθηκα λίγο...

      Ισως το δοκιμασω μια άλλη φορά ;)

      Διαγραφή
  6. Φοβερή η μαρμελάδα και το μέλι πρέπει να της πηγαίνει καταπληκτικά!!!!! Γεια στα χέρια σου Μάριον!!!! Και οι φωτογραφίες με έκαναν να την λιμπιστώ ακόμα περισσότερο!!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Κική μου :)

      Γλυκιά καλημέρα και από εμενα :)

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία πρόταση! Θα μπορούσε να γίνει και χωρίς μέλι, έτσι δεν είναι;; Αν τα σύκα μας είναι πολύ γλυκά..
    Πάντως το γαρύφαλλο πάει πολύ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρη ναι θα μπορουσε να μην μπει πρόσθετη γλυκαντική ουσία αν τα σύκα είναι πολύ γλυκά.
      Ή εναλλακτικά μπορείς να κρατήσεις το μέλι και να βγάλεις τη ζάχαρη... Επίσης αν ρίξεις λίγο παραπάνω χυμό λεμονιού ισορροπεί την την γλυκήτητα.

      Ναι το γαρύφαλλο ήταν αρκετά καλό θα έλεγα ;)

      Σε ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  8. Καλοφάγωτη Μάριον.
    Μου άρεσε δε, πολύ η προσθήκη του γαρύφαλλου, που θα της έδωσε άρωμα και τόνο σίγουρα!
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. απίθανη μαρμελάδα! μου αρέσει που έβαλες το γαρύφαλλο και το μέλι. Αν το μέλι είναι αρωματικό, όπως λες θα δίνει πολύ ωραίο άρωμα! καλοφάγωτη!
    καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία! Το μέλι σίγουρα θα του δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση!
    Καλοφάγωτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω μαρμελάδα σύκο Μάριον!
    Και οι δικές μας συκιές είχαν μεγάλη παραγωγή φέτος, ωστόσο μαμά και θείος επέλεξαν να τα αποξηράνουν.
    Με το μέλι και τα γαρύφαλλα θα είναι και ιδιαιτέρως αρωματική μαρμελάδα!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ τέλεια! Και εγώ έκανα αλλά θα την βγάλω του χρόνου!Που να προλάβω φέτος!Σε φιλώ γλυκά<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe