Δαντέλα από ζάχαρη / Sugar lace !

9:05:00 π.μ.



H αλήθεια είναι πως για τέτοιες δημιουργίες ο καιρός δεν πρέπει να είναι ζεστός. Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ο κυριότερος γιατί ζεσταίνεται ο δημιουργός...
Το πήρα απόφαση λοιπόν να φτιάξω την δαντέλα με τα υλικά που μου είχε στείλει η Silikomart

Την ειδική θήκη από σιλικόνη Tricot decor leaves για την δαντέλα και το μείγμα Tricot mix - black.


Είναι πολύ ωραία ιδέα για διασκόσμηση τούρτας αυτή η δαντέλα και εύκολη στην παρασκευή της.
Το μείγμα φτιάχνεται κι αυτό εξίσου εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι το μαύρο είναι δύσκολο χρώμα, σε περιορίζει με την έννοια ότι το λευκό μπορείς να το χρωματίσεις όπως θες.
Βέβαια κάπως ταιριάζει με την εποχή και την έκφραση ΄΄φόρεσε μαύρες πλερέζες''...



Αλλά πάνω στο λευκό γλάσο δείχνει πολύ σικ!
(το δοκίμασα και σε ροζ γλάσο και σε βεραμάν)


Για ευκολία και για να το δοκιμάσω έβαλα την δαντέλα πάνω σε μπισκότα (που να κάνεις τώρα τούρτα...).
Πάνω και σε ροζ γλάσο

Πάμε να το φτιάξουμε.

Δαντέλα από ζάχαρη / Sugar lace

Υλικά

100 γρ. από το μείγμα Tricot mix
100 γρ. νερό.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα λείο και κρεμώδες μείγμα.

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας απλώνουμε το μειγμα πάνω στη φόρμα.
Αφαιρούμε πάλι με την βοήθεια μιας σπάτουλας το μειγμα που περισσεύει, ώστε να μείνει μόνο μέσα στο σχέδιο.


Βάζουμε τη φόρμα σιλικόνης σε μια λαμαρίνα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 100 C (αντιστάσεις πάνω-κάτω) για περίπου 11-12 λεπτά.


Βζάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τη λαμαρίνα να κρυώσει για 5 λεπτά.

Βάζουμε τη φόρμα σιλικόνης σε μια επιφάνεια και σιγά-σιγά με προσεκτικές κινήσεις βγάζουμε την δαντέλα.

(δείτε εδώ  ένα βίντεο πως γίνεται)



Μικρά μυστικά:

- Οι οδηγίες στη συσκευασία του μείγματος έλεγε ότι το ψήνουμε για 10-11 λεπτά.
Εγώ έφτιαξα την πρώτη φορά και το άφησα για 10 λεπτά, γιατί φοβόμουν μην το παραψήσω. Ξεκόλαγε εύκολα από τη φόρμα αλλά ήταν πολύ μαλακό & ελαστικό με αποτέλεσμα να χαλάει το σχήμα και να κολλάει. Το πέταξα.
Στη δεύτερη προσπάθεια το έψησα 2 λεπτά παραπάνω (δηλαδή 12-13 λεπτά).
Εβγαινε χωρίς να χαλάει το σχήμα, αν και μου φαινόταν λίγο ''τραγανό'' (crispy) και σε κάποια σημεία έσπαγε (θα δείτε κάποια κενά στο σχήμα των φύλλων). Δεν έσπαγε στο συνολό του, αλλά σε μερικά σημεία στις ενώσεις. 
Αλλά το σχήμα δεν χάλαγε και δεν έσπαγε όταν το δίπλωσα για να το δοκιμάσω. Ισως ξεροψήθηκε οπότε τα λεπτά πρέπει να είναι 12.
- Εχει κάποιες μικρές ατέλειες αλλά θέλει κι αυτό εξάσκηση.

- Μπορεί να μπει φυσικά και πάνω σε ζαχαρόπαστα.


Διπλωμένη χωρίς να σπάσει.                                    σε μερικά σημεία έχουν κοπεί κάποια μικρά κομμάτια.   

Βέβαια μετράει και ο φούρνος του καθενός. Οπότε θέλει λίγο προσοχή στο ψήσιμο.

Από γεύση δεν μπόρεσα να καταλάβω ακριβώς. Θα έλεγα άγευστο - χωρίς εμφανή τη γεύση της ζάχαρης - και κάπως λαστιχένιο, τουλάχιστον το συγκεκριμένο που πειραματίστηκα εγώ.

Πάντως η δαντέλα αυτή είναι ωραία ιδέα για στολισμό τούρτας.

Δοκιμάστε τη συνταγή για μπισκότα βανίλιας



You Might Also Like

33 σχόλια

  1. Δείχνουν υπέροχα! Θα λυπόμουν πολύ να τα φάω και να χαλάσω τέτοια ομορφιά!
    Καλή εβδομάδα Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μάριον! Η δαντέλα δείχνει πολύ ωραία και σίγουρα επάνω στα μπισκότα με άσπρο γλάσο είναι πολύ σικ!! Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το αποτέλεσμα είναι καλό Κική ;)

      Ευχαριστώ, καλή εβδομάδα και σε σένα :)

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφα έγιναν τα μπισκοτάκια σου Μάριον!!
    Μου αρέσει πολύ η αντίθεση της μαύρης δαντέλας πάνω στα μπισκότα..τα κάνει εκλεπτισμένα!!

    Σχετικά με την δαντέλα, ακολούθησα τις οδηγίες της συσκευασίας και μετά καθώς πήγαινα να την ξεφορμάρω, τραβιόταν σαν τσιχλόφουσκα και έχανε το σχήμα της, όπως λες κι εσύ αλλά δεν την πέταξα. Την άφησα να σταθεί για 3-4 ώρες και διαπίστωσα πως είχε γίνει αρκετά ανθεκτική και έβγαινε πολύ καλά από το καλούπι της. Την άφησα και άλλο μέσα στη φόρμα και την επόμενη μέρα είχε στεγνώσει τελείως και γινόταν crispy όπως ωραία λες :). Όσο για τη γεύση, έχεις δίκιο είναι σχετικά ουδέτερη και η υφή μαστιχωτή!
    Γενικά η δαντέλα είναι μια όμορφη προσθήκη και δίνει, είτε σε μπισκότα είτε σε τούρτα, έναν τόνο διαφορετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Στέλλα μου
      Η αλήθεια είναι πως στην αρχή κάπως μου φάνηκε το μαύρο...αλλα εδειξε ωραίο τελικά.

      Ετσι ακριβώς κι εμένα, σαν τσιχλόφουσκα ήταν .. το έπαθες κι εσύ?
      εγώ δεν ήξερα και την πέταξα... αν το ήξερα θα την άφηνα κι ε΄γω... ισως αν εμενε παραπάνω να σταθεροποιούταν... Ελεγα πως ήθελα παραπάνω ψήσιμο...
      Ευχαριστώ για την ενημέρωση ;)

      Είναι ωραία η δαντέλα και σχετικά εύκολη διαδικασία για στόλισμα τούρτας... μου άρεσε σαν ιδέα.

      :)

      Διαγραφή
  4. Μου φαίνεται λίγο ταλαιπωρία η όλη διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα σε ανταμείβει!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική δεν είναι ταλαιπωρία... εύκολο είναι ;)
      Ισως την πρώτη φορά αλλά μετά μαθαίνεις.

      Σ ευχαριστώ πολύ
      Καλή εβδομάδα :)

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλλιτεχνικό!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα είδα και στο fb τι καταπληκτικά Μαράκι μου! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία ιδέα να βάλεις την δαντέλα επάνω στα μπισκότα!
    Δείχνουν υπέροχα!

    Καλό απόγευμα Μάριον!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπισκοτάκια όνειρο!!
    ότι πρέπει για μια ιδιαίτερη περίπτωση!
    καλή εβδομάδα Μάριον! φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλλον κάπου χάθηκε ένα προηγούμενο σχόλιό μου....

    Ωραία αξιοποίηση και ιδιαίτερα καλόγουστο το αποτέλεσμα της δαντέλας επάνω στα μπισκότα...

    Καλό βράδυ Μάριον!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χάθηκε Ζαμπία μου.. πιο πάνω είναι ;)

      Τα μπισκοτα μου φάνηκαν εύκολη λύση για να δοκιμάσω τη δαντέλα

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία μπισκότα, σαν έργο τέχνης!
    Μπράβο για την ιδέα να μπεί η δαντέλα πάνω στα υπέροχα μπισκότα βανίλιας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ... καλοντυμένα τα μπισκότα Μάριον! Τα κάνεις πάντα πανέμορφα και λαχταριστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. Μα γιατι λες οτι το μαυρο ειναι δυσκολο χρωμα; Με εντυπωσιασε η δαντελα πανω στο λευκο γλασο! Σε τουρτα πρεπει να ειναι ονειρο!!! Χαρα στην υπομονη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φάνηκε κάπως το μαύρο... αλλά τελικά όπως λες στο λευκό γλάσο έδειξε πολύ ωραία.
      Ναι σε τούρτα θα είναι φανταστκό... θα το δοκιμάσω ;)

      Σε ευχαριστώ Χρυσαυγή μου :)

      Διαγραφή
  13. Το είχα δει και εγώ στο fb και δεν μπορούσα καταλάβω πως υλοποιήθηκε !!
    Φαίνεται αψεγάδιαστο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φανταστικα!!!!! πολυ ωραιο γκατζετακι αυτο εμ τη δαντελα!!! υποθετο βολευει κ σα γιρλαντα για τουρτες!! τελεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Α τι ωραία τα μπισκότα με την πλερέζα!!!! Πολύ ωραία η δαντέλα, τις εχω σταμπάρει και εγώ απλα αναρωτιόμουν αν πρεπει να χρησιμοποιείς το μείγμα πάντα ή υπάρχει και κάτι diy (φανταζομαι αν το ψαξω όλο και κάτι θα βρω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολυ ωραία τα μπισκότα σου, μια ερώτηση... το μείγμα θέλει πάντα ψήσιμο???
    θέλω να κάνω για μια φίλη μπισκότα για τον γάμο της και βρήκα μειγμα έτοιμο σε χρυσό χρώμα... λέω να το βάλω σε λευκή ζαχαρόπαστα. πως θα είναι καλύτερο να το βάλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα :)
      Ναι θέλει ψήσιμο το μείγμα για να σταθεροποιηθεί. Κι εγώ έτοιμο μείγμα έχω και οι οδηγίες λένε ότι θέλει ψήσιμο. Δεν ξέρω να υπάρχει μείγμα που δεν θέλει ψήσιμο.

      Απλά θέλει λίγο προσοχή στους χρόνους ψησίματος, εκεί είναι το μυστικό.

      Σε λευκή ζαχαρόπαστα θα δείξει πολύ ωραίο το χρυσό.

      Ελπίζω να βοήθησα.

      Καλή επιτυχία :)

      Διαγραφή