Ιταλικά taralli (κριτσίνια) με γλυκάνισο / Italian taralli with anise

9:17:00 π.μ.






Τα Taralli είναι αλμυρά σνάκ  που μας έρχονται από την Ιταλία.
Είναι σαν το κριτσίνι ή ένα τραγανό pretzel
Μπορεί να γλασαριστεί με ζάχαρη και να γίνει γλυκό.






Τα κλασσικά taralli είναι με γλυκάνισο, αλλά μπορούν να αρωματιστούν με 
κρεμμύδι, σκόρδο, σουσάμι, παπαρουνόσπορο, μάραθο, πιπέρι, τσίλι ή απλά αλάτι. 






Τα συγκεκριμένα μου άρεσαν με το που είδα ότι πριν ψηθούν τα ''βράζουμε'' για λίγα δευτερόλεπτα. Εχοντας υπόψη τις αφράτες μπουκιές pretzel (που έχουν περίπου την ίδια διαδικασία), τα δοκίμασα αμέσως.





Τα taralli μπορούν να διατηρηθούν σε ένα αεροστεγές δοχείο για αρκετούς μήνες. Πράγμα λίγο δύσκολο γιατί δεν νομίζω να μείνουν ούτε για 2 μέρες. Είναι εθιστικά και είναι ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας. 


*** Και για να μην ξεχνιόμαστε... στην επόμενη ανάρτηση θα έχουμε το giveaway για τα γενέθλια του blog. Stay tuned!!!   ***







Ιταλικά taralli (κριτσίνια) με γλυκάνισο / Italian taralli with anise
(συνταγή από εδώ)

Υλικά 
(βγαίνουν περίπου 58-60 κομμάτια)

8 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
1 κουτ. γλ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό, χλιαρό
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 7½ - 8 φλιτζάνια)
1½ κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί


Οδηγίες

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το  νερό.

Το αφήνουμε για 10 λεπτά (να αφρίσει).

Στο μπολ του μίξερ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθετουμε το μείγμα της μαγιάς.

Ζυμώνουμε με το γάντζο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια απαλή, λεία ελαστική ζύμη. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε με το χέρι.




Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.

Μόλις περάσει η 1 ώρα, βάζουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια (δεν χρειάζεται να είναι αλευρωμένη). Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 1 λεπτό.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια.  Παίρνουμε το πρώτο και το κόβουμε σε 15-16 μικρά κομμάτια (Καλύπτει την υπόλοιπη ζύμη που δεν χρησιμοποιούμε για να μην ξεραθεί). Κάθε κομμάτι θα πρέπει να ζυγίζει περίπου 25 γραμμάρια.





Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι 25 γραμμαρίων της ζύμης σε ένα κορδόνι περίπου 20 εκ. και σε πάχος όσο το  μέγεθος ενός μολυβιού.

Ενώνουμε τις δύο άκρες μαζί  και το αφήνουμε στην άκρη.

Το πάχος που θα τα κάνετε το προσαρμόζετε εσείς. Αν θέλετε τραγανά taralli τα κάνετε πολύ λεπτά. Οπως επίσης και το σχέδιο που θα τα κάνετε.

Βεβαιωθείτε ότι πιέζετε τα άκρα καλά μεταξύ τους για να κολλήσουν.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, έτσι ώστε το νερό σιγοβράζει.

Βυθίζουμε τα taralli στο νερό 3-4 τη φορά. 





Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. 
Τοποθετούμε σε σχάρα να στραγγίξουν .




Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλα τα taralli. 





Βάζουμε τα βρασμένα taralli άμεσα σε ταψί που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στη προτελευταία σχάρα του φούρνου) στους 190 C για 10 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 ° C για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανά. 









Μικρά μυστικά:

- το φλιτζάνι που δίνεται στα υλικά είναι το δοσομετρικό φλυτζάνι/κούπα.
- μπορείτε να δώσετε ότι σχήμα θέλετε στα taralli. 
- διατηρούνται σε καλά κλεισμένο δοχείο για πολύ καιρό (αν μείνουν δηλαδή ;) )
- δοκιμάστε να κάνετε και άλλες γεύσεις εκτός από γλυκάνισο. Μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη στα δυο και να αρωματίσετε με δυο διαφορετικές γεύσεις.










You Might Also Like

14 σχόλια

  1. Εγώ που είμαι του μασουλήματος δηλαδή, ότι πρέπει ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλια σίγουρα ;)
      Είναι για πολύ μασούλημα : )

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσουν πολύ τα συγκεκριμένα κριτσίνια, έτσι και βρεθώ με κουτί, το διαλύω. Σου βγήκαν πολύ ωραία Μάριον, μπράβο! Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τα διέλυσα Χαρούλα ;)...χιχι...ασε...

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  3. σιγά μην μείνουν!! για μένα που μου αρέσουν όλα αυτά τα τραγανιστά σνακ και ειδικά τα αλμυρά, είναι ότι πρέπει!
    μου αρέσει και το σχήμα που τους έδωσες! ;)
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύη δεν θα μείνεις σε ένα..δυο...τρια...τεσσερα...χιχι... αμα κάνεις την αρχή δύσκολα σταματάς ;)

      Το σχήμα μου άρεσε κι εμένα ...
      Σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  4. Πω πω, δείχνουν καταπληκτικά!!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι τέλεια Μάριον σε ευχαριστούμε για την συνταγή!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ό,τι πρέπει για μασούλημα Μάριον!
    Φανταστικά είναι! Μου αρέσει που μπορείς να κάνεις και ποικιλία αρωμάτων κι έτσι να έχεις πολλές διαφορετικές γεύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φανταστικά Μάριον!!! Πρέπει να έγιναν πολύ νόστιμα και αρωματικά!!!! Ό,τι καλύτερο για τσιμπολόγημα!! Ευχαριστούμε για την συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πρεπει να ειναι υπεροχα!!! θα τα δοκιμασω εννοειτε!! αντι για γλυκανισο {που το βρισκω} να βαλω λιγο τσιπουρακιι με γλυκανυσο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία και στο σουπερ μαρκετ εχει γλυκάνισο..αλλά αυτό με το τσιπουρο καλό μου ακούγεται ;)
      Αντι για κρασι να βαλεις τσιπουρο ε? δεν ειν κακό :)

      : )

      Διαγραφή
  9. Μου αρεσει πολύ ο γλυκάνισος σε κουλουρια και ψωμι!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe