Τυρόψωμο με αυγά / Easy cheese bread with eggs
9:15:00 π.μ.
Στο παλιό μου αυτοκίνητο δεν είχα air-condition. Καλοριφέρ όμως
είχε κανονικά. Άσχετα αν στα μεγάλα κρύα ‘’τύχαινε’’ και χάλαγε!! Αλλα το κρύο
μια χαρά το αντέχεις σε ένα αυτοκίνητο που δεν έχεις καλοριφέρ.
Τη ζέστη όμως? Χμμμ… την πολύ ζέστη??? Τον καύσωνα?? Δεν την
αντέχεις, σας το λέω και το υπογράφω.
Μια τέτοια μέρα λοιπόν με καύσωνα (που αν θυμάμαι καλά ήταν
το καλοκαίρι του 2007) που ο αέρας απλά έκαιγε πιο πολύ από τα καζάνια της κολάσεως
(πολύ ποιητικό αυτό… δίνει έμφαση στην αφήγηση), βρήκα μια πατέντα.
Φεύγοντας από τη δουλειά για να έχω δροσιά μέχρι να παω σπίτι
και να μην γίνω αχνιστή μέσα στο αυτοκίνητο, πήρα μερικές παγοκύστες από την
κατάψυξη στο γραφείο τις έβαλα σε σακουλάκια και εξοπλισμένη μπήκα στο
αυτοκίνητο.
(σημείωση: την επόμενη μέρα δεν είχαμε παγάκια για τον
καφέ!!)
Μία παγοκύστη πάνω στα πόδια και την άλλη την πέρναγα από το
κεφάλι, μάγουλα, λαιμό και πάλι από την αρχή. Παράθυρα σχεδόν κλειστά. Κατάφερα
(προφανώς…) να γυρίσω σπίτι και να μην πάθω ηλίαση μέσα στο αυτοκίνητο.
Ωραίες
εποχές.
Κάτι τέτοιες μέρες με υψηλές θερμοκρασίες τις θυμάμαι (δεν τις
αναπολώ) και γελάω. Τώρα μόλις πάει το θερμόμετρο στο αυτοκίνητο 26-27 βαθμούς (αυτό είναι το όριο μου) το μπουμπουνίζω το air-condition.
Τι σχέση έχει αυτό με την συνταγή? Καμία.
Αλλά μπορεί να συνδεθεί γιατί τέτοιες μέρες που αναζητάμε
δροσιά στη θάλασσα, θέλουμε να έχουμε μαζί μας και κάτι να φάμε, μιας και ο
θαλασσινός αέρας μας ανοίγει την όρεξη.
Πάρτε και μια ωραία κατακόκκινη ντοματούλα κι έτοιμο το σνακ.
Υλικά
½ ποτήρι σπορέλαιο (100 γρ.)
½ ποτήρι γάλα πλήρες (125 γρ.)
1 ποτήρι αλεύρι γ.ο.χ (150 γρ.)
1 κουτ. γλ. μπέικιν-πάουντερ
2 αυγά
Λίγη φρυγανιά για το πασπάλισμα του ταψιού
200 γρ. φέτα
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το σπορέλαιο, το
γάλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Ρίχνουμε το μπέικιν-πάουντερ μέσα στο αλεύρι, ανακατεύουμε
και προσθέτουμε μέσα στο μείγμα των αυγών.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη φέτα (τριμμένη με το χέρι μας)
και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε αλάτι & πιπέρι.
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι (22-23 εκ.) και πασπαλίζουμε το πάτο και τα πλαϊνά με φρυγανιά.
Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε περίπου για μισή ώρα στους 200 C σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να πάρει χρώμα.
Μόλις ψηθεί το τυρόψωμο το αφήνουμε λίγο στην άκρη για 5
λεπτά να κρυώσει.
Αν θέλουμε ξεφορμάρουμε το τυρόψωμο και βάζουμε σε σχάρα.
Το τρώμε ζεστό ή και κρύο.
Μικρά μυστικά:
- Μπορείτε να προσθέσετε και μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης μέσα στο τυρόψωμο
- Για μεγαλύτερο ταψί ή αν το θέλετε πιο χοντρό, διπλασιάστε τα υλικά.
- Εγώ έβαλα το ταψάκι το μικρό από αυτά που παίρνουμε τα γλυκά ταψιού από το ζαχαροπλαστείο, με διάσταση περίπου 22-23 εκ.
11 σχόλια
Τη ζέστη δεν την αντέχω με τίποτα ούτε εγώ! Πολύ μου αρέσει η τυροπιτούλα αυτή! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο!! για την παραλία είναι ότι πρέπει και όχι μόνο!!Όσο για την ζέστη ευτυχώς που υπάρχουν και τα air condition!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!
Αυτον τον καυτο αερα δεν τον αντεχο με τιποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπω τυροψωμο!!!
https://beautyfollower.blogspot.gr
Έχω αρχίσει πολύ νωρίς να μην την αντέχω τη ζέστη και το μεγάλο μου παράπονο ότι τα περισσότερα καλοκαιρινά αγαπημένα φαγητά είναι φούρνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που προτείνεις θέλει τουλάχιστον λίγη ώρα.
αχ βρε Μάριον! νομίζω πως ούτε που μπορώ να φανταστώ πια αυτοκίνητο χωρίς a/c... καλομάθαμε ή κάνει πιο πολύ ζέστη πια? δεν ξέρω
ΑπάντησηΔιαγραφήόπως και να' χει το τυρόψωμο σου είναι ότι πρέπει για ένα γρήγορο σνακ. θα το δοκιμάσω με ριγανούλα μέσα, όπως προτείνεις κι εσύ.
φιλιά πολλά
χαχαχαχαχα αυτό με τις παγοκύστες το έχω κάνει κι εγώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το τυρόψωμο είναι παντός καιρού!!!
Πολύ ωραίο!!!!
Συνταγή με χίλες ονομασίες από όλες μας όμως εσύ του έδωσες το καλύτερο όνομα και την καλύτερη εμφάνιση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Μάριον!
καλημερα!! τελειο το τυροψωμο πανευκολο οτι πρεπει γαι σνακ !! κ ειδικα με αυτες τις ζεστες χωρις πολα πολλα η εκτελεση του κ χορταστικο!! 26 27 λες εσυ τι να πουμε κ μεις στον βορα που πανω απο 20 πεθαινουμε :P χαχαχα το κεφαλι μεσα στην καταψυξη βαζουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ μπορεί να το λες σνακ αλλά εγώ το κρατάω για κανονικό γεύμα με μια πλούσια χωριάτικη... τί άλλο να ζητήσει κανείς καλοκαιριάτικα;;; Υπέροχο Μάριον!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα χα! Έξυπνο με τις παγοκύστες !! Η ζέστη θέλει εφευρετικότητα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Ιούλιο γεμάτο δροσερές βουτιές!!
Πολύ ωραίο ψωμάκι Μάριον! Για μια στιγμή, έτσι όπως διάβαζα για τη φοβερή ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο, νόμιζα ότι το είχες αφήσει να ψηθεί εκεί!!!χαχα...Σε συμμερίζομαι στα θέματα ζέστης και κλιματιστικού...Καλημέρα, καλή εβδομάδα, φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφή