Μπισκότα Gingerbread / Gingerbread men cookies

7:38:00 μ.μ.




Είσαστε έτοιμοι για τις γιορτές?? Κάνατε τα ψώνια σας? Προγραμματίσατε το μενού των γιορτών? Γράμμα γράψατε στον Αγιο Βασίλη?? Τι...όχι ακόμα??? Γρήγορα προλαβαίνετε μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Που ξέρετε μπορεί να τα καταφέρει και να σας φέρει κάτι.
Πιστεύετε ή δεν πιστεύετε ποτέ δεν ξέρει κανείς.

Για τα παιδιά είναι πολύ ωραία αυτή η διαδικασία του να γράψουν γράμμα στον Αγιο Βασίλη και ακομα πιο ωραία η προσμονή.
Εντάξει...οι σύγχρονες πρακτικές και οι ''ψυχολογίες'' που ακούω τώρα τελευταία είναι να λέμε στα παιδιά από πολύ νωρίς ότι δεν υπάρχει Αγιος Βασίλης. Θα μου επιτρέψετε με όλη την αγάπη που σας έχω (και μέρες που είναι) να διαφωνίσω κάθετα και οριζοντίως.
Ισοπέδωση και σε αυτό το μικρό φανταστικό κομμάτι στο μικρόκοσμο των παιδιών.




Από προσωπική εμπειρία δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο και τρυφερό από ένα παιδί να βάζει το γράμμα στο δέντρο και να περιμένει από μέρα σε μέρα να το ''πάρει'' ο καλός Αγιος Βασίλης. Και δεν συγκρίνεται το βλέμμα και η χαρά όταν βλέπει πως μια μέρα λείπει αυτό το γράμμα!! Αρα πάμε καλά ως εδώ. Νέα προσμονή ξεκινά για το τι θα φέρει.

Και ναι τα δικά μου παιδιά πίστευαν στον Αγιο Βασίλη και έδωσα μάχη για να πιστεύουν μέχρι τέλους πριν μερικά χρόνια. Οταν έρχονταν πιο μικρά απο το σχολειο λέγοντάς μου οτι κάποιος συμμαθητής τους τούς είπε ότι δεν υπάρχει αυτός ο στρουμπουλός κυριούλης και πως οι γονείς κάνουν όλη την δουλειά, πάντα τους έλεγα πως ''υπάρχει για όποιον πιστεύει πραγματικά''.



Και ναι τον έχουν ''ακούσει'' τον Αγιο Βασίλη και μάλιστα τους έχει ''μιλήσει''. Λίγα λεπτά μετά την αλλαγή του χρόνου ένα ''παράξενος'' θόρυβος παντα ερχοταν από έξω και ξαφνικά πηγαιναν στο παράθυρο κι έβλεπαν τα δώρα έξω. Και ναι η χαρά του μικρού μου όταν ήταν σχεδόν 5 χρονών, που χοροπήδαγε από χαρά και φώναζε ''ήρθε, ήρθε..'' ήταν απερίγραπτη. Πάντα το σκέφτομαι αυτο κι έλεγα πως κριμα που δεν το έγραψα σε βιντεο.

Τώρα για το πως τους έχει ''μιλήσει'', αυτό ήταν φαεινή ιδέα του μπαμπά μου που τους πηρε τηλέφωνο μια φορά κι άλλαξε τη φωνή του. Παππούδες... τι να πεις!!  Ολα καλά κι εδώ.
Οπως κι όταν μαζί με τα δώρα αφηνε και από μια κάρτα γράφοντας ευχές και συμβουλές για το να είναι καλά παιδιά, να διαβάζουν και τα σχετικά (ευτυχώς που τότε δεν αναγνώριζαν γραφικούς χαρακτήρες..χαχα) . Κι εδώ μια χαρά

Όπως μια χαρά ήταν όταν ήμουν εγώ στην ηλικία τους όταν γυρνάγαμε απο το σπίτι της γιαγιάς που αλλάζαμε τον χρόνο, κι έβρισκα πάνω στο κρεβάτι μου την κούκλα και το καροτσάκι που ήθελα. Είχα κι εγώ τις αμφιβολίες μου τότε. Έλεγα μήπως μου τα αγοράζει ο μπαμπάς μου και τα φέρνει? Αλλα πως? Αφού δεν έφυγε από το σπίτι της γιαγιάς καθόλου, δεν γίνεται να τα έβαλε. Κι όμως πως τα κατάφερνε και δεν τον παίρναμε χαμπάρι με την αδελφή μου και πεταγόταν (λίγο πιο πάνω ήταν το σπίτι μας) και τα έβαζε για να τα βρούμε εμείς. Έτρωγε και το μελομακάρονο κι έπινε και το λικέρ που αφήναμε στο δέντρο για τον Αγιο. Εντάξει ευκολάκι αυτό για τον μπαμπά μου. Κι όταν κάποιες φορές ξέχναγε να πιει το λικέρ μας έλεγε ''είναι πνεύμα δεν φαίνεται αν το ήπιε''.. και κάτι τέτοια παραφυσικά αλλά φάνταζαν τόσο φυσικά τελικά στα παιδικά αυτιά μας.




Όπως κι εγώ που πάντα ξέχναγα κάτι στο σπίτι όταν πηγαίναμε στη μαμά μου απέναντι, και γύρναγα και ξέθαβα τα κρυμμένα δώρα από τις κρυψώνες και τα έβαζα στο δέντρο για να βρουν τα παιδιά. Έπινα κι εγώ λίγο λικέρ και δάγκωνα το μελομακάρονο. Ναι, εμείς λικέρ βάζαμε στον Αγιο Βασίλη. Τι να σου κάνει το γάλα με τόσα δρομολόγια και τοσο κρύο !!! Σωστό ?? (😃😂)

Δεν είδα όλα αυτά λοιπόν, για να έρθουμε στο αρχικό μας θέμα, να επηρέασαν αρνητικά τα παιδιά μου. Εσείς λέτε ότι δεν θα καταλάβαιναν τι συμβαίνει ποτέ?? Οτι μπορώ τώρα να τους πω τα ίδια πράγματα - και  να τα πιστέψουν - όταν έχουν φτάσει σε μια ηλικία που έχουν τόση πληροφόρηση και γνώση?
Αν κι εδώ που τα λέμε ο γιος μου με ρώτησε την άλλη φορά ''μήπως να γράψω πάλι γράμμα στο Αγιο Βασίλη''??? χαχαχα...και βέβαια του καλοάρεσε (κρίση γαρ) που έπαιρνε διπλά δώρα και ότι ζητούσε κάποιες φορές. Πίσω στην αθωότητα λοιπόν !!

Χαλαρώστε λοιπόν λίγο. Φορτώστε τα μικρά σας (όσο είναι ακόμα μικρά) με όμορφες παιδικές και παραμυθένιες αναμνήσεις.  Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Στον γκρίζο και άχαρο κόσμο που ζούμε λίγη μαγεία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πόσο μάλλον τα παιδιά.

Γι αυτό φτιάξτε αυτά τα gingerbread μπισκοτάκια  ή αλλιώς τα μελένια ανθρωπάκια, μαζί με τα παιδιά σας και αφήστε τα κάτω από το δέντρο για τον Αγιο  Βασίλη.

Τώρα αν θα συνοδέψετε με γάλα ή λικέρ, το αφήνω σε εσάς  😉

Καλά μαγικά Χριστούγεννα
 ✰✰✰




Gingerbread cookies

 (προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)

Υλικά

228 γρ. βούτυρο (μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου)
220 γρ. μαύρη μαλακή  ζάχαρη  
130 γρ. golden syrup
40 gr. μέλι *
1 μεγάλο αυγό
3 ½ κούπες αλεύρι (γ.ο.χ) (450 γρ.)
1 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κουτ. γλ. αλάτι
3 κουταλιές της σούπας τζίντζερ τριμμένο
1½ κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
½ κουτ. γλ. τριμμένο γαρύφαλλο

Για το γλάσο:
1 ½ κούπες ζάχαρη άχνη
½ κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 ¾ - 2 ½ κουτ. σούπας νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)


Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε το golden syrup, το μέλι και το αυγό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν.

Προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση, δημιουργώντας δυο δίσκους και τα καλύπτουμε με μεμβράνη.
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο να παγώσει για 1 ώρα περίπου ή και περισσότερο.

Όταν είναι να ψήσουμε τα μπισκότα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Βάζουμε σε ταψιά χαρτί ψησίματος. Βγάζουμε τη μισή ζύμη από το ψυγείο και την βάζουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και ανοίγουμε με τον πλάστη.


 


Κόβουμε με το κουπατ και βάζουμε στο ταψί.
Με μια σπάτουλα βάζουμε τα μπισκότα στο ταψί.

Η ζύμη δεν ‘’απλώνει’’ οπότε μπορείτε να τα βάλετε και σχετικά κοντά και να γεμίσετε το ταψί.




Ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά (ή 1-2 λεπτά παραπάνω ανάλογα με το φούρνο και το πάχος των μπισκότων). Δεν τα παραψήνουμε, προσέχουμε το χρόνο ψησίματος.

Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.




Για το γλάσο

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά ανακατεύοντας.
Προσαρμόζουμε τη ρευστότητα του γλάσου ανάλογα (θέλουμε να μην είναι πολύ ρευστό, αλλά να στέκεται όταν το ρίχνουμε με το κορνέ). Βάζουμε σε ένα κορνέ με πολύ λεπτή μύτη.
Διακοσμούμε τα μπισκότα όταν έχουν κρυώσει τελείως.




Για να στεγνώσει το γλάσο αφήνουμε τα μπισκότα ξεσκέπαστα (για να στεγνώσει καλά).
Μετά φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο ή σε πλαστικά σακουλάκια.





Δειτε το βιντεο  🎥 πως τα φτιάχνουμε στο κανάλι της φίλης μου MagiaCookTv

https://youtu.be/wpENTigEILU



Μικρά μυστικά :
  • * Η αρχική συνταγή είχε μόνο golden syrup. Επειδή δεν μου έφτασε εμένα αυτό που είχα, συμπλήρωσα με μέλι. Μπορείτε να βάλετε μόνο golden syrup (170 γρ.) ή και μόνο μέλι.Σας δίνω τις αναλογίες που έβαλα εγώ και μου βγήκαν πολύ ωραία.
  • Προσοχή στο ψήσιμο: δεν θέλουν πολυ, στα 10 λεπτά τα κοιτάτε, και θα δείτε αν είναι εντάξει. Ισως χρειασθεί 1-2 λεπτά. Θα σας φανούν μαλακά, αλλά θα τα σηκώσετε να δείτε αν εχουν ψηθεί από κάτω. 
  • Ιδανικά για δωράκια & κεράσματα, αν τα βάλετε σε σακουλάκια.







You Might Also Like

16 σχόλια

  1. Τι ωραία η ιστορία σου! Τι όμορφες στιγμές μου θύμισες!
    Πολύ ωραία τα τζιντζεροανθρωπάκια! Και του χρόνου Μαρία μου, καλές γιορτές να έχετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις έβγαλα κι εγώ τα δικά μου από το φούρνο!!! Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται φαίνεται...
    Όσο για τον Άγιο Βασίλη, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου! Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η μερα τους φαίνεται ;)
      Μοσχομυρισε ο τοπος!!

      Ευχαριστώ Χρύσα μου, καλές γιορτές και σε σας.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Έχεις απόλυτο δίκιο Μαρία μου, ορισμένα πράγματα, έχουν το σκοπό τους και το πνεύμα των Χριστουγέννων πρέπει όλους μας να μας διακατέχει!!
    Υπέροχα τα μπισκοτάκια σου!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο συμφωνώ μαζί σου. Είμαι μικρο και μωρομάνα ακόμη οπότε όσο περνάει από το χ.ερι μου προσπαθώ να τους δημιουργώ όσο το δυνατόν καλύτερες αναμνήσεις. Πολύ όμορφη η παρουσίαση σου!!!! Μου άρεσαν πολύ όλες οι φωτογραφίες. Έχω ετοιμάσει και εγώ gingerbread μπισκότα και θα τα ανεβάσω την άλλη βδομάδα. Τα φιλιά μου και καλά Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Ευαγγελία, ετσι πρεπει. Θα τα θυμουνται οταν μεγαλώσουν με το καλό και θα γελάτε παρέα και θα τα νοσταλγείτε.

      Καλά να περνάτε. Χρόνια πολλά.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Ωραιότατα μπισκοτάκια Μαράκι μου! Καλά Χριστούγεννα με αγάπη! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα μου.

      Επίσης, καλές γιορτές.
      Φιλιά πολλα

      Διαγραφή
  6. Ωραιότατα έγιναν Μάριον!! Και του χρόνου!!! Πρέπει να μοσχοβόλησε η κουζίνα!!!
    Καλές γιορτές εύχομαι, με υγεία, αγάπη, χαρά και νοστιμιές!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κική μου.

      Καλές γιορτές και σε σας, με υγεία και ευτυχία.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Μοσχοβολιστά και υπέροχα!!! Καλή χρονιά κορίτσι μου με υγεία και ότι άλλο εσύ επιθυμείς!!!

    https://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχα, χριστουγεννιάτικα και μοσχοβολιστά τα μπισκότα σου!! Καλή χρονιά, κι από δω Μάριον! Με υγεία, αγάπη κι όλα τα καλά που επιθυμεί η ψυχούλα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια μπισκοτάκια Μαράκι μου! Καλή Χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή