Σαλάτα με ψητή κολοκύθα & vinaigrette μήλου / Salad with roasted butternut squash & apple vinaigrette
9:29:00 π.μ.
Εορταστική σαλάτα έχουμε σήμερα, μιας και πλησιάζουν τα οικογενειακά
γιορτινά τραπέζια.
Απλή, όσο δεν παίρνει, αλλά και λίγο ιδιαίτερη (λόγω της κολοκύθας). Τώρα τις γιορτές αυτές οι σαλάτες μου αρέσουν πολύ. Γενικά βάζω στις σαλάτες όλα διάφορα υλικά που σε ένα τραπέζι την κάνουν άκρως εορταστική.
Κολοκύθα, πράσινη σαλάτα, ελαιόλαδο, μουστάρδα, σταφίδες, καρύδια τα βασικά της υλικά.
Κολοκύθα, πράσινη σαλάτα, ελαιόλαδο, μουστάρδα, σταφίδες, καρύδια τα βασικά της υλικά.
Εύκολα υλικά που τα έχουμε όλοι στο ντουλάπι μας. Όταν βρίσκω
συνταγές από ξένα sites ή blogs, προσπαθώ να αντικαθιστώ τα υλικά με ότι έχω στο σπίτι, αλλά
πιο πολύ το κάνω γιατί τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα
από τα ξένα. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές.
Έτσι αντί για παρμεζάνα, έβαλα μια ωραιότατη πικάντικη
γραβιέρα Μυτιλήνης. Τα cranberries έγιναν
σταφίδα Κορινθιακή (αν και υπάρχουν και ελληνικά cranberries. Aν βρείτε βάλτε). Το maple syrup έγινε το σπιτικό μου πετιμέζι.
Τα καρύδια παρέμειναν καρύδια… Έχω εξαιρετικής ποιότητας ψίχα
που πήρα από μια εξόρμηση στη Βυτίνα, που αν δεν τα φάω σκέτα, θα στολίσουν και τα μελομακάρονα μου ; )
Υλικά
500 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο (&
1 κουτ. σούπας επιπλέον)
1 κουτ. σούπας πετιμέζι (ή σιρόπι σφενδάμου, ή μέλι)
1 κουτ. γλ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουτ. σούπας σταφίδες ή αποξηραμένα cranberries
καρύδια
60-70 ml χυμό μήλου
2-3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας μηλόξυδο
1 κουτ. σούπας
κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon
Γραβιέρα Μυτιλήνης (πικάντικη) (σε φλούδες)
Σαλάτα ανάμεικτη (σπανάκι baby, πράσινη σαλάτα, ραντιτσιο) περίπου 150-200 γρ.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους.
Σε ένα ταψί βάζουμε χαρτί και βάζουμε την κολοκύθα.
Περιχύνουμε με 1 κουταλιά λάδι και το πετιμέζι. Πασπαλίζουμε
με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια ψήνουμε για 20
λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας στα μισά. Προσθέτουμε τις σταφίδες (ή τα
cranberries) μετά τα 10 λεπτά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε (σε μέτρια προς δυνατή
θερμοκρασία) το μηλόξυδο, το χυμό μήλου & πορτοκαλιού και το κρεμμύδι και αφήνουμε να πάρει βράση
για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί λίγο το υγρό.
Τραβάμε από τη φωτιά και βάζουμε τη μουστάρδα. Χτυπάμε
ελαφρά, προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι, και στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά χτυπώντας
ταυτόχρονα.
Σε μια πιατέλα στρώνουμε τη πράσινη σαλάτα, βάζουμε τα
κομμάτια της κολοκύθας με τις σταφίδες από πάνω, ρίχνουμε τα καρύδια και την γραβιέρα
σε φλούδες.
Ρίχνουμε και την vinaigrette μήλου και
σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά:
- Μπορείτε να βάλετε σιρόπι σφενδάμου (maple syrup), αλλά εγώ προτίμησα να βάλω σπιτικό πετιμέζι που έκανα με φρέσκα σταφύλια. Εναλλακτικά προσθέστε ωραιότατο ελληνικό μέλι.
- Η αρχική συνταγή έλεγε για φλούδες παρμεζάνας. Προτιμώ να αντικαθιστώ, όταν έχω την δυνατότητα, με ελληνικά τυριά. Ετσι έβαλα μια ωραιότατη πικάντικη γραβιέρα Μυτιλήνης.
- Σταφίδες & καρύδια μπορείτε να βάλετε όσα θέλετε, γι αυτό δεν δίνω ποσότητες.
- Στη vinaigrette μήλου προσαρμόστε το αλατο-πίπερο ανάλογα, καθώς επίσης και το μηλόξυδο (αν θέλετε βάζετε παραπάνω για πιο όξινο αποτέλεσμα)
- Η αρχική συνταγή καβούρντιζε τα καρύδια στο βούτυρο. Εγώ τα έβαλα ωμά.
Σημείωση:
H πιατέλα στη φωτογραφία είναι πάρα πολύ παλιά. Μαζί με την κανάτα του, το γνωστό λαβομάνο, είναι το μόνο που είχε σωθεί από το σεισμό της Κεφαλλονιάς το 1953 (μαζί με ένα ξύλινο έπιπλο-ραφιέρα) από το σπίτι της γιαγιάς. Ηθελα πολύ καιρό να το χρησιμοποιήσω, αν και φοβάμαι μην τυχόν το σπάσω (γι αυτό το προσέχω πολύ). Σε κάποια σημεία το χρώμα έχει κιτρινίσει και ''φυσικά'' ραγίσματα από την παλαιότητα υπάρχουν παντού (στις φωτογραφίες δεν φαίνονται).
H πιατέλα στη φωτογραφία είναι πάρα πολύ παλιά. Μαζί με την κανάτα του, το γνωστό λαβομάνο, είναι το μόνο που είχε σωθεί από το σεισμό της Κεφαλλονιάς το 1953 (μαζί με ένα ξύλινο έπιπλο-ραφιέρα) από το σπίτι της γιαγιάς. Ηθελα πολύ καιρό να το χρησιμοποιήσω, αν και φοβάμαι μην τυχόν το σπάσω (γι αυτό το προσέχω πολύ). Σε κάποια σημεία το χρώμα έχει κιτρινίσει και ''φυσικά'' ραγίσματα από την παλαιότητα υπάρχουν παντού (στις φωτογραφίες δεν φαίνονται).
22 σχόλια
Καλημέρα Μάριον!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχες γεύσεις!! Θα την δοκιμάσω σίγουρα!!!
Να την φτιάξεις Πέπη ;)
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ :)
Σούπερ!! μαζεύω ιδέες για μια τεράστια κολοκύθα που μου χάρισαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε κι αυτή Ξανθή ;)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ :)
Εξαιρετική σαλάτα, εξαιρετικές φωτογραφίες, υπέροχη πιατέλα της γιαγιάς, όλα μου άρεσαν πολύ Μάριον!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!
Σ ευχαριστώ Μαρία μου
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Καλησπέρα Μάριον! Υπέροχη σαλάτα και τέλεια η βινεγκρέτ. Επίσης οι φωτογραφίες σου και η πιατέλα είναι τέλειες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Κική μου η βινεγκρέτ είναι πολύ ωραία.
ΔιαγραφήΘα ταιριάζει και με άλλες σαλάτες.
Αχ..σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια..αν και βραδυνές οι φωτογραφίες ;)
Φιλιά πολλα
Λατρεύω την ψητή κολοκύθα και στη σαλάτα φαίνεται τέλεια!!! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Κατερίνα μου :)
ΔιαγραφήΠάρα πολύ ωραία σαλάτα για το εορταστικό τραπέζι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βασικά μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι έχεις χρησιμοποιήσει εγχώρια προϊόντα.
Σιρόπι σφένδαμου για παράδειγμα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το αντικαθιστώ πάντα με μέλι :)
Και το χρωματικό αποτέλεσμα της σαλάτας σου είναι πολύ όμορφο!
Σε φιλώ
Προσπαθω να αντικαθιστώ υλικά Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΕντάξει δεν θα πήγαινα να αγοράσω σιρόπι σφενδάμου αφού έχω σπιτικό πετιμέζι και μέλι σπίτι.
Σ ευχαριστώ πολύ :)
Τι νόστιμη γιορτινή σαλάτα! Και η πιατέλα τέλεια! Και τι να πω για τις φωτογραφίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου :)
ΔιαγραφήΥπέροχη η σαλάτα σου, πεντανόστιμη και εντυπωσιακή, ότι πρέπει δηλαδή για το εορταστικό μενού. Θα τη δοκιμάσω σήμερα κιόλας. Καλώς σε βρήκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ Ευαγγελία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμα την δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις..
Καλώς ξανα-βρεθηκαμε λοιπόν... και είδα ότι είσαι κι εσύ στις υποψηφιότητες.
Μπράβο!!! Καλή επιτυχία :)
αααα, τέλεια. Θα τα πούμε και από κοντά λοιπόν!!!!!
ΔιαγραφήΆλλη μια υπέροχη συνταγή σαλάτας! Ευφάνταστη και με υλικά που όλοι έχουμε όπως αναφέρεις. Οι αλλαγές που έκανες στα υλικά μάλλον συντελούν στην καλύτερη γεύση. Ευχαριστούμε Μάριον μου για άλλη μια συνταγή υπέροχης σαλάτας και καλό ΣΚ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://artdecorationcrafting.blogspot.gr/
Η κολοκύθα είναι τόσο νόστιμη μαζί με σαλάτα ή άλλα φαγητά. Και θυμίζει πάντα γιορτές! Πολύ ωραία εμφάνιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη σου πω και ωμή πως είναι ωραία ;)
ΔιαγραφήΕυχαριστώ Κικίτσα :)
την εεεεεφτιαξα και είναι φανταστική http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2016/12/basmati.html#more
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ πολύ !!!
ΔιαγραφήΤην είδα ;)