Κολοκυθόπιτα με τυριά / Savory Pumpkin pie with cheese

1:04:00 π.μ.






Ολα τα προϊοντα που παρουσιάσθηκαν μέσα από αυτές τις αναρτήσεις ήταν μια ευγενική χορηγία της ΙΚΕΑ και την ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη που παρείχε και που βοήθησε με τα προϊόντα της να παρουσιασθούν και να ετοιμαστούν οι συνταγές.



Η ιδέα ήταν να στρώσουμε τραπέζι και να απολαύσουμε τις καθημερινές μας στιγμές με την οικογένεια.




Στρώσαμε Κυριακάτικο τραπέζι με Σουτζουκάκια στο φούρνο
Κεραστήκαμε με  Τραγανά δεματάκια με σοκολατένια γέμιση
Χορτάσαμε με Τορτελίνια σούπα με κρέμα γάλακτος & λαχανίδες





Απολαύσαμε τον καφέ μας με Galette Μήλου με σάλτσα βανίλιας
Γλυκαθήκαμε με Σοκολατένια κουμ-κουάτ
Ετοιμάσαμε το πρωϊνό του σαββατοκύριακου με Αυγά ομελέτα




Προσέξαμε την διατροφή μας με Σαλάτα με πορτοκάλι, καρύδια & αβοκάντο 
Φτιάξαμε αφράτο και νόστιμο Κέικ με σαγκουίνια & ελαιόλαδο




Η σημερινή συνταγή είναι μια πίτα. Με σπιτικό φύλλο και υλικά αγαπημένα. Οι πίτες πάντα ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι στο ελληνικό τραπέζι. Συνοδεύει το κυρίως φαγητό, δίνεται για κολατσιό ή για πρωινό.



Μπαίνει στο ταπεράκι, τυλίγεται σε αλουμινόχαρτο, σε λαδόκολλα και μας χορταίνει,

Άνετα γίνεται το κυρίως γεύμα με μια πράσινη σαλάτα να τη συνοδεύει. Χωρίς πολλά πολλά. Χωρίς περιττές γαρνιτούρες ή ιδιαίτερο food styling. Η πίτα κόβεται σε κομμάτια, τετράγωνα ή τρίγωνα. Δεν θέλει ιδιαίτερους στολισμούς γιατί από μόνη της είναι το κυρίως θέμα.
Την βάζεις στο πιάτο ή μπορείς να την φας και στο χέρι. Τόσο απλά.




Και απλά γίνεται. Μην ακούτε πίτα και αλλάζετε θέμα. Αν δεν ανοίξετε φύλλο μπορείτε να πάρετε κι έτοιμο. Προσπαθήστε να κάνετε μια πίτα για το οικογενειακό τραπέζι ή για να έχετε ένα υγιεινό σνακ για όλη την εβδομάδα.




Κολοκυθόπιτα με τυριά 


Υλικά

Για την ζύμη

2 αυγά χτυπημένα
1 γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλ. σόδα
χυμός ενός λεμονιού
αλάτι
αλεύρι (όσο πάρει, περίπου 550-650 γρ,)

Για την γέμιση

400 γρ. φέτα λιωμένη με το πιρούνι
180 γρ. τριμμένα τυριά (ρεγκάτο, παρμεζάνα, γραβιέρα)
1 κιλό κολοκύθα βρασμένη & στραγγισμένη καλά σε σουρωτήρι
3 χτυπημένα αυγά
1 κουτ. σούπας άνηθο
1 φλιτζανάκι τραχανά (για να απορροφήσει τα υγρά)
κόκκινο πιπέρι


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός απο το αλεύρι) και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.


Αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μεγάλο μπολ.


Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια, σχετικά λεπτό, και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί.



Ρίχνουμε τη γέμιση από πάνω.



Βάζουμε και το δεύτερο φύλλο και το κλείνουμε καλά στις άκρες. Αν περισσεύει πολύ φύλλο στις άκρες το κόβουμε για να μην γίνει πολύ χοντρό.




Τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας με ένα πιρούνι, την λαδώνουμε και την ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1 ώρα περίπου.







Μικρά μυστικά :

  • Το φύλλο γίνεται πολύ εύκολα και δεν χρειάζεται να το ανοίξετε με τον λεπτό πλάστη. Με τον χοντρό γίνεται μια χαρά, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε στα ''ανοίγματά'' του. Τον λεπτό πλάστη θα τον χρεισθείτε μετά στο να μεταφέρετε το φύλλο στο ταψί. Θα το τυλίξετε προσεχτικά. Αν πάλι θέλετε μπορείτε να πάρετε έτοιμο
  • Το αλεύρι στο φύλλο το ρίχνουμε σιγά σιγά. 
  • Την κολοκύθα δεν χρειάζεται να την παραβράσετε. Μόλις δείτε πως μαλακώνει την βγάζετε. Οταν θα ανακατέψετε ολα τα υλικά της γέμισης θα λιώσει. Ο όγκος της πρέπει να είναι διπλάσιος από τον όγκο των τυριών.
  • Η συνταγή ειναι από παλιό περιοδικό του 1996!!!








Και φτάσαμε στην τελευταία συνταγή / ανάρτηση για τον διαγωνισμό του BHMAGourmet Food Blog Awards 16. Το Cooking(&)Art επιλέχθηκε να διαγωνισθεί στην κατηγορία Best Family Cooking by IKEA.

Αν δεν έχετε ψηφίσει ακόμα μπορείτε για πολύ λίγο (μέχρι σήμερα δηλαδή) να ψηφίσετε το blog εδώ.

Ενας διαγωνισμός που ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό από όλες τις μεριές. Και έτσι συνεχίστηκε, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που προέκυψαν. Ελπίζω στα επόμενα να είμαστε όλοι πάλι εδώ με τον ίδιο ενθουσιασμό.


You Might Also Like

12 σχόλια

  1. Υπέροχη πίτα!!!!! Πόσο μου αρέσει η γλυκιά κολοκύθα με τη φέτα!!!
    Καλή επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια πραγματικά γεμάτη ανάρτηση! Μπράβο για όλα Μάριον! Καλή επιτυχία !!!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχα φάει παλιότερα αλμυρή πίτα κολοκύθας και ήταν φοβερή. Μου αρέσει πολύ το φύλλο σου. Κρατσανιστό και χοντρουλό να καταλαβαίνεις τι τρως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευαγγελία το φύλλο είναι λίγο χοντρουλό όπως λες.. και το καταλαβαίνεις ;)
      Μου άρεσε πολύ και θα το χρησιμοποιώ τώρα σε πιτες

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  4. Όλες οι συνταγές που παρουσιάστηκαν ήταν νοστιμότατες! Πολύ μου άρεσε το οικογενειακό τραπέζι που μας παρουσίασες Μάριον, αν μη τι άλλο είχε ποικιλία και ενδιαφέρον :)
    Ιδιαίτερη και νόστιμη και η τελευταία συνταγή! Το σπιτικό φύλλο δείχνει και είμαι σίγουρη ότι θα είναι κιόλας, υπέροχο!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου για τα γλυκά σου λόγια :)

      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  5. Τέλεια κολοκυθόπιτα Μαράκι μου! Καλή επιτυχία και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είχα καιρό να έρθω και είμαι ενθουσιασμένη και με το μπλοκ σου αλλά και με τις συνταγές σου. Μπράβο κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe