Ρεβίθια λεμονάτα με κριθαράκι / Chickpeas with orzo

12:16:00 μ.μ.



Την κρατάω αυτή τη συνταγή αρκετό καιρό. Την είχα κάνει το καλοκαίρι και λέω άσε να κρυώσει ο καιρός λιγο να την ανεβάσω. Ασχετα αν εγώ την έκανα με καύσωνα. 


Αυτο το φαγητό είναι που λέμε ''φτουράει''. Επίσης, είναι και φαγητό που αν έχεις λίγα ρεβίθια που δεν βγάζουν μια κατσαρόλα για όλους, προσθέτεις κριθαράκι και γεμίζει η κατσαρόλα. Εξυπνο; 

Κι αυτός ο συνδυασμός όσπριο-ζυμαρικό μου αρέσει πάρα πολύ, είναι υγιεινό, θρεπτικό και πάει σε ταπεράκι για τη δουλειά.




Ρεβίθια λεμονάτα με κριθαράκι

(προσαρμοσμένη συνταγή από Food Stories 2018)


Υλικά

1/2 κιλό ρεβίθια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150ml ελαιόλαδο

1 φύλλο δάφνης

2-3 καρφάκια γαρίφαλο

200γρ. κριθαράκι μέτριο

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Εκτέλεση

Μουλιάζουμε από το βράδι τα ρεβίθια κι αφηνουμε να φουσκώσουν.

Την επόμενη μέρα τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό (να καλύψει τα ρεβίθια) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Ξαφρίζουμε όταν χρειασθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, τα γαρίφαλα & τη δάφνη.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς (ανάλογα πόσο γρήγορα θα βράσουν). Αν χρειασθεί προσθέτουμε ζεστό νερό.


Προσθέτουμε το κριθαράκι κι ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά συνεχώς, για να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει το κριθαράκι. Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε.

Σερβρίρουμε με εξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι & λεμόνι αν θέλουμε.




Μικρά μυστικά:

Αν χρειασθεί προσθέτουμε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αναλογα πόσο ''σούπα'' το θέλουμε ή για να μην κολλήσει το κριθαράκι, αλλά και για να βράσουν τα υλικά.

Εγώ έβαλα κριθαράκι χονδρό που το αγοράζω από εργαστήριο στο Καρπενήσι.


You Might Also Like

0 σχόλια