Γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας / Sweet squash pie with fyllo crust

10:29:00 μ.μ.


Τελειώνει και το Halloween και η κολοκύθα με το πορτοκαλί της χρώμα έχει την τιμητική της.

Η κολοκύθα ήταν στην κατάψυξη από τις αρχές του χρόνου. Οταν έκοψα την Crown prince (αυτή την ωραία μπλε κολοκύθα), έγινε φυσικά σούπα και την υπόλοιπη την έβαλα σε κομματια στην κατάψυξη. 


Κι επειδή τώρα βγήκαν οι καινούργιες κι είμαι έτοιμη για νέες αγορές (πάλι θα γεμίσω την κουζίνα με κολοκύθες), είπα να αδειάσω την κατάψυξη. Κι έτσι έκανα μια γλυκιά κολοκυθόπιτα. Ξέρω πως η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι παραδοσιακή συνταγή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.



Την κολοκύθα την είχα βγάλει από την κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ. Φοβήθηκα ότι δεν θα μπορούσα να την τρίψω, γιατί στην κατάψυξη μαλακώνει και ''μαζεύει'' νερό. Την έτριψα απο την χοντρή μεριά του τρίφτη κι ότι δεν τριβόταν καλά το έβαλα στο multi. Απλα μετά πρέπει να στύψουμε λίγο την κολοκύθα να φύγουν τα νερά.




Εχω κι άλλη μια συνταγή για Γλυκιά κολοκυθόπιτα στο blog αλλα με χειροποίητο φύλλο. Αυτή τη φορά είχα φύλλο κρούστας για ευκολία. 




Γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας / Sweet squash pie with fyllo crust

(η γέμιση προσαρμοσμένη από Cook Book 2012)


Υλικά

φύλλο κρούστας

500 γρ. κολοκύθα (τριμμένη & στιμμένη)

220 γρ.ζάχαρη

1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι (καρολίνα)

1-2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

3 κ.σ. σταφίδες (μουλιασμένες σε λίγο κονιάκ)

Ελαιόλαδο (για τα φύλλα)

άχνη ζάχαρη


Εκτέλεση

Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με 1-2 κουταλιές κονιάκ, ίσα-ίσα να βραχούν και αφήνουμε στην άκρη.

Τρίβουμε την κολοκύθα. Στύβουμε με τα χέρια.

 Ρίχνουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά με τη κολοκύθα.


Παίρνουμε ένα ταψάκι 25 εκ. Αλείφουμε τον πάτο με ελαιόλαδο. Βάζουμε 5 φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα ένα (και στο πλάι). Ρίχνουμε το μείγμα της κολοκύθας & μετά καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, λαδώνοντάς τα κι αυτά. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και τα πλαϊνά. 


Κόβουμε ότι περισσεύει και τα γυρνάμε στις άκρες. Χαράσουμε ελαφρώς τα κομμάτια με μαχαίρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, αντιστάσεις πάνω-κάτω μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 50 λεπτά (ανάλογα το φούρνο)

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε πασπαλιζοντας με άχνη ζάχαρη.




Μικρά μυστικά:

Το ταψάκι που χρησιμοποίησα είναι τα γνωστά αλουμινένια του γαλακτομπούρεκου.

Την άχνη την βάζουμε όταν σερβίρουμε το κομμάτι. Αν την ρίξουμε σε όλη την πίτα ή πρέπει να την φάμε όλη αμέσως διαφορετικά θα πανιάσει.





You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Καλό μήνα! Φαινεται υπέροχη!! Τα υλικα ειναι οντως τα ιδια με αυτη που φτιαχνουμε στη Λευκαδα. Πραγματικα, αγαπημενη γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ευγενία!!! Αλήθεια έτσι την φτιάχνεται?
      Είναι πολυ ωραία όντως. Σ ευχαριστώ :)

      Διαγραφή

Subscribe