Γλυκό ψωμί / Sweet bread
10:46:00 μ.μ.
Το
γιορτινό ψωμάκι..και όχι μόνο !!
Γλυκό ψωμί
500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
125 γρ. βούτυρο (ή βιτάμ) (λιωμένο χλιαρό)
1 φλ. τσαγιού γάλα (ή όσο ‘’σηκώσει’’) σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. γλ. αλάτι
½ κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
1 κουτ. γλ. μαχλέπι
1 κουτ. γλ. μαγιά
1 κουτ . γλ. γλυκάνισο
2,5 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
4 αυγά
Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το χέρι και ζυμώνουμε.
Η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφικτή . Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο γάλα.
Νερό δεν βάζουμε καθόλου.
Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και βάζουμε το ψωμί φουσκώσει (περίπου 1 ώρα)
Πριν το βάλουμε στο φούρνο το αλείφουμε με λίγο βούτυρο και γάλα.
Αν
θέλετε από πάνω το στολίζετε με σχέδια με λίγο ζυμάρι που θα έχετε κρατήσει ή
μπορείτε να βάλετε και λίγο σουσάμι
Εμείς το είχαμε κάνει το Πάσχα για το γιορτινό τραπέζι (Λαμπρόψωμο), αλλά μας αρέσει πολύ και το κάνουμε πιο συχνά। Θυμίζει στην γεύση τον άρτο।
Είναι ένα πολύ νόστιμο ψωμάκι που μπορείτε να το φτιάξετε χωρίς να είναι καμιά γιορτή. Τα παιδιά θα το λατρέψουν.
Καλή Επιτυχία !!
25 σχόλια
Marion πολύ ωραίο το ψωμάκι σου!!κι εγώ κάνω περίπου έτσι Χριστούγεννα και Πάσχα με ανάλογους στολισμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην πατρίδα μου όμως κάνουμε ένα τέτοιο ψωμί με πολλά στολίδια στο γάμο. Πέρσι που παντρεύτηκε ο γιος μου έφτιαξε μια φίλη μου και το πήραμε μαζί μας, υπάρχει και ανάρτηση το λέμε προβέντα.
Σε ευχαριστώ πολύ για την καλή σου προθεση για αύριο.
Το έχω δει το ψωμακι σου Ξανθή. Μου αρέσουν πολυ τα ψωμιά που κάνουν σε διάφορα μέρη και τα στολίζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Ξανθη μου. Νασαι καλά κι εσύ και όλος ο κόσμος που έχει κάποιο πρόβλημα
Καλό βράδυ
Tέλειο το ψωμάκι! Γεια στα χεράκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ Χριστούγεννα και Πάσχα φτιάχνω ένα ψωμάκι και το ΄΄στολίζω΄΄
Φιλάκια
Καλό ΣΚ
κλασσική συνταγή λαμπρόψωμου και Χριστόψωμου, με παραλλαγές ανάλογα τον τόπο, είναι ένα τσουρέκι άγλυκο,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι φυσικά γαμπροκουλούρα όπου κρατούνται ακόμη οι παραδόσεις, κι εγω στο γαμο μου αυτό το ψωμάκι είχα, αλλά σούπερ στολισμένο
στην ίδια συνταγή αν βάλεις 330 γρ ζάχαρη έχεις τσουρέκι κλασσικό γλυκό...
κι έχω μια λιγούρα βραδιάτικα!!!
Μαρία μου φαίνεται υπέροχο το ψωμάκι σου!!!Μπορείς να μου πεις αν διατηρείται φρέσκο για μέρες? Και κάτι ακόμα...τρίβεται ή είναι με ίνες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα και καλό σβκ!!!!
Λατρεύω αυτού του τύπου τα ψωμιά,φτιάχνεις ένα αρωματικό τσάι ή ένα ζεστό κακάο και αρχίζεις να βουτάς.Μην φανταστείτε διαίτης είναι ....χιχιχιχιχι.Μαρία να είσαι καλά κοπέλα μου μου έφτιαξες το πρωινό μου,καλή σου μέρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι θα το φτιάξω αύριο οπωσδήποτε......
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σε ενημερώσω...
Πολλά πολλά φιλάκια:)
* Αsteri σ ευχαριστώ πολύ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις γιορτές το στόλισμα είναι πιο ''φορτωμένο''
Τώρα το έκανα έτσι απλό χιχι
Φιλιά
* ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ειναι ωραία ψωμάκια αυτά. Αγλυκα αλλά νόστιμα
καλο σκ
kalo psomaki e
Διαγραφή* ΝΑΤΑΣΑ μου σε ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το ψωμάκι τρίβεται πιο πολύ (δεν έχει ίνες)
Φιλιά
Καλο υπόλοιπο σκ
* Ειρήνη μου νασαι καλά σε ευχαριστώ. Και σκέτο τρώγεται άνετα.. και μάλιστα πολύ
Φιλιά
* Αλεξάνδρα μου περιμένω εντυπώσεις αν το φτιάξεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά :)
To exv kanei ayto to cvmaki kai einai ontvw teleio
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πάρα πολύ αυτό το ψωμάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Μάριον!
θΈΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΆΣΩ!
Φιλιά!
Ξηρή μαγιά να υποθέσω; Κι εμένα μου αρέσουν αυτά τα ψωμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφή* Margarita αν το έχεις φτιάξεις τότε θα ξέρεις νοστιμιά :)
ΑπάντησηΔιαγραφή(Ευχαριστώ για το link που μου εστειλες. Αλλα μου εχουν ζητήσει πρωτα την αδεια αν μπορουν να χρησιμοποιουν συνταγες - ισως ειναι οι μονοι χιχι)
Ευχαριστώ
ΦΙλιά
* Ευα μου σε ευχαριστώ. :)
ΑπάντησηΔιαγραφή* Κική ναι ξηρή μαγιά είναι.
Φιλιά
Μαρία μου το έφτιξα το ψωμάκι εχθές το βράδυ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι τις 11 έψηνα :)
Μου άρεσε πάρα πάρα πολύ!!!! όντως θυμίζει άρτο!!!!
Και αυτό μου αρέσει πάρα πολύ!!!
Θα δοκιμάσω την αλλη φορά να βάλω τη ζάχαρη που λέει η Γαστεροπληξ για να το κάνω τελείως γλυκο!!!!
Μπράβο και πάλι μπράβο για την υπέροχη συνταγή που μας έδωσες!!!
Καλό υπόλοιπο Κυριακής!!!
Πόσο αφράτο φαίνεται! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφή* Aλέκα μου πολύ χαίρομαι που το έφτιαξες και σου άρεσε..μπράβο :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ πολύ, νασαι καλά.
Ζαχαρίτσα ''σηκώνει'' κι άλλη όντως.
Φιλιά πολλά
* big mama σε ευχαριστώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα
Σου έχει γίνει φοβερό!!! Σχεδόν μυρίζω την ευωδιά του! Ευχαριστούμε για τη συνταγή, δεν έχω φτιάξει ποτέ...
ΑπάντησηΔιαγραφήπαρα πολυ καλο και νοστιμο, το εφτιαξα για κουλουρα στο γαμο του παιδιου μου και το στολισα απλα, ηταν νοστιμο....ευχαριστω πολυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σας άρεσε.
ΔιαγραφήΚι ακόμα πιο πολύ χαίρομαι που το φτιάξατε σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή. Να σας ζήσει.
Αν είχατε μια φωτογραφία να μου στέλνατε πολύ θα χαιρόμουν.
Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία .
Φιλικά
Μάριον
"125 γρ. βούτυρο βιτάμ (λιωμένο χλιαρό)"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βιτάμ ΔΕΝ είναι βούτυρο !!!
Άλλο το βούτυρο άλλο η μαργαρίνη...
Kύριε Γουναρόπουλε το ξέρω ότι το βιτάμ ΔΕΝ είναι βούτυρο.
ΔιαγραφήΕκ παραδρομής γράφτηκε έτσι, εννοώντας ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε βούτυρο είτε μαργαρίνη (βιτάμ).
Αυτο το διάστημα προσπαθώ να διορθώσω τις πρώτες πρώτες αναρτήσεις με πιθανά λάθη.
Ευχαριστώ πολύ πάντως για την επισήμανση, το διόρθωσα.