Γλυκό ψωμί / Sweet bread

10:46:00 μ.μ.





Το γιορτινό ψωμάκι..και όχι μόνο !!


Γλυκό ψωμί
 
Υλικά

500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
125 γρ. βούτυρο (ή βιτάμ) (λιωμένο χλιαρό)
1 φλ. τσαγιού γάλα (ή όσο ‘’σηκώσει’’) σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. γλ. αλάτι
½ κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
1 κουτ. γλ. μαχλέπι
1 κουτ. γλ. μαγιά
1 κουτ . γλ. γλυκάνισο
2,5 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
4 αυγά

Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το χέρι και ζυμώνουμε.

Η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφικτή . Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο γάλα.
Νερό δεν βάζουμε καθόλου.

Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και βάζουμε το ψωμί φουσκώσει (περίπου 1 ώρα)
Πριν το βάλουμε στο φούρνο το αλείφουμε με λίγο βούτυρο και γάλα.





Αν θέλετε από πάνω το στολίζετε με σχέδια με λίγο ζυμάρι που θα έχετε κρατήσει ή μπορείτε να βάλετε και λίγο σουσάμι






Εμείς το είχαμε κάνει το Πάσχα για το γιορτινό τραπέζι (Λαμπρόψωμο), αλλά μας αρέσει πολύ και το κάνουμε πιο συχνά Θυμίζει στην γεύση τον άρτο


Είναι ένα πολύ νόστιμο ψωμάκι που μπορείτε να το φτιάξετε χωρίς να είναι καμιά γιορτή. Τα παιδιά θα το λατρέψουν.




Την συνταγή την έκανε αρχικά η μαμά μου αλλά δεν θυμάται από που την βρήκε. Με επιφύλαξη ίσως είναι της κας Αργ. Μπαρμπαρίγου.

Καλή Επιτυχία !!


You Might Also Like

25 σχόλια

  1. Marion πολύ ωραίο το ψωμάκι σου!!κι εγώ κάνω περίπου έτσι Χριστούγεννα και Πάσχα με ανάλογους στολισμούς.
    Στην πατρίδα μου όμως κάνουμε ένα τέτοιο ψωμί με πολλά στολίδια στο γάμο. Πέρσι που παντρεύτηκε ο γιος μου έφτιαξε μια φίλη μου και το πήραμε μαζί μας, υπάρχει και ανάρτηση το λέμε προβέντα.
    Σε ευχαριστώ πολύ για την καλή σου προθεση για αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχω δει το ψωμακι σου Ξανθή. Μου αρέσουν πολυ τα ψωμιά που κάνουν σε διάφορα μέρη και τα στολίζουν.

    Σε ευχαριστώ Ξανθη μου. Νασαι καλά κι εσύ και όλος ο κόσμος που έχει κάποιο πρόβλημα

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tέλειο το ψωμάκι! Γεια στα χεράκια σου!
    Κι εγώ Χριστούγεννα και Πάσχα φτιάχνω ένα ψωμάκι και το ΄΄στολίζω΄΄
    Φιλάκια
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κλασσική συνταγή λαμπρόψωμου και Χριστόψωμου, με παραλλαγές ανάλογα τον τόπο, είναι ένα τσουρέκι άγλυκο,
    και φυσικά γαμπροκουλούρα όπου κρατούνται ακόμη οι παραδόσεις, κι εγω στο γαμο μου αυτό το ψωμάκι είχα, αλλά σούπερ στολισμένο
    στην ίδια συνταγή αν βάλεις 330 γρ ζάχαρη έχεις τσουρέκι κλασσικό γλυκό...
    κι έχω μια λιγούρα βραδιάτικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρία μου φαίνεται υπέροχο το ψωμάκι σου!!!Μπορείς να μου πεις αν διατηρείται φρέσκο για μέρες? Και κάτι ακόμα...τρίβεται ή είναι με ίνες?
    Καλή σου μέρα και καλό σβκ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λατρεύω αυτού του τύπου τα ψωμιά,φτιάχνεις ένα αρωματικό τσάι ή ένα ζεστό κακάο και αρχίζεις να βουτάς.Μην φανταστείτε διαίτης είναι ....χιχιχιχιχι.Μαρία να είσαι καλά κοπέλα μου μου έφτιαξες το πρωινό μου,καλή σου μέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαράκι θα το φτιάξω αύριο οπωσδήποτε......

    Θα σε ενημερώσω...

    Πολλά πολλά φιλάκια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. * Αsteri σ ευχαριστώ πολύ πολύ.
    Στις γιορτές το στόλισμα είναι πιο ''φορτωμένο''
    Τώρα το έκανα έτσι απλό χιχι

    Φιλιά


    * ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ειναι ωραία ψωμάκια αυτά. Αγλυκα αλλά νόστιμα
    καλο σκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. * ΝΑΤΑΣΑ μου σε ευχαριστώ.
    Αυτό το ψωμάκι τρίβεται πιο πολύ (δεν έχει ίνες)
    Φιλιά
    Καλο υπόλοιπο σκ


    * Ειρήνη μου νασαι καλά σε ευχαριστώ. Και σκέτο τρώγεται άνετα.. και μάλιστα πολύ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. * Αλεξάνδρα μου περιμένω εντυπώσεις αν το φτιάξεις

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το ψωμάκι!!!
    Μπράβο Μάριον!
    θΈΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΆΣΩ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξηρή μαγιά να υποθέσω; Κι εμένα μου αρέσουν αυτά τα ψωμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. * Margarita αν το έχεις φτιάξεις τότε θα ξέρεις νοστιμιά :)
    (Ευχαριστώ για το link που μου εστειλες. Αλλα μου εχουν ζητήσει πρωτα την αδεια αν μπορουν να χρησιμοποιουν συνταγες - ισως ειναι οι μονοι χιχι)

    Ευχαριστώ
    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. * Ευα μου σε ευχαριστώ. :)


    * Κική ναι ξηρή μαγιά είναι.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαρία μου το έφτιξα το ψωμάκι εχθές το βράδυ...
    Μέχρι τις 11 έψηνα :)

    Μου άρεσε πάρα πάρα πολύ!!!! όντως θυμίζει άρτο!!!!
    Και αυτό μου αρέσει πάρα πολύ!!!

    Θα δοκιμάσω την αλλη φορά να βάλω τη ζάχαρη που λέει η Γαστεροπληξ για να το κάνω τελείως γλυκο!!!!

    Μπράβο και πάλι μπράβο για την υπέροχη συνταγή που μας έδωσες!!!

    Καλό υπόλοιπο Κυριακής!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πόσο αφράτο φαίνεται! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. * Aλέκα μου πολύ χαίρομαι που το έφτιαξες και σου άρεσε..μπράβο :))

    Σ ευχαριστώ πολύ πολύ, νασαι καλά.

    Ζαχαρίτσα ''σηκώνει'' κι άλλη όντως.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. * big mama σε ευχαριστώ :)
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σου έχει γίνει φοβερό!!! Σχεδόν μυρίζω την ευωδιά του! Ευχαριστούμε για τη συνταγή, δεν έχω φτιάξει ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. παρα πολυ καλο και νοστιμο, το εφτιαξα για κουλουρα στο γαμο του παιδιου μου και το στολισα απλα, ηταν νοστιμο....ευχαριστω πολυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σας άρεσε.
      Κι ακόμα πιο πολύ χαίρομαι που το φτιάξατε σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή. Να σας ζήσει.
      Αν είχατε μια φωτογραφία να μου στέλνατε πολύ θα χαιρόμουν.

      Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία .

      Φιλικά
      Μάριον

      Διαγραφή
  21. "125 γρ. βούτυρο βιτάμ (λιωμένο χλιαρό)"
    Το βιτάμ ΔΕΝ είναι βούτυρο !!!
    Άλλο το βούτυρο άλλο η μαργαρίνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kύριε Γουναρόπουλε το ξέρω ότι το βιτάμ ΔΕΝ είναι βούτυρο.
      Εκ παραδρομής γράφτηκε έτσι, εννοώντας ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε βούτυρο είτε μαργαρίνη (βιτάμ).
      Αυτο το διάστημα προσπαθώ να διορθώσω τις πρώτες πρώτες αναρτήσεις με πιθανά λάθη.

      Ευχαριστώ πολύ πάντως για την επισήμανση, το διόρθωσα.

      Διαγραφή

Subscribe