Αφράτα ρολλάκια με μήλο / Fluffy apple rolls

4:56:00 μ.μ.



Με την ευκαιρία του blog event της Royal Coconut ''Apples with..apples!'' βρήκα μια πολύ ωραία συνταγή για ρολλάκια μήλου ή μηλοπιτάκια.

Αφράτα ρολλάκια με μήλο / Fluffy apple rolls


Yλικά
 
900 – 1000 γρ. αλεύρι
½ λίτρο γάλα
25 γρ. μαγιά (3 φακελάκια)
150 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. γλ. κάρδαμο
½ κουτ. γλ. αλάτι
1 αυγό
150 γρ. περίπου βούτυρο σε κομματάκια (σε θερμοκρασία δωματίου)


Για την γέμιση
2-3 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
Ζάχαρη
Κανέλα
Χυμό λεμονιού (2 κουτ. σούπας) 







Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα βούτυρο στο μίξερ και ζυμώνουμε καλά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ζυμώνουμε καλά να αναμειχθεί το βούτυρο.




Βάζετε μεμβράνη σε ένα μπωλ και βάζετε τη ζύμη σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα σε ζεστό μέρος (θερμοκρασία δωματίου) και αφήστε τη να φουσκώσει για περίπου 1-1.5 ώρες.
 

(φούσκωσε και ξεχύλισε απο το μπωλ..)
Θα έχετε μια ελαστική και εύπλαστη ζύμη.

Λίγο πριν ψήσετε τα μηλοπιτάκια κόψτε τα μήλα σε μικρά κομμάτια και ανακατέψτε τα με 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, 3 κουταλιές ζάχαρη*, κανέλα και λίγο γαρύφαλο τρυμμένο.
 

* Ζάχαρη μπορείτε να βάλετε όση θέλετε, ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε. Τρεις κουταλιές πάντως νομίζω είναι καλές.

Αλευρώνετε ελαφρά μια επιφάνεια και απλώνετε τη ζύμη και την ανοίγετε σε μακρόστενο σχήμα.
 
Απλώνετε την γέμιση και τυλίγετε τη ζύμη.
 



Κόβετε μικρά κομμάτια. 



Τα αραδιάζετε σε ταψί που έχετε βάλει αντικολλητικό χαρτί
 

Τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε στην άκρη να διπλασιαστούν σε όγκο.
 



Λίγο πριν τα βάλετε για ψήσιμο ρίχνετε από πάνω λίγη ζάχαρη με κανέλα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 10-15 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σας και πόσο μεγάλα είναι τα ρολάκια.
Να έχετε το νου σας προς το τέλος του ψησίματος.
 


Κρυώστε τα ρολλάκια σε μια σχάρα.
 




Στο τέλος έβαλα κάποια ρολάκια σε ένα μικρό ταψάκι. Φούσκωσαν και κόλλησαν και έκαναν ένα ωραίο σχήμα.
 



Mικρά μυστικά: 

  • Τα κομμάτια βγήκαν περίπου 25 μέτρια (κάποια τα έκανα πιο μεγάλα..)
    Μου περίσεψε και λίγη ζύμη που λυπόμουν να την πετάξω και την έβαλα στην κατάψυξη. Ελπίζω να είναι εντάξει και να την χρησιμοποιήσω.
  • Η συνταγή έλεγε 25-50 γρ. μαγιά. Αν δεν έχουμε χρόνο να την αφήσουμε να φουσκώσει αρκετή ώρα μπορούμε να βάλουμε 50 γρ. Αν αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει με την ''ησυχία'' της βάζουμε τα 25 γρ. Ετσι έλεγε τουλάχιστον η συνταγή.
  • Εγώ σε αυτά που έκανα έβαλα 25 γρ. μαγιά (3 φακελάκια) και την άφησα να φουσκώσει για 1.5 ώρα. Και έγινε πολύ αφράτη η ζύμη μου (ξεχύλισε κιόλας από το μπωλ). Οπότε νομίζω 25 γρ. είναι μια χαρά.  Ισως την επόμενη φορά που θα την ξανακάνω να μειώσω τη μαγιά να δοκιμάσω.

Και ευτυχώς που πρόλαβα και τα φωτογράφησα γιατί δεν έμεινε τίποτα!
Η συνταγή είναι μετεφρασμένη από ένα νορβηγικό site. Μάλλον σωστά το μετέφρασα αν κρίνω απο το αποτέλεσμα !





Καλή Επιτυχία!!


You Might Also Like

24 σχόλια

  1. τέλεια γεύση, τέλειος συνδυασμός, καλέ γιατί τα φάγατε όλα, εμείς τόσος κόσμος θα βλέπουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φέτος θα δοκιμάσω όλες τις συνταγές με μήλο!! κι αυτή μ'αρέσει πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ρολλάκια μου αρέσουν έτσι κι αλλιώς, αν προσθέσεις και τα μήλα τότε ο συνδυασμός είναι to die for.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο σου!!!!!!!!! Καταπληκτικά είναι!!!
    Γεια στα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα έχω και βοηθό από ότι βλέπω στα σχόλια θα φτιάξει όλες τις συνταγές έτσι θα δοκιμάσω κι εγώ!!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. * ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε ευχαριστώ..
    Επεσε εξαφανιζολ..χιχι..τα καταβρόχθησαν. Αφου εβγαλα το σακουλακι που είχα βαλει στην κατάψυξη με τη ζύμη που περίσσεψε και ξαναέκανα..χιχι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. * Αrti σε ευχαριστώ πολυ.
    Και καλώς ήρθες στο blog μου..
    Αν κι έχεις γερές βάσεις εσύ (βλ. μαμά)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. * Κατερίνα μου έγιναν όντως πολύ καλά. Και το μήλο αγαπημένο
    Φιλιά


    * Αστερι σε ευχαριστώ πολύ


    * Ξανθή μου ασε τώρα να ξεκουραστείς..εσυ μόνο θα τρως χιχι
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τελεια συνταγη !!! θα την δοκιμασω γιατι τρελενομαι για μηλο σε γλυκο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μμμμμ τραγανά ρολάκια!!!
    Μηλαράκι κανελλίτσα!
    Likeee!
    Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλεια φαίνονται!!!
    Θα πάρω 1-2 για το καφεδάκι μου...
    Καλή σου μέρα Μαράκι μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία! Μόνο που τα βλέπω θέλω να τα φτιάξω αμέσως τώρα!!!
    Την αντιγράφω τη συνταγή σου, θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μμμμ και εχω μια τα ρολα. θα δοκιμασω αυτην την βερσιον :)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραία συνταγή, λαχταριστή και μυρωδάτη!
    Με αυτό τον τρόπο (ζύμης και τεχνικής) κάνω τα cinnamon rolls, η εκδοχή με τα μήλα όμως μου αρέσει πάρα πολύ!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τελεια!!!!!!!!!! μοιαζουν πολυ με αυτα που κανω εγω (γερμανικη συνταγη) και απο πανω κανουμε λευκο γλασσο με αχνη και λιγο λεμονι!!!
    τι μου θυμησες... σε μπελαδες με βαζεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. * misirlou νασαι καλά.
    Στείλε εντυπώσεις να την κάνεις.


    * Eva μου καλή βδομάδα και σε σένα.
    :))

    * Foivi φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. * ΝΑΤΑΣΑ σε ευχαριστώ.. είδα και τα δικά σου τα μηλομαφινάκια..
    Καλή εβδομάδα

    * big mama στείλε μου εντυπώσεις αν την κάνεις..εμενα εξαφανιστηκαν..χιχι
    φιιλά

    * wabini σε ευχαριστώ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. * Ποπάκι καλή εβδομάδα και σε σένα..
    Και τα cinnamon rolls θα είναι ωραία.. τα σκέφτηκα μόλις εκανα τη γεμιση με τα μηλα καιμοσχομύρισε η κανέλα :)
    Φιλιά :)

    * Ελευθερία και με το γλάσο θα ειναι κολαση ..θα δοκιμάσω την επόμενη φορά
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μέχρι εδω ήρθαν τα αρωματα τους !!!

    μήλο - ζάχαρη - κανέλα και φύλλο, τι καλύτερος συνδιασμός????

    καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το αγαπημένο μου γλυκό αυτόν τον καιρό είναι οι διάφορες μηλόπιτες.
    Αυτά όμως τα μηλοπιτάκια πρώτη φορά τα βλέπω.Θα τα φτιάξω με μήλα μου μάζεψα αυτές τις μέρες από το χωριό.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μάριον, όμορφα τα ρολάκια σου και απ΄ότι υποψιάζομαι από τα υλικά πρέπει να είναι και πεντανόστιμα.
    Είμαστε και αντίπαλες τώρα; χα χα χα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πω πω βρε Μαράκι!! Μου τρέχουν τα σάλια και φαίνεταιιιιιι..... πεντανόστιμη.Μπράβο σου κοπέλα μου τα πέτυχες τέλεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ax μόλις τα ειδα ενθουσιάστηκα!!!Μπράβο Μάριον, φαίνονται πεντανόστιμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe