Xoντρομπίγουλη (χοντρός φιδές με ντομάτα) / Noodles with fresh tomatoes
10:21:00 π.μ.Μην σας ξενίζει ο τίτλος. Δεν είναι τίποτα άλλο από χοντρός φιδές με ντοματούλα.
Ένα φαγάκι ‘’φτωχικό’’ αλλά πολύ νόστιμο. Εμένα μου θυμίζει αγαπημένες στιγμές στο σπίτι της γιαγιάς. Το κάναμε το καλοκαίρι συνήθως τα βράδια.
Έστυβε η γιαγιά την ντομάτα στο σουρωτήρι.. τις έκοβε μικρά κομμάτια και τις έριχνε στο τσίγκινο σουρωτήρι και τις έλιωνε με το χέρι κι έβγαινε το ζουμάκι από τις φρέσκες ντοματούλες.
Μετά μόλις γινόταν η χοντρομπίγουλη για να την φάμε βγάζαμε τα πιάτα στη κουπαστή στο μπαλκόνι για να κρυώσει (καλοκαίρι με ζέστη..έπαιρναν φωτιά τα κουτάλια).
Μπορεί με την ζέστη οι σούπες να μην έχουν την τιμητική τους, αλλά μια σούπα με φρέσκες καλοκαιρινές ντομάτες είναι ότι καλύτερο.
Xoντρομπίγουλη (χοντρός φιδές με ντομάτα) / Noodles with fresh tomatoes
Update συνταγής 07/2020
Υλικά
Ντομάτες (2-3 μέτριες ώριμες ντομάτες)
Χοντρό φιδέ (3 φωλίτσες)
Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
λίγο πελτέ (προαιρετικά)
Δοσολογίες δεν σας δίνω.. δεν είναι τίποτα φοβερό.
Στύβετε τις ντομάτες με το χέρι, βάζετε το χυμό με νεράκι και λάδι στην κατσαρόλα.
Μόλις πάρει μια βράση ρίχνετε το φιδέ, σπάζοντάς το με το χέρι. Βάζετε αλάτι και πιπέρι.
Ανάλογα πόσο ζουμερό το θέλετε προσθέτετε νεράκι.
Αν θέλουμε το συνοδεύουμε με τυρί φέτα.
Μικρά μυστικά:
- Αυτή η δοσολογία που γράφω βγάζει περίπου 2-3 πιάτα
- Αν δεν είναι κόκκινες οι ντομάτες βάζουμε λίγο πελτέ
- Η γιαγιά μου τις έστυβε τις ντομάτες στο τρυπιτό σουρωτήρι, βάζοντας μια λεκανίτσα από κάτω και έλιωνε με τα δάχτυλα τις ντομάτες κι έβγαινε το ζουμί στη λεκάνη. Αν θέλετε τις βάζετε στο multi.
16 σχόλια
Καλημέρα και καλή Κυριακή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι πρέπει για τα κρύα βραδάκια που μας προέκειψαν λίγο ξαφνικά.
Καλημέρα Ξανθή :)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή Κυριακή και σε σένα
Φιλιά
Tι ευκολο φαγάκι!!Ωραία πρόταση για ελαφρύ βραδυνο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Φιλάκια
ειδικα σημερα που ειμαι χαλια με κρυωμα αυτο το φαγακι ειναι...βαλσαμο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή♥ Olá, amiga!
ΑπάντησηΔιαγραφήPassei para uma visitinha...♥♥
Hummmmmmm... isso é tudo de bom!!!♥
Quanto mais simples a receita... mais saborosa!!!
Beijinhos.
♥ Boa semana!
♥♥ Itabira, que hoje completa mais uma primavera...
Brasil♥♥
✿ܓܓ✿ܓ✿ܓ
Πω! Τι μου θύμησες! Στο πατρικό μας το φτιάχναμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήυγ. εδώ το λένε χοντρομενούδελο (μενουδέλι=μπίγουλη)
* Ριρή εύκολο και νοστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα
* Περαστικά σου Ελένη μου..πολλά φιλιά :))
* Κική απλό φαγάκι με αναμνήσεις :)
Καλό απόγευμα
* Μagia da Ines
ΑπάντησηΔιαγραφήObrigado por visitar e comentar :))
ότι πρέπει για βραδινό φαγάκι, τέλειο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ και η κόρη μου το τρώμε πολύ τον χειμώνα. Μας αρέσει πάρα πολύ. Γίνεται γρήγορα και δεν χρειάζεται να περιμένεις με τις ώρες για να το απολαύσεις. Τι καλύτερο λοιπόν από αυτό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Είναι αυτό που λέω .... η ομορφιά της απλότητας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥγιεινό, γευστικό και ελαφρύ (;) για μας που διαιτεύουμε,ε;; Τέλεια ιδέα για βραδάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι, καλή εβδομάδα!
Οι γιαγιάδες μας πρέπει να ήταν φιλενάδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μου θύμισες!
Σούπερ φαγάκι!
Καλή εβδομάδα!
Καλημερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημενο φαγακι που το ετρωγα παιδι στην Κεφαλλονια!!
Σε ευχαριστω δε για το σχολιο σου!
φιλια.
Ενα σεμνό και ταπινό φαγάκι που μέχρι και εγώ που δεν έχω και την καλύτεη σχέση με το σπόρ,θα δοκιμάσω να κάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξάλλου συμβαδίζει με την εποχή λιτότητας και μνημονίου.
Αχ αυτέ η γιαγιάδες,που καταφέρνανε να σου κάνουν φαγητό απο το τίποτα.
Αυτό το απλό και ταπεινό φαγητάκι μαζί με καγιανά είναι τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά.... Μοιρίζει καλοκαίρι, το τρώω ζεστό ζεστό και ας έχει έξω 40 βαθμούς αλλά και κρύα είναι πολύ ωραία. Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφή