Xoντρομπίγουλη (χοντρός φιδές με ντομάτα) / Noodles with fresh tomatoes

10:21:00 π.μ.





Μην σας ξενίζει ο τίτλος. Δεν είναι τίποτα άλλο από χοντρός φιδές με ντοματούλα.

Ένα φαγάκι ‘’φτωχικό’’ αλλά πολύ νόστιμο. Εμένα μου θυμίζει αγαπημένες στιγμές στο σπίτι της γιαγιάς. Το κάναμε το καλοκαίρι συνήθως τα βράδια.

Έστυβε η γιαγιά την ντομάτα στο σουρωτήρι.. τις έκοβε μικρά κομμάτια και τις έριχνε στο τσίγκινο σουρωτήρι και τις έλιωνε με το χέρι κι έβγαινε το ζουμάκι από τις φρέσκες ντοματούλες.




Μετά μόλις γινόταν η χοντρομπίγουλη για να την φάμε βγάζαμε τα πιάτα στη κουπαστή στο μπαλκόνι για να κρυώσει (καλοκαίρι με ζέστη..έπαιρναν φωτιά τα κουτάλια).

Μπορεί με την ζέστη οι σούπες να μην έχουν την τιμητική τους, αλλά μια σούπα με φρέσκες καλοκαιρινές ντομάτες είναι ότι καλύτερο.





Xoντρομπίγουλη (χοντρός φιδές με ντομάτα) / Noodles with fresh tomatoes 

Update συνταγής 07/2020


Υλικά

Ντομάτες (2-3 μέτριες ώριμες ντομάτες)
Χοντρό φιδέ (3 φωλίτσες)
Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
λίγο πελτέ (προαιρετικά)





Δοσολογίες δεν σας δίνω.. δεν είναι τίποτα φοβερό.

Στύβετε τις ντομάτες με το χέρι, βάζετε το χυμό με νεράκι και λάδι στην κατσαρόλα.

Μόλις πάρει μια βράση ρίχνετε το φιδέ, σπάζοντάς το με το χέρι. Βάζετε αλάτι και πιπέρι.
Ανάλογα πόσο ζουμερό το θέλετε προσθέτετε νεράκι.





Αν θέλουμε το συνοδεύουμε με τυρί φέτα.




Μικρά μυστικά:

-  Αυτή η δοσολογία που γράφω βγάζει περίπου 2-3 πιάτα
-  Αν δεν είναι κόκκινες οι ντομάτες βάζουμε λίγο πελτέ
-  Η γιαγιά μου τις έστυβε τις ντομάτες στο τρυπιτό σουρωτήρι, βάζοντας μια λεκανίτσα από κάτω και έλιωνε με τα δάχτυλα τις ντομάτες κι έβγαινε το ζουμί στη λεκάνη. Αν θέλετε τις βάζετε στο multi.





You Might Also Like

16 σχόλια

  1. Καλημέρα και καλή Κυριακή!!
    Ότι πρέπει για τα κρύα βραδάκια που μας προέκειψαν λίγο ξαφνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Ξανθή :)
    καλή Κυριακή και σε σένα
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tι ευκολο φαγάκι!!Ωραία πρόταση για ελαφρύ βραδυνο!!
    Καλό Σ/Κ
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειδικα σημερα που ειμαι χαλια με κρυωμα αυτο το φαγακι ειναι...βαλσαμο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ♥ Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha...♥♥
    Hummmmmmm... isso é tudo de bom!!!♥
    Quanto mais simples a receita... mais saborosa!!!
    Beijinhos.
    ♥ Boa semana!
    ♥♥ Itabira, que hoje completa mais uma primavera...
    Brasil♥♥
    ✿ܓܓ✿ܓ✿ܓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω! Τι μου θύμησες! Στο πατρικό μας το φτιάχναμε.
    υγ. εδώ το λένε χοντρομενούδελο (μενουδέλι=μπίγουλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. * Ριρή εύκολο και νοστιμο.
    Καλό απόγευμα


    * Περαστικά σου Ελένη μου..πολλά φιλιά :))


    * Κική απλό φαγάκι με αναμνήσεις :)
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ότι πρέπει για βραδινό φαγάκι, τέλειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ και η κόρη μου το τρώμε πολύ τον χειμώνα. Μας αρέσει πάρα πολύ. Γίνεται γρήγορα και δεν χρειάζεται να περιμένεις με τις ώρες για να το απολαύσεις. Τι καλύτερο λοιπόν από αυτό!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι αυτό που λέω .... η ομορφιά της απλότητας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υγιεινό, γευστικό και ελαφρύ (;) για μας που διαιτεύουμε,ε;; Τέλεια ιδέα για βραδάκι!
    Μαράκι, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι γιαγιάδες μας πρέπει να ήταν φιλενάδες!
    Τι μου θύμισες!
    Σούπερ φαγάκι!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημερα!!!
    Αγαπημενο φαγακι που το ετρωγα παιδι στην Κεφαλλονια!!
    Σε ευχαριστω δε για το σχολιο σου!
    φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενα σεμνό και ταπινό φαγάκι που μέχρι και εγώ που δεν έχω και την καλύτεη σχέση με το σπόρ,θα δοκιμάσω να κάνω.
    Εξάλλου συμβαδίζει με την εποχή λιτότητας και μνημονίου.
    Αχ αυτέ η γιαγιάδες,που καταφέρνανε να σου κάνουν φαγητό απο το τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το απλό και ταπεινό φαγητάκι μαζί με καγιανά είναι τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά.... Μοιρίζει καλοκαίρι, το τρώω ζεστό ζεστό και ας έχει έξω 40 βαθμούς αλλά και κρύα είναι πολύ ωραία. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe