Tάρτα με κολοκύθα & κατίκι / Pumpkin Tart with ''katiki'' cheese

6:45:00 μ.μ.





Η αρχική συνταγή ‘’ήταν’’ από το Γαστρονόμο Νοεμβρίου και είναι της σεφ Ντίνας Νικολάου. Και λέω ''ήταν'' γιατί έβαλα το χεράκι μου και άλλαξα κάποια υλικά.

Η συνταγή έλεγε πως στη γέμιση βάζουμε καυκαλήθρες ψιλοκομμένες, και φύλλα από ½ ματσάκι δόσμου. Εγώ δεν είχα καυκαλήθρες και δεν έβαλα. Εκτός του ότι δεν είχα, θεώρησα πως θα το έτρωγαν καλύτερα οι ‘’πελάτες’’ μου.






Δυόσμο ετοίμασα να βάλω καθώς είχα στην κατάψυχη και είπα να βάλω λίγα φιλαράκια για νοστιμιά. Ξέχασα όμως να το βάλω και το ανακάλυψα όταν είχα στρώσει τη γέμιση και είχα βάλει και το σουσάμι στην τάρτα μου. Οπότε όπως βλέπετε έκανα πολλές αλλαγές/παραλλαγές στην αρχική συνταγή. Την προσάρμοσα στα δικά μας γούστα με τα υλικά που είχα.

Την επόμενη φορά ίσως προσθέσω το δυόσμο (αν το θυμηθώ πάλι ..)




Τάρτα με κολοκύθα & κατίκι

Zύμη

1 φύλλο έτοιμης ζύμης για τάρτες (ή φτιάχνετε μία δόση ζύμη μπριζέ)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
500 γρ. ψίχα κολοκύθας τριμμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
2 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ. κατίκι
1/3 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σουσάμι

Εκτέλεση


Αλείφουμε την ταρτιέρα με λίγο λάδι.
Απλώνουμε το φύλλο της ζύμης μπριζέ και το στρώνουμε καλά και γύρω στα τοιχώματα.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.




Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.

Γεμιση


Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι και την αλατίζουμε και την αφήνουμε να στραγγίσει τα υγρά της για 30 λεπτά
  


Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι να αναμειχθούν καλά.





Προσθέτουμε το κατίκι συνεχίζοντας το χτύπημα.
 



Στίβουμε καλά την κολοκύθα και την βάζουμε στο μείγμα.



Εγώ την μέτρησα με το κεσεδάκι από το γιαούρτι. Είναι περίπου 2 κεσεδάκια γεμάτα.

Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.




Bγάζουμε από το ψυγείο την ζύμη. Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης στην τάρτα, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια κουτάλα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.






Ψήνουμε την τάρτα για 45 περίπου λεπτά.




Εγώ την έβαλα στην δεύτερη θέση από κάτω σε αντίσταση πάνω – κάτω.



Μόλις την έβαλα στο φούρνο χαμήλωσα την ένταση από τους 200 στους 180 βαθμούς. Έτσι δεν αρπάζει απότομα από πάνω . Ίσως χρειαστεί 5 λεπτά ακόμα να ψηθεί. Θα το δείτε με το μάτι. Αν δείτε πως αρπάζει από πάνω πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βάλτε μια λαδόκολλα στην επιφάνεια.


Είναι μια πολύ καλή ιδέα και για το γιορτινό τραπέζι.

Καλή Επιτυχία !

You Might Also Like

27 σχόλια

  1. Marion κολοκύθα έχει περισσέψει αρκετή από τη μαρμελάδα, αν και δεν είμαι σίγουρη ότι έχω τελειώσει με αυτό το θέμα.
    έχω δεν μια συνταγή σε blog ασιατικών συνταγών με φέτα και μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η χρήση της φέτας "Ελληνικό προϊόν"
    Σκέφτομαι λοιπόν εκτός απροόπτου να τη φτιάξω.
    Για πες μου είναι νόστιμη είναι ιδιαίτερη;;
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ αρεσουν οι ταρτες, κι αυτη φαινεται τόσο λαχταριστη!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέραν του ότι η τάρτα φαίνεται λαχταριστή, θα σταθώ στις φωτογραφίες σου!
    Καταπληκτικές!
    Ειδικά εκείνο το κοντινό πλάνο με αποτελείωσε!!!
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάμι γιάμι φοβερή συνταγή,μπορώ να έχω ένα κομμάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξανθή μου είναι ιδιαίτερη στη γεύση. Ειναι το κατίκι λίγο ''αλμυρό'' (που δεν είναι τόσο) και γλυκαινει με την κολοκύθα και το γιαούρτι. Γενικά η γεύση της είναι πολύ ντελικάτη. Δοκίμασέ τη.
    Καλο & ήρεμο βράδυ και σε σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. * Ελπινίκη μου είναι κι εύκολη :)
    Σε ευχαριστώ
    Φιλιά


    * Μπέτυ σε ευχαριστώ πολύ πολύ :))
    για τα καλά σου λόγια..νασαι καλά.
    Επιασαν τόπο οι οδηγίες του φωτογράφου στο camp..:)
    Φιλιά


    * Νadia και ένα και δυο κομμάτια πάρε
    Σε ευχαριστώ
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν αλμυρή δεν την έχω φάει ποτέ την κολοκύθα. Οι φωτό super. Ανερχόμενο αστέρι. Η τάρτα είναι μια ευχάριστη αλλαγή από τη γλυκιά. Πολύ νόστιμη και λαχταριστή. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πελάτεςςςςςςςςςςς μουυυυυυυυυυυυυ χιχιχιχι μου άρεσε αυτό!!!
    Η τάρτα σου καταπληκτική ..... μανιφίκ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός κολοκύθας - τυριού! Πολύ ωραία εκτέλεση Marion μου!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάριον, μπράβο τέλεια η ταρτούλα και ωραία υλικά νόστιμα και λαχταριστά.
    Φιλιά καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό θα' λεγα κι εγώ. Ωραία ιδέα και για τις μέρες των γιορτών!!!

    Καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. * Kατερίνα μου σε ευχαριστώ πολυ.
    Ανεβαίνω επίπεδο (στις φωτο ε?) χιχι..
    Είναι ωραίο σαν γεύση κατι διαφορετικό.
    Φιλιά πολλά

    * Αστέρι, Νάντια , Μαρία
    σας ευχαριστώ ..ναστε καλά :))

    * Painter ναι γι αυτες τις μέρες είναι καλή επιλογή

    Φιλιά καλό σκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είχες πορτοκαλί κολοκύθα??!Η μαμά μου έχει συνέχεια κίτρινες(που μας φέρνουν από το χωριό)και δεν ξέρω αν ταιριάζει να τις κάνεις αλμυρές!Γλυκιά την έχω βαρεθεί!Και επειδή το κατίκι μ αρέσει πολύ, φαντάζομαι ότι η τάρτα πρέπει να έιναι πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. * Αθηνά βρήκα στη λαϊκή πορτοκαλί κολοκύθα.. εχει φανταστικό χρώμα.
    Είναι πολύ ωραία με το κατίκι. Θα σου αρέσει
    Καλό σκ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. H πίτα σου φαίνεται φανταστική! Και να σκεφτείς πως δε μ' αρέσει η κολοκύθα.....Έτσι όμως όπως τη δείχνεις αποκλείεται να αντιστεκόμουν!
    Για την φούστα που με ρωτάς, εννοείται ότι θα τη φτιάξεις τέλεια! Φιλιά!
    Aneraida

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ti orea i zimi sou!!!! teleia bgike!!! Sigoura skizei kai apo geusi e???? mprabo marion poly orea ektelesi! Exo kai go misi kolokytha alla eipa na tin kano soupa... ti mou kaneis bradiatika!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εμείς εδώ την κολοκύθα την κάνουμε μόνο γλυκιά πίτα.Ευκαιρία είναι να την δοκιμάσω μόνο που δεν έχουμε κατίκι, έχουμε όμως ένα άλλο μαλακό τυρί το ανεβατό που είναι σχέδόν το ίδιο.Θα το δοκιμάσω.
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η τάρτα έχει όλα όσα μου αρέσουν με τοπ το σουσάμι!
    Εξαιρετική συνταγή και εκτέλεση.
    Να είσαι καλά Marion.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πρώτη φορά έρχομαι, και πρέπει να σου πω ότι έχεις καταπληκτικές συνταγές.
    Έβαλα το μπλογ σου, στην κατηγόρια "των φίλων" στο μπλογ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. * Aνεράιδα - σε ευχαριστώ πολύ
    (θα σε ενημερωσω αν κάνω τις φούστες..:))


    * Foivi - η ΄ζύμη τάρτας είναι ετοιμη, δεν την έκανα εγώ..αλλά βγήκε πολυ ωραία.
    Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δήμητρα - καλημέρα.
    Δοκίμασέ τη και το τυράκι αυτό που έχετε, αν λες πως είναι σχεδόν ίδιο με το κατίκι. Πες μου αν το προσπαθήσεις.
    Φιλιά


    * Kitchen stories - Ζαμπια σε ευχαριστώ πάρα πολυ. Νασαι καλα
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εllada - καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Ελπίζω να τα λεμε συχνά

    Καλή σου μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εκπληκτική τάρτα!
    Αγαπημένα υλικά!
    Πολύ όμορφη παρουσίαση!!
    Φιλάκια Μάριον!
    Πολύ όμορφη η αλλαγή στο blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευα μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα γλυκά σου λόγια.
    νασαι καλά.

    Φιλιά κι από εμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλά πως το έχασα εγώ αυτό???
    Έμεινε κανένα ψιχουλάκι από την υπέροχη ταρτούλα??
    Καλό μήνα Μαράκι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητη Μαριον,

    Και βεβαια θα τα λεμε συχνα τωρα ‘πια’ που πηρα το θαρρος να σου γραψω..Μακαρι να το ειχα κανει νωριτερα, γιατι ενιωσα ομορφα οταν σου ειπα ποσο πολυ μου αρεσει το blog σου!...αλλα κυριως νιωθω οτι πιο πολυ αξιζει να το ξερεις κ εσυ!! :)
    Συγχαρητηρια κ παλι για ολη τη δουλεια σου, γιατι φαινεται η αγαπη που εναποθετεις κ το μερακι σου!
    Πριν καιρο εφτιαξα την παραπανω ταρτα..κ ξερεις στην αρχη τι μου κεντρισε την προσοχη? Η παρουσια του κατικι’ου’ κ η απουσια της κρεμας γαλακτος! Πολυ ευρηματικη ιδεα κ πολυυυυ γευστικο αποτελεσμα!! Δυσκολα να πετυχεις ταρτα ανευ κρεμας γαλακτος!
    Το μοσχοκαρυδο εδωσε πολυ μυρωδατο αποτελεσμα..εβαλα 1 ολοκληρο κουτ του γλυκ...ισως κ λιγακι παραπανω..
    Δεν ηθελα να τη μοιραστω με κανεναν!
    Σκεφτομουν να τη δοκιμασω συντομα με πρασινο κολοκυθακι..πιστευεις οτι εχει πιθανοτητες επιτυχιας?

    Σ’ευχαριστω προκαταβολικα κ να εισαι καλα!

    Με εκτιμηση
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γειά σου Ευη :)
    Σ ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια.
    Χαίρομαι που τελικά μου γράφεις για συνταγες που έχεις κάνει από το blog μου.
    Και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που σ αρέσουν.

    Η τάρτα αυτή είναι πολύ ωραία και ο συνδυασμός κατίκι και κολοκύθα μαζί με το γιαούρτι δίνουν ένα πολύ ωραία αποτέλεσμα και όχι βαρύ. Σίγουρα η κρέμα γάλακτος δίνει νοστιμιά αλλά ''βαραίνει'' το φαγητό.
    Το μοσχοκάρυδο συμφωνώ πως της πάει πολύ. Καλά έκανες και δοκίμασες να βάλεις λίγο παραπάνω.

    Ωραία ιδέα και το πράσινο κολοκύθι. Θα ταιριάζει με το κατίκι. Μόνο που μπορείς να προσθέσεις λίγο άνιθο και φρέσκο κρεμμυδάκι για άρωμα. Ισως να πρεπει να παραλείψεις το μοσχοκάρυδο εδώ.

    Δοκίμασε και πειραματίσου. Σίγουρα οι πιθανότητες για επιτυχία θα είναιπερισσότερες.

    Νασαι καλά
    Σε ευχαριστώ πολύ

    Μάριον :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe