Η μυρωδιά από τα φρέσκα λαχανικά στη λαϊκή όταν πας πρωί είναι απίστευτη.
Καλά μην φανταστείτε και από τα άγρια χαράματα. Κατά τις 9-9.30 το πρωϊ.
Δεν έχει πιάσει ακόμα η ζέστη και όλα είναι φρέσκα-φρέσκα πάνω στους πάγκους.
Ομολογώ πως τα φρέσκα καρότα μοσχοβολάνε πιο πολύ, την καταλαβαίνεις την μυρωδιά τους. Τα φρέσκα χόρτα και ο δυόσμος δίνουν μια νότα δροσιάς στον αέρα.
Δεν είναι μόνο μυρωδιές όμως, χορταίνει και το μάτι.
Κολοκύθια δεν είχα σκοπό να πάρω. Αλλά μόλις τα είδα πάνω στους πάγκους με τα λουλούδια τους ανοιχτά και φρέσκα δεν μπόρεσα να αντισταθώ.
Θα μπορούσαν κάλλιστα να στολίσουν βιτρίνα ανθοπωλείου. Τόσο όμορφα ήταν.
Τα πήρα και πρώτη φορά έκανα κολοκυθοανθούς γεμιστούς.
Αν και στην αρχή φοβόμουν πως στο τηγάνισμα θα τα κάνω λίγο μαντάρα.
Επειδή δεν κλείνουν και τελείως τα λουλούδια κι επειδή η γέμιση είναι λίγο ρευστή, σε κάποια υπήρχαν στον πάτο μικρές τρυπούλες και φοβόμουν πως μόλις μπουν στο τηγάνι θα βγει η γέμιση.
Αλλά κατάλαβα πως το κουρκούτι ‘’θωρακίζει’’ τα λουλούδια και την γέμιση και δεν βγαίνει έξω τίποτα. Φτιάξτε το κουρκούτι ελαφρώς πηχτό, καλύψτε καλά τα λουλούδια και ρίξτε τα στο τηγάνι.
Υλικά
Κολοκυθοανθοί (20 τεμ.)
1 φλιτζ. τριμμένη φέτα
100 γρ. τυρί κρέμα (με ζαμπόν)
½ φλιτζ. ανθότυρο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
Άνιθο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο αυγό
Λίγη κρέμα γάλακτος
Για το κουρκούτι:
1 φλιτζ. αλεύρι
1¼ φλιτζ. μπίρα παγωμένη
αλάτι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα (ή ελαιόλαδο)
Εκτέλεση
Πλένουμε τους κολοκυθοανθούς με προσοχή και τα βάζουμε να στραγγίξουν καλά Βγάζουμε τους στήμονες από μέσα.
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Αν χρειασθεί βάζουμε λίγη κρέμα γάλακτος να αραιώσει.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε το εσωτερικό των κολοκυθοανθών και με τις άκρες των λουλουδιών κλείνουμε την γέμιση μέσα. Σε μπολ βάζουμε την μπίρα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με καλά να γίνει ένας χυλός, όχι αραιός πολύ, λίγο πηχτός.
Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι . Βουτάμε τους κολοκυθοανθούς στο χυλό και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, να ροδίσουν καλά.
Βγάζουμε σε απορροφητική χαρτοπετσέτα.
Τρώγονται ζεστοί με συνοδεία παγωμένης μπύρας !
Καλό μήνα !
Μικρά μυστικά:
- Οι ποσότητες της γέμισης μπορεί να είναι κατά προσέγγιση. Αν έχετε περισσεύματα από τυριά τα βάζετε.
- Εγώ έβαλα τυρί κρέμα, αυτό που έχει μέσα ζαμπόν.
- Αν η φέτα είναι αλμυρή προσοχή στο αλάτι.
- Για το κουρκούτι ρίξτε πρώτα την μπύρα σε ένα μπολ και μετά προσθέστε σιγά-σιγά το αλεύρι ώστε να το φέρετε εκεί που θέλετε. Ανάλογα προσθέτετε λίγη μπύρα ή αλεύρι.